Kā izvēlēties Tavam biznesam piemērotāko interneta maksājumu apstrādes platformu?

Karlis Blumentals
Kā izvēlēties Tavam biznesam piemērotāko interneta maksājumu apstrādes platformu?

Digitālajā laikmetā arvien lielāku popularitāti iekaro maksājumu karšu un elektronisko maksājumu izmantošana. Pircējiem tas ļauj samaksāt ātrāk un ērtāk, savukārt pārdevēji naudiņu saņem uzreiz, tādējādi samazinās darījuma apstrādes laiks, turklāt pārdevējs vairs nezaudē laiku ar "viltus pirkumiem", jo ir pilnīga skaidrība par pircēja nodomu iegādāties preci vai pakalpojumu.

Iespēju pieslēgt dažādus maksājumu apstrādes servisus Mozello saviem klientiem piedāvā jau vairākus gadus. Elektronisko maksājumu pakalpojumus piedāvā gan dažādi Latvijas uzņēmumi, gan neskaitāmas ārzemju platformas. Taču, kurš variants ir piemērotākais tieši Tavam interneta veikalam? Šoreiz apskatīsim dažas pārbaudītas populārākās maksājumu apstrādes platformas - nozares gigantus Latvijā un ārzemēs.

Katrs apskatītais pakalpojumu sniedzējs nedaudz atšķiras, galvenās atšķirības var iedalīt sekojošās kategorijās:

  • Komisijas un mēneša maksas;
  • Apmaksas veidu atbalsts - kartes, internetbankas, citi;
  • Valodu un valūtu atbalsts;
  • Funkcionālās iespējas un lietošanas ērtums.

Dažas platformas ir piemērotākas Latvijas tirgum, citas eksportam uz Baltijas valstīm vai ES, vēl citas eksportam uz ASV. Tāpat viena platforma būs izdevīgāka maziem tirgotājiem, kamēr cita ļaus nopelnīt vairāk uzņēmumiem ar lielāku apgrozījumu. Metamies iekšā detalizētā izpētē...

Swedbank Maksājumu Portāls

Swedbank Maksājumu Portāls ir viens no populārākajiem un spēcīgākajiem elektronisko maksājumu apstrādes servisiem Latvijā.

Gan kartes gan Swedbank internetbanka

Swedbank piedāvātais maksājumu apstrādes pakalpojumus ir īpaši pievilcīgs tāpēc, ka ietver gan MasterCard un VISA maksājumu karšu apstrādi, gan tūlītējus norēķinus ar Swedbank internetbanku (bank-link). Ņemot vērā, ka Swedbank ir lielākā Latvijas banka un vairums pircējiem šajā bankā ir konts, bankas piedāvātais pakalpojums nodrošina pietiekami lielu “pārklājumu” Latvijā.

Viss vienuviet

Ja Tu jau esi Swedbank klients, maksājumu pieņemšana ar Swedbank ir pavisam ērta, jo nav iesaistītas papildu puses, viss ir vienā bankā un nauda kontā ieripo uzreiz (karšu maksājumi ieskaitās katru dienu).

Zema komisijas maksa, bet ir ikmēneša maksa

Lai arī Swedbank komisijas maksu nepublicē, varam pačukstēt, ka tā ir ļoti izdevīga. Tomēr jārēķinās ar papildus pakalpojuma pieslēgšanas maksu un ikmēneša maksu, kas Mozello klientiem gan ir krietni samazināta. Swedbank būs izdevīgākais variants tiem, kuriem ir samērā liels apgrozījums vai dārgi produkti, kā rezultātā zemā komisija ar uzviju atsver ikmēneša maksu.

Reģistrācijas process un kontrolpanelis nedaudz pieklibo

Atšķirībā no citiem pakalpojumu sniedzējiem, Swedbank pakalpojuma pieslēgšana aizņem vairāk laika un ir nedaudz sarežģītāka. Klientam ir jāaizpilda PDF forma un pēcāk jāparaksta līgums (var ar e-parakstu). Tas nav tik ērti, kā citur. Klientam tiek arī prasīti nepatīkami tehniski jautājumi, piemēram, par IP adresēm. Tāpat Swedbank karšu apstrādes maksājumu kontrolpanelis ir vissliktākais, kādu mēs esam redzējuši. Šobrīd jau esam painformējuši Swedbank par šiem mīnusiņiem, kas nedaudz apgrūtina klientu dzīvi.

Pārāk "piekasīga" veikalu izvērtēšana

Mēs uzskatām, ka kārtībai un normatīvo aktu un karšu apstrādātāju prasību ievērošanai ir jābūt. Piemēram, interneta veikalos ir jāizvieto distances līgums, tirgotāja kontaktinformācija un rekvizīti utt. Tomēr Swedbank birokrātiskos jautājumus uztver īpaši saasināti un bieži vien klientiem izsūta nepamatotus brīdinājumus tikai tāpēc, ka nav veikuši pietiekamu iedziļināšanos klienta interneta veikala struktūrā. Tas nedaudz kaitina.

Ierobežots valodu un valūtu atbalsts

Swedbank atbalsta tikai EUR valūtu un dažas valodas (arī angļu). Turklāt, ja karšu pieņemšana darbosies gan Baltijā, gan visā pasaulē, tad bank-link pakalpojums ir tikai Latvijā, neskatoties uz to, ka Swedbank ir pārstāvēta vairākās Eiropas valstīs.

Iespēja integrēt citas internetbankas un PayPal *

Izmantojot Swedbank Maksājumu Portālu, ir iespējams tehniski pieslēgt arī citu banku internetbankas, tātad klientam papildus nekas nebūs jāprogrammē vai jāintegrē. Tomēr, lai izmantotu šos citu banku bank-link pakalpojumus, klientam vienalga būs jāslēdz līgums un jāatver konts katrā no bankām, kas nav ērti. Tiek piedāvāta arī integrācija ar PayPal, taču maksājumus caur PayPal parasti tāpat ir iespējams ērti pieņemt pa tiešo, tāpēc šī funkcija nav pārāk lietderīga.

Kad visizdevīgāk izvēlēties Swedbank Maksājumu Portālu?

Zemā komisijas maksa un iebūvēta Swedbank internetbanka padara Swedbank Maksājumu Portālu īpaši pievilcīgu, ja:

  • Tavs uzņēmums jau ir vai vēlās kļūt Swedbank klients;
  • Tava mērķauditorija pārsvarā ir Latvija;
  • Tev ir regulāri interneta pirkumi vai preču vai pakalpojumu cena ir augsta (zemā komisijas maksa ar uzviju atsver mēneša maksu);
  • Bankai Tu uzticies vairāk, nekā jaunuzņēmumiem vai ārzemju kompānijām.

PaySera

PaySera ir Lietuvas uzņēmums ar pilnvērtīgu pārstāvniecību Latvijā. PaySera nodrošina ļoti plašu maksājumu pakalpojumu klāstu Baltijā un pasaulē.

Plašākais apmaksas veidu klāsts

PaySera dod iespēju ar vienu vēzienu pieņemt visdažādākos apmaksas veidus visā Eiropā un pasaulē, neslēdzot atsevišķus līgumus ar katru banku un platformu. Šis ir lielākais PaySera trumpis. Piemēram, PaySera ļauj pieņemt:

  • Maksājumu kartes MasterCard un VISA;
  • Populārāko banku automātiskos internetbanku maksājumus (visā Eiropā);
  • Specifiskus maksājumu veidus, kas populāri konkrētās valstīs – WebMoney, Ideal, Giropay u.c.

Nav reģistrācijas un mēneša maksas, bet ir augstāka komisijas maksa

PaySera pakalpojums ir pieejams bez reģistrācijas un mēneša maksas, vienlaicīgi komisijas maksa ir nedaudz augstāka nekā šur tur citur. PaySera komisijas maksu struktūra ir ļoti sarežģīta tāpēc aicinām iepazīties ar cenrādi. Kaut kas būs lētāk, kaut kas būs dārgāk nekā citur.

Ērts pieslēgšanas process

PaySera kontu var atvērt, neatejot no datora. Identifikācija tiek veikta, aizpildot formu, nosūtot vajadzīgos dokumentus, kā arī ar Skype sesijas palīdzību. Nav nepieciešams e-paraksts.

Kontrolpanelis ar plašu funkcionalitāti

PaySera principā ir banka, tādējādi klients iegūst atsevišķu bankas kontu un internetbanku ar visām nepieciešamajām funkcijām, ieskaitot bankas izrakstus un visu nepieciešamo.

Labs valodu atbalsts

PaySera atbalsta Baltijas valodas, kā arī angļu, vācu, poļu valodu. Piemērots risinājums, darbojoties visā Baltijā vai Eiropā.

Tiek izmantoti starpniecības pakalpojumi

Svarīgi atzīmēt, ka plašais PaySera maksājumu veidu atbalsts tiek nodrošināts tādā veidā, ka nauda par pirkumu vispirms nonāk PaySera kontā un pēc tam dažu dienu laikā tiek pārskaitīta jau saņēmējam. Tādējādi, pieņemot internetbanku maksājumus, var veidoties pavisam neliela aizture naudas plūsmā.

Kad izvēlēties PaySera?

Plašākais apmaksas veidu klāsts un pamatīgs valodu un valūtu atbalsts padara PaySera par lielisku izvēli, ja:

  • Tev ir svarīgi nodrošināt maksimālo apmaksas iespēju klāstu gan Latvijā, gan citur;
  • Tavs uzņēmums aktīvi pārdod arī ārpus Latvijas, īpaši Baltijā, Polijā, Vācijā, Krievijā;
  • Tu esi gatavs maksāt nedaudz lielāku komisiju apmaiņā pret lielākām ērtībām.

Bilderlings

Bilderlings ir relatīvi jauns spēlētājs Latvijas maksājumu karšu apstrādes pakalpojumu tirgū. Lai arī uzņēmums ir radīts Latvijā un tepat tam ir pieejama arī pārstāvniecībā, kopš 2018 gada Bilderlings darbojas ar Lielbritānijā izsniegtu licenci, jo pēc uzņēmuma pārstāvju teiktā šādā veidā ir vieglāk darboties visā Eiropas Savienībā.

Ļoti ātri un vienkārši, ērts kontrolpanelis

Bilderlings piedāvā ātru un ērtu reģistrācijas procesu tiešsaistē, kā arī vienu no labākajiem pakalpojuma pārvaldības paneļiem, kur Tu varēsi ērti un precīzi apskatīt visas transakcijas un veikt nepieciešamās darbības.

Pievilcīgas komisijas maksas

Lai arī Bilderlings mājas lapā norādītā 1% komisijas maksa attiecas tikai uz tirgotājiem ar ievērojamu apgrozījumu un mazajiem uzņēmējiem izmaksas noteikti būs augstākas, kopumā Bilderlings piedāvā diezgan konkurētspējīgus tarifus.

Bonuss - rēķinu izrakstīšanas rīks

Bilderlings nodrošina maksājumu karšu apstrādi, taču papildus tam Bilderlings piedāvā ērtu rēķinu izrakstīšanas programmu, kuru var lietot arī ārpus interneta veikala. Diemžēl šī programma atbalsta tikai apmaksu ar karti un nevar tikt izmantota tādiem rēķiniem, kas jāapmaksā caur banku. Mūsuprāt, tas pamatīgi samazina šīs citādi lieliskās papildus funkcijas pielietojuma iespējas.

Nenodrošina bank-link

Bilderlings nodrošina tikai maksājumu karšu apstrādi. Ja nepieciešams atbalstīt arī automātiskos internetbanku (bank-link) maksājumus, tad nāksies izvēlēties citu servisu.

Ierobežota lokalizācija un eksporta spēja

Lai arī ir angļu valodas atbalsts, tomēr eksportam kaut vai pa Baltiju Bilderlings nebūs īpaši piemērots, jo Bilderlings "nerunā" Eiropas valodās.

Kad izvēlēties Bilderlings?

Moderns kontrolpanelis, spēcīga pārstāvniecība Latvijā un diezgan zema komisijas maksa padara Bilderlings īpaši pievilcīgu, ja:

  • Tu vēlies sadarboties ar modernu Latvijas jaunuzņēmumu;
  • Tu vēlies maksāt pēc iespējas zemāku komisijas maksu;
  • Tava mērķauditorija ir Latvija vai angliski runājošas ārzemes;
  • Bilderlings rēķinu izrakstīšanas funkcija Tev noder arī ārpus interneta veikala;
  • Tev nav tik svarīgi atbalstīt tiešos internetbanku maksājumus (bank-link).

Decta

Decta ir kompānija, kas nopirka kādreiz ļoti populāro maksājumu apstrādes platformu Swipe. Līdzīgi kā Bilderlings, arī Decta ir Latvijā pārstāvēts uzņēmums, kas darbojas ar Lielbritānijā izsniegtu maksājumu pakalpojumu sniedzēja licenci. Ņemot vērā, ka uzņēmums savu darbību ir uzsācis pavisam nesen, mums ir ļoti grūti komentēt pakalpojumu klāstu vai lietošanas ērtumu. Bet ir dažas lietas, kuras mēs zinām.

Moderns un ērts pakalpojuma pārvaldības panelis

Decta piedāvā ērtu, modernu un vizuāli pievilcīgu pakalpojuma pārvaldības paneli.

Zemas komisijas maksas

Decta piedāvā konkurētspējīgas komisijas maksas, taču precīzas izmaksas varēs noskaidrot tikai sazinoties ar kompānijas klientu servisu.

Nenodrošina bank-link

Decta nodrošina tikai maksājumu karšu apstrādi. Ja nepieciešams atbalstīt arī automātiskos internetbanku (bank-link) maksājumus, tad nāksies izvēlēties citu servisu.

Ierobežota lokalizācija un eksporta spēja

Lai arī ir angļu valodas atbalsts, tomēr eksportam kaut vai pa Baltiju Decta nebūs īpaši piemērota, jo Decta "nerunā" Eiropas valodās.

Sarežģīta komunikācija un nav mājas lapas latviešu valodā

Lai arī Decta savā mājas lapā (kura, diemžēl, nav pieejama latviešu valodā) piedāvā ļoti plašu pakalpojumu spektru, mājas lapas saturā dominē korporatīvais žargons un ierindas tirgotājam vai mazā biznesa īpašniekam noorientēties un saprast tālāko rīcību būs grūtāk, nekā citos servisos. Citiem vārdiem sakot, Decta neatstāj tādu lietotājam draudzīgu iespaidu, kādu kādreiz spēja radīt lietotāju iemīļotais Swipe, kuru Decta pārņēma un principā likvidēja.

Kad izvēlēties Decta?

Šobrīd mums trūkst informācijas, lai precīzi nodefinētu Decta stiprās puses, taču gaidīsim atsauksmes no pirmajiem Decta lietotājiem (un tādi ir), lai kompānijas piedāvājumu varētu pakomentēt plašāk.

PayPal

PayPal ir ļoti populāra starptautiska maksājumu platforma. Pircēji no visas pasaules uzticas šai platformai. Latvijas tirgotāji PayPal izmanto retāk, taču arī Latvijā un Baltijā ir ļoti daudz PayPal lietotāju, kas aktīvi izmanto šo norēķinu sistēmu, jo tā ir pierasta un ērta, iepērkoties ārzemēs.

Viegli pieslēgt, var lietot paralēli citām platformām

PayPal ir pieejams visiem Mozello klientiem automātiski, ievadot PayPal konta e-pasta adresi. Mozello ļauj kombinēt PayPal maksājumu platformu ar citām šajā rakstā minētajām platformām, tāpēc Mozello klienti PayPal vienmēr var lietot paralēli citām platformām.

Ļauj pieņemt arī maksājumu kartes un American Express

PayPal ļauj viegli un ērti pieņemt gan maksājumus no PayPal konta, gan maksājumu kartes, ieskaitot American Express, pat ja pircējam nav sava PayPal konta.

Augsta komisija, bet nav mēneša maksas

PayPal ir samērā augstas komisijas maksas, bet nav mēneša un reģistrācijas maksas.

Nav ideāli piemērots Latvijai

PayPal neatbalsta Baltijas valodas, automātiskos internetbanku maksājumus un atskaišu ģenerēšanu Latvijā populārām grāmatvedības programmām saprotamā formātā.

Kad izvēlēties PayPal?

PayPal būs pievilcīgs risinājums, ja:

  • Tev jau ir aktīvs PayPal konts;
  • Tu vēlies piedāvāt arī PayPal papildus citiem apmaksas veidiem;
  • Tavs uzņēmums eksportē;
  • Tev ir svarīgi pieņemt arī American Express kartes;
  • Tu tirgojies maz vai neregulāri un nevēlies investēt laiku sarežģītākā risinājumā.

Braintree Payments - pa drusciņai no visa

Braintree Payments ir viena no pasaulē lielākajām starptautiskajām maksājumu karšu apstrādes kompānijām.

Atbalsta arī American Express

Braintree piedāvā ērtus karšu maksājumus interneta veikalu īpašniekiem un atbalsta arī American Express kartes (+1% pie komisijas).

Samērā zema komisijas maksa

Braintree Payments piedāvā ļoti pievilcīgu komisijas maksu lokālajiem darījumiem uzņēmuma rezidences valstī, bet darījumiem no ārzemēm komisijas maksa ir augstāka nekā citur.

Piemērots eksportam

Braintree nodrošina lokalizācijas iespēju jebkurā valodā (arī Latviešu) un plašu valūtu atbalstu, kas padara Braintree ideāli piemērotu gan Latvijai, gan eksportam ES un visā pasaulē.

Latvijai, iespējams, nav pats piemērotākais risinājums

Braintree neatbalsta automātiskos internetbanku maksājumus (bank-link) un atskaišu ģenerēšanu Latvijā populārām grāmatvedības programmām saprotamā formātā. Citādā ziņā var pilnvērtīgi lietot, jo, saslēdzot ar Mozello, latviešu valodas atbalsts ir pilnvērtīgs.

Kad izvēlēties Braintree?

Braintree būs pievilcīgs risinājums ja:

  • Tev ir svarīgi pieņemt arī American Express kartes;
  • Tavs uzņēmums galvenokārt eksportē, un Latvijas internetbanku atbalsts Tev nav svarīgs;
  • Tev ir svarīgs dažādu valodu un valūtu atbalsts.

Stripe

Stripe ir pasaulē populārākā maksājumu karšu apstrādes platforma, kas diemžēl nav pieejama Latvijas uzņēmumiem. Šo platformu ir vērts apskatīt tiem uzņēmumiem, kas juridiski reģistrēti kādā no rietumu valstīm, kas šo platformu atbalsta. Mozello šo platformu piedāvā tikai klientiem no konkrētām valstīm. Šodien Stripe mēs sīkāk neapskatīsim.

Kopsavilkums

Bez augstāk minētajām, eksistē vēl desmitiem citu maksājumu apstrādes platformu un pakalpojumu sniedzēju, kurus visus vienā reizē apskatīt nav iespējams. Jebkurā gadījumā, pirms pieņemt lēmumu, ir svarīgi izvērtēt šādus faktorus:

  1. Komisijas un ikmēneša maksas;
  2. Integrācijas un programmēšanas izmaksas (Mozello klientiem par šo nav jāuztraucas);
  3. Apmaksas veidu klāsts;
  4. Valodu un valūtu atbalsts;
  5. Platformas iespējas.

Mozello klientiem pieejamas šādas platformas:

  • Swedbank Maksājumu Portāls
  • PaySera
  • Bilderlings
  • Decta
  • PayPal
  • Braintree Payments
  • Stripe
  • Var pieslēgt jebkuru citu platformu, izmantojot API savienojumu

Vairāk par maksājumu platformām