Kā palielināt apmeklētību savai mājaslapai: Mozello mārketinga taktikas un padomi

Bruno Veberis
Kā palielināt apmeklētību savai mājaslapai: Mozello mārketinga taktikas un padomi

Iepriekšējos rakstos aplūkojām, kā izveidot Mozello mājaslapu un veikalu. Dalījāmies arī ar lieliska mājaslapas dizaina pamatprincipiem, kas ļauj tavai lapai izskatīties profesionāli un pievilcīgi.

Taču – kāda jēga no skaistas mājaslapas, ja tā paliek interneta dzīlēs neviena nepamanīta?

Tāpēc šajā rakstā iepazīstināsim tevi ar mārketinga taktikām, kas palīdzēs palielināt tavas Mozello lapas apmeklētāju skaitu. Uzzināsi par:

  • SEO (meklētājoptimizāciju);
  • e-pasta mārketingu;
  • sociālo mediju reklāmām;
  • u.c.

Atceries, ka tev nav jāķeras klāt VISĀM metodēm vienlaikus, lai piesaistītu savai mājaslapi jaunus apmeklētājus. Taču nebūtu prātīgi paļauties tikai uz vienu no mārketinga pieejām, jo katrai no tām ir savi plusi un mīnusi. Izmēģini vairākas un izvēlies 2-3, kas tev patīk un sniedz rezultātus tavas lapas apmeklējumu skaita audzēšanā.

Sākam?

1. SEO pamatprincipi

SEO jeb meklētājoptimizācijas mērķis ir padarīt tavu mājaslapu vieglāk atrodamu Google vai citos interneta meklētājos. To var sasniegt, savā mājaslapā izmantojot atslēgvārdus, stratēģisku formatēšanu un saites, veidojot bloga rakstus u.tml.

Piemēram, ja savā e-veikalā tirgo stilīgas suņu siksnas, izmanto šo frāzi savā mājaslapā. Tādējādi, kad cilvēki Google meklēs “stilīgas suņu siksnas”, meklētājs zinās, ka tava mājaslapa jānorāda kā rezultāts.

Ir vēl daži aspekti, ko ņemt vērā līdzās gudrai atslēgvārdu izmantošanai mājaslapas saturā. Lai maksimāli uzlabotu SEO ar Mozello, ir svarīgi arī:

  • pievienot lapu nosaukumus un meta aprakstus katrai tavas mājaslapas sadaļai;
  • izveidot loģiskas vietnes lapu adreses (URL);
  • izmantot virsrakstus un formatēšanu;
  • pievienot attēliem skaidrojošos tekstus (alt texts);
  • veidot atbilstošas veikala kategorijas un produktu saites;
  • radīt tematiski atbilstošu bloga saturu;
  • īstenot SEO aktivitātes ārpus tavas mājaslapas.

Ko šīs darbības īsti nozīmē? Kādēļ tās ir svarīgas? Un kā šo visu īstenot ar Mozello? Ielūkojies šajā mājaslapu SEO ceļvedī.

2. Google Ads

Google Ads ir maksas reklāmas platforma, kas ļauj rādīt reklāmas Google meklēšanas rezultātos, Google Maps, YouTube, Gmail un/vai Google partneru vietnēs. Šīs reklāmas darbojas pēc PPC (pay-per-click) jeb maksā-par-klikšķi principa. Proti, tu maksā tikai tad, kad tava reklāma tiek pie klikšķa.

Maksas reklāmas Google meklētājā ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā sasniegt potenciālos klientus, jo tava mājaslapa uzrādās, kad tiek meklēti konkrēti termini un frāzes (tev būtiskie SEO atslēgvārdi). Piemēram, ja tu pārdod suņu siksnas Liepājā, ar Google Ads palīdzību tava reklāma var parādīties meklētājā, kad cilvēki meklē frāzi “Kur pirkt suņu siksnas Liepājā”. Turklāt šādas frāzes meklēšana liecina par pircēja gatavību iegādāties produktu.

Lai gan Google Ads ir viens no ātrākajiem veidiem, kā ievērojami palielināt apmeklējumu skaitu tavai mājaslapai, tas tomēr ir maksas pakalpojums. Redzi – ne katrs jaunais apmeklētājs kļūst arī par jaunu klientu. Tādēļ ir būtiski optimizēt tavu Google reklāmu tekstus, lai nodrošinātu, ka tiek iekļauti tavam biznesam svarīgākie atslēgvārdi un sasniegti tādi lapas apmeklētāji, kas ir gatavi pirkt tavus produktus.

Dodies uz šo soli-pa-solim ceļvedi, kas palīdzēs izveidot pirmo Google Ads kampaņu tavai Mozello mājaslapai.

3. Satura mārketings

Lielākoties satura mārketings mājaslapas apmeklētāju skaita palielināšanai un jaunu klientu piesaistei izpaužas kā uzņēmuma bloga izveide, kurā tiek lietoti SEO pamatprincipi (par tiem nupat runājām). Veidojot rakstus, kas satur tavus potenciālos klientus interesējošus atslēgas vārdus, tu vari piesaistīt attiecīgo auditoriju un iegūt viņu uzticību tavam zīmolam.

Pieminētajā suņu siksnu biznesa piemērā satura mārketings caur blogu varētu izskatīties kā izglītojošu vai izklaidējošu rakstu publicēšana. Tie var gan atbildēt uz klientiem aktuāliem jautājumiem (“Kuri ir labākie materiāli suņu siksnām?”), gan veicināt lasītājos vēlmi izmēģināt tavu produktu (“10 stilīgas suņu siksnas, kas patiks tavam mīlulim”). Ietverot rakstos pareizos atslēgvārdus, līdz tavam blogam var nonākt jauni lasītāji, kas nākotnē var kļūt par jauniem klientiem.

Runājot par satura mārketingu, uzmanība jāpievērš arī sociālo mediju platformām kā TikTok, YouTube un Instagram. Radot un publicējot pārdomātu saturu, tu vari sasniegt vēl plašāku auditoriju un piesaistīt jaunus klientus, jo īpaši, ja tava mērķauditorija ir gados jauni cilvēki.

4. E-pasta mārketings

E-pasta mārketings ir lielisks mājaslapas apmeklējumu un pārdošanas veicināšanas paņēmiens. Lūk, kā tas darbojas: tu lūdz saviem klientiem un lapas apmeklētājiem atstāt tev savu e-pasta adresi. Tikko tavam biznesam ir kāds jaunums, piedāvājums vai cita (potenciālajam) klientam interesanta informācija, ar ko dalīties (piemēram, jauns raksts blogā), tu informē viņu par to e-pastā.

E-pasta mārketings ir lielisks vairāku iemeslu dēļ:

  • Tas ir bezgalīgi mērogojams – lai cik liela būtu tava ievākto e-pastu liste, tu joprojām vari gatavot visiem vienu jaunumu vēstuli.
  • Tas ir lēts – e-pastuamārketingu var sākt lietot bez maksas, bet nepieciešamības gadījumā (piemēram, pieaugot tavai auditorijai) var piemeklēt rentablu risinājumu – tādu ir daudz.
  • Tas ir aktuāls – kamēr vien cilvēki izmantos e-pastus, šis auditorijas uzrunāšanas veids būs relevants.

Viena no sarežģītākajām lietām e-pasta mārketingā ir pareizā balansa atrašana starp e-pastu izsūtīšanas biežumu un to saturu. Ja tu sūtīsi pārāk daudz e-pastu, tie tiks uztverti kā surogātpasts (spam), un no taviem e-pastu jaunumiem visticamāk atrakstīsies. Tāpat, ja visi tavi e-pasti uzsvērs tikai pārdošanu un neteiks neko citu bez “pērc, pērc, pērc”, auditorija ātri no tiem nogurs un pārstās e-pastus lasīt. Tāpēc ir svarīgi veidot daudzveidīgu e-pastu saturu, lai saņēmējiem saglabātos interese par tevis sūtīto.

Uzzini vērtīgus e-pastu mārketinga padomus šajā ceļvedī.

5. Sociālo mediju mārketings

Mārketings sociālajos medijos ir viena no populārākajām metodēm, ko izmanto mazie un vidējie uzņēmumi. Pirmkārt, tā īstenošanai nav nepieciešami īpaši sagatavošanās darbi. Un otrkārt, tas ļauj precīzi definēt un uzrunāt mērķauditoriju. Piemēram, ja tu vadi vizāžas meistarklases vietējā pilsētā, sociālo mediju reklāmas varēsi iestatīt tā, ka tās redzēs tava vēlamā mērķauditorija – sievietes, kas atrodas tavā pilsētā, pieder noteiktai vecuma grupai, interesējas par modi un grimu.

 Sociālo mediju mārketings piedāvā vēl citas labumu sniedzošas funkcijas:

  • Līdzīgu lietotāju auditorijas – sociālo mediju platformas ļaus meklēt un sasniegt taviem esošajiem klientiem līdzīgus lietotājus, kā arī tādus lietotājus, kas izrādījuši interesi par tavu biznesu.
  • Atkārtota vēršanās pie mērķauditorijas – sociālie tīkli ļauj tavas reklāmas rādīt cilvēkiem, kuri jau ir izrādījuši interesi par tavu uzņēmumu un/vai apmeklējuši tavu mājaslapu, kas padara viņus par potenciāli jauniem klientiem.
  • Reklāmas kampaņu mērķi – savām kampaņām sociālajos tīklos vari iestatīt vairākus sasniedzamos mērķus atkarībā no tā, kas tavam biznesam ir aktuāls – zīmola atpazīstamības veicināšana, pirkumu veikšana, tavas mājaslapas apmeklējumu skaita pieaugums.
  • Un citas.

Dažas populārākās sociālo mediju mārketinga platformas, kuras vari izmantot:

  • Facebook – lieliski piemērots uzņēmumiem, kas meklē precīzu mērķauditoriju sasniegšanas iespējas, balstoties specifiskos demogrāfiskajos parametros un interesēs.
  • Instagram – laba izvēle vizuāli orientētiem uzņēmumiem, kas vēlas piesaistīt gados jaunāku auditoriju, izmantojot attēlus vai video saturu.
  • TikTok – ja lūko sasniegt Gen Z vai mileniāļus caur izklaidējošiem un īsiem video, šī būs lieliska izvēle.
  • LinkedIn – izcilia platforma B2B uzņēmumiem un profesionāļiem, kas vēlas piesaistīt potenciālos klientus un kļūt par savas nozares viedokļu līderiem.
  • Reddit – ieteicams uzņēmumiem, kas orientējas uz nišas kopienām vai vēlas sadarboties ar konkrētām interešu grupām.

Izveido savu pirmo Facebook reklāmas kampaņu, sekojot vienkāršām norādem šajā Mozello sagatavotajā rakstā.

6. YouTube reklāmas

Vai tu zināji, ka YouTube ir pasaulē otra lielākā meklētājprogramma? Tā piedāvā plašas iespējas sasniegt tavu ideālo auditoriju, izmantojot dažādus reklāmas formātus, tostarp izlaižamas videoreklāmas (skippable in-stream ads), neizlaižamas videoreklāmas (non-skippable in-stream ads), buferreklāmas (bumper ads) un citas.

Jāatceras, ka YouTube ir vizuāla satura platforma. Tāpēc, lai panāktu, ka reklāmas pārtop tavas mājaslapas apmeklējumos un produktu pirkumos, tev būs jāpievērš īpaša uzmanība video reklāmu kvalitātei un saturam.

Darbā ar YouTube reklāmām tu vari izmantot dažādas pieejas:

  • Veido reklāmas un kampaņas paša spēkiem – tiesa, šī pieeja ir laikietilpīga, un tev nāksies apgūt dažādas prasmes, lai tu varētu radīt tādu video saturu, kas nes rezultātus.
  • Sadarbojies ar aģentūrām – izmantojot pieredzējušu profesionāļu pakalpojumus, tu iegūsi augstas kvalitātes reklāmas saturu, bet šī pieeja var būt salīdzinoši dārga.
  • Izmanto pašnodarbināto pakalpojumus – šī opcija tev var sniegt lielisku saturu par saprātīgām cenām, bet noteikti izpēti pašnodarbinātā portfolio vai iepriekšējo klientu atsauksmes pirms sadarbojies.
  • Meklē pašnodarbinātos tādās platformās kā Upwork vai Fiverr – tiesa, ar šo jābūt piesardzīgam. Jā, tur var atrast labas kvalitātes pakalpojumu sniedzējus, bet tikpat labi vari pamatīgi vilties.

Starp citu, nupat minētās pieejas ir attiecināmas arī uz lielāko daļu no citām šajā rakstā aplūkotajām mārketinga metodēm. Tādēļ, ja tev ir mārketingam atvēlams budžets, sadarbojies ar nozares profesionāļiem, lai gūtu lielāku atdevi un rezultātus no mārketinga aktivitātēm. Taču arī pašmācības ceļā apgūt dažādas mārketinga pieejas ir opcija, ko vari izmantot.

Vēlies apgūt YouTube reklāmu mākslu sīkāk? Šeit ir padomiem bagāts ceļvedis no Hubspot (angļu valodā).

  1. Tiešsaistes reklāmas baneri un PR
    Vēl viens veids, kā palielināt savas mājaslapas apmeklētību, ir izvietot reklāmas citās interneta vietnēs. Piemēram, ja tavs bizness tirgo veselīgus gardumus suņiem, vari apsvērt iespēju izvietot reklāmas vietējā suņu saimnieku tiešsaistes forumā vai vietējās veterinārās klīnikas sākumlapā – vietnēs, ko visticamāk apmeklēs tava mērķauditorija.

Reklāmu izvietošanu citās mājaslapās var risināt, sazinoties ar lapu īpašniekiem personīgi (kas būs laba pieeja, ja zini konkrētas lapas, kurās vēlies izvietot savas reklāmas) vai izmantojot reklāmu platformas kā piemēram Google Ads, kas tavus reklāmu banerus izplatīs dažādās mājaslapās. Otrais variants tev derēs, ja vēlies, lai reklāma parādās internetā gana plaši.

Bez reklāmas baneru izvietošanas citās mājaslapās, vari apsvērt arī rakstu publicēšanu citu uzņēmumu blogos kā viesautoram, interviju sniegšanu medijiem un citus publicitātes veidus. Bloga rakstu veidošana citām mājaslapām un interviju sniegšana ir lieliski veidi kā ne vien reklamēt savu produktu, bet arī veidot sevi par viedokļu līderi un industrijas ekspertu.

Turklāt, jo vairāk tavas mājaslapas saites parādīsies citās vietnēs, jo augstāk tava mājaslapa varēs nokļūt meklētāju rezultātos. Iemet aci SEO ceļvedī, kuru pieminējām agrāk rakstā, lai uzzinātu vairāk par ārējo saišu nozīmi un vērtību tavai mājaslapai.

Par tiešsaistes reklāmu baneriem un kā tie strādā vairāk uzzināsi no šī Semrush raksta (angliski).

8. Un vēl

Influenceru mārketings, partnermārketings (affiliate marketing), TV reklāmas, ārtelpu reklāmu baneri – ir tik daudz mārketinga veidu, kas var palīdzēt palielināt apmeklētību tavai mājaslapai un veicināt pārdošanu. Ja tu esi pašā ceļa sākumā, pagaidām par šīm pieejām vari nesatraukties – sāc ar ko vienkāršāku.

Mārketinga pasaule sākotnēji var iedvest trauksmi, bet ar katru apgūtu paņēmienu pieaugs tava pārliecība, un tu dosies pretī arvien jaunām zināšanām.

Taču atceries, ka labs mārketings nav tik svarīgs, cik svarīgs ir labs produkts un lieliska klientu pieredze. Allaž paturi to prātā, izvērtējot sava biznesa prioritātes.

Nepazūdi tiešsaistē!

Kā jau minējām, ideālā variantā tava mājaslapas apmeklētības veicināšanas stratēģija apvienos vairākas no rakstā izklāstītajām mārketinga metodēm. Tai pat laikā, nevajag mēģināt ieviest visas šīs medotes uzreiz – tas prasīs pārāk daudz resursu, sevišķi, ja esi viena cilvēka komanda.

Turklāt ne katra mārketinga pieeja derēs visām industrijām. Izmēģini dažādas pieejas, lai saprastu, kas atved vairāk jaunu apmeklētāju tieši tavai mājaslapai.

Neaizmirsti koncentrēties uz pareizā veida apmeklējumiem, proti, cilvēkiem, kam ir liels potenciāls kļūt par maksājošiem klientiem tavam biznesam. Nav jēgas tērēt naudu reklāmās, kas līdz tavai mājaslapai atved vien skatītājus, ne pircējus. Lai saprastu, kas ir tava mērķauditorija, ielūkojies šajā iesācējiem draudzīgajā ceļvedī.

Ja tev rodas kādi jautājumi, vari izmantot Mozello atbalsta resursus ar mini pamācību video, soli-pa-solim ceļvežiem un bieži uzdotiem jautājumiem. Tāpat zināšanas vari gūt Mozello blogā publicētajos noderīgajos rakstos vai Mozello Biznesa akadēmijā.

Joprojām ir jautājumi? Mūsu draudzīgā atbalsta komanda ir gatava palīdzēt! Sazinies ar viņiem šeit, un viņi palīdzēs tev ātri atrisināt visas problēmas un izaicinājumus.