Vai Tavas mājas lapas galvenajā izvēlnē ir pieļauta šī kļūda?

Bruno Veberis
Vai Tavas mājas lapas galvenajā izvēlnē ir pieļauta šī kļūda?

Veidojot savu mājas lapu vai interneta veikalu var šķist, ka galvenajā izvēlnē (menu) jāiekļauj viss un, maksimāli detalizeti, lai apmeklētājs varētu tur visu uzreiz un vienkārši atrast.

Tomēr, patiesība ir tāda, ka mājas lapas galvenā navigācija ir vieta, kur vairāk ir sliktāk un tai drīzāk var pielīdzināt slaveno teicienu “Less is more” jeb "mazāk ir vairāk”.

Laba galvenā mājas lapas navigācija ir īsa, kodolīga un uzreiz uztverama.

  • Ja skatās no lietojamības viedokļa, tad lapas apmeklētājam īsu un kodolīgu izvēlni ir vienkāršāk uztvert un izlasīt. Jo vairāk sadaļas izvēlnē, jo briesmīgāka un sarežģītāka būs lietotāja pieredze, un tie visticamāk būs vairāk apjukuši nekā pateicīgi.
  • Savukārt, no SEO viedokļa īsa un skaidra izvēlne palīdz meklētāju platformām nolasīt, saprast un indeksēt Tavu mājas lapu.
  • Man, kā dizaina cienītājam, ir arī viedoklis par lapām ar “detalizētajiem" menu. Nepārdomāta un piesārņota izvēlne, manuprāt, saplēš šodienas tendencēs pieprasīto ērtumu un vienkāršo lietojamību. Papildus, tā saplēš pašu vizuālo dizainu, radot nekārtības un zemas kvalitātes sajūtu.

Viens veids, kā visvienkāršāk pārliecināties vai Tavas lapas izvēlne ir profesionāla, ir paskatīties vai tā attēlojas vienā rindā un tajā nav vairāk kā 7 sadaļas. Ja tava lapa klibo abos, vienā vai otrā, no kritērijiem, tad siliti iesaku lasīt tālāk, bet pārējie var paskatīties zemāk redzamos ieteikumus veselīgai profilaksei.

Zemāk esmu izveidojis piemēru, kurš precīzi parāda, ko esmu domājis ar “saplēstu” navigāciju.

Nedaram šādi:

Attēlā redzama galvenā navigācija, kura ir piesātināta sadaļām. Pirmkārt, tā vairs nav vienkārši uztverama, otrkārt izskatās haotiska, nepievilcīga un pat nogurdinoši garlaicīga.

Daram šādi:

Otrajā piemēra, savukārt, redzams, ka izvēlne jau ir krietni skatāmāka, jo tā ir kodolīgi sakārtota un, tajā iekļauta tikai pati svarīgākā informācija.

Ieteikumi kā stukturēt mājas lapas izvēlni

1. Pārliecinies vai nav iespējams saīsināt sadaļu nosaukumus, jo gari nosaukumi izvēlnē rada līdzīgu efektu kā daudz izvietotas sadaļas. Protams, būs situācijas, kad tas nav iespējams, bet 99% to var izdarīt. Vislabākais sadaļas nosaukums ir vienā vārdā - īsi, precīzi un kodolīgi.

Piemēram: “Sazinies ar mums” var pavisam vienkārši saīsināt uz “Kontakti”, kur apakšā būs viss nepieciešamais (adrese, e-pasts, tel. nr. u.c.).

2. Ja tiešām ir daudz lietas, kuras jāiekļauj, tad ieteikums ir veidot apakš-sadaļas, kas ir labs veids, lai ietilpinātu vairāk iespēju galvenajā izvēlnē. Piemērā zemāk redzams, kā zem sadaļas portfolio ir palikti gan attēli, gan video, lai tie nebūtu jāiekļauj galvenajā izvēlnē.

Kā to izdarīt ar Mozello?

3. Izmet vai atrodi citu vietu visam liekajam. Ļoti bieži esmu praksē novērojis, ka tiek izveidotas liekas sadaļas, kurām galīgi nav jēgas un vietas galvenajā lapas izvēlnē. Ieteikums ir, ar analizējošu aci izvērtēt, kuras sadaļas ir svarīgākās, kuras iespējams var apvienot, izmest pavisam vai iekļaut kā papildus informāciju citur.

Piemēram: Sadaļas “Komanda”, “Sasniegumi”, “Par kompāniju” bieži vien var apvienot, paliekot to zem vienas, un skaidri saprotamas “Par mums” sadaļas.

4. Ja nu galīgi nav vēlmes un iespējas izvairīties no liela sadaļu skaita tad, pēdējā iespēja, ko varu ieteikt ir, pamēģināt cita izkārtojuma dizainu. Mozello to ir daudz un, noteikti, kāds no tiem spēs apmierināt esošo vajadzību pēc nedaudz vairāk navigācijas sadaļām.

Tas arī šoreiz viss. Ceru, ka šis raksts Tev bija noderīgs. Iespējams, Tev ir kāds paziņa, draugs, partneris, kam šis noderētu. Nekautrējies un padalies arī ar viņu.

Nepieciešama mājas lapa, interneta veikals vai blogs? Vari to ātri, ērti un vienkārši izveidot šeit - www.mozello.lv