Mājas lapas SEO optimizācija paša spēkiem. 5 vienkāršas SEO metodes.

Bruno Veberis
Mājas lapas SEO optimizācija paša spēkiem. 5 vienkāršas SEO metodes.

Izveidota mājas lapa, interneta veikals vai blogs? Lieliski! Taču, lai sasniegtu patīkamu rezultātu, būs nepieciešams mārketings un dažādi optimizācijas darbi.

Šoreiz pastāstīsim par SEO, jeb Search Engine Optimization. Tas ir process, kas palīdz Tavai mājas lapai sadraudzēties ar Google un citām meklēšanas platformām. Rezultātā šīs platformas saprot, par ko ir Tava mājas lapa, un tā tiek veiksmīgi parādīta brīdī, kad cilvēki meklē konkrētos atslēgas vārdus. Labs SEO var uzlabot Tavas mājas lapas pozīciju Google un tas, savukārt, var palīdzēt iegūt ne tikai lielāku apmeklētāju skaitu, bet arī vairāk klientu.

Izklausās ļoti labi un vajadzīgi, tomēr liela daļa mājas lapu īpašnieku šo procesu ignorē. Iespējams, kādam tas liekas par grūtu, par ilgu vai kāds vienkārši vēl nezina, kas tas ir un kāpēc tas ir svarīgi.

Mēs Tev atklāsim 5 vienkāršas un ātri realizējamas SEO metodes, kas palīdzēs uzlabot Tavas mājas lapas SEO.

1.Sakārto savas mājas lapas adreses (linkus)

Pārliecinies, ka visas adreses (linki) Tavā mājas lapā ir loģiskas un precīzi atspoguļo katras lapas būtību. Tādējādi Tu palīdzēsi meklētāju platformām saprast par ko tieši ir katra lapa.

Slikts piemērs:

Labs piemērs:

Ar Mozello individuālu lapu adreses (linkus) var rediģēt šādi:

Vislabāk ir norādīt labas adreses jau mājas lapas veidošanas procesā. Izmaiņu veikšana, kad mājas lapa jau ir kļuvusi populāra un tās vecos linkus jau ir piefiksējuši lietotāji un meklēšanas servisi, var izraisīt īstermiņa neērtības gan meklēšanas servisiem, gan mājas lapas apmeklētājiem.

2. Parūpējies par satura struktūru un formatējumu

Labi strukturēts saturs padarīs Tavu mājas lapu ne tikai glītāku un vieglāk lasāmu, bet dos arī labumu lapas SEO. Lieliska iespēja nošaut trīs zaķus ar vienu šāvienu.

Neraksti garus vienlaidus teksta blāķus. Grupē tekstuālu informāciju un izmanto virsrakstus.

Veidojot mājas lapu ar Mozello to ir iespējams izdarīt ļoti vienkārši. Skatīt piemēru:

Ideālajā gadījumā, katrai Tavas mājas lapas lapai vajadzētu būt kādam virsrakstam, apakšvirsrakstam, tekstam utml. Kādēļ tas nepieciešams? Meklēšanas platformas labāk uztver un saprot saturu ar skaidru hierarhiju un struktūru.

Galvenajam virsrakstam vajadzētu būt kodolīgam un nevajadzētu lietot vairāk par vienu galveno virsrakstu katrā lapā. Tālāk, lai seko teksts un apakšvirsraksti. Atceries iekļaut svarīgākos, rūpīgi izvēlētos atslēgas vārdus.

3. Pievieno saviem attēliem atbilstošus nosaukumus

Diemžēl Google un citi meklētāji nemāk tik labi saskatīt un piefiksēt, kas tieši redzams un notiek Tavos attēlos. Viss pagalam? Ne gluži! Pievieno katram no saviem mājas lapā esošajiem attēliem titulu jeb īsu aprakstu (alt text).

Par laimi, lietojot Mozello pievienot alt tekstus ir pavisam vienkārši. Skatīt piemēru:

Šim alt tekstam ir jābūt īsam un kodolīgam. Pāris vārdos apraksti, kas ir attēlā un, mēģini iekļaut arī svarīgāks uz attēlu attiecināmos atslēgas vārdus. Labi alt teksti padarīs Tavus attēlus un mājas lapu vieglāk atrodamu.

4. Piešķir mājas lapas sadaļām nosaukumus (TITLE) un aprakstus (META)

Jebkuram rezultātam Google u.c. meklētājos ir nosaukums un aprakstošs teksta fragments. Piemēram, ierakstot Google meklētājā "pirkt auto" ieraugam šādu ierakstu.

Piemērā pedzams, ka virsraksts un apraksta daļa ir skaidri, loģiski, saprotami un satur dažus svarīgākos atslēgas vārdus.

Meklētājs šo virsrakstu un aprakstu, protams, var uzģenerēt pats, taču rezultāts ne vienmēr ir tāds kā gribētos. Tādēļ, Tev ir iespēja norādīt šo informāciju pašam un izvēlēties tādu virsrakstu un aprakstu, kas precīzi nodod to, ko vēlies pateikt potenciālajiem meklētājiem.

Meklētāju platformas būs pateicīgas, ja Tu norādīsi šo informāciju, jo tas palīdzēs labāk saprast par ko ir Tava mājas lapa.

Piemērs kā šo operāciju veikt ar Mozello:

5. Tekstā iesaisti svarīgākos atslēgas vārdus

Atslēgas vārdu lietošana ir viens no svarīgākajiem SEO elementiem. Bez svarīgākajiem atslēgas vārdiem augsta pozīcija meklētājā var iet secen.

Vienlaikus svarīgi apzināties, ka samākslota atslēgas vārdu ievietošana vai lapas pārpludināšana ar lielu atslēgas vārdu skaitu tiks automātiski sodīta, jo Google ļoti labi spēj noteikt mākslīgu optimizāciju un sodīt šādas mājas lapas, pasliktinot to pozīciju.

Ievēro šādus principus:

  • Atlasi dažus svarīgākos atslēgas vārdus
  • Iesaisti atslēgas vārdus mājas lapas tekstā pāris vietās, taču neaizraujies, jo skaits nav būtisks
  • Dažus (1-3) vissvarīgākos atslēgas vārdus iesaisti satura virsrakstos, kā arī lapas TITLE un META laukos (nosaukumā un aprakstā)
  • Nebaidies lietot locījumus vai līdzīgas frāzes, Google zina, ka telts noma un telšu nomas pakalpojumi ir radniecīgas frāzes

Pieturies pie principa, ka atslēgas vārdus vajag, bet tie nav galvenais vai noteicošais faktors. Galvenais faktors ir satura kvalitāte.

Nobeigums

Lai arī šajā rakstā apskatītais ir tikai pirmie soļi - neliela kripatiņa no SEO optimizācijas procesa, minētās lietas ir labs pamats meklētājiem-draudzīgas lapas izveidei. Vēlam veiksmi, uzsākot ceļojumu uz Google meklētāja virsotnēm.

Turpmāku informāciju par mājas lapas optimizāciju un SEO atradīsi šejos resursos:

Nepieciešama mājas lapa, interneta veikals vai blogs? Izveido to saviem spēkiem - ātri, ērti un vienkārši ar Mozello.lv