Zīmola veidošanas ABC: kā izveidot atmiņā paliekošu mājas lapu

Bruno Veberis
Zīmola veidošanas ABC: kā izveidot atmiņā paliekošu mājas lapu

Zīmola dizains ir uzņēmuma nosaukums, logo un mājas lapa, pareizi?

Tā tomēr īsti nav.

Tava zīmola dizains ir visa uzņēmuma tēls kopumā, kas ietver gan visus vizuālos materiālus, gan fontus un pat bildes, ko publicē savos sociālajos medijos.

Sākot veidot savu zīmolu, tavs pirmais solis ir noteikt savu zīmola stratēģiju, mērķauditoriju un veidu, kā vēlies to uzrunāt. Tev šie apsvērumi jāņem vērā, kad veidosi sava zīmola tēlu vienlaikus ar dizaina personību.

Kad esi sapratis, ko vēlies pavēstīt pasaulei, ievēro šos vienkāršos padomus, lai radītu pievilcīgu zīmolu un mājas lapu:

  • Izvēlies pareizās krāsas
  • Izveido atmiņā paliekošu logo
  • Izvēlies fontu, kas atspoguļo tava zīmola personību
  • Izmanto bildes, kas pauž emocijas
  • Papildu padomi — vienkāršība, konsekvence utt.

Izvēlies pareizās krāsas

Varbūt tevi vilina doma veidot savu zīmolu visās tavas mīļākās krāsas nokrāsās.

Bet nedari to.

Tā vietā apskati citus zīmolus, iedvesmojies no zīmoliem, kurus apbrīno (pat ja tie ir citu nozaru pārstāvji) un pārliecinies, lai tavas krāsas izceltos uz konkurentu fona.

Neatkarīgi no tā, kādā nozarē vai nišā darbojies, tev ir jāizceļas. Nope.Company dizainers Toms Rīts mums pastāstīja, ka nozarei vairs nav tik ļoti lielas ietekmes uz zīmola tēlu kā agrāk. „Piemēram, mūsdienās dažas bankas izmanto rozā krāsu un izteiksmīgus attēlus. Pirms dažiem gadiem tas būtu licies nepieņemami.”

Nebaidies izmantot košas krāsas, ja tās nav pretrunā ar tavu zīmolu un tā mērķi. Digitālā pasaule plešas plašumā un kļūst aizvien piesātinātāka, tāpēc spilgtas krāsas visticamāk būs atmiņā vispaliekošākās.

Lūk, vēl daži padomi, kā nepārcensties, izvēloties pareizās krāsas savam zīmolam un mājas lapai.

Izvēlies ne vairāk kā divas krāsas

Neskaitot melno un balto krāsu, zīmolam nav ieteicams izvēlēties vairāk par divām citām krāsām. Lielākoties trīs vai vairāk krāsas ir par daudz, turklāt ja izmantosi drukas pakalpojumus, par kuriem jāmaksā par katru krāsu atsevišķi, tas tavu maciņu padarīs krietni plānāku.

Pat tad, ja domā, ka tavam tēlam nepieciešamas vairākas krāsas, nekad neizvēlies vairāk par četrām, lai tavs zīmols izskatītos pārdomāts, un citi spētu atpazīt tavu krāsu paleti. Konsekventi izmanto šīs krāsas visos mārketinga materiālos, lai tavu zīmolu atpazītu jebkurā laikā un vietā.

Profesionāļa padoms: Tavi sociālo mediju profili izskatīsies daudz profesionālāk, ja pieturēsies pie savas krāsu paletes visās sociālajās platformās.

Dizaineres @laurenconrad Instagram bildes ar maigajām pasteļkrāsām un rozā toņiem piešķir viņas profilam sapņainu noskaņu. Viņa šīs krāsas izmanto konsekventi, tā saglabājot sava zīmola identitāti.

Ņem vērā krāsu psiholoģiju

Tevis izvēlētajām krāsām būtu jāsaskan ar tava zīmola personību.

Kā tu gribi, lai auditorija redz tavu zīmolu? Izjūtot mieru un drošības sajūtu vai patīkamu satraukumu un dedzību?

Parasti siltas krāsas rada mierpilnu un mājīgu sajūtu, savukārt vēsie toņi ir analītiskāki un autoratīvāki.

Izvēloties krāsas savam zīmolam, ņem vērā emocijas, kādas katrs no toņiem raisa. Attēla avots.

Izvēlies kontrastējošas krāsas

Kontrastējošas krāsas, jo īpaši, ja runa ir par tekstu un fonu, padarīs tavu mājas lapu pievilcīgāku un tekstu — vieglāk lasāmu.

Košas bildes un nedaudz krāsu kontrasta šur un tur (piemēram, virsraksti un pogas) piešķirs tavai lapai odziņu un rosinās labas emocijas.

Mozello tu vari izmēģināt dažādas krāsu kombinācijas un piešķirt kontrasta akcentus, piemēram, baneriem vai pogām, kad uz tām tiek uzlikta pele. Ja nezini, ko izvēlēties, atstāj savas tēmas noklusētos iestatījumus vai paeksperimentē ar jau gataviem lapu dizainiem, pamainot tikai kādus no to elementiem.

Atstāj gana lielu tukšu vietu

Tukša vieta (white space) dizainā ir ļoti svarīga, taču tai bieži vien nepievērš gana daudz uzmanības. Iemesls, kāpēc tā ir svarīga arī zīmola veidošanā, ir šāds:

  • Tukša vieta piešķir tavai mājas lapai mūsdienīgu, profesionālu un tīru izskatu.
  • Tā izceļ tavas lapas saturu, padarot to vieglāk lasāmu un pārskatāmu.
  • Tukša vieta ļaus tavam zīmolam izcelties uz citu fona un piešķirs tam eleganci.

Izveido atmiņā paliekošu logo

Logo dizains savā veidā ir gan zinātne, gan māksla.

Ja mēs tā aizdomājamies...

Tev (vai dizaineram, ko nolīgsi) ir jāizveido ikona, kas izskatīsies lieliski jebkurā izmērā un uz jebkurā vidē, atspoguļos tavus biznesu un būs patiesi unikāla.

Ņemot vērā to, ka logo radīšana ir sarežģīta, bet īpaši svarīga lieta, apsver šim darbam nolīgt profesionāli. Taču ja vēlies paeksperimentēt un radīt sava logo skices, izmēģini tādu rīku kā Logojoy un ņem vērā mūsu minētos padomus.

Pieskaņo logo savam uzņēmumam

Tas tev varētu šķist pašsaprotami, bet daudzi pieļauj kļūdu un aizmirst par to, ka logo ir jābūt kā uzņēmuma vizītkartei. Padomā par sava uzņēmuma misiju un emocijām, ko gribi, lai tava mērķauditorija uzreiz sajūt.

Piemēram, ja tu tirgo mazuļu preces, savam logo neizvēlies tumšas un vēsas krāsas. Ja tu organizē ekstrēmo sportu pasākumus, pārliecinies, ka tavs logo atspoguļo satraucošās sajūtas un adrenalīnu gan krāsās, gan vizualizācijās.

Red Bull logo attēlo spēku, ātrumu un pat agresivitāti — emocijas, kas saskan ar pašu produktu, t.i., enerģijas dzērienu. Un spilgtās krāsas pastiprina šo noskaņu.

Izcelies

Pārliecinies, ka tavs logo neizskatās līdzīgi cita uzņēmuma logo. Tas var notikt arī pavisam nejauši, tāpēc pirms atrādi savu logo visai pasaulei, vispirms pajautā saviem draugiem un paziņām viņu domas par tava logo dažādajiem variantiem.

Izvēlies fontu, kas atspoguļo tava zīmola personību

Tevis izvēlētais burtu stils ietekmēs to, kā cilvēki redz tavu zīmolu.

Lai arī nepastāv stingru noteikumu par to, kuri fonti ir jāizmanto attiecīgajā nozarē, katrs fonta stils atspoguļo konkrētu noskaņu un emociju.
Ievēro šos padomus, lai izvēlētos pareizo burtu stilu savai lapai un mārketinga materiāliem.

Pieskaņo fontu sava zīmola personībai

Apdomā, kāds fonts vislabāk atbildīs tavam zīmolam — rotaļīgs vai lietišķs, izteiksmīgs vai izsmalcināts. Ja īsti nezini, kāds fonts būtu vispiemērotākais, izvēlies klasiku — Arial vai Georgia, jo tie tevi nepievils.

Piemēram, ģeometriskie fonti ar vienādām proporcijām liek dizainam izskatīties tīri un vienkārši. Izvēlies šos fontus, ja tās ir vērtības, kuras raksturos tavu zīmolu.

Savukārt, ja tev ir dizaina vai modes zīmols, apsver domu izmantot fontus ar serifiem vai izliektām līnijām.

Lai tev būtu vieglāk izvēlēties atbilstošo fontu, Mozello piedāvā jau gatavus komplektus, kuros ir sakombinēti saskanīgie fonti. Tev atliek vien izvēlēties noskaņu, kāda tev patīk.

Vari izvēlēties rotaļīgo fontu komplektu Lobster & Lato:

Vai klasiskāko Georgia:

Vai kādu citu no neskaitāmajām fontu kombinācijām.

Visur izmanto vienus un tos pašus fontus

Izvēloties zīmola burtu stilu, domā par visiem komunikācijas kanāliem, kur tos izmantosi. Vai papildu savai mājas lapai veidosi arī prezentācijas vai drukātus materiālus, kā brošūras vai vizītkartes? Obligāti izmanto vienus un tos pašus fontus visos mārketinga kanālos.

Ja sliecies par labu interneta videi, tad apsver domu izmantot Sans Serif fontus (fontus bez dekoratīvām svītriņām), kā Arial vai Open Sans, kurus dažādo ierīču ekrānos ir vieglāk lasīt.

Izmanto bildes, kas pauž emocijas

Sākumā tev, iespējams, šķitīs, ka bildes neveido tavu zīmolu. Taču profesionāli veidotas vizualizācijas, kas ietvertas tava zīmola stilā un krāsās lieliski palīdz atspoguļot tava uzņēmuma personību un vēstījumu.

Dizainers Toms Rīts piebilst, ka pat elementi, kas ietverti bildēs, piemēram, tajās redzamo cilvēku emocijas, ir daļa no zīmola dizaina.

Spotify ar savām krāsainajām bildēm ir lielisks piemērs tam, kā zīmolu varam atpazīt pēc tā vizuālajiem materiāliem. Attēla avots.

Lūk, daži padomi par bildēm, kas palīdzēs atspoguļot tava zīmola personību.

  • Izvēlies augstas kvalitātes vizuālos materiālus — ja tev nav pieejamas profesionālas bildes, apsver domu par bilžu iegādi fotobankās, lai uzlabotu savas mājas lapas tēlu.
  • Ja tu pārdod taustāmas preces, ieguldi naudu fotosesijā ar profesionālu fotogrāfu
  • Apsver domu izmantot infografikas un video — jo īpaši tādos gadījumos, ja tavs produkts vai pakalpojums ir ļoti tehnisks vai kādā citādā veidā sarežģīts.
  • Izmanto savu klientu bildes — aicini savus sekotājus iesūtīt savas bildes, piemēram, ar to, kur viņi izmanto tavu produktu. Ja visām bildēm liksi vienu un to pašu filtru, tas piešķirs tām saskanīgu, bet dinamisku stilu pat tad, ja bildes būs iegūtas no atšķirīgiem avotiem.

Ievēro šos papildu padomus

Jo vienkāršāk, jo labāk

Šis padoms attiecas uz visu, sākot no fontu izvēles, līdz bildēm un krāsām. Vai esi pamanījis, ka daudzi no lielākajiem uzņēmumiem izmanto ļoti minimālistiskas zīmola atpazīstamības zīmes, kuras izskatās vienkārši un ir viegli atpazīt?

Ievēro konsekvenci

Ir ļoti svarīgi konsekventi izmantot visus zīmola elementus it visur, kur tavs zīmols parādās. Tādā veidā to acumirklī atpazīs, un cilvēkiem būs pozitīva reakcija par to, cik unikāls esi tu pats un tavs zīmols.

Izmanto personisku pieeju

Cilvēkiem patīk komunicēt ar zīmoliem, kas raisa viņos emocijas. Atrodi veidu, kā sazināties ar saviem klientiem nozīmīgākā un emocionālākā veidā. Izmanto vizuālos materiālus, kas izraisa cilvēkos emocijas, lai stiprinātu savstarpējās attiecības un veicinātu klientu uzticību.

Grupa Franco Franco ir izvēlējusies savas mājas lapas fonā ievietot bildi, kas parāda viņu emocijas uz skatuves. Šī dinamiskā bilde, kurā iemūžināta grupa uzstāšanās laikā, raisa daudz vairāk emociju nekā statiska un bezpersoniska bilde. Attēla avots.

Kopsavilkums

Nobeigumā visu apkopojot, varam secināt, ka zīmola dizains nevar pastāvēt, kamēr zīmolam nav izveidota personība.
Dizainers Toms Rīts skaidro: „Tev jāsaprot, vai tavs uzņēmums ir vairāk radošs vai analītisks. Praktisks vai iedvesmas avots. Pasīvs vai aktīvs. Konservatīvs vai inovatīvs. Ekstraverts vai introverts.

Kad esi noskaidrojis atbildes uz šiem jautājumiem, visus lēmumus par dizainu, piemēram, krāsām, foniem un vizuālajiem materiāliem, būs iespējams pieņemt daudz pamatotāk, turklāt visi šie elementi daudz labāk saskanēs savā starpā.

Tas darbojas arī pretēji — kad ieraugi labu zīmolu, tev nav nepieciešams paskaidrojums par to, ar ko uzņēmums nodarbojas un kāda ir zīmola personība.”

Vai domā, ar ko sākt?

Dodies uz Mozello un izveido sava zīmola mājas lapu ar trendīgākajiem paraugu dizainiem, ko pats vari pilnībā pielāgo pēc savām vēlmēm.