Kā radīt spēcīgus produktu aprakstus, kas pārliecina Tavus klientus (6+1 bonusa solis)

Bruno Veberis
Kā radīt spēcīgus produktu aprakstus, kas pārliecina Tavus klientus (6+1 bonusa solis)

Iedomājies tikšanos ar klientu. Runājot aci pret aci, ir vienkārši iepazīstināt klientu ar produktu un aprakstīt visas tā priekšrocības, kā arī atbildēt uz jautājumiem un atspēkot bažas turpat un uzreiz.

Bet ko darīt virtuālajā pasaulē, kur klients nevar vadīties pēc tava stāsta un kur patiesībā nemaz nav iespējas aplūkot produktu realitātē? Ir daudz vairāk iespēju nesaprast piedāvājumu un līdz ar to izlemt to neiegādāties.

Kā tad īsti likt klientam saprast, ka Tavs produkts ir ieguldījuma vērts un attaisnos klienta vēlmes?

Šeit talkā nāk nepārspējams un informatīvs produkta apraksts — mārketinga teksts, kurā izskaidrots, kas ir produkts un kāpēc to vajadzētu iegādāties.

Pētījumi rāda, ka produktu apraksti ir cieši saistīti ar produktu iedomāto vērtību un ka tiem ir svarīga loma klientu apmierinātības un zīmola lojalitātes veidošanā.

Turklāt 20% no visiem potenciālajiem pirkumiem netiek veikti tieši nepietiekamas vai neskaidras produkta informācijas dēļ.

Lai palīdzētu Tev gūt virsroku, lūk, 7 vienkārši noteikumi, kā Tu vari uzrakstīt patiesi vilinošus produktu aprakstus.

1. Zini savu pircēju

Lai uzrakstītu neatvairāmu produkta aprakstu, Tev ir jāzina, kam Tu to raksti. Citiem vārdiem sakot — Tev ir jānosaka sava mērķauditorija jeb sava pircēja tips.

Pircēja tips ir detalizēts jūsu ideālā klienta tēls, kura pamatā ir tirgus pētījuma dati un statistika par Taviem esošajiem klientiem.

Pircēju tipu definēšana var palīdzēt pielāgot Tavu saturu (tostarp produktu aprakstus), ziņojumus un pat produktu izstrādi, ņemot vērā konkrētu klientu grupu specifiskās vajadzības.

Tie ļaus Tev pielāgot savu izteiksmi un atklās, kuri ir tie vārdi, kas vislabāk piesaista vērtīgākos mājaslapas apmeklētājus, potenciālos klientus un reālus pircējus Tavam uzņēmumam.

Lūk, kā definēt pircēja tipus:

  • Ievāc informāciju. Lai identificētu un iepazītu savus klientus, veic tirgus izpēti. Izveido aptaujas, izmantojot sociālos tīklus, vai tādus rīkus kā SurveyMonkey ar kuru palīdzību vari veikt aptauju arī savā mājaslapā. Pievērs uzmanību demogrāfiskajai informācijai, rīcībai, motivācijai, interesēm — jo detalizētāk, jo labāk.
  • Apskati mājaslapas analīzes datus. Izskatot mājaslapas analīzes datus, Tu redzēsi, kā tās apmeklētāji ir nonākuši līdz lapai un kādus atslēgvārdus ir izmantojuši, lai Tevi atrastu (tas ļaus uzzināt, ko tieši viņi meklē).
    Iepazīsti populārākos mājaslapas datu analīzes rīkus šeit..
  • Izveido sava pircēja tipa šablonu. Apkopo visu ievākto informāciju un izveido pircēja profilu. Tu pat tam vari piešķirt vārdu un attēlu. Pēc tam laiks pievērsties tam, kā aprakstīt savu produktu vai pakalpojumu šim konkrētajam cilvēkam.

Atkarībā no uzņēmuma lieluma un specifikas, Tev var būt viens, divi, vai pat vairāki šādi pircēja šabloni.

Atcerieties — definējot savus pircējus, Tu neatgrūd tos potenciālos klientus, kuri neietilpst Tevis definētajās grupās. Tā vietā sagatavotie pircēju tipi ļaus Tev efektīvāk virzīt savu mārketingu un sagatavot tekstus, lai uzrunātu un pārdotu savu produktu īstajam klientam ar īsto ziņu.

Piemēram, viens no Startup Vitamins definētajiem pircēja tipiem ir daudzsološa jaunuzņēmuma īpašnieks, kurš vēlas nedaudz uzfrišināt savu jauno ofisu.

2. Nepārspīlē un ievēro vienkāršību un pārskatāmību

Kad viss gatavs, lai ķertos pie produkta aprakstu rakstīšanas, ir jāatceras viena svarīga lieta. Veidojot produktu aprakstus gari un sarežģīti teikumi NAV atslēga uz labu komunikāciju un efektīvu produkta aprakstu.

Patiesība ir gluži pretēja. 79% cilvēku tekstu skenē, jeb lasa pa diagonāli, bet visu izlasa tikai labi ja 16 % lasītāju.

Tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi izteikties īsi, konkrēti un pārskatāmi.

Te būs pāris metodes, kas palīzēs tos izveidot viegli uztveramus un pievilcīgus:

  • Grupēšana sarakstos pa punktiem ļaus izcelt svarīgāko informāciju nepārprotami un īsi;
  • Aprakstoši apakšvirsraksti piesaistīs lasītāju uzmanību un palīdzēs ātri atrast meklēto informāciju;
  • Bold un italic ļaus izcelt svarīgāko;
  • White Space (vairāk brīvās vietas, pietiekoši lielas atstarpes tekstā un starp mājaslapas elementiem) kas padara tekstu uztveramāku un atvieglos lasīšanu.

Kosmētikas zīmols Lakme ievēro lakonisku stilu, izmanto grupēšanu un iedala savu šampūnu aprakstus vairākās nelielās sadaļās.

3. Fokusējies uz Tava produkta ieguvumiem

Aprakstot produktu tā īpašības vai tehniskā informācija nenoliedzami ir ļoti svarīga.

Teiksim, Tu gatavojies pirkt auto. Visdrīzāk pirms iegādes rūpīgi izpētīsi, vai tas ir aprīkots ar atpakaļskata kamerām vai apsildāmiem sēdekļiem un citām ekstrām.

Bet Tu arī noteikti gribēsi zināt, kādi tieši būs Tavi ieguvumi, ja izvēlēsies braukt ar konkrēto auto modeli.

Citiem vārdiem sakot, kā pārdevējam Tev ir jādomā vairāk uz šo pusi:

  • Tavs produkts vai pakalpojums uzlabos, atvieglos, papildinās klientu dzīvi;
  • Kāpēc tas viņam varētu būt svarīgs;
  • Kādas problēmas tas atrisinās vai kādas emocijas sniegs — un tas viss ir jāiekļauj produkta aprakstā.

Kā labs piemērs iepriekšminētajiem punktiem ir be-with kleitas apraksts. Papildus praktiskai informācijai, kā izmērs, materiāls, piegāde, tiek uzsvērts, kādas varētu būt jūsu sajūtas, nēsājot šo kleitu.

4. Stāsti stāstu

Saskaņā ar pētījumiem, viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar ko saskaras visi, kas kaut ko pārdod internetā ir tas, ka pastāv lielāka iespēja, ka cilvēks iegādāsies lietu, ja viņam būs iespēja to paturēt rokās. Bet, ņemot vērā interneta veikala virtuālo dabu, pircējiem šādas iespējas īsti nav.

Tāpēc produktu aprakstiem ir jābūt pietiekami aicinošiem un pievilcīgiem, lai tie tikai ar vārdiem spētu pārliecināt klientus iegādāties Tavu produktu.

Kā to panākt? Produkta apraksts ir jāpārvērš mazā stāstā, kas rosina potenciālā klienta iztēli.

Statistika rāda, ka gandrīz 50% no B2B pircējiem iegādāsies preci, ja saskatīs tajā kādu personīgu vērtību. Stāstot stāstu, ir iespēja iegūt saikni ar klientu emocionālā līmenī, vairojot uzticību sev un produktam, kā arī apmeklētājs tiks rosināts uz darbību (iegādāties jūsu produktu).

Lūk, daži jautājumi, kurus vajadzētu apdomāt, veidojot sava produkta stāstu:

  • Kā tas tika radīts?
  • Kas iedvesmoja to radīt?
  • Kurš to radīja? Kurš ir produkta stāsta galvenais varonis?
  • Kā klienta dzīve mainītos pēc produkta iegādes?

Izlasot produkta aprakstu, klientam ir jāspēj iztēloties, kādas sajūtas tas rada, kā būtu tam pieskarties, turēt to, lietot to.

Apģērbu un aksesuāru zīmols Nasty Gal stāstu stāstīšanu paceļ pavisam citā līmenī. Lūk, parasts produkta apraksts, kas ieslēgs Tavu īpašo ballīšu omu tikai ar vārdiem vien.

5. Lieto sensoriskos un īpašības vārdus

Vai viens vienīgs vārds var pilnībā mainīt tekstu un likt klientam iegādāties jūsu produktu?

Ja tas ir sensoriskais vārds, tad tā noteikti var būt tiesa. Kāds ir noslēpums? Šie vārdi, dēvēti arī par ietekmes un spēka vārdiem, liek lasītājam piedzīvot tekstu, to tikai lasot.

Šie vārdi gluži dabīgi lasītājā rada emocionālu reakciju un arī uzlabot pārdošanas rezultātus. Iekļaujot šādus vārdus un frāzes produkta aprakstā, jūs klienta zemapziņai signalizējat, ka šo produktu ir vērts iegādāties.

Kā norāda reklāmas magnāts Deivids Ogilvijs, šie ir daži no spēcīgākajiem vārdiem, kurus izmantot:

  • uzlabojums
  • pēkšņi
  • tagad
  • revolucionārs
  • ātri
  • maģisks
  • piedāvājums
  • vienkārši
  • izaicinājums
  • steiga
  • izdevīgs

Bet ir arī daudzi citi ietekmīgi vārdi (apskati šeit), kurus vari izmantot, lai savam tekstam piešķirtu īstās sajūtas. Lūk, pavisam reāls piemērs, kā sensoriskos vārdus izmanto Apple savā iPhone XS aprakstā:

Secinājums? Kārdiniet lasītājus ar dzīvīgu produkta aprakstu un apmainiet tādus klišejiskus vārdus kā “jauks” vai “labs”, pat “augstas kvalitātes” pret sajūtas daudz rosinošākiem — “satriecošs”, “apburošs”, “pārsteidzošs”.

6. Veic SEO optimizāciju

SEO jeb meklētājprogrammu optimizācija ir kaut kas tāds, ko nevienam mājaslapas vai interneta veikala īpašniekam noteikti nevajadzētu ignorēt. It īpaši veidojot produktu aprakstus.

norāda eksperti, ir pierādīts, ka atslēgvārdu iekļaušana produkta aprakstā (īpaši veidojot grupētu sarakstu pa punktiem) palielina SEO reitingu.

Citiem vārdiem sakot, pielāgojot un padarot produkta tekstu dradzīgāku meklētājprogrammām, Tu uzlabosi arī sava veikala pamanāmību un klientu plūsumu.

SEO kopumā ir visai apjomīgs process, bet nevajag no tā baidīties un sāc pamazām:

  • Lieto precīzus produkta atslēgvārdus. Tas palīdzēs meklētājprogrammām saprast Tavas produktu lapas, kas savukārt palīdzēs klientiem ērtāk atrast Tavus produktus. Iegūsti detalizētāku informāciju par to, kā atrast īstos SEO atslēgvārdus - šeit.
  • Lieto atslēgvārdus stratēģiski. Izvieto atslēgvārdus attiecīgo lapu adresēs (URL), produkta apraksta nosaukumā, vienu vai divas reizes arī pašā tekstā, vienu reizi bildes skaidrojošajā tekstā (img alt) un meta aprakstā.
  • Nepārspīlējiet. Atceries, ka atslēgvārdiem tekstā ir jāizskatas dabiski. Neloģiski piestūķēt nav jēgas, jo tas nāks tikai par sliktu gan reitingam, gan teksta kvalitātei.

Piemēram, vai vari uzminēt, kādu atslēgvārdu lieto DeskTime — laika uzskaites un produktivitātes programmatūra?

BONUSS: Padari saturu vizuālu

Nenoliedzami, ka labam tekstam ir svarīga loma, veidojot efektīvu produkta aprakstu. Tomēr nevar par zemu novērtēt palīgelementus, proti, jūsu produkta vizuālo attēlu.

Realitāte ir tāda, kāda tā ir. Neatkarīgi no tā, cik labs būs Tava produkta apraksts, 63 % no klientiem joprojām uzskatīs, ka produkta attēls ir daudz svarīgāks nekā apraksts, vai pat satriecošas klientu atsauksmes.

Turklāt 93 % no pircējiem internetā domā, ka kvalitatīvs vizuālais materiāls ir izšķirošs faktors, pieņemot lēmumu — pirkt Tavu preci vai nepirkt.

Radi maģiju un izmanto attēlus un tekstu tā, lai tie papildinātu viens otru. Attēli piesaistīs un noturēs klientu uzmanību, bet teksts sniegs detalizētu īpašību un ieguvumu aprakstu.

Lūk, kam pievērst uzmanību savu produktu attēlos:

  • Izmanto tikai kvalitatīvus vizuālos materiālus. Attēli ir Tava produkta vērtības un kvalitātes spogulis, tāpēc, ja izmantosi sliktas kvalitātes fotogrāfijas, klienti to asociēs ar Tavu produktu un zīmolu. Velti laiku un resursus, lai iegūtu satriecošus, kvalitatīvus attēlus, jo tas jūsu veikalam (un arī produktiem) liks izskatīties pārliecinoši un profesionāli.
  • Pienācīgi prezentē produktu. Pārliecinies, ka attēli parāda produktu no visiem leņķiem: no augšas, acu līmenī, 45 grādu leņķī un pietuvinātā skatā. Izmantojiet arī attēlus, kas rāda produktu lietošanā.
  • Optimizē attēlu izmēru. Principā nu jau visi interneta lietotāji paredz, ka lapa ielādēsies nekavējoties, tāpēc attēliem jābūt pietiekami maza izmēra, lai nodrošinātu lapas ātru darbību. Izmantojiet tādus rīkus kā TinyPNG vai Optimizilla, lai optimizētu fotogrāfijas, bet nezaudētu kvalitāti.
  • Pievieno kādu video. Reizēm ar attēliem vienkārši nepietiek, lai parādītu visas produkta īpašības un ieguvumus. Tādā gadījumā lieliski noderēs video, kurā parādīts produkts darbībā.

Piemēram, Fitbit, populāro aktivitāšu uzskaites zīmols papildus katra produkta fotogrāfijai, ir pievienojis arī video, kurā redzama visa pulksteņu kolekcija.

Ja runājam par produkta fotogrāfijām, jāsaka — jo vairāk, jo labāk. State Bicycle savus pilsētas velosipēdus pienācīgi prezentē no vairākiem leņķiem un dažādos apstākļos pilsētā. Ir pat attēls ar alus kasti uz bagāžnieka.

Neuztraucies, ja jums nav budžeta, lai uzrīkotu profesionālu fotosesiju. Mūsdienās nedaudz sagatavojoties Tu vari uzņemt profesionālus produktu attēlus bez fotogrāfa iemaņām un dārgām izmaksām.

Noslēgumā

Produktu apraksti ir spēcīgs pārdošanas aspekts, kuru nevajag sasteigt un atstāt novārtā. Tie palīdzēs Tev pārliecināt klientus, ka tieši Tavs produkts vai pakalpojums viņiem ir piemērotākais risinājums.

  • Sāc ar to, ka noskaidro, kam raksti,
  • Pārliecinies, ka stāsts ir uzrunājošs;
  • Naizmirsti to papildināt ar kvalitatīviem attēliem.

Lai izdodas!
Varbūt Tev ir vēl kāds ieteikums ideāla produkta apraksta izveidei?