Kā uzrakstīt biznesa manifestu 2022. gadam: īss ceļvedis

Bruno Veberis
Kā uzrakstīt biznesa manifestu 2022. gadam: īss ceļvedis

Aiz uzņēmuma dibināšanas parasti stāv kāda konkrēta ideja. Pieņemts arī, ka uzņēmumiem ir noteiktas vērtības, mērķi, kā arī definēts tas, kā tiek risināti dažādi jautājumi. Šīs lietas parasti apsmadzeņo jaunā uzņēmuma dibinātāji,
pirms tās tiek ierakstītas manifestā.

Kas ir manifests?

Saskaņā ar šo definīciju manifests ir “sabiedriskas organizācijas, politiskas partijas u. tml. rakstveida paziņojums par saviem uzskatiem, programmu, lēmumiem”, kas būtībā nozīmē, ka vari tajā rakstīt jebko, ja vien tas atspoguļo Tava uzņēmuma pamatvērtības..

Kādēļ Tev tāds ir nepieciešams?

Rakstisks Tava uzņēmuma mērķu un nolūku apkopojums ir brīnišķīgs veids, kā uzmanības centrā paturēt pašu galveno un neapmaldīties sīkumos. Turklāt tas var Tev palīdzēt definēt uzņēmuma mērķus ilgtermiņā un īstermiņā.

Pats labākais, ka, manifestu rakstot, Tev nav jāņem vērā nekādi noteikumi – ja vēlies, tas var būt vienu lapu garš, bet vari to izvērst arī uz četriem sējumiem, ja vien tas joprojām attiecas uz Tavu uzņēmumu.

Ideālā variantā uzņēmuma mērķi attiecīgajam gadam darbiniekiem pieejami rakstiskā formātā, internetā vai citā pieejamā vietā, lai tos laiku pa laikam varētu pārskatīt.

Padomā – ja tāds ir gan Teslai, gan Netflix, visticamāk, ka tas noderēs arī Tev. Protams, Tavējais būs daudz labāks nekā tas, ko sarakstījuši Īlons Masks un Rīds Heistings.

Kā uzrakstīt uzņēmuma manifestu

Manifests būtībā ir gan pamatprincipu izklāsts, gan arī drosmīgs un pat dumpiniecisks aicinājums uz rīcību. Liekot izvērtēt starpību starp šiem principiem un realitāti, manifests aicina apšaubīt esošo kārtību, pieņēmumus un motivē uz pārmaiņām.

Diemžēl mēs neesam zīlnieki un nevaram pateikt, kas tuvākā gada laikā notiks un mainīsies... Tas, ko mēs varam, ir palīdzēt Tev izkristalizēt mērķus vai pat izveidot kādus noteikumus, kuriem Tavam uzņēmumam šogad jāseko.

Lai arī mēs teicām, ka, rakstot manifestu, nav jāņem vērā nekādi priekšraksti, iesakām tajā iekļaut 3 pamatlietas, kas palīdzēs fokusēties uz galvenajiem mērķiem.

Ko iekļaut manifestā:

Nolūki – pirmkārt, mums jāsaprot, kāda ir Tava spēles stratēģija. Pavaicā sev – ko es gribu sasniegt šajā gadā? Kādēļ?

Vīzija – pārdomā, kā sasniegsi tās lietas, ko esi definējis pirmajā solī. Vari būt tik pragmatisks vai ideālistisks, cik vēlies. Uzdod sev jautājumu – kā es vēlos sasniegt savus mērķus?

Viedokļi – padomā – kāda ir Tava nostāja attiecībā pret mērķiem, ko esi uzstādījis?

Paturi prātā, ka Tavs uzņēmums vēlas izcelties citu vidū, varbūt pat šķist izaicinošs. Tieši tādēļ Tava uzņēmuma manifests nedrīkst izklausīties kā Jaungada apņemšanās.

Lai palīdzētu Tev no tā izvairīties, esam apkopojuši septiņas idejas, ko vari iekļaut savā manifestā.

1. Nost ar apņemšanām

Cilvēkiem ļoti patīk kaut ko apņemties darīt. Īpaši tad, ja tās ir jaungada apņemšanās. Bet, kā jau mēs runājām, Tu nevēlies būt tāds pats, kā pārējie. Tādēļ – piekāst apņemšanās.

Sāksim ar to, ka lielākā daļa cilvēku par tām aizmirst jau pirmajā mēnesī. Iedomājies, ka Tu pieņem lēmumu uzņēmumā kaut ko darīt vai nedarīt, bet pēc mēneša viss jau iegājis atpakaļ vecajās sliedēs. Tas nav forši.

Labākais, ko vari darīt, lai neradītu lieku stresu, ir par tām aizmirst vispār. Tā vietā pamēģini noteikt 3 līdz 5 mērķus šim gadam un pārdomā, kādas stratēģijas, piemēram, domāšanas un darbības analīze, varētu palīdzēt Tev šos mērķus sasniegt.

2. Neiznieko izdevības

Šo punktu sāksim, citējot rakstnieku Viljamu Artūru Vordu:

“Izdevības ir kā saullēkti. Ja gaidīsi pārāk ilgi, palaidīsi garām.”

Izdevības patiešām ir tik skaistas kā saullēkti, un Tu tās nevēlies palaist garām. Tas nozīmē, ka vari šo brīdi izmantot, lai pārdomātu, kā Tu izmanto iespējas, kuras sastopi savā ceļā – cik bieži tās izmanto, cik bieži noraidi, kā savas izvēles pamato sev un citiem.

Uzņēmējdarbībā izdevības mēdz pieņemt dažādus veidolus – tā var būt potenciāla sadarbība, uzaicinājums pārdot Tavu preci pop-up veikaliņā vai investīcijas piedāvājums.

Ja kāda no iespējām Tev liekas biedējoša, atceries, ka pārliecības trūkums par produktu ir viena no pamata kļūdām, ko uzņēmēji pieļauj. Lai pārkāptu pāri nedrošības sajūtai, atgādini sev, cik daudz darba un pūļu esi ieguldījis produkta izstrādē, tici saviem spēkiem un tver izdevības, līdzko tās parādās!

3. Beidz sūdzēties

Vai zināji, ka parastas sarunas laikā cilvēki sūdzas aptuveni reizi minūtē? Šķietami daudz vai ne?

Ir veikti neskaitāmi pētījumi un sarakstīti daudzi raksti par to, cik negatīvi sūdzēšanās ietekmē Tevi un Tavas smadzenes. Tieši tādēļ šī ir lieta, kurai vērts pievērst pastiprinātu uzmanību. Tu taču vēlies saglabāt veselu prātu?

No otras puses – dažkārt ir ļoti būtiski nolaist tvaiku. Tomēr arī tad, kad to dari, centies emocijas novirzīt citā gultnē un nesūdzēties. Vari mēģināt to darīt šādi:

  • Definē, kas Tev traucē
  • Novēro to, cik bieži sūdzies
  • Atbrīvojies no negatīvi noskaņotiem un toksiskiem cilvēkiem Tavā dzīvē un uzņēmumā
  • Pārvērt sūdzības rīcībā

Tātad – turpmāk bez sūdzībām!

4. Ieklausies citu viedokļos

Pielieto šo punktu saprāta robežās.

Dažkārt Tev kādas jaunas atziņas un zināšanas var sniegt spēja ieklausīties citu cilvēku viedoklī par to, kā Tavs uzņēmums izskatās no malas. No otras puses, ja padoms tiek dots bez maksas, var gadīties, ka tas nebūs neko vērts.

Tomēr arī tad ir būtiski ieklausīties un analizēt dzirdēto. Lai spētu labāk filtrēt informāciju, iesakām iepazīties ar šiem padomiem par to, kad ieklausīties cita cilvēka viedoklī, bet kad to labāk ignorēt.

Piemēram:

Ņem vērā kontekstu – padomā par apstākļiem un cilvēka, kas sniedz padomu, motīviem.

Padomā, vai padoms Tev noderēs – dažkārt arī tad, kad cilvēks vēlas Tev palīdzēt, viņa padoms var nebūt tas, kas Tev un Tavam uzņēmumam ir nepieciešams.

Izvairies no “pārgudrīšiem” – jo visbiežāk izrādās, ka viņi neko nesaprot.

Kā ieklausīšanās citos Tev var palīdzēt? Tu vari uzlabot sava uzņēmuma darbību, mācīties no pieļautajām kļūdām, kā arī iemācīties uzklausīt kritiku un pārvērst to konstruktīvā darbībā.

Un tas nebūt nav mazsvarīgi, vai ne?

5. Neaizmirsti būt cilvēcīgs

Tavs uzņēmums ir kā dzīvs organisms, kas sastāv no vairākām svarīgām daļām, kuras savā starpā sadarbojas, lai ļautu Tev sasniegt savu sapni. Šīs “daļas” ir Tava uzņēmuma komanda.

Kā priekšniekam Tev jāizturas pret saviem padotajiem ar cieņu un izpratni. To, cik viņi Tev ir svarīgi, Tu vari parādīt dažādos veidos:

  • Publiski pasaki viņiem paldies par viņu smago darbu
  • Esi godīgs, kā arī esi atvērts sarunām
  • Iedrošinu komandu katru reizi, kad Tev rodas izdevība
  • Un, pats galvenais, esi gatavs ieklausīties – arī tad, ja Tev nepatīk dzirdētais (skat. iepriekšējo padomu).

6. Nevilcinies pieņemt smagos lēmumus

Atceries veco, labo teicienu par to, ka laiks ir nauda? Tas attiecas arī uz lēmumiem.

Neviens nevēlas būt tas sliktais, kurš kādu atlaiž, veic štatu samazināšanu vai atsakās no produkta, kas ir sirdij tuvs. Diemžēl dažkārt nonākšana līdz šiem smagajiem lēmumiem var aizņemt ļoti daudz laika. Bet Tu taču nevēlies mest zemē savu laiku, stundām ilgi domājot un nespējot pieņemt lēmumu?

Lūk, padoms...

Iekļauj šo ideju uzņēmuma manifestā, pievienojot praktiskus soļus un padomus, kuriem nepieciešamības gadījumā varēsi sekot.

Atvēli laiku pārdomām – definē izvēles iespējas – apdomā iespējas.

7. Neapstājies

Nav vienas noteiktas formulas, kas padarīs Tavu uzņēmumu veiksmīgāku. Bet viens ir skaidrs – tas, ka Tavs uzņēmums vēl nav izsities šodien, nenozīmē, ka tas nenotiks rīt.

Lai pēc iespējas izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, Tavam uzņēmumam jāuzņem stabils kurss vienā virzienā. Stagnācija atņem visu prieku,
un, ja vien tas ir iespējams, palikt vienā vietā ilgu laiku nav ieteicams. Dodies uz priekšu un izmēģini ko jaunu!

Tomēr nesatraucies, ja Tavs uzņēmums ir iestrēdzis vienviet. Ir izstrādātas vairākas stratēģijas, kas palīdzēs Tev izlauzties no sastinguma:

  • Atsakies no tā, kas nestrādā
  • Katru lēmumu pieņem soli pa solim
  • Nebaidies lūgt palīdzību

Noslēgumā

Dari visu iespējamo, lai izceltos. Tādēļ uzstādi sev netradicionālus mērķus un pieņem drosmīgus lēmumus – tas palīdzēs augt gan Tev, gan Tavam uzņēmumam.
Īsteno padomus un esi gatavs iekarot pasauli!

P.S.

Ja viens no taviem mērķiem ir Tava uzņēmuma mājaslapas, interneta veikala izveide, atceries, ka Mozello piedāvā visas šīs iespējas un vēl vairāk.