No produkta prezentācijas līdz veiksmīgam pirkumam pāris klikšķos: 5 veidi kā uzlabot klientu pieredzi

Bruno Veberis
No produkta prezentācijas līdz veiksmīgam pirkumam pāris klikšķos: 5 veidi kā uzlabot klientu pieredzi

Mūsdienās tava mājaslapa nav vienkārši digitāls skatlogs – tā ir tava biznesa pamats. Šajā rakstu sērijā jau aplūkojām kā izveidot mājaslapu vai e-veikalu, dalījāmies ar lieliska mājaslapas dizaina pamatprincipiem un mārketinga padomiem. Bet vienu svarīgu pamatelementu vēl neesam aplūkojuši, un tā ir klientu pieredze.

Klientu piesaistē noteikti ir svarīgas jaunākās tehnoloģijas un skaists mājaslapas dizains. Tomēr vislielākā nozīme ir pieredzei, ko klienti gūst apmeklējot tavu mājaslapu. Citiem vārdiem sakot – jo vieglāk un patīkamāk ir iegādāties tavus produktus vai pakalpojumus, jo labāk.

Kā nodrošināt veiksmīgu pieredzi savam klientam?

Iekārtojies ērtāk un padomā – kāds ir klienta ceļš no tava e-veikala atrašanas līdz produkta saņemšanai?

Iespējams, viņš ar klikšķi seko reklāmai. Tad viņš nonāk tavā e-veikalā. Tiek aplūkoti tavi produkti, likti grozā, izvēlēts piegādes veids, veikta apmaksa un atvērts e-pasts ar pirkuma apstiprinājumu. Tālāk klientam tiek dota iespēja izsekot savu sūtījumu vai sazināties ar klientu atbalstu, ja radušies jautājumi. Noslēgumā klients saņem savu paciņu un, cerams, atstāj tavam biznesam labvēlīgu atsauksmi.

Šī ir klientu pieredze – tava zīmola un klienta mijiedarbību kopums.

Gaumīga mājaslapa, stilīgas reklāmas un pievilcīgi produkti ir svarīgi, bet tā ir tikai daļa no patiesi laba klienta iepirkšanās procesa.

Kā tu vari nodrošināt, lai tava mājaslapa vai e-veikals sniedz klientam patīkamu pieredzi? Lūk, 5 lietas, kam pievērst uzmanību.

1. Radi labu pirmo iespaidu

Tāpat kā ar cilvēkiem, arī zīmola pirmais iespaids nereti ir noteicošs faktors tālāku attiecību veidošanā. Vizuāli pievilcīgs produktu izkārtojums kombinācijā ar vienkāršu un intuitīvu lapas navigāciju palielina lietotāju apmierinātību un mudina tos doties tuvāk pirkumam.

Šeit uzskaitīti daži vispārīgi ieteikumi, kā radīt labu pirmo iespaidu par savu mājaslapu:

  • Skaidri un vienkārši – jo mazāk sarežģīsi savas mājaslapas izkārtojumu, jo labāk.
    Izmanto t.s. balto laukumu – tas ļaus svarīgākajai informācijai izcelties (par veiksmīgiem dizaina pamatprincipiem lasi šeit).
  • Pārliecinies, ka lapas navigācija ir intuitīva un call-to-action (CTA) pogas aicina uz konkrētām darbībām.
  • Pievieno savam e-veikalam meklētāja funkciju, kas ļaus lietotājiem viegli atrast interesējošos produktus.
  • Neaizmirsti mobilo pieejamību – nodrošini, lai tavas mājaslapas izkārtojums būtu funkcionāls dažādos ekrānu izmēros un ierīcēs (visas ar Mozello veidotās lapas ir mobilajām ierīcēm draudzīgas).
  1. Parūpējies par lielisku produktu prezentāciju

Pirmreizējs pirkums kādā e-veikalā nereti ir kā kaķis maisā – neviens nav 100% drošs par to, ko saņems.
Lai nodrošinātu, ka klients pirms iegādes var produktu maksimāli izpētīt un izzināt, ir svarīgi tos attēlot un pasniegt iespējami labi. Īsāk sakot, nekad nevērtē par zemu produktu attēlus un informāciju, ko publicē savā mājaslapā.

Kā likt produktiem e-veikalā izskatīties pēc iespējas labāk?

  • Nodrošini augstas kvalitātes un dažādu rakursu foto saviem produktiem.
  • Pievieno detalizētu produkta aprakstu, iekļaujot tādu informāciju kā materiāls, izmēru tabula un citus būtiskus parametrus.
  • Vari arī sagatavot nelielus promo video, kas attēlo produktu – sevišķi, ja pārdod apģērbu, apavus vai aksesuārus.
  • Publicē pircēju atsauksmes. Tās var palīdzēt pārliecināt jaunos klientus, ka tavs produkts ir tieši tas, kas viņiem ir vajadzīgs.

Taču vissvarīgākais – saglabā godīgumu savu produktu pasniegšanā. Nereālistiskas fotogrāfijas un melīgi solījumi nedos neko labu ne tev, ne tavam klientam. Ja produkta kvalitāte dzīvē neatbildīs tam, kas attēlots e-veikalā, tavi klienti būs vīlušies, pirkumu atgriešana augs kā sēnes pēc lietus, un cietīs tava zīmola reputācija.

3. Nodrošini dažādas maksājuma iespējas un ērtus pirkumus

No katriem 10 klientiem, kas pievieno preci savam tiešsaistes iepirkumu grozam, septiņi tomēr pirkumu neizdara. Ne visi, bet liela daļa tā rīkojas tāpēc, ka iegādes process ir neērts vai lēns.

Tādēļ ir svarīgi minimizēt soļu skaitu, kas pircējam jāveic līdz pirkuma izdarīšanai, un izņemt visus liekos informācijas laukus. Jo mazāk lauku jāaizpilda, jo mazāk šķēršļu pircēju attur no tavu produktu iegādes. Savu Mozello Pasūtījumu formu vari rediģēt sadaļā Veikala iestatījumi → Pasūtījumu forma

Vēl viens kritisks brīdis klienta pieredzē ir maksājuma veikšana. Statistikas dati liecina, ka teju puse patērētāju var apstāties pirkumā, ja tā izdarīšana ir pārāk sarežģīta vai netiek piedāvāta viņu iecienītā maksājuma metode.

Bet kā lai zina, kuras no visām maksājumu metodēm tev jāpiedāvā savā e-veikalā? Viens variants ir pētīt, kā rīkojas citi tirgotāji – sevišķi tie, kas darbojas tajā pašā reģionā, industrijā vai klientu segmentā, kurā tu.

Cita opcija – piedāvāt dažas populārākās maksājumu metodes:

  • maksājumu kartes;
  • internetbanku maksājumus;
  • populārākos digitālos maciņus, kā PayPal, Apple Pay un Google Pay;
  • manuālus bankas pārskaitījumus – šī metode var būt sevišķi noderīga, ja tavi klienti ir citi uzņēmumi (un dažiem pircējiem šāda maksājuma veikšana patīk vislabāk).

Steidzīgi pircēji ļoti novērtē fleksibilitāti maksājumos, tādēļ ir vērts nodrošināt iespējami daudzas maksājumu metodes. Savu Mozello veikalu vari viegli saslēgt arī ar tādām maksājumu platformām kā Stripe, Paysera, Braintree un citām.

4. Parūpējies, lai produktu piegāde ir raita un patīkama

Lai ko tu darītu, nenovērtē par zemu sadarbību ar uzticamiem piegādes pakalpojumu sniedzējiem.
Kādēļ? 85% pircēju nepasūta zīmola produktus atkārtoti, ja piegādes pieredze ir bijusi slikta.

Lai gan laicīga piegāde nereti tiek norādīta kā vissvarīgākais faktors, labā klienta pieredzē tikpat liela nozīme ir arī tādām lietām kā piegādes ātrums, izmaksas, sūtījuma izsekošana un sūtījuma saņemšanas ērtums.

Preču piegāde uz mājām, bez šaubām, ir lieliska. Taču klienti, kas dzīvo vieni vai strādā maiņu darbu, varētu dot priekšroku sūtījumu saņemt sev ērtā laikā paku skapjos vai citos saņemšanas punktos. Tādēļ parūpējies, lai taviem klientiem ir pieejamas dažādas piegādes opcijas pat, ja tev tas prasa mazliet vairāk pūļu – klienti to novērtēs.

Ko vēl tu vari darīt, izņemot sadarbošanos ar uzticamiem piegādes pakalpojumu sniedzējiem? Nodrošināt saviem klientiem iespēju izsekot sūtījumus un būt operatīvi informētiem par jebkādiem jaunumiem preču piegādē.

Ar Mozello veidotajās mājaslapās tu vari iespējot automātiskas e-pasta paziņojumus. Attiecīgi, kad pasūtījums izsūtīts, klienti e-pastā saņem sūtījuma izsekošanas detaļas un var ērti sekot līdzi piegādes norisei.

Un atceries – regulāra saziņa ir tavs spēcīgākais trumpis, ja nākas risināt jebkādas aizķeršanās piegādē. Komunicējot tu vari nodrošināt, ka tava e-veikala klientu pieredze saglabājas lieliska, neraugoties uz to, ka viss nenotiek kā cerēts.

5. Nodrošini draudzīgu un ātru klientu apkalpošanu

Efektīvs klientu atbalsts sastāv no vairākām daļām. Pirmkārt, tavai bieži uzdoto jautājumu [BUJ] lapai ir jābūt ērti uztveramai un jāatbild uz populārākajiem jautājumiem vai neskaidrībām. Lieliska ideja ir ievietot atbildes uz bieži uzdotiem jautājumiem tavu produktu lapās, lai klientam nav manuāli jāmeklē informācija par tādām lietām kā sūtīšanas izmaksas, preču atgriešana, izmēri utml.

Otrkārt, informācijas pieejamība ir ārkārtīgi būtiska jauniem klientiem. Viņiem, visticamāk, būs daudz jautājumu, un, ja tu nespēsi nodrošināt ērti atrodamas atbildes, viņi dosies cita e-veikala virzienā.

Būtiska nianse, ko atcerēties – nekad nenovirzi klientus uz BUJ lapu, ja viņi jau ir vērsušies pēc palīdzības klientu atbalsta sadaļā. Klients nav tenisa bumbiņa, kuru mētāt no vienas lapas uz citu. Ātrs un pieejams klientu atbalsts ir biznesa veiksmes pamatā un noteicošais faktors klientu apmierinātībai un lojalitātei.

Tiešsaistes čats ļauj klientam ērti nosūtīt ziņu un saņemt atbildi dažu minūšu laikā. Ātras atbildes kalpo par indikatoru citu procesu ātrumam tavā e-veikalā un uzlabo klientu pieredzi un apmierinātību. Mozello tiešsaistes čata funkciju nodrošina ar Elfsight rīka palīdzību, kas ir integrējams ar Whatsapp, Messenger, Instagram u.c. platformām ērtākai komunikācijai.

Izcila klientu pieredze ir izdevīga visiem

Pozitīva klientu pieredze ir tava biznesa izaugsmes pamats. Tavās interesēs ir nodrošināt, ka klients saņem pakalpojumus un var izdarīt pirkumus vienkārši, patīkami un bez jebkādas aizķeršanās.

Jo tavi klienti apmierinātāki, jo lielāka iespēja, ka palielināsies pārdošanas apjomi un tavs uzņēmums gūs labumu no ieguldījumiem pozitīvas klientu pieredzes veidošanā. Turklāt apmierināti pircēji daudz biežāk paliek uzticīgi zīmolam un kļūst par lieliskiem tā vēstnešiem, zīmolu iesakot savām ģimenēm, draugiem un paziņām.

Lai sasniegtu izcilu klientu pieredzi, pietiek ar tik vienkāršu mājaslapas izveides un uzturēšanas rīku, kāds ir Mozello. Atceries, ka vienkāršs e-veikals, kas prioritizē savu klientu pieredzi, vienmēr būs pārāks par dārgi veidotu, tehnoloģiskiem risinājumiem pārbagātu e-veikalu, kas nespēj apmierināt savu klientu pamata vajadzības.

Ja tev ir kādi jautājumi, Mozello atbalsta komanda ir gatava tev palīdzēt. Sazinies ar mums un saņem risinājumus savām problēmām ātri un vienkārši.