Kā OWA un Baltic Space dibinātājas paļāvās uz Mozello, lai pārdzīvotu COVID-19 krīzi

Bruno Veberis
Kā OWA un Baltic Space dibinātājas paļāvās uz Mozello, lai pārdzīvotu COVID-19 krīzi

OWA ir iedvesmojošs piemērs, kā mazs uzņēmums pārvērta krīzi veiksmes stāstā. Kad sākās COVID-19 krīze, viņi ātri pārfokusējās, pārdodot vairumu savu preču internetā un drīz pieredzēja lielu kāpumu pārdotajā apjomā.

OWA ir zīmols, kas pamatā tirgo apģērbus ar latviešu mākslinieku radītu ūdenskrāsu un grafisko zīmējumu apdruku. Tas ir sociāls uzņēmums, kas nodarbina cilvēkus ar invaliditāti un sievietes, kas nonākušas grūtās dzīves situācijās.

OWA līdzdibinātāja Natālija Jermolajeva mums atklāj, ka uzņēmuma sākums meklējams 2016. gadā. Tā dibinātājas drīz saprata, lai uzņēmumu ņemtu par pilnu un lai tas varētu attīstīties, būs vajadzīgs ne tikai fizisks veikals, bet arī mājaslapa.

Daudzi ieteica izveidot mājaslapu Wordpress, tāpēc viņas nolīga profesionālu mājaslapu veidotāju, kas palīdzētu viņām izveidot mājaslapu. “Tas bija ilgs un dārgs pasākums,” atceras Natālija. “Katru reizi, kad lapā bija kaut kas jāmaina, bija atkal jāiet cauri ilgam procesam un jāmaksā mājaslapas izstrādātāja maksas, kas mazam uzņēmumam kā mūsējais bija diezgan augstas.”

“Tā rezultātā bija ļoti sarežģīti vienkārši pievienot jaunus produktus un mūsu internetveikalā lielākoties bija jau novecojusi informācija.”

“Trakākais gan bija tas, ka pirkumu process bija neparocīgs un grūti saprotams. Labākajā gadījumā klienti sazinājās ar mums un teica, ka nevarot saprast kā veikt pirkumu. Tad varējām viņiem nosūtīt rēķinu un viņi mums – naudu par precēm, kuras vēlējās iegādāties. Visbiežāk gan cilvēki vienkārši izgāja no mājaslapas. Tāpēc pirmajos pāris gados mums interneta veikalā bija ļoti maz pirkumu.”

Kā izveidot interneta veikalu bez izstrādātāju palīdzības

2018. gada beigās Natālija ieraudzīja reklāmu Mozello mājaslapas izveides platformai. “Reklāmā bija teikts, ka vari pats izveidot savu e-veikalu bez izstrādātāju palīdzības. Izlēmu, ka pamēģināšu uztaisīt mājaslapu OWA pati, jo nebija jau ko zaudēt – tajā brīdī likās, ka sliktāk palikt tāpat vairs nevar,” piebilst Natālija.

“Vispirms es izvēlējos vienu no Mozello piedāvātajiem dizainiem, kas piemēroti gan mājaslapai, gan interneta veikalam. Pielāgoju dizainu, pievienoju produktu foto un aprakstus, un drīz vien cilvēki sāka pirkt mūsu produktus. Biju pārsteigta, cik ātri sanāca visu uzstādīt.”

“Bija daudz vieglāk radīt preču noietu, īpašos piedāvājumus un pievienot jaunus produktus veikalam. Dažreiz es jaunos produktus pievienoju pat būdama ceļā, no sava telefona.”

Natālija atceras, ka sākumā OWA e-veikalam nebija pieslēgta iespēja klientiem e-veikalā norēķināties caur interneta banku un maksājuma kartēm (BankLink opcijas) - Cilvēki pirkumus veica ar bankas pārskaitījumu, saņemot rēķinu.

Lai padarītu šo procesu visiem ātrāku un ērtāku, viņa sazinājās ar Mozello, lai OWA uzstādītu BankLink. OWA gadījumā tas notika izvēloties maksājumu platformu Swedbank, bet Mozello platformā iespējams izvēlēties arī daudzus citus maksājumu apstrādes pakalpojumu sniedzējus (Paysera, Luminor u.c.).

Spied, lai apskatītu visas pieejamās maksājumu apstrādes platformas.

OWA līdzdibinātāja saka: “Drīz vien pamanījām, ka cilvēki iepērkas vēl vairāk, jo maksājumu process kļuvis daudz vienkāršāks. Pat nožēlojām, ka nebijām to izdarījušas agrāk.”

Kā pārvērst Covid-19 krīzi izaugsmes iespējā

Baltic Space ir vēl viens OWA radītāju projekts. Tas ir veikals, kurā tiek pārdoti latviešu dizaineru apģērbi, tostarp arī kolekcijas no OWA. Šogad Baltic Space pārvācās uz lielāku (150 m2) telpu tirdzniecības centrā tieši pirms Latvijā tika izziņots ārkārtas stāvoklis koronavīrusa izraisītās krīzes dēļ.

Natālija skaidro: “Cilvēkiem kopumā tika ieteikts izvairīties no iepirkšanās centru apmeklējumiem. Martā un aprīlī mēs dienā redzējām labi ja trīs līdz piecus apmeklētājus mūsu jaunajā, lielajā veikalā. Kaut kas bija jādara, lai noturētu biznesu virs ūdens un nenāktos atlaist darbiniekus.

Uzņēmuma reakcija bija ātra un efektīva. Viņas pievienoja visus jaunākos Baltic Space fiziskajā veikalā atrodamos produktus jau esošajam OWA interneta veikalam un tad paziņoja par to saviem sekotājiem sociālajos tīklos.

Natālija saka: “Bijām atklāti ar saviem klientiem un dalījāmies, ka šis mums ir grūts periods un mums nepieciešams viņu atbalsts. Informējām, ka visas mūsu preces tagad pieejamas onlainā un ar lielām atlaidēm. Šī kampaņa guva ātru atsaucību – cilvēki pirka T-kreklus un citus labumus vēl vairāk nekā jebkad iepriekš.”

“Pēc Baltic Space pievienošanas OWA.lv, mājaslapa kļuva vēl populārāka nekā tā bija pirms Covid-19 krīzes. Taisnību sakot, tagad mājaslapa vien ir radījusi lielāku noietu nekā mūsu e-veikals un fiziskais veikals abi kopā vēl pirms krīzes,” saka Natālija.

Kā ienest fizisko veikalu onlainā nedēļas laikā

Uzņēmuma otrais projekts krīzes laikā bija izveidot Baltic Space interneta veikalu. Natālija stāsta: “Mēs bijām plānojušas to izdarīt jau sen, bet nekad neatlika tam laika. Tā kā fiziskajā veikalā ir tik maz klientu, ko apkalpot, beidzot bija laiks izveidot jauno Baltic Space mājaslapu.

“Mēs principā vienkārši pārnesām savu fizisko veikalu internetā. Aizņēmāmies labu kameru un nobildējām katru veikala preci atsevišķi. Tad pievienojām visus šos produktus jaunajam e-veikalam.”

“Pateicoties Mozello, mēs nedēļas laikā paspējām izvietot pāri tūkstotim dažādu preču.”

“Es teiktu, ka vajadzēja kādas divas, trīs dienas, lai visu nofotografētu un apmēram tikpat daudz laika, lai visu ievietotu e-veikalā. Vienlaikus turpinot apkalpot klientus veikalā,” stāsta Natālija.

“Viena no mūsu mīļākajām Mozello iespējām ir opcija nokopēt līdzīgos produktus un tikai nomainīt bildi vai nelielu daļu teksta. Šādi mēs varam ļoti ātri pievienot tādas lietas kā vienādus T-kreklus ar dažādām apdrukām. Tagad, ja vajadzīgs, varam veikalā ievietot milzīgu skaitu jaunu produktu katru dienu” saka OWA un Baltic Space dibinātāja.

Bez reklāmas mājaslapa nedarbosies

Natālija tic, ka bez reklāmas pat vislabākā mājaslapa nespēs radīt lielu preču noietu. Viņa uzskata, ka meklētājprogrammas optimizācija (SEO) ir ārkārtīgi svarīgs faktors mājaslapas apmeklējuma skaita palielināšanā. Natālija saka: “Mēs izmantojām atslēgas vārdus visiem tekstiem un virsrakstiem gan OWA.lv, gan tikko radītajā Baltic Space lapā. Mēs arī optimizējam attēlu nosaukumus, sekojot padomam no Mozello blogā esošā raksta par SEO. Šī pieeja deva mums lieliskus un dabīgus meklēšanas rezultātus, bez apmaksāto Google reklāmu izmantošanas.”

Turklāt, OWA reklamē savus produktus un veicina preču noietu caur savu Facebook lapu un izmantojot Facebook reklāmas. No sākuma šī taktika darbojās lieliski, bet pēc lielās izaugsmes onlaina pirkumos martā, ieņēmumu plūsma aprīļa vidū sāka sarukt.

Natālija norāda: “Sapratām, ka mūsu Facebook posti un reklāmas vairs nenes tik daudz pircēju, kā iepriekš, un mums jāmeklē jauns veids kā palielināt apmeklējumu plūsmu uz mūsu mājaslapu. Nolēmām pieņemt darbā mērķauditorijas speciālistus, kurš mums palīdzēja pieslīpēt Facebook reklāmas mūsu mērķauditorijai. Jau pēc pāris dienām mūsu lapu sāka apmeklēt krietni vairāk cilvēku. Šis bija lielisks ieguldījums, jo tagad varam netērēt tik daudz naudas reklāmām, jo esam tās pieslīpējušās savām mērķauditorijām.”

Interneta veikals ir labākais veids kā paplašināt savu biznesu

Natālija saka, ka pēdējie divi mēneši viņai daudz iemācījuši. “Tagad apzināmies to potenciālu, ko e-veikals un mājaslapa var sniegt, ja to izmanto gudri un padari to visiem viegli uztveramu. Esam apņēmušās ieguldīt mūsu interneta veikalos vēl vairāk, nekā pirms krīzes, jo redzam, ka katrs ieguldījums nes taustāmus rezultātus.”

“Pateicoties e-veikalam, esam aizvietojuši pārdošanu uz vietas ar pārdošanu internetā, vismaz uz krīzes laiku. Spējām darbiniekiem izmaksāt algas un segt citas uzņēmuma izmaksas. Pēc krīzes izmantosim Baltic Space un OWA interneta veikalus kā vēl vienu stabilu ienākumu avotu, blakus jau esošajam fiziskajam veikalam.”

Natālija plāno arī pārtulkot OWA e-veikalu un izmantot to kā platformu, lai izplestos arī uz citām valstīm. Uzņēmuma citos plānos ietilpst Instagram profila izveidošana un e-pastu mārketinga uzsākšana.

BONUSS: četri padomi kā izveidot veiksmīgu interneta veikalu

OWA un Baltic Space dibinātāja iesaka Mozello ikvienam, kurš vēlas izveidot veiksmīgu mājaslapu vai interneta veikalu, nemaksājot augstās izstrādātāju maksas. Pēdējo pāris gadu laikā viņa ir radījusi vairākas mājaslapas ar Mozello palīdzību un saka: “Izveidot mājaslapu un pievienot jaunus produktus ir tik vienkārši, ka tas patiesi sagādā baudu.”

Šie ir Natālijas padomi, kā iegūt pēc iespējas vairāk no sava Mozello internetveikala:

  1. Optimizē savu mājaslapu pēc atslēgas vārdiem un seko SEO taktikām.

  2. Pieslēdz savam Mozello interneta veikalam sev atbilstošāko maksājumu apstrādes platformu, ātrai un ērtai maksājumu pieņemšanai.

  3. Neatturies no jaunu produktu publicēšanas tikai tāpēc, ka tev nav profesionālas kvalitātes attēlu (it īpaši tad, ja tev ir liels daudzums produktu). Seko Mozello padomiem rakstā: "Kā uzņemt profesionālus preču fotoattēlus bez fotogrāfa iemaņām un ar minimālu budžetu".

  4. Sazinies ar Mozello atbalsta komandu, ja nepieciešama palīdzība. Viņi vienmēr atbild ļoti ātri un var palīdzēt gan caur e-pastu gan telefonu.

Vai esi gatavs izveidot savu interneta veikalu? Sāc veidot savu veikalu tagad un ļauj rezultātam sevi pārsteigt.