9 soļi, kas palīdzēs atsvaidzināt un aktualizēt Tavu interneta veikalu vai mājaslapu

Bruno Veberis
9 soļi, kas palīdzēs atsvaidzināt un aktualizēt Tavu interneta veikalu vai mājaslapu

Jebkurai mājaslapai, ar kuras palīdzību vēlas gūt panākumus, ir jāspēj izpildīt savi mērķi un jānotur apmeklētāju uzmanība. Lai gan var šķist, ka pietiek mājaslapu izstrādāt un palaist, patiesībā tie ir tikai pirmie soļi lielajā un plašajā mājaslapu un e-komercijas pasaulē.

Tehnoloģiju sniegtās iespējas un cilvēku gaume mainās ļoti ātri, un tas, kas pirms gada vai diviem bija stilīgi, jau šodien var atpalikt no šī brīža standartiem. Tādēļ mājaslapas nepieciešams regulāri pārskatīt un atsvaidzināt, un šodien mēs palīdzēsim saprast, tieši kā to darīt visefektīvāk.

Šajā rakstā runāsim par to, kā optimizēt un atsvaidzināt:

  • Virsrakstus
  • Attēlus un citus vizuālos materiālus
  • Kontaktinformāciju
  • “Par mums” sadaļu
  • Preces aprakstus un foto
  • Saites (gan Tavas lapas ietvaros, gan uz citām lapām)
  • Klientu atsauksmes
  • Savstarpēji saistīto saturu
  • Aicinājumus rīkoties

1. solis: Izvērtē virsrakstus

Pastāv diezgan liela iespēja, ka virsraksts, kurš kādreiz šķita atbilstošs attiecīgajai lapai, šobrīd vairs nav aktuāls. Ja mājaslapa veidota pirms kāda laika, šis varētu būt labs brīdis tos pārskatīt no jauna, jo, veicot kādas izmaiņas lapā, virsraksti var zaudēt saikni ar lapas saturu.

Kā reiz teica Deivids Ogilvijs: “Virsrakstu izlasa piecreiz vairāk cilvēku nekā pašu raksta saturu”.. Tieši tādēļ ir būtiski, lai tie vienmēr ir aktuāli.

Tātad – ar ko lai sāk? Elementāri. Pavaicā sev, vai virsraksts veiksmīgi dara vismaz vienu no šīm lietām:

Vai tas sniedz vērtīgu un specifisku informāciju, kas ietver satura galveno ideju?

Piemēram, lai īsumā raksturotu to piedāvāto pakalpojumu, Airbnb izmanto šādu virsrakstu:

Vai tam piemīt informatīvs raksturs, kas lasītājā rada vēlmi uzzināt vairāk?

Piemēram, šis virsraksts uzreiz iedzen āķi lūpā.

Vai tas apšauba kaut ko tādā veidā, kas lasītāju varētu ieintriģēt?

Piemēram, The Happy Philosopher uzdod jautājumu (to gan tik pat labi varētu uzrakstīt arī apgalvojuma formā), kura filozofiskais raksturs piesaista lasītāja uzmanību:

Lūk, daži uzskatāmi piemēri tam, kā uzlabot virsrakstus:

Neveiksmīgs virsraksts: Stilīgi grafiski t-krekli
Problēma: Virsraksts apkopo lapas saturu, taču tas nesniedz pietiekami vērtīgu informāciju un neinformē klientu par priekšrocībām
Uzlabots virsraksts: T-krekli ar grafikām, kas izceļ Tavu personīgo stilu

Neveiksmīgs virsraksts: Mūsu zeķu nepārspējamais komforts
Problēma: Virsraksts nepiesaista lasītāja uzmanību, jo nav skaidrs, par ko tas ir
Uzlabots virsraksts: Kādēļ mūsu zeķes ir pašas ērtākās?

Neveiksmīgs virsraksts: Kā lietot mūsu mazgāšanas līdzekļus
Problēma: Virsraksts ir pārāk burtisks
Uzlabots virsraksts: Padomi par to, kur un kā izmantot mūsu mazgāšanas līdzekļus

Ja virsraksts atbilst vismaz vienam no šiem principiem, un tur sniegtā informācija ir aktuāla, viss kārtībā! Esam sagatavojuši arī špikeri, kas Tev palīdzēs sagatavot veiksmīgus virsrakstus.

2. solis: Atjauno mājaslapas attēlus

Iespējams, Tu par to neesi domājis vai īpaši tam nepievērs uzmanību, bet vecas bildes tavā mājaslapā pārāk neatšķiras no vecas mašīnas, kura pārāk ilgi stāv uz ielas. Agri vai vēlu kaimiņi sāks novērsties no nepatīkamā skata. Mājaslapas gadījumā gan tas parasti nozīmē, ka cilvēki saņems nepareizu ziņu un asociacēs Tavus attēlus ar pašu pakalpojuma vai produkta kvalitāti.

Kā lapas apmeklētājs uztver vecas bildes iepretim jaunām.

Lai pārliecinātos, ka viss izskatās labi, uzdod sev šos jautājumus:

Vai es izrādu savus jaunākos darbus?

Ja bildes uzņemsi Tu pats, Tev nevajadzēs uztraukties par autortiesību problēmām, tas izskatīsies autentiskāk un, visticamāk, pievilinās vairāk apmeklētājus.

Vai bildēm ir “alt tagi”?

Pievienojot bildei “alternatīvos tagus” (aprakstu) Tu palīdzi meklētājiem izdarīt divas būtiskas lietas: novērtēt lapu un saprast kontekstu. Ar šo tagu arī tiks aizvietots attēls, ja to nevarēs pareizi ielādēt. Mozello tos var pievienot, vienkārši uzklikšķinot uz attēla, izvēloties iestatījumu ikonu (mazā uzgriežņatslēga) un ierakstot bildes nosaukumu.

Kā pievienot alt aprakstu Mozello

Vai mani attēli ir optimizēti?

Atbilstoša izmēra attēli, kuri ir optimizēti ātrākai ielādei, ne vien uzlabo lapas kopējo izskatu, bet arī samazina iespēju, ka apmeklētājs lapu aizvērs. Kādēļ? Jo Tavs klients, visticamāk, negribēs gaidīt, kamēr mājaslapa lēnām ielādējas. Ja Tev nav pieejams rīks, ar ko veikt bilžu kompresiju, vari izmantot kādu no interneta plašumos pieejamajiem rīkiem, piemēram, Optimizilla.

3. solis: Atjauno kontaktinformācijas sadaļu

Neatkarīgi no tā, vai pārdod produktu vai pakalpojumu, Tev jāpārliecina potenciālais klients, ka aiz mājaslapas stāv īsts cilvēks, kurš nepieciešamības gadījumā ir gatavs palīdzēt. Viens no labākajiem veidiem, kā to izdarīt, ir pārliecināties, ka lapā “Sazinieties ar mums” pieejamā informācija ir aktuāla un personalizēta.

Pārbaudi, vai kontaktu sadaļā atrodama:

  • Aktuālā kontaktinformācija (telefona numuri, e-pasta adreses, darba laiks).
  • Ja Tu izmanto saziņas veidlapu, pārliecinies, ka tā funkcionē un Tu saņem iesniegtās ziņas.
  • Lai palielinātu konversijas rādītājus, pievieno fotogrāfiju ar Tevi un Tavu komandu.

Šādi izskatās labi sakārtota kontaktu sadaļa (Muirskate).

4. solis: Pārskati sadaļu “Par mums”

Bieži vien lapa “Par mums” tiek nepelnīti ignorēta – tā vai nu nav pietiekami labi izstrādāta, vai arī ir pārbāzta ar atslēgvārdiem. Ja, to lasot, atpazīsti arī sevi, vai Tu pat neatceries, kas šajā sadaļā ir sarakstīts, tad zini, ka ir pienācis laiks to beidzot pārskatīt, jo, lai iegūtu apmeklētāja uzticību, Tev jānokomunicē kas vairāk par ierastajām pieklājības frāzēm.

Lai pārliecinātos, ka lapā pieejamā informācija atbilst mūsdienu prasībām, pavaicā sev:

Vai tur atrodamā informācija sniedz atbildes uz jautājumiem “kurš, kas, kad, kur, kādēļ un kā”?

Kas it tas, ko Tu dari? Kad Tu sāki to darīt un kādēļ? Kur Tu atrodies un kā Tu klientam vari palīdzēt? Galvenais mērķis ir informēt klientu par Tavu uzņēmumu un tā vērtībām, tādējādi vairojot uzticamību.

Vai lapā ir ievietotas radošas (nestandarta) bildes, kas iepazīstina klientu ar Tevi un Tavu komandu?

Nekas nevairo uzticību tik ļoti, kā apziņa, ka Tu veic pirkumu no īstiem, dzīviem cilvēkiem, kuriem rūp Tavas vajadzības.

Vai saturs ir autentisks?

Pastāsti sava uzņēmuma stāstu saviem vārdiem, neizmantojot klišejiskas frāzes, un Tu piešķirsi tam unikālu personību.

DB Longboards “Par mums” sadaļa ir izcils piemērs tam, kā šādai lapai būtu jāizskatās.

5. solis: Pārskati piedāvāto preču aprakstus un attēlus

Iespēja, ka kāds būs gatavs iegādāties preci, kurai nav laba apraksta, ir ļoti zema. Cik zema? Statistikas dati liecina, ka ap 40% preču tiek atgrieztas pārdevējam tādēļ, ka tās bija nepietiekami labi raksturotas. Turklāt 86% aptaujāto teica, ka nebūtu gatavi šajos veikalos iepirkties vēlreiz.

Tieši tādēļ ir tik būtiski pārliecināties, ka preču apraksti (un attēli!) ir aktuāli un atbilst klientu gaidītajam. Mūsu padomi:

Izceliet preču jaunākās funkcijas/īpašības un priekšrocības.

Tas palīdzēs klientiem saprast, ar ko Tavs produkts vai pakalpojums atšķiras no citiem variantiem, bet priekšrocību apraksta mērķis ir pārliecināt klientus, ka prece viņiem ir nepieciešama un viņi to izmantos.

Izņem no lapas preces/pakalpojumus, kurus vairs nepiedāvā.

Preces/pakalpojumi, kuri vairs nav pieejami, klientos rada vilšanās sajūtu un mazina klientu ticību Tavām spējām nodrošināt viņus ar nepieciešamo.

Pārliecinies, ka apraksti ir labi.

Tas parasti nozīmē – informatīvi un viegli lasāmi. Izmanto tiešu, nesarežģītu valodu, kas sniedz būtisko informāciju, bet nepārspīlē.

Pārbaudi, vai tekstos nav gramatikas kļūdu.

Gramatiski pareizi apraksti liecina, ka uzņēmums ir profesionāls un pārzina savu lauciņu.

Pārbaudiet, vai fotoattēli ir skaidri, kvalitatīvi un labi uzņemti.

Attēlos jābūt vienmērīgam apgaismojumam (uz izstrādājuma nav ēnu radīti plankumi, spīdums, bilde nav pārgaismota) un tiem jāizskatās profesionāli. Citiem vārdiem sakot, tie ir uzņemti no laba leņķa, kas labi parāda pārdodamo preci. Ja tas ir nepieciešams, uzņem fotogrāfijas no jauna, bet neizmanto neveiksmīgus attēlus.

Iespējams vērtīgi izlasīt arī rakstu: Kā uzņemt profesionālus preču fotoattēlus bez fotogrāfa iemaņām un ar minimālu budžetu.

Detalizēts, faktiem bagāts un izklaidējošs — tāds ir ideālais produkta apraksts (The LoveStruck Company).

6. solis: Apskati, vai lapā nav novecojuši un nestrādājoši linki

Kad Tu pēdējoreiz pārbaudīji, vai lapā esošie linki strādā? Ja atbilde ir “nekad”, labākajā gadījumā tās būs pāris neaktīvas saites vai pazuduši attēli, sliktākajā gadījumā linki vai pat pogas var nedarboties un vest uz neeksistējošām lapām.

Lai gan Google apgalvo, ka tas neietekmē Tavas mājaslapas vērtējumu, Tavi klienti, kuri spiesti klikšķināt uz nestrādājošiem linkiem, varētu būt citās domās. Tā kā saturs lapās mēdz tikt pārvietots diezgan bieži (salauztu linku galvenais un biežākais cēlonis), regulāri arī jāpačeko, vai viss Tavā lapā pieejamais saturs darbojas atbilstoši.

Vienkāršākais veids, kā to darīt, ir nedarīt to pašam – tas ir, izmantot kādu rīku, piemēram, The Dead Link Checker vai The Free Broken Link Checker. Iemet tajā lapas URL un tas Tev parādīs visu, kas nedarbojas un jāsalabo.

7. solis: Sasaisti populārākās lapas un bloga rakstus

Ja vēlies panākt, lai apmeklētāji Tavā lapā uzturas ilgāk, ir vērts sasaistīt tavas mājaslapas populārākos rakstus un sadaļas. Tomēr tas jādara ar prātu, citādāk pastāv risks, ka panāksi tieši pretējo.

Te būs daži pamatprincipi, pēc kuriem vadīties:

Sasaistītajam saturam būtu jābūt savstarpēji saderīgam.
Cik vien tas iespējams, izmanto “garās astes atslēgvārdus” jeb long-tail keywords.

Izvairies no saitēm ar tekstu “klikšķini šeit”.

Klikšķinot uz attēla vai teksta, Pasaules Dabas Fonda Pārtikas iniciatīvas lapas apmeklētājs nonāk saistītajās lapās.

Papildini jaunumu/bloga sadaļu ar jaunu saturu

Pastāv divi galvenie iemesli, kuru dēļ ir vērts pārskatīt mājaslapu un pievienot jaunu saturu. Pirmkārt, Tu vēlies, lai cilvēki zina, ka Tavs bizness ir aktīvs. Otrkārt, Tev rūp. Tavas lapas SEO jeb meklētājprogrammas optimizācijas reitings.

Šeit ir daži padomi, ar ko sākt:

Izrevidē jaunumu/bloga sadaļu, pirms publicē ko jaunu.

Pavaicā sev – vai informācija joprojām ir aktuāla/noderīga, informatīva, viegli lasāma, oriģināla un izglītojoša vai izklaidējoša. Šis solis ir svarīgs tādēļ, ka, radot savstarpēji pārāk līdzīgu saturu, Tu vari izraisīt “atslēgas vārdu kanibalizāciju” jeb to, ka meklētājs uzskata, ka Tavā lapā notiek iekšēja konkurence.

8. solis: Pievieno jaunas atsauksmes

Iespējams, ka Tu to pat nepamani, bet atsauksmes ir ārkārtīgi spēcīgs rīks, ar kura palīdzību paplašināt klientu bāzi, jo tās spēj pārliecināt citus par to, ka viņiem jāpērk Tevis piedāvātā prece. Atsauksmes strādā kā t.s. sociālie pierādījumi.

Arī gadījumā, ja Tev jau ir pieejamas klientu atsauksmes, īpaši svarīgi ir nodrošināt, ka tās ir aktuālas un izvietotas pamanāmā vietā (turklāt īpaši autentisku iespaidu atstāj klientu publicēti attēli, nevis teksts), piemēram, attiecīgā produkta lapā vai atsevišķā bloga rakstā.

Šādi izskatās labi izstrādāta atsauksmju sadaļa (SUP Adventures).

Ja Tev vēl nav nevienas atsauksmes, šis ir labākais brīdis, kad tās iegūt. Pietiekami labi darbojas vienkāršs e-pasts ar lūgumu atstāt atsauksmi par produktu, kurš kādu laiku pēc pirkuma veikšanas tiek nosūtīts klientam.

9. solis: Pārskati aicinājumus uz rīcību

Visbeidzot, jāatjauno arī tā saucamie “aicinājumi rīkoties” – parasti tie ir daži vārdi vai īss teikums, kas rosina personu veikt kādu darbību (piemēram, “Pirkt tūlīt”, “Pierakstīties”, “Saņem labāko piedāvājumu” un tamlīdzīgi). To aktualizēšana ir būtiska tādēļ, ka tie nepārprotami aicina Tavus potenciālos klientus rīkoties. Galu galā – tas jau ir tas, ko Tu vēlies panākt. Un, atkarībā no konteksta un tā, kas Tavā lapā jau ir, varētu būt lietderīgi veltīt laiku šo aicinājumu uzlabošanai.

Pievērs uzmanību šādām niansēm:

  • Īsi un skaidri. Informācija ir viegli lasāma un saprotama.
  • Pārliecinoši. Tai būtu jāinformē lasītājs par to, kādēļ nepieciešams veikt konkrēto darbību.
  • Koncentrēti. Nekādas liekvārdības.
  • Pats svarīgākais – pārliecinies, ka uzaicinājums pabeidz teikumu “Es vēlos…”.

Tā, tas arī viss! Kad šie soļi izpildīti, vari uzskatīt, ka mājaslapa ir atsvaidzināta un gatava informēt un pārvērst Tavus apmeklētājus klientos.

Tev vēl nav savas mājaslapas? Tā nav problēma.

Ar Mozello vari izveidot mājaslapu vai interneta veikalu arī tad, ja Tev nav tehnisku iemaņu un neproti programmēt. Tas ir ātri, vienkārši un draudzīgi budžetam. Izveido savu mājaslapu jau tagad!