E-pastu mārketinga ceļvedis iesācējiem (un iemesli, kādēļ Tev vajadzēja sākt jau vakar)

Bruno Veberis
E-pastu mārketinga ceļvedis iesācējiem (un iemesli, kādēļ Tev vajadzēja sākt jau vakar)

Visticamāk, Tu esi dzirdējis/-usi teicienu, ka e-pastu mārketings ir miris. Tas esot novecojis un “e-pastus neviens vairāk nelasa”.

Aizmirsti to!

E-pastu mārketings joprojām tiek uzskatīts par vienu no veiksmīgas mārketinga stratēģijas pīlāriem. Šajā rakstā mēs izstāstīsim visu – kādēļ e-pastu mārketings ir svarīga biznesa sastāvdaļa, kā to sākt un turpināt darīt, un kādus e-pasta etiķetes nosacījumus būtu jāievēro.

Kas ir e-pastu mārketings un kādēļ tā ir prioritāte

Īsumā – e-pastu mārketings ir produktu vai pakalpojumu reklamēšana, izmantojot e-pastu. Tas ir tiešā mārketinga paveids (līdzīgi tradicionālajam pastam, bet daudz efektīvāks), ko izmanto, lai nodibinātu un uzturētu attiecības ar potenciālajiem un esošajiem klientiem, kā arī veicinātu klientu lojalitāti un pārdošanas rezultātus.

Ja Tu šobrīd vēl neinvestē e-pastu mārketingā, Tu:

  • zaudē vienkāršu un pieejamu veidu, kā informēt klientus
  • neizmanto svarīgu rīku, kas tev palīdzēs uzlabot pārdošanas rezultātus.

Svarīgi minēt to, ka e-pastu mārketings izmaksu ziņā ir ļoti rentabls. Tas izmaksā ievērojami mazāk nekā tradicionālās mārketinga taktikas un tam ir ievērojams investīciju ienesīgums (return on investment).

E-pastu mārketings ir viens no efektīvākajiem mārketinga rīkiem maziem uzņēmumiem un uzņēmumiem, kas vēl nav izauguši, kā arī, protams, ne mazāk svarīgs lielākām kompānijām.

Joprojām neesi pārliecināts, ka e-pastu mārketings ir tas, ko vēlies darīt?

Kādā aptaujā secināts, ka 75% pieaugušo internetā uzskata e-pastu mārketingu par savu iecienītāko mārketinga metodi. Turklāt 59% cilvēku atzīst, ka mārketinga e-pasti tiešām ietekmē viņu iepirkšanās izvēles.

“Nu super! Tas viss izklausās forši. Bet kā es varu uzsākt mārketinga stratēģiju no nulles?”

Neuztraucies. Mēs visu izstāstīsim. Soli pa solim.

  • Kā ievākt e-pastu adreses
  • Kā panākt to, ka cilvēki atstāj Tev savus e-pastus.
  • Ko darīt ar e-pastiem, kad esi tos ievācis
  • Mārketinga etiķetes ABC

Ķeramies klāt!

1. Kā ievākt e-pastu adreses?

Lai panāktu, ka Tava e-pastu mārketinga stratēģija darbojas, Tev jāizveido abonentu saraksts. Tas nozīmē izveidot kolekciju ar klientu e-pastiem, ko viņi Tev uzticējuši speciāli šim mērķim.

Šādā e-pastu bāzē vispirms vari iekļaut jau esošo klientu e-pastus, kas Tev zināmi, jo pārdot preci vai pakalpojumu esošajiem klientiem vienmēr ir vieglāk. Tomēr paturi prātā, ka šos e-pastus vari izmantot tikai tad, ja to īpašnieki Tev ir devuši atļauju sūtīt reklāmas rakstura ziņojumus. Tā ir lieta, kas jānoskaidro brīdī, kad klients veic pirkumu, vai iepriekšējas saziņas laikā, pēc tam, kad klients atstājis savu e-pastu.

Kas attiecas uz jaunu e-pastu ievākšanu, viens no vieglākajiem veidiem, kā to motivēt, ir mājaslapā vai e-veikalā izvietot lodziņu, kur cilvēkiem pierakstīties. Kas ir vēl svarīgāk – kad lapas apmeklētājs šajā lodziņā ieraksta savu e-pastu, tas nozīmē, ka viņi ir devuši piekrišanu uz attiecīgo e-pastu nosūtīt zīmolspecifisku saturu.

Apsveicam! Tā ir zīme, ka cilvēks grib saņemt informāciju no Tevis!

Parasti e-pastu iegūšanas formas izskatās šādi:

Pats vienkāršākais veids, kā izveidot šādu formu un ievietot savā Mozello veidotajā mājaslapā vai interneta veikalā un sākt audzēt klientu bāzi jau šodien, ir Engaga.

Engaga ir ērts rīks, kas Tev palīdzēs:

  • padarīt Tavu mājaslapu efektīvāku ar uz rīcību orientētām kampaņām
  • veidot skaistas un daudzfunkcionālas reklāmas formas
  • palīdzēs efektīvi palielināt Tavu e-pastu bāzi;
  • Apstādināt promejošos lapas apmeklētājus un samazina to apmeklētāju skaitu, kas apskata tikai mājaslapas pirmo lapu.

Divas lieliskas ziņas?

  • Augustā visiem Mozello klientiem ir unikāla iespēja aizsākt e-pastu mārketinga gaitas, pieslēdzot Engaga profesionālos plānus - no 3€ mēnesī.
  • Engaga ir integrēts ar Mozello, kas nozīmē, ka tā uzstādīšana ir ērta, neprasa daudz laika un pūles. Viss, kas Tev jādara, ir jāatver Mozello, jāiet uz sadaļu “Ekstras” un jānospiež “Pievienot” pie Engaga:

Tas aizvedīs Tevi uz Engaga, no kurienes varēsi izveidot savu pirmo kampaņu un e-pastu iegūšanas formu, bet jau pēcāk varēsi ērti:

  • labot esošās kampaņas un formas
  • mainīt/pievienot lapas, kurās vēlies tās izvietot
  • eksportēt e-pastu sarakstus (csv formātā)
  • apskatīt pamata analīzes datus par to, kā tev veicas ar e-pasta adrešu ievākšānu

Veidojot formu iekš Engaga, Tu ikkatru detaļu varēsi pielāgot savas mājaslapas vajadzībām.

Engaga ļauj ērti pielāgot:

  • Tekstu un izskatu. Izveido sev tīkamu aprakstu un uzaicinājumu, kas, tavuprāt, spēs veiksmīgi uzrunāt klientu un panākt to, ka viņš uztic Tev savu e-pastu. Maini attēlus, tekstu, krāsas, līdz esi izveidojis tieši tādu lodziņu, kas perfekti iederas Tavā mājaslapā un zīmola tēlā.
  • Formas uzvedību. Kāda veida paziņojumu Tu gribētu, lai klients saņem? Uznirstošo paziņojumu pirms lapas aizvēršanas, tādu, kas parādās uzreiz, pēc noteikta laika vai patinot lapu uz leju. Iespējas ir plašas.
  • Kas notiek pēc tam, kad e-pasts ievadīts. Katram pierakstīšanās lodziņam var piesaistīt divas ziņas: pirmajam būtu jābūt lūgumam atstāt e-pastu, bet otrajam vajadzētu klientam pateikt “paldies”, kā arī aicināt klientu turpināt iepirkties vai novirzīt viņu uz citu lapu.

Bet kā izveidot tādu paziņojumu, kas spēs panākt to, ka cilvēki ievada e-pastus? Apskatīsim šo jautājumu nākamajā solī.

2. Kā panākt to, ka cilvēki atstāj Tev savus e-pastus

Engaga rīks piedāvā dažādus dizainus, no kuriem izvēlēties tīkamāko. Tos visus varēsi apskatīt, kad noklikšķināsi “Create new campaign” un pēc tam izvēlēsies iespēju “Collect e-mail or data”.

Engaga ļauj Tavā mājaslapā izvietot dažāda stila pierakstīšanās rīkus:

  • Banerus – tie neuzbāzīgi parādās Tavas mājaslapas augšpusē:
  • Sānu formas – parādās lapas apakšējā stūri:
  • Pop-up formas – tās uznirst ekrāna vidū:
  • Pilnekrāna formas – parādās pa visu ekrānu:
  • Iebūvētās formas – tiek ierakstīti kodā un tos lapā var novietot jebkur (lieliski, neuzbāzīgi saplūst ar saturu):

No satura viedokļa pastāv četras visefektīvākās stratēģijas, kuras vieno viens kopīgs elements – nododot savu e-pastu klients sagaida, ka iegūs ko vērtīgu, noderīgu, īpašu.

  • Īpašie piedāvājumi. Informē klientus, ka viņi saņems īpašus piedāvājumus un ekskluzīvas atlaides, kuras tiek izziņotas tikai e-pastā.
  • Jaunumi un aktualitātes. Tā pat kā ar īpašajiem piedāvājumiem, šajā gadījumā Tu klientiem piedāvā ekskluzīvu saturu. Tas nozīmē, ka viņi būs pirmie, kas uzzinās par jauniem produktiem, aktualitātēm un jauniem ierakstiem blogā.
  • Konkursi ar balvām. Šī stratēģija ir līdzīga konkursiem sociālajos tīklos, kur Tu cilvēkiem lūdz dalīties ar konkrētu ierakstu, sacenšoties par iespēju laimēt balvu. Tikai šajā gadījumā Tavs bizness kaut ko iegūst pretī – klientu e-pastus.
  • Piedāvājumi, kas parādās, klientam aizejot. Šie lodziņi parādās tad, kad klients ir gatavs pamest Tavu lapu. Tas ir mirklis, kad apmeklētāji noteikti pamanīs uznirstošo lodziņu, un Tev jāizmanto šī iespēja potenciālos klientus uzrunāt tieši. Piedāvā viņiem īpašas atlaides, bezmaksas piegādi vai cita veida piedāvājumu, kuru nosūtīsi viņiem uz norādīto e-pasta adresi.

Pats labākais ir tas, ka visi Engaga formu diziani ir 100% pielāgotas lapu pārlūkošanai no mobilā telefona. Viss, kas tev ir jādara, ir jāpielāgo teksts tā, lai tas sader ar Tevis piedāvātajiem produktiem vai pakalpojumiem, un drīz vien Tu varēsi jau spert nākamo soli e-pastu mārketingā.

3. Tu esi ievācis e-pastus. Ko tālāk?

Kad esi izveidojis pietiekami apjomīgu e-pastu bāzi, Tev jāsāk izsūtīt ziņas.

Viens no veidiem, kā to darīt, ir izmantot to pašu e-pasta rīku, ko Tu lieto ikdienā (Gmail, Inbox, Outlook, etc.) saņēmējus ievadot Bcc lauciņā. Pietiekami vienkārši, vai ne?

Bet ko darīt tad, kad Tavs e-pasta abonentu skaits jau sasniedzis lielākus apjomus un iepriekšminētais veids sāk kļūt nepraktisks un laikietilpīgs?

Pirmkārt, apsveicam ar veiksmīgo klientu piesaistīšanas stratēģiju! Otrkārt, šis ir pats piemērotākais laiks, lai sāktu lietot profesionālus e-pastu mārketinga rīkus.

Tie Tev palīdzēs ne vien izsūtīt e-pastus lielam abonentu skaitam, bet arī:

  • piedāvās glīti noformētas e-pastu veidnes, kas izskatās profesionāli
  • apstrādās atrakstīšanās gadījumus un juridiska rakstura pieprasījumus
  • ļaus Tev apskatīt un analizēt statistiku par to, cik daudz no Taviem e-pastiem tiek atvērti un izlasīti
  • automātiski atlasīs un izdzēsīs neīstas e-pastu adreses.

Daži rīki, kas piedāvā šādus pakalpojumus, ir Mailigen, MailChimp, un Campaign Monitor. Viena no labajām fīčām, ko piedāvā Engaga, ir tā, ka šis rīks ļauj Tev eksportēt klienta e-pastu sarakstu Excel draudzīgā CSV formātā un importēt šo sarakstu jebkurā e-pastu mārketinga rīkā, ko izvēlēsies izmantot.

Un vēl – kad Tavs e-pastu saraksts un bizness ir izaudzis un ieguvis popularitāti vairākos reģionos, vecuma grupās vai citos segmentos - ir vērts apdomāt e-pastu saraksta un satura segmentēšanu, lai to padarītu efektīvāku pielāgojot dažādām mērķauditorijām.

Tas nozīmē, ka Tu sadalīsi klientus pēc to interesēm, atrašanās vietas vai citiem kritērijiem, lai varētu attiecīgajai klientu grupai nosūtīt tiem būtisko informāciju.

Piemēram, ja Tavu lapu sāk apmeklēt īpaši daudz apmeklētāju no Francijas, varētu būt prātīgi uzturēt divus e-pastu sarakstus – vienu, kurā klientus uzrunā angliski, bet otru – franciski runājošajiem klientiem.

Ja tev ir veikals, kurš tirgo gan sieviešu, gan vīriešu apģērbu, un tu pamani, ka aug vīriešu dzimuma abonentu skaits, tu vari izveidot īpašu saturu (piemēram, 10 pirktākie vīriešu apģērba gabali), kas uzrunā tieši šo auditoriju.

4. Etiķete un citi padomi

Tagad, kad Tu esi apguvis e-pastu mārketinga pamatus, laiks iemācīties dažus noteikumus un mārketinga faux pas.

  • Nespamo. Robeža starp aktīvu mārketinga kampaņu un spamu ir diezgan trausla. Patiesībā 69% cilvēku atrakstās no e-pasta listēm tieši tādēļ, ka saņem pārāk daudz e-pastus. Nepārkāpiet šo robežu un sūtiet klientiem tikai tādu saturu, kas viņus varētu interesēt. Šis pētījums liecina, ka klienti pozitīvi reaģē uz ne vairāk kā 19 e-pastiem mēnesī.
  • Nereklamē pārāk agresīvi. Jau tas vien, ka cilvēks ir piekritis saņemt Tavus e-pastus, nozīmē, ka viņš Tavu e-pastu pamanīs. Nenoslogojiet klientus ar pārāk uzstājīgiem tekstiem, piemēram “Jums OBLIGĀTI jāiegādājas šī prece”.
  • Izmantojiet svētkus un sezonālus trendus. Svētki ir īpaši veiksmīgs laiks, kad izsūtīt e-pastus un veicinošus piedāvājumus. Izsūtiet abonentiem piedāvājumus Melnajā piektdienā, Ziemassvētkos, Mātes dienā, utt. Lūk, e-pasts, ko saviem klientiem Melnajā piektdienā izsūtīja apģērbu zīmols Storq:
  • Nesūti ziņas cilvēkiem, kuri nevēlas tās saņemt. Nekādā gadījumā neapsver e-pastu bāzi iegādāties par naudu. Pirmkārt, tas nav efektīvi (šiem cilvēkiem neinteresē Tavs piedāvājums). Otrkārt, izsūtīt reklāmas cilvēkiem, kuri nav specifiski piekrituši tās saņemt, ir pretlikumīgi (Eiropā ierobežojumus nosaka GDPR).
  • Pārliecinies, ka Tavus e-pastus ir ērti lasīt no mobilā telefona. Jaunākie dati liecina, ka 68% e-pasta kampaņu tiek aplūkotas mobilajās ierīcēs. Tas nozīmē, ka šīm ierīcēm draudzīgs e-pasta dizains mūsdienās ir absolūta nepieciešamība. Vienmēr izsūti testa e-pastu un pārbaudi to dažādās ierīcēs un interneta programmās.
  • Reklamē savu mājaslapu sociālajos tīklos Izvieto reklāmas sociālajos tīklos, kas aizvedīs klientus uz Tavu lapu. Jo vairāk cilvēki apmeklē Tavu lapu, jo lielāka iespēja ievākt e-pastus.
  • Ievāc e-pastus ārpus interneta. Dodies uz konferenci vai kādu pasākumu? Klients ieradies veikalā uz vietas? Sagatavo lapu vai planšeti, ko izmantot šim nolūkam. Galvenais ir atcerēties pievienot GDPR lodziņu, ko klients atķeksē, tādējādi piekrītot tam, ka viņa e-pasts tiek izmantots reklāmas nolūkos. Pēcāk e-pastus pievieno sarakstam.

Nu ko, laiks doties celt savu interneta impēriju!

Ja Tev ir radušies kādi citi jautājumi par e-pastu mārketingu, nekautrējies uzdot tos komentāros!