8 zelta padomi, kā pārvarēt bailes, uzsākot savu biznesu

Bruno Veberis
8 zelta padomi, kā pārvarēt bailes, uzsākot savu biznesu

Ideja uzsākt savu biznesu parasti nenokrīt no zilām debesīm. Tā pamazām briest un klusām urda fonā ikdienas pienākumiem, neliekot mieru. Nav brīnums, ka pieredzējušais prāts sāk satraukties: "Paga paga, lēnām pār tiltu, draugs, vai maz saproti, ko dari?" Šaubas un iekšēja cīņa, uzsākot savu biznesu, ir dabiskas. Droši vien esi dzirdējis populāro teicienu – vienīgais šķērslis ceļā uz panākumiem esi Tu pats. Tā tiešām ir! Tāpēc esam apkopojuši 8 zelta padomus, lai Tu kļūtu imūns pret neracionālajām bailēm un novērstu bīstamības, uz ko norāda racionālās bailes.

Informācija ir Tava labā roka – iegūsti to

Dabiski, ka neziņa rada bailes par iecerētā projekta izdošanos. Mūsdienās Tev ir visas iespējas iegūt nepieciešamo informāciju:

  • Nezini, kas ir Tavi konkurenti? Ieskaties "Lursoft" datu bāzē un meklē savus konkurentus pēc izvēlētā darbības veida! Tā uzzināsi, vai Tevis iecerēto jau neīsteno citi, kā arī sapratīsi, ko darīt citādāk.

  • Nezini, kā veidot biznesa plānu? Piesakies kursiem vai izlasi LIAA sagatavoto biznesa plāna ABC!

  • Uztraucies, ka Tev trūkst pieredzes? Lasi uzņēmēju biogrāfijas, praktiskas un iedvesmojo"šas grāmatas:
    • The ONE Thing" (Gary Keller, Jay Papasan) – iemācīs fokusēt savu enerģiju uz būtiskāko un nepazust sīkumos, lai sasniegtu labākus rezultātus;
    • "Latvijas uzņēmēju un vadītāju vērtīgākie padomi. Panākumi dzīvē un biznesā" (Kārlis Ozols) – 100 mūsdienu uzņēmēji dalās ar padomiem, būvējot savu biznesu;
    • “The Art of the Start” (Guy Kawasaki)
    • “Pārdošanas Burvis” (Edgars Untāls)
    • “Leaders Eat Last: Why some teams pull together and others don't” (Simon Sinek)
    • AskGaryVee: One Entrepreneur's Take on Leadership, Social Media, and Self-Awareness (Gary Vaynerchuk) - liels klāsts vērtīgu atbilžu uz reālu cilvēku jautājumiem par biznesa uzsākšanu, attīstību, mārketingu, līderību u.c.

  • Šaubies par sevi sarunās ar potenciālajiem biznesa partneriem? Skaties šovu "Biznesa haizivis" – mācies no citu pieredzes!

  • Nesaproti, kā izvēlēties sev piemērotāko uzņēmējdarbības formu? Piesakies konsultācijai pie grāmatveža vai izlasi LIAA izveidotajā Uzņēmēja rokasgrāmatā!

Jo vairāk informācijas iegūsi, jo lielāka būs Tava drošības sajūta.

Dari to, ko proti, bet turi acis vaļā

Ir loģiski, ja konditors, kurš gadiem strādājis lielā maizes ceptuvē, izlemj dibināt pats savu uzņēmumu, lai strādātu savā labā. Uzsākt biznesu labi pazīstamā sfērā un izmantot pārbaudītas metodes ir drošāk. Taču, kā jau tas pasaulē iekārtots, medaļai ir arī otra puse. Reizēm uzņēmēji tik stipri pieķērušies savam ierastajam darbības modelim, ka nepamana – pasaule ir mainījusies un klientiem vajadzīgs kas cits. Tāpēc ik pa laikam ir veselīgi atkāpties un paskatīties uz savu darbību no malas. Dažādas biznesa nozares ir savstarpēji saistītas, tāpēc reizēm ir vērtīgi papētīt, kas notiek citās, jo var atklāt kādu noderīgu inovāciju savam uzņēmumam.

"Screw it. Let’s do it"**

Redzi brīvu nišu? Saskati problēmu, kurai neviens nepiedāvā efektīvu risinājumu? Redzi, ko vajadzētu darīt pavisam citādāk? Iespējams, ka tas ir ceļš, kas Tev lemts, pat ja iepriekš ar konkrēto sfēru neesi bijis pazīstams. Iedrošinājumam atceries par Ričardu Brensonu**. Ne viņš ir tūrisma aģents vai kosmonauts, ne mediķis vai IT speciālists, bet tas netraucē viņam saskatīt, ko šajās un citās nozarēs varētu darīt efektīvāk, savākt kompetentu komandu un uzsākt uzņēmējdarbību jomās, kurās pats personīgi nav strādājis. Arī populārā Latvijas kosmētikas zīmola "Madara" dibinātāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere sāka uzņēmējdarbību, jo veikalos neatrada sev piemērotu dabisku un ekoloģisku kosmētiku.

Plāno detalizēti un mērķtiecīgi

Izstrādā konkrētu plānu: izejvielu iegāde, ražošana, logo radīšana, mājaslapas vai interneta veikala izveidošana, interneta veikala sakārtošana, lai tas atbilstu likumam, maksājumu saņemšana un apstrāde, preču piegāde utt.

Atrodi pieredzējušu mentoru

Mentoru vari sameklēt gan paša spēkiem, gan, iestājoties biznesa inkubatorā! Tur piešķirs mentoru, kurš Tevi vadīs tirgus izpētes procesā, produkta vai pakalpojuma pašizmaksas aprēķināšanā, mārketinga plāna izstrādāšanā un citos svarīgos posmos.

Nodrošinies ar rezerves plānu

Uzņēmēji zina, ka plāni ne vienmēr izdodas tā, kā iecerēts. Trenē sevi domāt uzreiz 2 līmeņos:

  • Kāds būs nākamais solis, ja viss noritēs gludi;
  • Kā rīkosies, ja situācija mainīsies.

Atceries, ka neveiksme ir pārspīlēts apzīmējums. Ja kaut kas neizdodas, tā ir mācība, no kuras paņemt vērtīgo, mainīt stratēģiju un doties uz priekšu.

Esi reālists

Lai cik vilinoši ir mesties izlolotajā idejā ar sirdi un dvēseli, veltot tai visu laiku un līdzekļus, nezaudē pragmatismu. Galvenokārt tas attiecas uz finansiālo drošību. Izveido sev drošības spilvenu, iekrājot naudu biznesa vajadzībām un iztikai. Jaunuzsākts bizness uzreiz var nenest peļņu, tāpēc tā pastāvēšana lielā mērā atkarīga no tā, vai Tu kā uzņēmējs spēsi saplānot finanses sākumā uzturēt gan biznesu, gan pats sevi.

Iedvesmojies no domubiedriem

Padomā, cik daudz cilvēku pirms Tevis ir piedzīvojuši tās pašas pārdomas, krīzes situācijas, prieka brīžus, ko Tu. Lasi viņu dzīvesstāstus, nebaidies doties klāt un uzrunāt! Uzņēmēja domubiedri ir citi uzņēmēji. Iesakām atrast cilvēku, kam jau šobrīd pieder tas, ko vēlies tieši Tu vai vada tādu uzņēmumu, kas visprecīzāk atspoguļo Tavu biznesa modeli un mēģini sarunāt tikšanos vai uzaicini viņu LinkedIn un uzsāc sarunu virtuāli.

Atceries, ka bailes slēpj sevī izaugsmi – pārvari tās un Tu jau būsi spēris soli pretī sava mērķa sasniegšanai. Ja nolem veidot savu biznesu internetā, tad aicinām sākt savus pirmos soļus kopā ar Mozello!