Kā rakstīt mājaslapas tekstus, kas strādā un nes rezultātus

Bruno Veberis
Kā rakstīt mājaslapas tekstus, kas strādā un nes rezultātus

Rakstītais vārds ir spēcīgs ierocis, un tas ir īpaši svarīgs mājaslapas veidošanā – tā ir tava uzņēmuma vizītkarte. Interesants mājaslapas teksts var pievilināt jaunus klientus. Slikti rakstīts teksts var tos aizbiedēt. Šajā rakstā stāstīsim par to, kā uzrakstīt labu tekstu un izveidot mājaslapu, kura izceļas uz pārējo fona.

Gatavojot savu mīļāko ēdienu, tev ir nepieciešamas konkrētas sastāvdaļas, lai tas garšotu, kā pienākas. Tāpat ar mājaslapas tekstu – lai tas sanāktu labs, nepieciešami daži svarīgi elementi.

Tie ir:

  • virsraksti
  • apakšvirsraksi
  • darbības pogas
  • produktu vai īpašību apraksti
  • “par mums” lapa.

Bet pirms runājam par katru no tiem, mums jāpiemin slavenais bubulis – SEO (Search Engine Optimization) jeb meklētājprogrammas optimizēšana. Bez tās mūsdienās nav iespējams izveidot mājaslapu, jo tā uzlabo lapas meklēšanu un redzamību internetā.

Atslēgas vārdu izpēte ir viens no labākajiem un vērtīgākajiem veidiem, kā optimizēt savu mājaslapu pat, ja esi SEO iesācējs. Izmanto rīkus kā Google AdWords Keyword Planner vai MOZ Keyword Explorer, lai uzzinātu, kurus atslēgas vārdus izmantot un iekļaut savā mājaslapā.

Kad tas ir noskaidrots, varam sākt rakstīt! Sāksim pēc kārtas:

1. Virsraksti

Jebkurš mājaslapas tekstu rakstītājs jeb kopiraiters tev pateiks, ka pirmais virsraksts, kuru ierauga lapas apmeklētājs, ir vissvarīgākais teksts. Labs virsraksts var piesaistīt vairāk apmeklētāju, nekā lapas pārrakstīšana, kā noskaidrots šajā pētījumā.

Sākumā var likties, ka tas taču ir viegli – izdomāt dažu vārdu kombināciju, kura apraksta tavu produktu vai uzņēmumu. Patiesībā ir ilgi jātrenējas, lai trāpītu desmitniekā, bet neuztraucies, mēs tev palīdzēsim!

Galvenais: vienmēr izvairies no banāliem štampveida tekstiem. Cilvēkiem patīk autentiskums, un viņi jau kilometra attālumā sajūt, ja ausīs tiek sprausti batoni.

Nevajag rakstīt tādus pārspīlētus virsrakstus kā “labākie sociālo mediju vadītāji pasaulē” vai “mēs radām mārketinga stratēģijas, kuras palielinās peļņu par 60 %!”.

Tā vietā runā un raksti kā reāls cilvēks. Padomā par sava produkta vai pakalpojuma pieprasītākajām īpašībām un plusiem, un par to, kas to atšķir no konkurentiem, un kādu problēmu risina katra no īpašībām. Izmanto virsrakstus, lai atbildētu uz tādiem svarīgiem jautājumiem kā:

  • kāds ir produkts/pakalpojums?
  • ko iegūs klients, lietojot produktu/pakalpojumu?
  • kā var izmantot produktu/pakalpojumu?

Duolingo teksti ir īsi, bet precīzi. Viņi uzsver, ko lietotājs iegūs, lietojot aplikāciju (mācīsies valodas), un kāpēc vērts viņus izvēlēties (pakalpojums vienmēr bez maksas):

Atceries, lai sūtītu efektīvu signālu klientam, labs virsraksts vienmēr ir daļa no lielāka produkta vērtības apraksta. Tas nozīmē pievienot apakšvirsrakstus, lai skaidrotu savu misiju, un arī ievada paragrāfus, lai skaidrotu pakalpojumu (par tiem runāsim nākamajā punktā).
Runājot par virsraksta garumu, tam nevajadzētu būt pārāk īsam vai pārāk garam, bet gan tieši laikā. Optimālais garums ir 6-12 vārdi.

Zemāk dotas dažas virsrakstu formulas iedvesmai:

  • Formula 1: [Tavs produkts] [tavai mērķauditorijai]
    Vieglas pārgājiena teltis aktīviem pārīšiem
  • Formula 2: [Vēlamais rezultāts] [vēlamajā laika periodā]
    Kļūsti par online pokera karali rekordīsā laikā
  • Formula 3: Labākais [tavs produkts]
    Labākā laika menedžmenta aplikācija BEZ MAKSAS
  • Formula 4: [Īpašības vārds] veids, kā [ieguvums]
    Labāks veids, kā efektīvi nomest lieko svaru.

2. Apakšvirsraksti

Apakšvirsraksts parādās tieši zem virsraksta lapas augšdaļā. Parasti apakšvirsraksts papildina galveno virsrakstu un sīkāk apraksta tava produkta vai pakalpojuma galvenās īpašības. Visdrīzāk tu jau dažas no tām esi minējis virsrakstā, bet lasītājam nemitīgi jāatgādina, ko var atrast tavā mājaslapā.
Virsrakstam jālec acīs un vispārīgi jāskaidro, par ko ir tava mājaslapa, bet apakšvirsraksts ir detalizētāks skaidrojums pirms lūdz lasītājam veikt darbību.

Te dažas lietas, ko paturēt prātā, rakstot apakšvirsrakstus:

  • Stāsti par ieguvumiem. Izmanto apakšvirsrakstus, lai plašāk runātu par sava produkta vai pakalpojuma ieguvumiem. Ja virsrakstā esi minējis, ko un kam piedāvā, to pašu turpini detalizētāk skaidrot arī apakšvirsrakstā.
  • Centies būt tiešs. Ja gadījumā no virsraksta lasītājam nav 100% skaidrības par produktu, visu var noskaidrot apakšvirsrakstā.
  • Lieki nesarežģī. Apakšvirsraksti parasti ir garāki par virsrakstiem, bet tik un tā diezgan īsi. Raksti viegli uztveramus tekstus, nevis garas noveles.
  • Iedrošini. Apakšvirsraksts ir tava iespēja pārliecināt lasītāju kaut ko darīt un vadīt uz zemāk esošajām darbības (call-to-action jeb CTA) pogām. Nelaid iespēju vējā!

Telefona piezīmju veikšanas aplikācija Evernote nosauc savas galvenās īpašības, ātri pārejot uz darbības pogu, kura aicina lasītāju reģistrēties par brīvu:

Šī satura mārketinga aģentūra izmanto apakšvirsrakstu, lai skaidrotu virsrakstu un mērķauditoriju – ambiciozas kompānijas ar lieliem mērķiem:

Ja uzreiz nekas nenāk prātā, lieto šīs apakšvirsrakstu formulas:

  • Formula 1: [Tavs produkts] Tev palīdzēs [ieguvums 1] un [ieguvums 2].
    Brandly Tev palīdzēs radīt pasakainus projekta vizuālos materiālus.
  • Formula 2: [Tavs brends] ir [unikāla īpašība].
    Car-Yo ir vienīgā transporta aplikācija, kura ļauj bez maksas pārskatīt publiskā transporta sistēmas.

3. Aicinājuma uz darbību pogas (Call-to-action)

Saliec kopā interesantu virsrakstu, labu apakšvirsrakstu un neatvairāmu darbības (CTA) pogu, un esi radījis izcilu veidu, kā aizraut savu mērķauditoriju un likt tiem izmantot savu lapu.

Īsumā darbības poga ir mājaslapā ielikts links ar mērķi aicināt lapas apmeklētājam veikt konkrētu darbību. CTA pogām var būt dažnedažāds teksts, lai piesaistītu uzmanību, piemēram, “lejupielādējiet bezmaksas aplikāciju tagad”, “sākt bezmaksas izmēģinājumu”, “pirkt tagad”, u.t.t.

Neaizmirsti, ka tavām darbības pogām jābūt:

  • Vizuāli saistošām. Tavam CTA tekstam jāmotivē lapas apmeklētāju klikšķināt uz piedāvājuma.
  • Motivācijai rīkoties. Parasti darbības pogas sākas ar darbības vārdu un ir rakstītas instrukcijas vai pavēles formā.
  • Skaidrām. CTA tekstam jābūt viegli saprotamam un konkrēti jāmin, ko iegūs apmeklētājs, ja noklikšķinās uz tās. Neizplūsti sīkumos – ideāli, ja teksts ir līdz pieciem vārdiem.
  • Viegli pamanāmām. Vizuāli CTA pogas parasti ir pietiekami lielas, lai pamanītu, un lapas krāsu shēmai kontrastējošā krāsā.

Netflix piemērs:

Laika uzskaites rīks DeskTime ir labs piemērs CTA pogai, kura nav tieši zem apakšvirsraksta, bet tāpat ir labi saredzama:

Lai radītu darbības pogu, iedomājies, ka tā turpina frāzi “es gribu”. Piemēram:

Formula: Es gribu [darbības vārds/konkrēta darbība].
Reģistrēties tagad
vai
Iegūt BEZMAKSAS konsultāciju

4. Produkta un īpašību apraksts

Tev jau ir gatavs galvenais lapas trio. Bet kā ar produkta vai īpašību aprakstu? Kāda ir to ietekme uz tavu e-komerciju? Šajā pētījumā tika atklāts, ka trūkstoša vai neskaidra informācija var novest pie 20% neveiktu pirkumu. Nu jā – veidojot internet veikalu, apraksti ir ļoti svarīgi.

Laba produkta vai īpašības apraksta galvenais mērķis ir skaidrot, ko dara produkts, izcelt ieguvumus un iemeslu, kāpēc kāds to gribētu nopirkt.

Lai uzrakstītu labu produkta vai pakalpojuma aprakstu, tev vispirms vajag zināt, kas ir tava mērķauditorija. Centies izprast pircēju: kādas ir viņa intereses, kā viņš nokļuva tavā lapā, kuras īpašības viņam ir vissvarīgākās?

Tad sāc rakstīt! Aprakstiem jābūt skaidriem un konkrētiem – netērē laiku ar nesvarīgiem vārdiem. Vispirms mini svarīgāko informāciju.

Tavam aprakstam jābūt pietiekami garam, lai minētu visu svarīgāko informāciju, bet nepārcenties, lai teksts nepaliek garlaicīgs. Atceries reklāmas leģendas Deivida Oligvija padomu: “izmanto īsus vārdus, īsus teikumus un īsus paragrāfus.”

Produktu aprakstos svarīgi, lai teksts būtu viegli salasāms, tāpēc nebaidies tos padarīt viegli pārskatāmus:

  • sadalot punktu vai numurētos sarakstos
  • izceļot galvenos vārdus bold vai italic stilā
  • izmantojot daudz tukšas vietas, lai ļautu lasītājam atvilkt elpu.
    Piemēram, vācu automobiļu ražotājs Audi apvieno tehniskās īpašības ar ieguvumiem, bet viss teksts ir diezgan īss:

Aprakstu veidošanai nav vienas pareizās formulas, tas atkarīgs no tā, cik tehnisks ir tavs produkts, un tavas mērķauditorijas. Un vienmēr var būt izņēmumi.

Tomēr galvenais vienmēr ir tas, lai apraksti būtu skaidri, konkrēti un viegli pārskatāmi. Piemini produkta ieguvumus un atbildi uz iespējamiem klientu jautājumiem – tas būs labs sākums tavam aprakstam!

5. “Par mums” lapa

Mēs jau zinām, ka runāt vai rakstīt par sevi vai savu produktu var būt sarežģīti vai pat neērti.

Tomēr datu analītika pierāda, ka “Par mums” vai “Par mani” sadaļa īstenībā ir viena no visbiezāk apskatītajām sadaļām ikvienā mājaslapā. Tāpēc runa neiet par to, vai vispār rakstīt šo sadaļu, bet gan par to, kā to pareizi uzrakstīt.

“Par mums” lapa parasti ir par uzņēmuma vīziju un raksturojumu, arī par darbiniekiem, dažreiz minot arī dibināšanas vēsturi. Un šeit arī nav vienas formulas, lai uzrakstītu veiksmīgu aprakstu.

Tā vietā centies ievērot šos padomus:

  • Nekoncentrējies pārāk daudz uz sevi. Tas var likties nepareizi, bet šī stratēģija iedarbojas. Digitālā mārketinga pioniere Anna Hendlija reiz teica, ka “labākais veids, kā noturēt lasītāju, ir runāt par viņu, nevis par sevi pašu”. Viens no veidiem, kā to panākt, ir biežāk lietot vārdu “tu”, nevis “es” vai “mēs”. Vēl viens veids ir koncentrēties uz ieguvumiem, nevis to, ar ko nodarbojas tavs bizness.
  • Iepazīstini ar savu identitāti. Rādi savu personību, korporatīvo kultūru vai sava brenda misiju. Lieto autentisku toni un runā ar lasītāju tā, kā to darītu tava komanda. Tā tu liksi lasītājam sevī “iemīlēties” un panāksi, ka tie, kuri kļūs par taviem klientiem, labi sadarbosies ar tavu uzņēmumu.
  • Mini faktus. Nelielies ar savu produktu vai pakalpojumu, tā vietā iekļauj klientu atsauksmes, pierādījumus sociālā vidē, īstu statistiku un piemini industrijas apbalvojumus. Lai fakti runā paši par sevi!
  • Mini kontaktinformāciju. Pievieno savu adresi un citu kontaktinformāciju, piemēram, e-pasta adresi, telefona numuru un sociālo tīklu profilus. Neaizmirsti atjaunot informāciju.

Mikroblogošanas vietnes Tumblrb “Par mums” lapai piemīt viss – tā ir aizraujoša, viegli lasāma, satur faktus un vairāk koncentrējas uz lasītāja pieredzi, nevis bloga īpašībām:

Karjeras sieviešu līdzdalības kopiena Girlboss savā “Par” lapā uzsver galvenās īpašības un vērtības. Tās ir viegli pamanīt arī citās lapas sadaļās:

Tas arī viss! Kad esi pabeidzis mājaslapas teksta melnrakstu, vēlreiz pārlasi to, labojot kļūdas un veicot pēdējās izmaiņas.

Ja iespējams, veic satura A/B testu, lai uzzinātu, vai lapa uzlabos vai samazinās peļņu. Salīdzini divas mājaslapas versijas ar vienu mainīgo lielumu, lai uzzinātu, kura versija ir labāka.

Ja neskaita to, tava mājaslapa ir gatava publicēšanai!