Efektīva mājas lapa paša spēkiem: Formatējums

Karlis Blumentals
Efektīva mājas lapa paša spēkiem: Formatējums

Informācijas formatējums ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas nosaka informācijas lasāmību un uztveršanas ātrumu.

Nepareizi formatēts saturs var padarīt mājas lapu par murgu, kuru apmeklētājs var viegli aizvērt ar "krustiņu". Piemēram, pārvērtējot savas mākslinieciskās spējas, kādam var rasties (un nereti rodās) ideja publicēt koši sarkanu tekstu uz zaļa fona. Izskatās ... hm ... koši? Jā, tikai neko nevar salasīt.

Lai nepieļautu šādas muļķības, vēlams pieturēties pie sekojošām vadlīnijām:

Kontrasts starp fonu un tekstu

Starp teksta un fona krāsām ir jābūt pietiekamam kontrastam. Vislabāk tumši pelēks vai melns teksts uz balta fona. Avangarda cienītāji var pamēģināt baltu tekstu uz tumša vai melna fona, pie nosacījuma, ka lasāmviela nav gara.

Mierīgi krāsu toņi

Košas krāsas var kalpot par lielisku akcentu atsevišķiem dizaina elementiem vai virsrakstiem, taču, formatējot pamattekstu tekstu, vēlams pieturēties pie mierīgiem krāsu toņiem. Kā likums - jo košāka krāsa, jo grūtāk salasāms teksts.

Saudzīga Bold un Italic izmantošana

Trekninātu (Bold) un slīpu (Italic) tekstu ir krietni grūtāk lasīt, tāpēc šos teksta formatējuma veidus nevajadzētu lietot gariem teksta fragmentiem.

Kā likums - slīpu tekstu lieto citātiem un nosaukumiem, bet trekninātu tekstu lieto virsrakstiem un izceltiem vārdiem. Trekninātu tekstu nevajadzētu lietot vairāk kā vienam vai diviem teikumiem pēc kārtas.

Virsraksti un teksta dalīšana rindkopās

Līdzīgi kā reklāmas bukletus, arī mājas lapas normāli cilvēki nelasa no A līdz Z. Mēs vienkārši ar acīm pārskrienam pāri, lai atrastu sev interesējošo informāciju. Tāpēc teksts mājas lapā jādala nelielās rindkopās un jāizmanto virsraksti, apakšvirsraksti un saraksti. Tas lasītājam dod iespēju ātri atrast sev interesējošo teksta fragmentu.

Lielu teksta blāķu publicēšana ir labākais veids, kā panākt, ka informāciju neviens nelasīs.

Nākamajā rakstā varēsi uzzināt kā vislabāk izvēlēties efektīvas mājas lapas dizainu.