No krāsām līdz pogām: kā pareizi izmantot piecus mājaslapas dizaina pamatelementus

Bruno Veberis
No krāsām līdz pogām: kā pareizi izmantot piecus mājaslapas dizaina pamatelementus

Iepriekšējos rakstos mēs iepazīstinājām tevi ar galvenajām funkcijām, kas jāzina, lai izveidotu Mozello mājaslapu vai e-veikalu.

Šajā rakstā mēs runāsim par dizainu.

Mājaslapas dizains ir ārkārtīgi svarīgs, jo labs dizains palīdz pārvērst apmeklētājus par klientiem:

Radot pozitīvu iespaidu par tavu uzņēmumu;
Palīdzot intuitīvi orientēties tavā mājaslapā/e-veikalā;
Attīstot tava zīmola tēlu un vairojot uzticību.

Tev var būt vislabākie produkti/pakalpojumi un cenas, taču, ja tavai mājaslapai būs nepievilcīgs dizains, apmeklētāji tev neuzticēsies vai nespēs uztvert tavu piedāvājumu.

Par laimi, Mozello piedāvā profesionālas dizaina veidnes, lai tev pašam nav jāveido sarežģīti tehniski un vizuāli risinājumi. Tev tikai rūpīgi jāizvēlas savai mājaslapai piemērota dizaina veidne.

Tomēr, lai personalizētu savu mājaslapu, tev būs jāiegulda zināms darbs:

  • Jānodrošina, ka izkārtojums ir labi strukturēts un viegli saprotams;
  • Jāizmanto skaidri saprotamas pogas, aicinot lietotāju uz darbību un padarot navigāciju intuitīvu;
  • Jāsniedz informācija, izmantojot īsu un kodolīgu tekstu;
  • Jāizvēlas piemēroti fonti un krāsas, lai piešķirtu zīmolam vēlamo identitāti;
  • Jāizmanto augstas kvalitātes attēli, kas piesaista apmeklētāju uzmanību.

Apskatīsim katru no šiem dizaina elementiem un skaidrosim, kā tos pareizi izmantot.

1. Strukturē savu mājaslapu loģiskā un viegli uztveramā veidā

Viens no galvenajiem tavas mājaslapas mērķiem ir palīdzēt apmeklētājiem pēc iespējas ātrāk atrast meklēto. Iepriekšējā rakstā mēs uzzinājām, kā pievienot satura blokus tavai Mozello lapai, taču uzmanība jāpievērš arī to izvietojumam.

Pārliecinies, ka lapas izkārtojums ir loģisks un informācija tiek pasniegta viegli uztveramā veidā. Galvenie elementi, piemēram, tavi produkti vai pakalpojumi, jānovieto viegli pamanāmās sadaļās, savukārt mazāk svarīgam saturam vajadzētu būt zemāk lapā.

Kā novērtēt dažāda veida satura svarīgumu? Tas ir ļoti atkarīgs no tava uzņēmuma nozares, pakalpojuma, produkta, pircēja profila un citiem faktoriem. Padomā par to, kas tev obligāti jāparāda klientam, lai pārliecinātu viņu veikt pirkumu.

Iedomājies, ka vadi apavu e-veikalu. Tavi produkti ir pirmā un vissvarīgākā lieta, kas tev jāparāda savā mājaslapā. Tālāk varētu būt sadaļa, kas uzsver tavu izstrādājumu kvalitāti, sīki aprakstot, kā tie ražoti un no kādiem materiāliem. Pēc tam, iespējams, vēlēsies izcelt apavu stilīgumu, pievienojot dažus attēlus, kuros redzami cilvēki tos valkājam.

Izkārtojuma struktūra ir atkarīga arī no tava uzņēmuma pārstāvētās nozares un mērķauditorijas.

Piemēram, daudzi uzņēmumu īpašnieki savā mājaslapā iekļauj sadaļu "Par mums". Ja tu vadi digitālo apavu veikalu, tad šāda sadaļa taviem klientiem varētu būt mazāk svarīga nekā tad, ja tu esi, piemēram, fotogrāfs. Tā kā fotogrāfa reputācija un pieredze ir ļoti svarīga, tad sadaļai “Par mani” būtu jāatrodas uzreiz aiz pirmā lapas skata jeb locījuma (fold). Savukārt apavu e-veikals šādu sadaļu varētu novietot pašā lapas apakšā.

2. Izmanto pogas, lai aicinātu apmeklētājus uz darbību

Call-to-action (CTA) jeb pogas, kas aicina rīkoties (piemēram, "Pērc tagad", "Pieraksties" vai "Uzzini vairāk"), ir svarīgas tavas mājaslapas sastāvdaļas. Tās ir kas vairāk nekā tikai pogas – tās ir ceļazīmes, kas ne tikai ļauj apmeklētājiem viegli pārvietoties pa mājaslapu un ātri atrast meklēto, bet arī tuvina viņus galamērķim, proti, konversijai.

Tavās uzņēmuma vadītāja interesēs ir palīdzēt apmeklētājiem nokļūt līdz šim galamērķim. To var īstenot, izvietojot CTA pogas dažādās mājaslapas vietās.

Ja nebūtu pogu, apmeklētājs varētu bezgalīgi ritināt tavu mājaslapu, lasīt tekstus, aplūkot attēlus un brīnīties – kam jānotiek tālāk? Bez CTA pogām (un tā ir bieži sastopama kļūda!) apmeklētājiem būs sarežģīti atrast vajadzīgo, un tavas izredzes pārvērst viņus par klientiem būtiski saruks.

Tāpēc pogas jāizmanto daudz – tām jābūt skaidrām, kodolīgām, izteiksmīgām un jāmudina apmeklētāji veikt konkrētu darbību.

Šajā rakstā iepazīsties ar CTA pogu būtību, uzzini 6 noderīgus pogu nosaukumu rakstīšanas padomus un iemācies pievienot pogas savā Mozello lapā.

3. Saglabā tekstus īsus un vienkāršus

Interneta vidē tekstiem ir jābūt pēc iespējas kodolīgākiem.

Mūsdienu cilvēkiem reti ir laiks un pacietība lasīt lielus teksta gabalus. Tāpēc jācenšas izmantot īsu un kodolīgu tekstu, sadalot to viegli uztveramās daļās – īpaši, ja runājam par sākumlapu. Ja vēlies sniegt papildu informāciju, vari, piemēram, izklāstīt to bloga rakstā vai arī iekļaut to atsevišķā lapā un novirzīt apmeklētājus uz to ar CTA pogu "Uzzināt vairāk".

Formatējumam ir liela nozīme efektīvā informācijas pasniegšanā un strukturēšanā. Izmantojot virsrakstus un apakšvirsrakstus, vari izveidot vizuālu hierarhiju, kas palīdz apmeklētājiem ātri orientēties tavā mājaslapā, kā arī uztvert svarīgāko informāciju un uzturēt interesi.

Kā redzams šajā attēlā, populāra pieeja teksta strukturēšanai ir: Virsraksts -> Apraksts -> CTA poga.

Formatēšana var palīdzēt organizēt informāciju arī citos veidos. Piemēram, vari izmantot uzskaitījuma punktus, lai sniegtu vairāk informācijas īsākā tekstā. Vari atsevišķus vārdus vai teikumus izcelt treknrakstā, lai uzsvērtu to nozīmīgumu. Tomēr ar to nevajag aizrauties, citādi teksts izskatīsies pārāk raibs un lasītājs nespēs atšķirt svarīgo no fona informācijas.

4. Piešķir mājaslapai vēlamo raksturu ar krāsām un fontiem

Krāsām un fontiem ir liela nozīme tajā, kā apmeklētāji uztver tavu mājaslapu, zīmolu un identitāti. Iespējams, tev gribētos mājaslapai izvēlēties savus iecienītākos toņus un stilu, taču tā ne vienmēr būs labākā ideja.

Krāsu un fontu mērķis ir radīt noteiktu gaisotni un sajūtas apmeklētājos. To panākt nav vienkārši. Tev ir jāizprot krāsu saderība, jāizvairās no pārāk daudzu krāsu izmantošanas un jāsaprot, kā noteiktas krāsas liek cilvēkiem justies. Mozello apzinās krāsu izvēles nozīmi un piedāvā gatavas krāsu shēmas, kas izstrādātas vizuālai harmonijai.

Taču tev paliek vissvarīgākais uzdevums – izvēlēties īsto krāsu shēmu. Šajā nolūkā ņem vērā krāsu psiholoģiju, piemēram, to, ka siltie toņi var paust draudzīgu attieksmi, bet vēsie toņi – profesionalitāti. Ir noderīgi izpētīt savas nozares līderus un pavērot, kā viņi izmanto krāsas (un fontus!), lai stiprinātu savu zīmolu digitālajā vidē.

Vairāk par krāsām, fontiem un zīmola attīstīšanu lasi šajā rakstā.

5. Uzlabo apmeklētāju pieredzi ar kvalitatīviem vizuālajiem materiāliem

Mēdz teikt, ka attēls ir tūkstoš vārdu vērts, un tas attiecas arī uz tavu mājaslapu. Atbilstoši un kvalitatīvi attēli iedveš dzīvību tavā mājaslapā, padarot to pievilcīgāku un izraisot apmeklētājos emocijas. Ja savā lapā izmantosi neiederīgus, izplūdušus attēlus, tas mulsinās apmeklētājus un liks apšaubīt tava piedāvājuma kvalitāti.

Kvalitāte

Bezmaksas foto datubāzes ļauj viegli un ātri atrast profesionālus attēlus jebkurai vajadzībai un nozarei. Vienmēr izvēlies lielāka izmēra fotoattēlus, lai tie labi izskatītos dažādos ekrānu izmēros. Taču neaizmirsti optimizēt foto failu izmēru, jo lielāki attēli lapā ielādējas ilgāk (un ir svarīgi, lai tava mājaslapa ielādētos pēc iespējas ātrāk!). To var izdarīt, izmantojot bezmaksas rīkus, piemēram, TinyPNG, kas saspiež attēlu, pārāk neietekmējot tā kvalitāti.

Atbilstība

Tev jāizvēlas tādi vizuālie elementi, kas atbilst tavas mājaslapas un tās apmeklētāju tēmām un naratīviem. Lai atrastu piemērotu attēlu, apsver, kā tas ir saistīts ar tavu zīmolu, izvēlēto krāsu paleti, produktu izcenojumu, vēstījumu, ko vēlies nodot, kādas emocijas tas izraisa un vai tas saskan ar pārējo mājaslapas sajūtu.

Ja neņemsi vērā visus šos punktus, pastāv risks, ka izvēlētie vizuālie materiāli var traucēt kopējai pieredzei. Lietotāji var atpazīt, ka tie ir tikai nejauši atlasīti datubāzes foto, un tas var graut viņu uzticību tavam zīmolam.

Ja tu pārdod produktus, īpašu uzmanību pievērs produktu fotoattēliem, jo tie var tieši ietekmēt lapas apmeklētāja lēmumu – izdarīt vai neizdarīt pirkumu. Iepazīsties ar šo detalizēto rokasgrāmatu iesācējiem par to, kā mājās uzņemt augstvērtīgas produktu fotogrāfijas.

Nenovērtē dizainu par zemu

Nav viena "pareizā" mājaslapas dizaina, kas būs piemērots visām mājaslapām. Ir svarīgi veltīt laiku un izmēģināt dažādas pieejas un stilus. Taču neuztraucies – tev nav jāizveido ideāls dizains pirmajā piegājienā.

Mozello plaformā veidotu lapu jebkurā laikā vari viegli rediģēt un mainīt, tāpēc varēsi regulāri atjaunināt savu dizainu. Labākais veids, kā noskaidrot, kas lapas dizainā būtu jāuzlabo, ir pajautāt saviem klientiem – vai kaut kas viņiem sagādāja grūtības? Vai viņi spēja atrast visu informāciju? Vai viņiem patika mājaslapas stils?

Ja tu tikai sāc darbu un tev vēl nav klientu, kam pajautāt, draugu un ģimenes locekļu viedoklis var būt tikpat vērtīgs (lai gan vienmēr uztver to ar zināmu distanci, jo tas var nebūt objektīvs).

Vēl kādi jautājumi? Mozello piedāvā klientu atbalsta resursus, sākot ar mini video pamācībām, soli pa solim vadlīnijām un bieži uzdotiem jautājumiem un beidzot ar noderīgiem padomiem bagātu blogu.

Joprojām ir jautājumi? Mūsu atsaucīgā atbalsta komanda ir gatava palīdzēt! Sazinies ar viņiem šeit, un kopā ātri atrisināsiet problēmas vai izaicinājumus.