Laiks ir nauda. Nepareizi! Iztērēto laiku nenopelnīsi!

Bruno Veberis
Laiks ir nauda. Nepareizi! Iztērēto laiku nenopelnīsi!

“Tas ir mīts, ka laiks ir nauda! Laiks ir daudz dārgāks par naudu, zaudēto laiku nav iespējams atgūt vai nopelnīt! Un tas ir zudis uz visiem laikiem…” ir sacījis Nīls Fiori (Neil Fiore), un viņam nevar nepiekrist. Tāpēc šoreiz par motivāciju, sākšanu un Tava visdārgākā resursa investēšanu! Starp citu, tieši viņa grāmata “The NOW Habit” ir iedvesmojusi šo rakstu.

Atsēdēšana

Daudzi apgalvo, ka viņi strādā tā, kā maksā. Vēl citi mēdz teikt, ka dodas uz algotu darbu vai darbu savā uzņēmumā atsēdēt. Ir arī tādi, kas neko nesaka, bet vienkārši atsēž… Paiet dienas, nedēļas, mēneši, un nekas nemainās… projekti stāv uz vietas, jo tos nevarēja iesākt tāpēc, ka bija pirmssvētku periods, tad bija svētki, tad skolēnu brīvlaiks, tad bija pārāk karsts, tad pārāk lietains utt., utt. Kur gadījās, kur ne… bet tā mēneši un gadi aiziet nebūtībā… tad, paskatoties apkārt, var redzēt, ka citi ir sarakstījuši un publicējuši grāmatas, izveidojuši jaunus uzņēmumus un paspējuši vēl apceļot pasauli.

Slinkums? Bailes? Vai vilkšana garumā?

Izrādās, ka vilcināšanās kaut ko uzsākt vai īstenot var būt saistīta ne tikai ar slinkumu, motivācijas trūkumu vai bailēm, bet arī ar pašu vilcināšanos. Un tieši it kā nevainīgas vilcināšanās dēļ var iekļūt milzīgā sniega bumbā, kas kavē projektu realizāciju, panākumu gūšanu u. c.

Izrādās, jo vairāk Tu vilcināsies, jo vairāk Tu zaudēsi pārliecību par sevi, jo paškritiskāk Tu pret sevi sāksi izturēties, jo vairāk sāksi baidīties par nākotni un nevēlēsies neko mainīt.

Vilcināšanās ir saistīta arī ar bailēm no neizdošanās, pārāk lielu darba apjomu, dažādu iemaņu trūkumu, pat bailēm no panākumiem, kā arī bailēm par to, ka, kaut ko izdarot lieliski, Tev pret sevi un citiem pret Tevi varētu augt prasības.

Galu galā vilcināšanās kļūst par ieradumu, un Tu sevi pārliecini, sākot ticēt, ka šodien nav īstais laiks, lai ko uzsāktu, rīt arī nav piemērota diena, tad jau brīvdienas, un vislabāk to sākt nākamnedēļ, nākammēnes, nākamgad…

Kā kļūt par profesionālu rīcības cilvēku

Patiesībā, kā Nīls Fiori saka, tas ir nopietns darbs ar sevi. Brīnumi nenotiek, tomēr viņš ir sagatavojis daudzus vērtīgus padomus un pasākumus, kā reāli sākt darīt, lai no cilvēka, kas vienmēr vilcinās un velk visu garumā, kļūtu par rīcības cilvēku.

1. Sāc plānošanu ar patīkamo

Izrādās, ka plānošanu ir labāk sākt nevis ar darba plāna izveidi, bet kalendāra aizpildīšanu ar patīkamajām lietām, ieplānojot, piemēram, sporta nodarbības, laiku ar ģimeni, došanos uz dažādiem pasākumiem, atvaļinājumu u. c.
Ieguvumi no šādas laika plānošanas ir vairāki.

  • Iespēja sajust realitāti: Tu vairs nelolosi veltas cerības, ka 24 h un 7 dienu laikā Tu vari paspēt izdarīt mēneša darbu.
  • Tev neradīsies sajūta, ka Tu sevi apzodz, neveltot laiku ģimenei, sev un veselībai.
  • Tu sevi reāli mobilizēsi, jo lietas, kuras Tev būs jāpagūst izdarīt līdz, piemēram, sporta nodarbībai vai laikam ar bērnu, vai atvaļinājumam, Tev vienkārši būs jāpagūst izdarīt.
  • Tu sajutīsi šos nelielos atelpas brīžus kā apbalvojumu par labu darbu.

2. Veic laika uzskaiti

Uzskaiti laiku! Laika uzskaite Tev palīdzēs redzēt savu produktivitāti. Tu sajutīsies lieliski, kad redzēsi, cik daudz ir paveikts īsā laika posmā, ka projekti sakustas, Tu reāli virzies uz priekšu, un tas Tev dos enerģiju turpināt!

3. Sāc sākt! Tev ir tikai jāsāk!

Daudzus mēdz dēvēt par mūžīgajiem uzsācējiem. Viņi ar milzu enerģiju sāk projektus, biznesus, lietas, bet reti tās noved līdz galam. Tieši tāpēc ir jāiemācās visu sākt, tostarp sākt pabeigt projektu.
Iedomājies, tas ir tāds sevis pozitīvi noskaņošanas triks! Tu sāc pabeigt projektu, Tu sāc risināt jautājumu. Tu sāc! Un, ieviešot šādu ieradumu sākt “sākt” darīt, Tu spēsi novest lietas līdz galam. Jo sākt noslēgt projektu būs daudz patīkamāk nekā pabeigt projektu.

4. Tikai viens solis…

Tev noteikti ir sanācis lasīt daudzas grāmatas, piedalīties semināros, kur Tev tika mācīts sīki izstrādāt dažādus soļus un izveidot apjomīgus plānus. Tomēr šie plāni bieži vien mēdz biedēt, jo tik daudz ko paveikt īsā laikā ir ļoti grūti. Tomēr viens neliels solis var mainīt visu! Solis, kuru Tu paveiksi nevis rīt, nākamnedēļ vai nākammēnes, bet šodien!

Motivācija ir muļķības!

Kā saka Mela Robinsa (Mel Robbins), “motivācija ir muļķības” — pilnīgs izdomājums. Nebūs tā, ka pēkšņi Tev uzradīsies vēlme un drosme, un tad tik viss notiks. Viņa norāda, ka mūsu prāts ir veidots tā, lai mūs pasargātu, un tas nozīmē neizkāpt no komforta zonas. Līdz ar to mums nav drosmes darīt kaut ko jaunu. Līdz ar to, lai mēs kaut ko sasniegtu, mainītu, izdarītu, paveiktu, mums nav jāgaida motivācija, maģija vai brīnums. Mums vienkārši ir jāsāk to darīt. Viņai ir izcila metode 5! 4! 3! 2! 1! Aiziet! — gluži kā raķetei, ko šauj kosmosā! Notiek laika atskaite, un tad ir paātrinājums un rīcība!

Noskaties video, kurā Mela Robinsa dalās pārdomās un ieteikumos par šo tematu.

Viss notiek ārpus mūsu komforta zonas

Jau pirms vairākiem gadu desmitiem Einšteins ir sacījis, “ja turpināsi darīt vienu un to pašu, saņemsi tādu pašu rezultātu” — Tu nevari gaidīt citādu rezultātu, nemainot savu rīcību vai domāšanu. Attīstība, izaugsme un viss pārējais notiek ārpus mūsu komforta zonas. Tiklīdz mēs izejam ārpus savas komforta zonas, notiek attīstība, mēs kļūstam drosmīgāki, lepnāki un apmierinātāki ar sevi. Tiklīdz mēs regulāri izejam ārā no tās, mēs sākam gūt panākumus un atzinību!

Galvenais vienmēr ir sākt sākt!

Apmānīt sevi!

Viena no pasaules populārākajām psiholoģēm reiz ir dalījusies pieredzē par to, kā var apmānīt savu prātu. Tu sākumā vari izlikties! Iedomājies, ka Tev ir jāpaveic kāds darbs vai uzdevums, kas Tev ļoti nepatīk! Tu dienas plānotājā ieplāno vakariņas ar ģimeni restorānā pēc savas iecienītākās sporta nodarbības un tad sāc plānot dienu. Saliec visus uzdevumus un pašu pirmo ieliec “to riebīgo”, tad sev pasaki, ka īstenībā Tu nevari vien sagaidīt, kad to sāksi pildīt, jo patiesībā tas ir lielisks izaicinājums. Tu sevi pozitīvi noskaņo, sakot, ka tas ir izcils uzdevums! Tiklīdz Tu to paveiksi, Tu sajutīsi milzīgu gandarījumu. Tava diena jau būs izdevusies, jo pēc tam veicamie uzdevumu būs Tavi iecienītākie. Turklāt dienas pārskats Tevī raisīs pozitīvas emocijas, jo tik daudz kas ir paveikts un nu var godam baudīt vakara atpūtu!

Noskaties Eimijas Kadijas (Amy Cuddy) video par to, kā apmānīt savu prātu, lai Tu spētu paveikt lielas, svarīgas lietas, nedaudz izliekoties, un galu galā kļūtu par šo stipro cilvēku, kam viss ir pa spēkam.

Ko Tu esi gatavs darīt šodien? Tagad?

Hei, negaidi vakaru, rītdienu vai pirmdienu, sāc tagad! Sāc sākt! Sāc plānot! Sāc strādāt pie projekta! Sāc! Tu spersi vienu nelielu soli un redzēsi, kā viss sāks virzīties uz priekšu!

Nelaid vējā ne sekundi! Tā ir dārgāka par naudu! Tu to vairs nekad neatpelnīsi!

Ja Tev ir kādas izcilas metodes, kā sākt gūt panākumus, padalies ar mums komentāros!