9 biznesa idejas, kuru uzsākšanai nepieciešams minimāls kapitāls

Bruno Veberis
9 biznesa idejas, kuru uzsākšanai nepieciešams minimāls kapitāls

Vai esi kādreiz domājis, ka varētu uzsākt savu biznesu? Ko tādu, kas Tev nesīs ne vien ieņēmumus, bet arī piepildījuma sajūtu?
Mēs Tevi saprotam. Arī mēs reiz bijām šādā situācijā, tādēļ zinām, ka uzņēmējdarbības uzsākšana var šķist kā ārkārtīgi svarīgs un ļoti dārgs pasākums.

Tomēr tā nebūt nav patiesība.

Mūsdienās uzņēmējdarbības uzsākšanai nav nepieciešams milzīgs sākumkapitāls. Pilnīgi pietiek ar Tavām prasmēm, radošumu, kā arī moderniem rīkiem, kas palīdzēs izveidot uzņēmumu ar minimālām izmaksām.

Turpini lasīt, lai uzzinātu 9 biznesa idejas, kuras iespējams realizēt ar minimālām investīcijām.

1. Konsultāciju vai koučinga bizness

Vai Tu esi eksperts kādā noteiktā jomā? Vai Tev ir padziļināta izpratne kādā konkrētā profesijā?

Super – tādā gadījumā Tavas zināšanas ir pietiekamas, lai uzsāktu konsultāciju biznesu. Konsultāciju tirgus pēdējo desmit gadu laikā ir stabili audzis, kas norāda uz to, ka arī pieprasījums pēc šāda veida pakalpojumiem aug.

Konsultācijas vari sniegt daudz un dažādās jomās. Lūk, daži piemēri:

  • Bizness un mārketings
  • Personīgā izaugsme
  • Veselība un fitness
  • Publiskā runa
  • Kulinārija
  • Valoda un dažādu tekstu rakstīšana
  • Grāmatvedība
  • Mode un imidžs
  • Attiecības un bērnu audzināšana
  • Interjera dizains

Piemēram, aģentūra Miega pele sniedz konsultācijas par to, kā uzlabot zīdaiņu miegu. Šī uzņēmuma vadītājas ģimene cīnījās ar nopietnām miega problēmām, līdz nolēma pievērsties zīdaiņu miega paradumu pētniecībai un vēlāk likt lietā uzzināto, lai palīdzētu citām ģimenēm.

Kad esi izdomājis, kādas konsultācijas vari sniegt, neaizmirsti par reklāmu. Pievieno savu sasniegumu portfolio, kā arī atsauksmes no apmierinātiem klientiem.

2. Tālākpārdošana

Tālākpārdošana nozīmē atrast ne pārāk dārgas preces, kuras var pārdot par dārgāku cenu. Šāda veida bizness vislabāk darbojas tad, ja Tu vari atrast preces, kuras citiem cilvēkiem ir mazāk pieejamas, tātad – kuras viņi būs ieinteresēti pārpirkt arī tad, ja tas nozīmē samaksāt vairāk.

Šajā kategorijā labi iederas reti kolekcionējami vai antikvāri priekšmeti, krāmu tirgus formāts, utt. Varbūt Tavs talants ir atrast lētus lidojumus, kurus vari tālākpārdot ceļotgribētājiem?

Iespējams, esi dzirdējis par divdesmit gadus veco austrāļu uzņēmēju Gretu var Rīlu – viņa vada vairākus biznesus, kas balstās uz tālākpārdošanas principu. Viņas jaunākais veikals Dropbottle pārdod videi draudzīgas augļu uzlējumu pudeles, ko viņa iepērk no trešo personu ražotājiem un tālākpārdod savā veikalā.

Vari sākt ar pavisam nelielu preču piedāvājumu, vai, piemēram, pārdot preces, kuras vairs nevēlies lietot. Nav daudz ko zaudēt, vai ne?

3. Ar rokām darinātas preces

Vēl pirms desmit gadiem atvērt savu rokdarbu veikalu bija ļoti sarežģīti – bija jānoīrē telpas un jāatrod kāds, kas veikalā strādātu. Mūsdienās veikala uzturēšana nemaksā (gandrīz) neko.

Pilnīgi pietiek uzņemt skaistus attēlus ar precēm, kuras vēlies pārdot. Pēc tam šīs bildes saliec savā mājaslapā vai online veikalā.

Piemēram, varbūt Tu esi adīšanas guru vai origami virtuozs. Tu vari šos rokdarbus vai nu pārdot online veikalā, vai izrādīt savā mājaslapā un strādāt pie individuāliem pasūtījumiem.

Piemēram, ja proti pagatavot dažādus gardumus, tad vari izveidot e-veikalu vai vismaz mājaslapu ar sadaļu, kurā izvieto savus meistarīgos un radošos darbus un dod iespēju klientiem nopirkt pa tiešo vai sazināties un veikt pasūtījumus.

4. Privātās online apmācības

Kaut arī šobrīd pieejams liels skaits mobilo aplikāciju, kas piedāvā apgūt valodas, daudzi cilvēki joprojām priekšroku dod privātām nodarbībām ar reālu pasniedzēju. Ja labi pārzini kādu no 6500 pasaules valodām, vari kļūt par valodas skolotāju.

Vēl labāk, ja Tev jau ir pasniedzēja pieredze – ieliec informāciju par piedāvātajiem pakalpojumiem savā mājaslapā, pievieno apliecības un diplomus (ja Tev tādi ir) un aiziet! Perfekti būtu, ja vari pievienot atsauksmes no saviem bijušajiem studentiem.

Ja vēl neesi guvis pieredzi kā skolotājs, vari apdomāt, kā padarīt savu mācību programmu īpašu. Piemēram – “iemācies angļu valodu, klausoties rokmūziku”, “kļūsti par selfiju fotogrāfiju ekspertu”, u.c.

Mācību noturēšanai vari izmantot WhatsApp, Messenger vai Skype, vai arī klientiem pēc maksājuma saņemšanas nosūtīt iepriekš uzņemtus video.

5. Digitālā mākslas vai fotogrāfiju aģentūra

Ja Tev ir iemaņas fotogrāfija vai grafiskais dizains, vari šo hobiju pārvērst ienesīgā biznesā, piemēram, piedāvājot dizaina vai video montāžas pakalpojumus cilvēkiem, kuriem trūkst laiks vai nepieciešamās prasmes.

Padomā, kādu taustāmu vai netaustāmu gala produktu cilvēki labprāt iegādātos. Daži piemēri:

  • Kāzu ielūgumi
  • Interesantas un smieklīgas dāvanas
  • Prezentāciju dizains
  • Vizītkartes un korporatīvās dāvanas
  • Mobilo aplikāciju dizains
  • Iepakojuma dizains
  • Reklāmu, baneru, logo un citu mārketinga materiālu dizains
  • Skrejlapu, brošūru, e-grāmatu dizains
  • Dažādas ilustrācijas

Viss, kas Tev ir nepieciešams, ir labs portfolio. Sagatavo dizainus, kurus vari pārdot uzreiz, bet neaizmirsti norādīt savu kontaktinformāciju, lai cilvēki var ar Tevi sazināties par individuāliem pasūtījumiem.

NOPE ir dizaina studija, ko izveidojis dizaineris Toms Rīts. Ja pārdod prasmes – nekāds īpašais ieguldījums kapitālā nav nepieciešams, vai ne?

6. Pasākumu organizēšana

Tev ir paveicies, ja Tev patīk organizēt vai dekorēt ballītes, jo šīs prasmes tirgū ir ļoti pieprasītas. No bērnu ballītēm līdz kāzām – izvēlies, kāda veida pasākumi Tev patīk labāk, un sāc rīkoties.

Pats svarīgākais ir izveidot galeriju, kurā apkopo savu darbu bildes. Bet neuztraucies, ja Tev vēl nav plašas pieredzes šajā jomā. Pievieno fotogrāfijas no savām vai draugu ballītēm, kuras esi organizējis vai dekorējis. Vai sagatavo un sabildē dekorāciju uzstādījumus, kas demonstrē

Tavas idejas. Turklāt Tu vari arī izgatavot kāzu dekorus, kurus pēc tam iznomāt.

Vēl kāds veids, kā darboties šajā jomā, ir būt pasākumu (kāzu, dzimšanas dienu, citu svētku) vadītājam. Tādā veidā Tu varēsi piedalīties aizkulišu norisēs un mācīties no nozares ekspertiem.

7. Ekskursijas

Ja labi pārzini pilsētu, kurā dzīvo, vai tās tuvāko apkaimi, vari piedāvāt šīs zināšanas arī citiem. Ekskursijas un vēl vairāk – Tu vari noorganizēt ekskursiju, kuras laikā tiek apskatīti spilgtākie ielu mākslas piemēri, izbraucienus ar riteņiem vai citus tematiskus pasākumus. Izveido skaistu mājas lapu, kurā piedāvāsi šos pakalpojumus.

Sociālo tīklu vadītāja Elizabete Vētra no Cēsīm ir izveidojusi tūrisma projektu #Cesisinside. Tā mērķauditorija ir tūristi un piedzīvojumu meklētāji, kas vēlas iepazīt Cēsis ar vietējā iedzīvotāja acīm. Mājaslapā www.cesisinside.lv viņa izmantojusi skaistas fotogrāfijas un pārliecinošus tekstus, aicinot apmeklētājus pievienoties viņas organizētajiem pasākumiem:

8. Profesionāli ārpakalpojumi

Šī ir plaša kategorija, kas sniedz daudz dažādas iespējas. Ja kārtīgi padomāsi, noteikti atradīsi vismaz vienu jomu, kurā Tavas prasmes ir pārākas par citiem.

Sociālo mediju vadītājs, kopīraiters, tulkotājs, grāmatvedis, virtuālais asistents, korektors, mājaslapu testētājs… Mums vajadzētu ļoti ilgu laiku, lai nosauktu visas iespējamās profesijas, kurās vari darboties kā ārpakalpojumu speciālists vai ārštata darbinieks. Protams, vēl labāk, ja vari domāt ārpus rāmjiem jeb labi zināmajām profesijām, piedāvājot ļoti specifiskus nišas pakalpojumus.

Piemēram, Tu vari izvēlēties sniegt grāmatvedības pakalpojumus tikai mazajiem uzņēmumiem, vai darboties īpašā nozarē, piemēram, pārtikas un ēdināšanas nozarē. Kļūsti par literāru darbu tulkotāju, IT ekspertu vai dari jebko citu, kas Tev padodas.

9. Starpnieka pakalpojumi

Noteikti esi dzirdējis par tādiem digitālā laikmeta starpnieku gigantiem kā Ebay, Netflix, Airbnb un citiem Tomēr nav jābūt milzīgam uzņēmumam, lai darbotos starpnieku pakalpojumu jomā.

Lūk, daži starpnieku pakalpojumu piemēri, kurus vari piedāvāt.

  • Tu vari strādāt kā brokeris (piemēram, apdrošināšanas vai nekustamā īpašuma jomā) vai kā aģents (piemēram, pārstāvēt klientu noteiktā vietā vai sabiedrībā).
  • Tu vari kļūt par digitālā mārketinga starpnieku (piemēram, sociālo tīklu vai SEO vadītāju) starp klientiem un mārketinga platformām.
  • Atrodi produktu vai nišu, kas ir Tava kaislība, un kļūsti par tās vietējo pārstāvi (iepērc preci no vairumtirgotāja un tālākpārdod patērētājam).

Piemēram, Kostimi.lv ir tirgotājs, kas savieno karnevālu tērpu un ballīšu dekorāciju izplatītājus ar klientiem, kas vēlas šāda veida preces iegādāties.

Tas arī viss? Vai man vajadzētu sākt savu biznesu jau tagad?

Jā, tas patiešām ir viss. Lieki nekavējies un uzsāc biznesu jau tagad.

Tu vari sākt, izveidojot interneta veikalu vai mājaslapu ar Mozello – tas būs ātri, vienkārši (un bez maksas). Tev nebūs jāplēš matus, cīnoties ar lapas kodu vai citām tehniskām lietām, jo lapu varēsi izveidot bez programmēšanas.

Kad būsi attīstījis ideju un izveidojis mājaslapu, varēsi sākt veltīt laiku organizēšanai, lai pakāpeniski nonāktu pie vēlamā rezultāta. Tev droši vien būs vajadzīgi mārketinga padomi, lai veiksmīgāk pārdotu preces vai pakalpojumus.

Protams, ne vienmēr viss ies gludi. Tomēr atceries:

Viss ir pārejošs. Nepadodies!

Novēlām veiksmi un panākumus ceļā uz panākumiem!