Kā pavisam ātri uzsākt alkohola tirdzniecību internetā

Karlis Blumentals
Kā pavisam ātri uzsākt alkohola tirdzniecību internetā
  1. gada 28. decembrī spēkā stājas jaunais Alkoholisko dzērienu aprites likums, kas atļauj alkohola tirdzniecību internetā. Likums ievieš jaunus spēles noteikumus alkoholisko dzērienu tirdzniecībai internetā. Šoreiz apskatīsim aktuālo situāciju - kas nepieciešams, lai varētu tirgot alkoholiskos dzērienus internetā no 2020. gada 28. decembra.

Sākumā daži piemēri

Savu alkohola tirdzniecības e-veikalu dažu dienu laikā paspējuši izveidot jau vairāki mūsu klienti, šobrīd šāda iespēja ir ikvienam uzņēmējam. Pirms ķeramies pie detaļām, apskatīsim pāris piemērus:

Piegāde mājās

Abavas vīna darītava

iAlko

Nepieciešamais

Lai izveidotu alkohola interneta veikalu, nepieciešamas sekojošas pamata lietas:

  • Strādājošs uzņēmums
  • Dators un interneta pieslēgums
  • Produktu attēli un apraksti (vai iespēja tos radīt)
  • Distances līgums (var izmantot paraugu)
  • Kā minimums 1 - 2 stundas laika, kvalitatīvam rezultātam vēlams vairāk
  • Finanšu ieguldījums €12 - €15 / mēnesī + PVN (sākt veidot un iepazīties ar funkcijām var bez maksas)

Likuma prasības, kas jāievēro

Alkoholisko dzērienu aprites likums nosaka šādas prasības:

  • Nepieciešama alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības atļauja, kurā norādīta konkrētā tīmekļa vietne
  • Tīmekļa vietne nedrīkst piedāvāt norēķinus skaidrā naudā, izņemot mazās alkoholisko dzērienu darītavas
  • Tīmekļa vietnē jāveic pircēja vecuma pārbaude, izmantojot drošus identifikācijas līdzekļus, izņemot mazās alkoholisko dzērienu darītavas, kas pircēja vecuma kontroli internetā var veikt ar vienkāršākiem līdzekļiem, pēc saviem ieskatiem.
  • Piegādi nedrīkst veikt no 22:00 līdz 8:00 un jānodrošina saņēmēja vecuma pārbaude
  • Mājas lapai jāsatur sekojošais:
    • informāciju par speciālo atļauju;
    • brīdinājumu par alkohola lietošanas negatīvo ietekmi;
    • informāciju par aizliegumu pārdot, iegādāties un nodot alkoholiskos dzērienus nepilngadīgām personām;
    • informāciju par aizliegumu piegādāt alkoholiskos dzērienus no pulksten 22:00 līdz 8:00
  • Tāpat jāievēro pārējie noteikumi par distances tirdzniecību.

Pārdošanas procesa un vecuma pārbaudes varianti (mazās darītavas)

Mazās alkoholisko dzērienu darītavas savu produkciju internetā var pārdot, veicot vecuma kontroli ar informatīviem līdzekļiem, piemēram, publicējot atbilstošu paziņojumu, iekļaujot punktu distances līgumā un izveidojot ķeksīti "esmu pilngadīgs" pasūtījuma formā.

Droša vecuma kontrole jebkurā gadījumā jāveic pie piegādes (izsniegšanas).

Pārdošanas procesa un vecuma pārbaudes varianti (pārējie)

Tiem alkoholisko dzērienu mazumtirgotājiem, kas likuma izpratnē nav mazās alkoholisko dzēronu darītavas, internetā jāveic droša vecuma pārbaude un ir iespējami šādi tirdzniecības modeļi:

  • Automatizēta pircēja vecuma kontrole, kas dod iespēju iepirkšanās procesu pabeigt tiešsaistē, norēķinoties arī ar karti, PayPal vai citu elektronisko maksājumu metodi. Šis ir ļoti ātrs, drošs un efektīvs identifikācijas veids, jo neprasa pārdevēja iesaistīšanos. Lai izmantotu šo iespēju, pārdevējs var izvēlēties kādu no identifikācijas veidiem, tomēr vairums no tiem ir par noteiktu maksu. Mozello šobrīd atbalsta Smart-ID, eParaksts mobile un eParaksts. Vairāk info.
  • Pircēja vecuma kontrole ar video - interneta veikals dod iespēju izvēlēties preces un veikt pasūtījumu, taču pirms rēķina izrakstīšanas pārdevējs pieprasa pircējam atsūtīt video, kurā pircējs parāda savu seju un derīgu personu apliecinošu dokumentu. Ja pircējs ir pilngadīgs, pārdevējs izsniedz rēķinu un ļauj veikt pirkumu.
  • Pircēja vecuma kontrole ar pārskaitījumu - interneta veikals dod iespēju izvēlēties preces un veikt pasūtījumu, maksājot ar pārskaitījumu. Pārdevējs, saņemot apmaksu pārliecinās par pircēja pilngadību, izmantojot personas koda vecuma daļu saņemtajā pārskaitījumā (bankas dati) vai ID kartes vai Pases kopiju (kurus var palūgt pircējam nosūtīt, piemēram, WhatsApp). Lai šī metode atbilstu likuma prasībām, distances līgumā un avansa rēķinā ir jābūt informācijai, kas nosaka, ka pircēja veiktais maksājums tiek uzskatīts nevis par samaksu par pirkumu, bet gan par avansa maksājumu, kas var tikt atmaksāts vai arī novirzīts pirkuma apmaksai tikai pēc veiksmīgas vecuma kontroles.
  • Interneta veikalā tiek nodrošināta preču izvēle un rezervācija, bet preču saņemšana un norēķini tiek veikti klātienē. Šis nebūs visērtākais variants, taču tīri juridiski tas ir korekts un drošs.

Svarīgi atcerēties, ka datu aizsardzības nolūkos jebkādus identifikācijas datus, piemēram, ID kartes kopiju, nepieciešams dzēst uzreiz pēc vecuma pārbaudes, jo nav nekāda leģitīma pamata tos uzglabāt ilgāk.

Automatizēti elektroniskie identifikācijas līdzekļi

Ja negribam pircēja vecuma pārbaudi veikt manuāli, pieprasot video vai pārbaudot personas kodus, eksistē automatizēti elektroniskie identifikācijas līdzekļi, kurus var izmantot. Automātiska vecuma kontrole padarīs iepirkšanās procesu ērtāku gan pircējam, gan pārdevējam, taču šādam risinājumam ir cena.

Latvijas situācijai šobrīd piemelotākās varētu būt sekojošas platformas:

  • Smart-ID - maksā no 50 EUR mēnesī, lieto ap 50% Latvijas iedzīvotāju, tāpēc vismaz puse potenciālo pircēju varēs šo līdzekli izmantot
  • eParaksts - bez maksas, bet eParaksts mobile aktīvi lieto tikai 5% Latvijas iedzīvotāju, tāpēc iespēja, ka pircējam tāds būs ir samērā maza
  • Getid.ee - maksa no 79 EUR mēnesī, der jebkuram lietotājam no visas pasaules, kam ierīcē ir kamera, ļoti labs pārklājums bet samērā augstas izmaksas
  • Dokobit - maksa no 50 EUR mēnesī, apvieno Smart-ID un eParaksts

Mozello šobrīd piedāvā gatavu viss-vienā vecuma kontroles risinājumu, kas atbalsa gan Smart-ID, gan eParaksts mobile un eParaksts viedkarte un izmaksā mazāk, nekā strādājot ar identifikācijas platformām pa tiešo.

Interneta veikala praktiska izveide soli pa solim

Mozello ir veidots tā, lai interneta veikala atvēršana būtu viegla, saprotama un pa spēkam ikvienam. Lietotāja saskarne ir ļoti vienkārša un saprotama, nav nepieciešamas sarežģītas tehniskas zināšanas.

Veikala izveides procesā Tev jāveic šādi soļi:

  1. Reģistrējies Mozello
  2. Izvēlies un pielāgo sava interneta veikala dizainu
  3. Ievieto interneta veikalā savus produktus
  4. Pielāgo interneta veikala izkārtojumu
  5. Norādi piegādes un apmaksas iespējas
  6. Ievadi papildus informāciju un kontaktu lapa
  7. Pievieno distances līgumu / pirkšanas noteikumus
  8. Publicē savu e-veikalu

Skatīt detalizētu pamācību ar bildēm - soli pa solim

Ja Tev ir jautājumi, droši sazinies ar Mozello klientu servisu.

Svarīgas nianses un rekomendācijas

Pāris lietas, kuras ir svarīgi ņemt vērā pirms interneta veikala publicēšanas:

  • E-maksājumu pieņemšanas uzsākšana var aizņemt vairākas dienas, jo maksājumu iestādei nepieciešams laiks birokrātisko darbību veikšanai (PayPal un kartes caur PayPal var pieslēgt momentā tāpat kā pārskaitījumus un skaidru naudu pie saņemšanas);
  • Svarīgi atcerēties iespējot funkciju, ka pircējam obligāti jāieķeksē piekrišana līgumam / noteikumiem;
  • Visas mūsu rekomendācijas balstās uz izpēti un veselo saprātu, ja neesi pārliecināts par sava interneta veikala juridisko atbilstību, obligāti meklē kvalificētu juridisko palīdzību!