7 kļūdas, kuras tavs bizness nevar atļauties 2019. gadā (bonusā 6 e-komercijas tendences)

Bruno Veberis
7 kļūdas, kuras tavs bizness nevar atļauties 2019. gadā (bonusā 6 e-komercijas tendences)

Šķiet, ka gadumijā cilvēki neskopojas ar padomiem, kā tev labāk izskatīties, dzīvot veselīgāk un pelnīt vairāk naudas.

Turpinot uz šī viļņa, mēs nolēmām minēt lietas, kuras tev NOTEIKTI NEVAJADZĒTU DARĪT, ja 2019. gadā vēlies veiksmīgi turpināt savu biznesu, kur nu vēl to konkurētspējīgi paplašināt.

Vienkārši izsvītro tās no sava jaunā gada darāmo lietu saraksta, un panākumi runās paši par sevi!

Kļūda #1 - Tev nav mājaslapas vai online veikala

Mājaslapa ir kas vairāk par digitālo paziņojumu dēli – tā ir arī tavas kompānijas vizītkarte, iespējams, pat galvenais komunikācijas kanāls un peļņas avots. Citiem vārdiem sakot, mājaslapa IR tavs bizness, vai vismaz tā atspulgs.

Par laimi, mūsdienās mājaslapas veidošana vairs nav dārga un sarežģīta. Tādi rīki kā Mozello ļauj viegli izveidot mājaslapu un online veikalu. Lai sasniegtu rezultātus, vairs nav nepieciešams kļūt par programmētāju vai godalgotu dizaineri.

Ja tev joprojām nav savas mājaslapas, tu zaudē:

  • Savas mērķauditorijas uzticību. 75% patērētāju spriež par kompānijas uzticamību, balstoties uz tās mājaslapu. Kompānija bez mājaslapas rada iespaidu par apšaubāmu biznesu.
  • Klientus. Tā kā 90% pircēju pirms produkta pirkšanas veic izpēti tiešsaistē, tu nevari atļauties būt neredzams. Ja tāds paliksi, ir ļoti ticams, ka klienti izvēlēsies tava konkurenta preci.
  • Iespēju veidot savu brendu. Ja tev nav mājaslapas, tavu brendu veidos citu cilvēku, vai pat tavu konkurentu darbības.
  • Ar Facebook lapu vien nepietiek. Feisbukā tavs brends nav īpaši pamanāms, un to, kādā mērā tava komunikācija sasniedz auditoriju, diktē algoritms. Vairāk uzzini šajā rakstā.

Ja tev vēl nav mājaslapas, to vajadzēja izveidot jau vakar. Tu jautā, kādas ir labās ziņas? Tu to vari izdarīt tagad – par brīvu!

Kļūda #2 – Uzticēšanās tikai vienai mārketinga stratēģijai

Iespējams, tu jau esi atradis vienu mārketinga kanālu vai stratēģiju, kura tiešām darbojas. Tomēr, ja vēlies ilgtermiņa panākumus, veido savu brendu, izmantojot dažādus kanālus un medijus.

Piemēram, tā vietā, lai investētu naudu tikai maksas reklāmās, atvelti tam tikai nelielu budžeta daļu. Pārējo atvelti dažādām mārketinga stratēģijām, kuras palīdzēs attīstīt tavu brendu un padarīt to atpazīstamu – iesaisties, piemēram, saturā balstītā mārketingā, mutvārdu un rakstveida atsauksmju programmās.

Kļūda #3 – Tu sagaidi tūlītējus rezultātus

Pārliecinies, ka tev ir nauda, ko tērēt lietām, kuras sniedz tūlītējus, izmērāmus rezultātus, taču neaizmirsti atvēlēt līdzekļus radošumam un eksperimentiem jeb lietām, kuras nedos tūlītējus, izmērāmus rezultātus.

Ņemsim par piemēru satura mārketingu, teiksim, blogu rakstīšanu, video filmēšanu, u.c. Ir pierādīts, ka ilgtermiņā šī mārketinga stratēģija ir rentabla un ļoti efektīva, turklāt 78% mārketinga daļas vadītāju uzskata, ka personalizēts saturs ir mārketinga nākotne.

Zemāk redzamais grafiks attēlo laika uzskaites aplikācijas DeskTime panākumus vairāk nekā divus gadus pēc tam, kad kompānija sāka investēt satura mārketingā:

Kā jau redzi, pirmo reizi uzlabojums atsauksmju domēnos uzlabojās gandrīz vienu gadu pēc tam, kad uzņēmums uzsāka šo stratēģiju. Tātad, ja sagaidi, ka satura mārketings palielinās peļņu nākamnedēļ vai nākammēnes, tevi sagaida liela vilšanās.

Citi mārketinga veidi, kuri nesīs ilgtermiņa panākumus, ir saistītais, e-sarakstes, kā arī mutvārdu (no mutes mutē) mārketings.

Kļūda #4 – Brenda (nepareiza) lokalizācija

Lokalizētiem brendiem ir nopietns pārsvars pār tiem, kuri nav pielāgoti vietējai mērķauditorijai. Tomēr daudzi uzņēmēji kļūdaini domā, ka brenda lokalizācija ietver tikai mājaslapas pārtulkošanu vietējā valodā.

Ir taisnība, ka mājaslapas pārtulkošana vietējā valodā var sniegt iespaidīgus rezultātus, taču ir vēl citas svarīgas lietas, kuras uzlabos tava produkta pārdošanu vietējā tirgū:

  • Piedāvā vietējiem aktuālus apmaksas veidus.
  • Pielāgo savu produktu/pakalpojumu/risinājumu vietējiem likumiem un noteikumiem.
  • Pielāgo tekstu vietējam slengam un uzrunas tonim.
  • Lokalizē lietotāja datu laukus (piem., adresi, piegādes iespējas).
  • Lieto vietējiem iedzīvotājiem aktuālus attēlus un dizainu.

Kļūda #5 – Pievēršanās tikai taustāmām lietām

Mēs dzīvojam materiālā pasaulē un tāpēc bieži vien koncentrējamies uz lietām, kurām varam pieskarties, lietot un tērēt. Runājot par biznesu, lielu lomu spēlē netaustāmi, bet ļoti svarīgi elementi, piemēram, apkalpošanas kvalitāte, tava attieksme pret darbu, kura ir redzama it visā, un pat tava brenda vispārējais imidžs.

Pasaule kļūst automatizēta, bet līdz ar to esam pamanījuši tieši pretēju tendenci – cilvēkiem trūkst cilvēcīgas pieejas. Kādā interneta lietotāju pētījumā tika secināts, ka, tehnoloģijām attīstoties, respondentu lielais vairākums joprojām gribēs komunicēt ar īstu, dzīvu cilvēku.

Arvien vairāk klienti novērtē autentiskus brendus, to unikālo personību un attieksmi. 64% patērētāju atzina, ka galvenais iemesls, lai uzticētos kompānijai, ir kopīgas vērtības, bet 80% kā galveno faktoru, lai sekotu brendam internetā, minēja “satura autentiskumu”. Citiem vārdiem sakot, tava auditorija jūt, ja esi autentisks un patiess – atceries to!

Kļūda #6 – Video mārketinga ignorēšana

Video mārketings joprojām plūc uzvaras laurus kā visefektīvākais mārketinga medijs. Nav noslēpums, ka vidējais patērētājs spēj noturēt uzmanību tikai īsu laiku, un lielākā daļa cilvēku labprātāk skatītos video, nekā lasītu bloga ierakstu.

Ja esi nolēmis pievērsties video mārketingam, gala produktam jābūt oriģinālam, smieklīgam vai noderīgam. Interaktīvs un izdomas pilns video, kurš palīdzēs lietotājiem un aicinās piedalīties (un aizraus), būs daudz efektīvāks par garlaicīgiem štampveida video, kuri interesē tikai tevi.

Tu to vari panākt pat tad, ja tevis piedāvātais produkts vai pakalpojums pats par sevi nav jautrākais vai hipsterīgākais izgudrojums. Piemēram, projektu menedžmenta aplikācija Asana kompānijas YouTube kanālā publicē noderīgus “Kā lietot Asana” video, kā arī citus jautrus stāstus #withAsana atskaņošanas sarakstā, sadarbojoties ar kompānijām, kuras izmanto aplikāciju.

Attēla avots

Turpmākajos gados tiešraides (“live”) video formāts kļūs arvien svarīgāks, lai komunicētu ar klientiem un tiešā veidā piesaistītu tos tavam produktam vai pakalpojumam.

Lūk, dažas idejas tiešraides video:

  • Produkta demonstrējumi/iepazīstināšana ar jaunu produktu
  • Tiešraides vebināri vai jautājumu un atbilžu sesijas
  • Aizkadra tūre pa tavu ofisu, iepazīstinot ar savu komandu vai ražošanas procesu

Kļūda #7 – Tu neizmanto influenceru mārketingu

Influenceru mārketings kļūst par vienu no visefektīvākajiem veidiem, kā piesaistīt pircējus un klientus, kā arī uzlabot pārdošanas rādītājus. Īsāk sakot, tas ir mārketinga veids, kura galvenā ideja ir iegūt brenda vēstnešus – influencerus, kuri piemin tavu produktu, pakalpojumu vai brendu savu sociālo mediju profilos.

Šis mārketinga veids ir ļoti iedarbīgs, jo 92% patērētāju tic citu, īstu cilvēku mutvārdu atsauksmēm vairāk nekā korporatīviem paziņojumiem vai citiem mārketinga veidiem.

Forbes uzskata, ka īpaši karsts trends ir sadarbošanās ar vietējiem influenceriem. Vai tu gribētu uzzināt, kā uzsākt šādu sadarbību?

Izveido slavenāko influenceru sarakstu, iekļaujot foršus cilvēkus, kuru viedoklim uzticas tavā industrijā un vietējā tirgū. Meklē tos Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat, un citās platformās. Sākumā seko influenceriem, tad padod draudzīgu ziņu un piedāvā sadarboties.

Bonuss: 6 e-komercijas tendences 2019. gadam

Datos balstīts mārketings

Datu izmantošana ir aktuāla jau šobrīd, un nekas neliecina, ka situācija mainīsies. Tici mums – ja iemācīsies apgūt klientu statistikas datu pilno potenciālu, tu kļūsi par īstu biznesa guru.

Mākslīgais intelekts (MI) ir viena no tehnoloģijām, kura ļauj izprast potenciālo klientu paradumus un piedāvāt tiem pielāgotus mārketinga ziņojumus. Nākotnē MI kļūs arvien svarīgāks e-komercijā, taču, ja vēl neesi to apguvis, sāc mācīties, lietojot savu klientu datus dažādiem mērķiem.

Sarakstes roboti

Ir iemesls, kāpēc visi runā par sarakstes robotiem – tie var būt ļoti noderīgi, paātrinot klientu apkalpošanu un pārņemot standarta sarakstes ar klientiem. Piemēram, sarakstes roboti nepieļauj cilvēciskas kļūdas un tiem nekad nav slikts garastāvoklis, tādējādi tu vari būt drošs, ka roboti sniegs pareizas un laipnas atbildes taviem klientiem.

Tomēr jāsaka, ka vismaz tuvākajā nākotnē sarakstes roboti nespēs pilnībā aizstāt cilvēkus. Ja izlem kompānijas komunikācijā ieviest nedaudz automatizācijas, pārliecinies, ka tava kompānija nezaudē cilvēcību klientu acīs.

Iepirkšanās vairākos kanālos

73% pircēju iepērkoties izmanto vairākus kanālus, tāpēc nākamgad ir paredzams vairākkanālu iepirkšanās pieaugums.
Daudzi e-komersanti ar vairākkanālu iepirkšanos ir uz jūs, jo tā ir sarežģītāka un dārgāka. Taču, ja vēlies paplašināt savu interneta tirdzniecības biznesu, tuvākajā nākotnē apsver domu saviem klientiem piedāvāt vairākkanālu pieredzi. Pirmkārt, esi sasniedzams ne tikai savā mājaslapā, bet arī eBay, Amazon un Facebook.

Darījuma e-pasti

Tā kā darbojies e-komercijā, visam ir jābūt maksimāli automatizētam, tai skaitā darījumu e-pastiem, piemēram, piegādes atgādinājumiem, pirkuma apstiprinājumiem un statusa atjaunojumiem. Ar pareizu pieeju darījuma e-pasti var kļūt par efektīvu kanālu, lai uzlabotu sava brenda imidžu un attēlotu tā misiju, dizainu un identitāti.

Attēla avots

Tiešā piegāde

Tiešā piegāde var būt rentabla e-komercijām ar relatīvi mazu kapitālu. Tā ļauj darboties kā starpniekam starp ražotāju vai piegādātāju un pircēju. Būtībā tu apstrādā pirkumu, bet fiziskais produkts tiek nosūtīts tieši uz pircēja adresi, tev neorganizējot piegādes procesu. Ir arī tādi tiešās piegādes pakalpojumi (Dropshipping) kā Printful, kuri veic drukāšanu, zīmolradi, iepakošanu un pat piegādi uz norādīto adresi. Viss, kas tev jādara – augšupielādē dizainu, piesaisti pircējus un ievāc peļņu!

Tā kā tiešās piegādes ieguvumi, tostarp izmaksu samazināšanās un tas, ka vairs nav nepieciešama noliktava, ir acīmredzami, ir droši ticams, ka nākotnē tiešā piegāde kļūs vēl populārāka.

Mikromomenti

Tie ir mirkļa pirkšanas lēmumi, kuros tiek piedāvāts izmēģināt ko jaunu vai tūlīt pat atrisināt kādu problēmu. Tie darbojas, balstoties uz pirkšanas paradumiem, un šie ziņojumi var palīdzēt iegūt atkārtotus pirkumus un padziļināt klientu iesaisti.

“Think with Google” (Domā ar Google) mikromomentus definē kā “nodoma bagātus brīžus, kad persona vēršas pie ierīces (visbiežāk - viedtālruņa), lai apmierinātu kādu vajadzību – zināt, iet, darīt vai pirkt”, un izceļ 4 svarīgākos mikromomentus:

Attēla avots

“Nē” sliktam dizainam!

Vai zināji, ka 94% negatīvu mājaslapas atsauksmju ir saistītas ar dizainu? Labs dizains ir vēl viens trends, kurš ir šeit uz palikšanu (kad tas nav bijis aktuāls?) pat, ja mūsu uzskati par to, kas ir stilīgs, mainās katru gadu.

Mēs nerunājam vien par labu un pārdomātu izskatu. Mūsdienās labs brenda dizains ietver visu – krāsu gammu, burtu fontus un attēlus, kurus lieto, kā arī mājaslapas un online veikala lietošanas ērtumu.

Ko svītrosi no 2019. gadā darāmo lietu saraksta?

Mēs dzīvojam laikā, kurš pieprasa būt elastīgam un vienmēr ļauties pārmaiņām. Bet ja nu tā vietā, lai jaunajā gadā uzņemtos vairāk pienākumu, tu mēģinātu to daudzumu samazināt?

  1. gadā un arī katru nākamo gadu atceries mūsu padomu: