Kuros groziņos likt uzņēmuma komunikācijas oliņas?

Bruno Veberis
Kuros groziņos likt uzņēmuma komunikācijas oliņas?

Raksta autore: SIA „WIT Berry” vadītāja, grāmatas „Pārdotspējīgi teksti interneta mājaslapām” autore Linda Kimeiša.

Jautājums izklausās ļoti dīvains, bet tas ir ļoti aktuāls! Nesen Facebook paziņoja, ka testē jaunu ziņu attēlošanas sistēmu. Ja to ieviestu, tas nozīmētu, ka uzņēmumu lapu ziņas parādītos tikai tad, ja par tām maksātu. Vai izklausās traki tiem, kuri paļaujas tikai uz komunikāciju Facebook? Tad nu par šo ir stāsts — kā nesalikt visas komunikācijas oliņas vienā groziņā!

Iedomājies, ja iepriekš minētā situācija īstenotos un Facebook šo sistēmu ieviestu, uzņēmumi, kuri izmanto tikai Facebook, paliktu pilnīgi izolēti vai izslēgti no spēles līdz brīdim, kad tie samaksātu par reklāmu. Un, kā mēs zinām, tā nav sviestmaizes cena.

Nesen tika veikts pētījums, kas apliecināja, ka daudz kas digitālajā komunikācijā ir ļoti nenoteikts. Piemēram, Pepsi 2010. gadā izlēma visu mārketinga budžetu veltīt komunikācijai sociālajos tīklos. Tādējādi Pepsi ļoti sāpīgi zaudēja 5 % tirgus daļas. Daudz! Un nākamajā gadā atkal atgriezās pie vecā, labā, pārbaudītā Super Bowl sponsorēšanas iespējām! Re, Pepsi pierādīja, ka likt visas oliņas vienā sociālo tīklu groziņā ir neefektīvāk nekā budžetu izmantot zīmola spodrināšanai.

Kādus groziņus darināt?

Pamatideja ir darināt visdažādākos komunikācijas groziņus, neaizmirstot par to, ka, lai gan ir 21. jeb digitalizācijas gadsimts, tomēr nozīmīga loma ir jāpiešķir personīgai komunikācijai. Tieši to mēs pēdējā laikā bieži vien atstājam novārtā, ejot ar digitālās komunikācijas karogu rokā un skandinot, ka viss notiek internetā. Internetā tiešām daudz kas notiek, un visi ceļi, protams, ved uz Romu jeb uz uzņēmuma mājaslapu, tomēr kas tad īsti ir šie ceļi? Un kāpēc tie ved uz mājaslapu?

Mājaslapa — komunikācijas minimums

Ikvienam uzņēmumam ir jābūt savai mājaslapai. Principā šeit varētu likt punktu un daudz par šo nespriedelēt, jo tā ir uzņēmuma vizītkarte ar kontaktinformāciju, stāstu par to, kas uzņēmums ir, ar ko nodarbojas u. c. Tā taču ir. Uzņēmumu bez mājaslapas mēs neuztveram nopietni!

Ceļi, kas uz vedīs uz mājaslapu

Par ceļiem, kas vedīs uz mājaslapu, nevajadzētu uzskatīt tikai un vienīgi digitālo komunikāciju, bet arī citas darbības, kuru rezultātā persona X vai Y veidā tik un tā nonāks uzņēmuma mājaslapā, lai tajā paskatītos adresi, tālruni, e-pastu, informāciju par uzņēmumu u. c. Protams, visas šīs darbības var palīdzēt uzņēmumam iegūt klientus pakalpojumu sniegšanas vai tirdzniecības vietā, kas ir ideālais variants.

Tātad par kādiem ceļiem varētu būt runa

Komunikācija sociālajos tīklos.

Atkarībā no uzņēmuma specifikas un mērķauditorijas: Facebook, Instagram, Google+, Pinterest, Twitter, Youtube, Draugiem.lv u. c. Šajā gadījumā nevajag aizmirst par saitēm, kas ved uz mājaslapu, ja tiek komunicēti īpašie piedāvājumi, jaunumi, aktualitātes, noderīga informācija u. c.

Blogi.

Bloga raksti ir ļoti laba lieta, jo tie palīdz uzņēmumiem veidot savu tēlu, veicināt popularitāti, izglītot auditoriju un galarezultātā virzīt interneta lietotājus uz uzņēmuma mājaslapu. Bloga rakstus var veidot gan uzņēmumam piederošā blogā, gan sadarbības partneru, gan ar nozari saistītos blogos. Turklāt ir iespējams veidot attiecības ar populāriem blogeriem, nosūtot viņiem preču paraugus, aicinot izmēģināt pakalpojumus u. c., cerībā, ka viņi par to uzrakstīs. Protams, šajā gadījumā garantēt neko nav iespējams, tomēr tas ir efektīvs mēģinājums. Ja bloga rakstā ir saites uz mājaslapu, tas arī būs lielisks ieguldījums SEO.

Mediji.

Attiecības ar medijiem ir ļoti svarīgas. Tāpat kā mediju, arī iespēju, kā šīs attiecības kultivēt, ir ļoti daudz. Šīs aktivitātes gan parasti prasa ieguldījumus un nekad negarantē rezultātu, tomēr tad, kad attiecības ir izveidotas, auditorijas uzmanība ir garantēta. Un uzmini nu, ko cilvēks darīs, izlasījis par uzņēmumu vai tā precēm, piemēram, žurnālā? Jautās mātei Google vai dosies uz uzņēmuma mājaslapu, ja tā būs zināma.

E-pasta mārketings.

Jā, tā ir, mēs saņemam simtiem e-vēstuļu katru dienu un lielākā daļa no tām nekad netiek atvērta un izlasīta. Tomēr pareizi veidotas attiecības ar klientu būs tā vērtas. Nesūti klientam 5 % atlaides paziņojumu cerībā, ka nu tik būs bizness! Nebūs! Nesūti ziņas, ja to īsti nav! Sūti ļoti noderīgu un aktuālu, noderīgu informāciju, sūti nozīmīgas atlaides, jaunumus un ieguvumus!


Maksas reklāma.

Šo varētu dēvēt par maģisku ātrgaitas šoseju, kas darbojas ar nosacījumu, ka Tev ir budžets. Tiklīdz budžets ir beidzies, tā pazūd kā nebijusi. Maksas reklāmai ir ļoti daudz formu, veidu un kanālu, kur to izplatīt: sociālie tīkli, Google AdWords, jebkurš medijs, plakāti, flaieri u. c. Protams, ikvienam uzņēmumam mārketinga budžetā ir jāparedz daļa arī tai, lai ātrāk sasniegtu mērķi tad, kad dzelzs jākaļ, kamēr karsta.

SEO.

Viss ir atkarīgs no tā, kādā nozarē darbojas Tavs uzņēmums. Gribētos teikt, ka ir aktīvās nozares, kurās ir ļoti grūti un dārgi sasniegt augstas pozīcijas. Un ir nozares, kurās to var izdarīt ļoti labi. Katrā ziņā augstas SEO pozīcijas kalpos uzņēmumam daudzās disciplīnās: lai piesaistītu vairāk klientu, lai uzlabotu uzņēmuma tēlu u. c. Priekšrocība ir tāda, ka tad, kad cilvēks pats meklē risinājumu savai problēmai, viņu ir daudz vieglāk pārvērst par klientu nekā tad, kad viņam neko nevajag un Tu centies piesaistīt viņa uzmanību ar reklāmām.


Back to basics komunikācija.

Arī modernajā laikmetā man tomēr gribētos aicināt, lai mēs vairāk uzmanības veltītu savstarpējai komunikācijai. Tā ir laipna saruna, profesionāls padoms, smaids un citas cilvēciskas izpausmes, kas potenciālajam klientam liks justies labi.

Atgriežoties pie groziņiem ar olām…

Tavam uzņēmumam, protams, nav jāskrien uz visām četrām debespusēm. Izvērtē, kas ir efektīvs, pieejams, atbilst uzņēmuma mērķauditorijai, bet paturi prātā jautājumu: kas notiktu, ja pēkšņi šī komunikācijas kanāla vairs nebūtu? Ja Tava atbilde ir: uzņēmums sastaptos ar lielām grūtībām klientu piesaistē, tad Tev noteikti ir jāpārdomā, kā organizēt komunikāciju, lai šo risku samazinātu.

Ar kuriem groziņiem sākt?

Sāc ar mājaslapas statistikas izpēti, lai novērotu, no kurienes jau nāk Tavi potenciālie klienti. Protams, sacīsi, ka viņi nevar nākt no saitēm e-pastos, ja nekad neesi mēģinājis e-pasta mārketingu, viņi nevar nākt no reklāmas X, jo arī to neesi izmēģinājis. Pareizi! Tādēļ sāc ar komunikācijas uzlabošanu kanālos, kuri jau ir sasniedzami. Tad vēro, kur apgrozās Tavi potenciālie klienti un sāc domāt, kāpēc, ko, kā viņi tur meklē un izmēģini!

Protams, no vienas kampaņas vai vienas aktivitātes slēdzienu izdarīt nevajag! Tam ritenim nedaudz ir jāiekustās, lai izsecinātu, kas ir un, kas nav efektīvs.
Sāc ar to, kas ir. Sāc pamazām, bet mērķtiecīgi!