5 veidi, kādos Tavs domāšanas veids Tevi ierobežo

Bruno Veberis
5 veidi, kādos Tavs domāšanas veids Tevi ierobežo

Vai Tev ir kādreiz bijis tā, ka Tu pamosties sliktā noskaņojumā, nodomā, ka šī būs drausmīga diena, un tieši tāda tā arī ir? Vai sarežģītā situācijā esi nodomājis, ka noteikti netiksi ar to galā, un viss arī noiet greizi? Gluži kā Tu būtu pats sevi nolādējis.

Bet vai esi domājis, kādēļ tas tā notiek?

Mēs zinām atbildi uz šo jautājumu. Tas viss ir tavā galvā.

Cilvēka domāšanas veids nosaka to, kā viņš attiecas pret lietām un domā par tām. To var salīdzināt ar trepēm – tās var izmantot, gan lai nonāktu stāvu augstāk, gan stāvu zemāk (protams, pakrist un sasisties var, dodoties kā vienā, tā otrā virzienā).

Tici vai nē – domāšana ir viens no faktoriem, kas nosaka to, cik veiksmīgs Tu esi. Tādēļ mums jāsaprot, kā šiem diviem cilvēku tipiem atšķiras domāšanas veidi.

Stenfordas universitātes psiholoģe Karola Dveka ir izsecinājusi, ka cilvēkiem piemīt divi atšķirīgi domāšanas veidi – fiksēta domāšana un izaugsmes domāšana. Lielākā atšķirība starp tiem ir veids, kā tie attiecas pret izaicinājumiem, sarežģījumiem, piepūli, kritiku un citu cilvēku panākumiem.

Tie, kam piemīt fiksēts domāšanas veids, parasti:

  • Izvairās no izaicinājumiem
  • Ātri padodas
  • Uztveriet piepūli kā kaut ko neauglīgu
  • Ignorē lietderīgas atsauksmes, ja tās ir negatīvas
  • Jūtas apdraudēti, kad citi cilvēki gūst panākumus

Bet kā būtu, ja Tu iemācītos uztvert kļūdas kā iespēju iemācīties ko jaunu, bet izaicinājumus – kā iespēju kļūt labākam un augt? To izdarot, Tu varēsi panākt jebko, kas Tev ienāk prātā.

Lai palīdzētu Tev saprast, kā uzhakot savas smadzenes un piedabūt tās pārslēgties uz izaugsmes domāšanu, esam sastādījuši sarakstu ar 5 lietām, kuras tavai izaugsmei noteikti traucē.

1: Negatīvisms

Vai Tu esi kādreiz sācis darbu pie jauna projekta, bet sabojājis visiem diseni ar tādiem komentāriem kā “tas nestrādās” vai “mums iet pārāk labi, tūliņ kaut kas noies greizi”?

Ja atbildēji ar “nē” – forši. Bet ja šajā tēlā atpazini sevi – nu, pienācis laiks mainīties un meklēt mākonītim sudraba maliņu, jo Tavs negatīvisms nevienam nepalīdz. Īpaši Tev pašam – ir pierādīts, ka negatīvas emocijas var atstāt ietekmi uz cilvēka veselību.

Citas ar negatīvu attieksmi saistītas problēmas ir:

Paturi prātā, ka iespējas ir itin visur, un ja nevēlies palikt tur, kur esi šobrīd, tad ir Tavs pienākums piecelties no krēsla un kaut ko darīt lietas labā.

2: Sevis nonievāšana

Jā, mēs visi reizi pa reizēm apšaubām savas spējas. “Vai es to spēšu?”, “Vai ar manu pieredzi pietiks?” un “Vai esmu gana labs?” droši vien ir jautājumi, kas vismaz pāris reizes iešāvušies Tavā galvā. Tomēr nevajadzētu šīs šaubas padarīt par ieradumu.

Ir reizes, kurās paškritika un šaubas var izrādīties Tavs lielākais palīgs. Piemēram, pabeidzot projektu un novērtējot, ko būtu varējis izdarīt labāk, Tu vari mācīties no kļūdām un saprast, ko nākamreiz darīt citādi. Bet robeža starp veselīgu un toksisku paškritiku ir gaužām šaura.

Turklāt paškritika nereti sakņojas bailēs par to, ko citi par Tevi domās un teiks. Kad kāds cits Tevi sāk kritizēt, uzdod sev jautājumu – vai tā ir tiešām konstruktīva kritika, vai viņš vienkārši gvelž muļķības? Tici man, šis jautājums var izglābt tavu dzīvību (vai vismaz veselo saprātu).

Ko mēs no šī varam secināt? Tu vari būt gan savs labākais draugs, gan ļaunākais ienaidnieks. Lai Tavs prāts darbotos AR Tevi un nevis PRET Tevi, Tev tas jātrenē.

Daži veidi, kā to darīt, ir:

  • Meditācija
  • Uzturies kopā ar cilvēkiem, ko Tu cieni, un mācies no viņiem
  • Centies regulāri izkāpt no savas komforta zonas

Ja vēlies gūt panākumus, Tev jānotic, ka esi gana labs un spēj to izdarīt.
Pirmais solis šajā ceļā ir iemācīt sev domāt citādāk.

Tādēļ no šī brīža visus “vai es spēšu to izdarīt?” aizstāj ar “es darīšu visu, kas manos spēkos”.

3: Bailes no neveiksmes un kļūdām

Kļūdīties ir dabiski un Tev no tā neizbēgt. Lūk. Balta patiesība. Tomēr tas, kā Tu skaties uz neveiksmēm, ir atkarīgs no Tevis paša. Tu vari skumt un nolemt, ka nav vērts neko darīt, vai mācīties no savām kļūdām, lai nākotnē pieņemtu labākus lēmumus.

Iedomājies, ka vienmēr esi vēlējies uzsākt savu biznesu un pārdot paštaisītas apsveikuma kartiņas, bet Tev līdz šim nav pieticis drosmes to darīt, jo baidies, ka neviens tās nepirks.

Pirmkārt, es gribētu citēt vienu no populārākajām rokgrupām pasaulē – ja nepamēģināsi, neuzzināsi.

Otrkārt, paturi prātā, ka 79% start-up uzņēmumu veiksmīgi izdzīvo pirmo gadu. Ko darīt, ja Tu izrādīsies nelaimīgo 21% vidū?

Labākajā gadījumā – centies saprast, kas īsti neizdevās un kā no tā vari izvairīties nākotnē.

Kā Vinstons Čērčils reiz teica:

Panākumi nav ceļa gals un neveiksmes jūs nenogalina, svarīga ir tikai drosme turpināt iesākto.

4: Tu gaidi brīnumu

Vai Tu tici brīnumiem? Patiesībā nav svarīgi, tici vai ne, jo viena no sliktākajām lietām, ko vari sev nodarīt, ir gaidīt, kad ar Tevi kaut kas notiks, nevis pašam doties darīt lietas un meklēt iespējas.

Bezdarbība visbiežāk noved tikai un vienīgi pie nožēlas. Un runājot par nožēlu – kad Amerikas Psihologu asociācijas pētnieki lūdza cilvēkiem nosaukt to, ko viņi dzīvē visvairāk nožēlo, 76% cilvēku nosauca “darbības, ko viņi neveica, kas būtu varējušas viņiem palīdzēt realizēt savu potenciālu”.

Bet ko tu vari darīt?

Soli pa solim. Piemēram, uzraksti uz papīra lapas, ko tieši Tu vēlies sasniegt. Tad uzraksti reālistiskus soļus, kas palīdzēs Tev nonākt līdz mērķim.

Piemēram, ja vēlies paplašināt apsveikuma kartiņu biznesu, apsver sadarbību ar citiem māksliniekiem. Tādējādi Jūs varat izveidot stratēģiskas partnerattiecības un iekarot jaunas virsotnes.

Tātad – kādas ir šī punkta galvenās atziņas. Pārstāj gaidīt brīnumu, kas nokritīs no zila gaisa. Izveido šo brīnumu pats savām rokām.

5: Bailes no pārmaiņām

Par to, ka pārmaiņas ir labas, “pastāvēs, kas pārvērtīsies” un tamlīdzīgi, ir simtiem dziesmu un teicienu. Tomēr daži cilvēki uzskata, ka pārmaiņas ir biedējošas.

Padomā, kā Tu justos, ja Tavs priekšnieks Tev rītdien pateiktu, ka uzņēmumā ir notikusi reorganizācija un no rītdienas Tu atskaities citam cilvēkam?

Daži no šāda šoka nosirmotu uz vietas. Citi, savukārt, to uztvertu kā iespēju pāršķirt jaunu lapu savā karjerā.

Cilvēki baidās no pārmaiņām, jo viņiem patīk sēdēt savā komforta zonā. Bet ja nu mans jaunais priekšnieks būs stingrāks? Būs jāiegulda vairāk pūles. Tas nozīmē, ka vairs nevarēs ik stundu iet 15 minūšu garās kafijas pauzēs ar kolēģiem.

Tomēr ja Tava darba diena kaut kādā veidā atspoguļo iepriekš aprakstīto, varbūt tieši ir pienācis laiks kaut ko pamainīt, sapurināties, beigt baidīties un dot sev iespēju augt.

Galvenās atziņas

Viss, ko dzīvē darām, atspoguļo mūsu vārdus, domas, rīcību. Bet mūsu domas, vārdi un rīcības atspoguļo to, kā lūkojamies uz pasauli, kā arī mūsu apzinātos un neapzinātos uzskatus.

Tātad – Tev jāpārorientē savi uzskati uz izaugsmi, nevis palikšanu vienā (kaut arī ērtā) vietā. Protams, to pateikt ir vieglāk, nekā izdarīt, tādēļ trenē savu prātu, lai tas ir vesels, čakli strādā un darbojas Tavās interesēs. Nevis pret Tevi.