Kā uzsākt biznesu kopā ar partneri un pēc gada naidīgi nešķirties no viņa?

Bruno Veberis
Kā uzsākt biznesu kopā ar partneri un pēc gada naidīgi nešķirties no viņa?

Raksta autore: Sertificēta metodes Lego® Serious Play® moderatore Linda Kimeiša no sPlay

Ir ļoti grūti atbildēt uz jautājumu, vai uzņēmējdarbību ir labāk uzsākt vienatnē vai tomēr kopā ar kādu. Katrai izvēlei ir savas priekšrocības. Daudzi apgalvo, ka, uzsākot uzņēmumu kopā ar partneri, tam ir lielāks spēks, jo partneri viens otru var papildināt ar kādām kompetencēm, pieredzi, domāšanu, paziņu loku u. c. No otras puses, šajā gadījumā ir jārēķinās arī ar viedokļu atšķirībām un domstarpībām, kas var rasties.

Ieguvumi un trūkumi, uzsākot uzņēmējdarbību

Šķiet, uzsākt uzņēmējdarbību kopā ar partneriem ir daudz efektīvāk, tomēr gribētos teikt, ka mūsdienās uzsākt uzņēmējdarbību kopā ar partneri ir tas pats, kas iet pa ļoti plānu ledu.

Kāpēc?

Rūpīgi izanalizējusi visus par un pret, es secinu, ka vienīgā lielā problēma ir spēja vienoties. Tieši spēja vai nespēja vienoties rada domstarpības un liek daudziem uzņēmējiem, kas veiksmīgi uzsākuši darbību, pēc laika kļūt par ienaidniekiem un šķirties ar lielu skandālu.

Piemēram, viens partneris darbam velta 8 h dienā, bet otrs tikai 2 h, uzskatot, ka tas ir normāli un pareizi. Viens partneris vēlas investēt ražošanas iekārtās, bet otrs uzskata, ka nauda būtu jātērē mārketingam un klientu piesaistei. Viens vēlas investēt, otrs ne. Viens ir aktīvs, otrs pasīvs utt. Un situācija mēdz kļūt vēl sarežģītāka, kad ir iesaistīti vairāk nekā divi partneri, jo tad sāk veidoties alianses…

Protams, mēdz būt arī pozitīvie un lieliskie gadījumi! Tos apsveicu, cienu un godāju! Un no tiem mums būtu jāmācās.

Kā vienoties

Lielais jautājums ir, kā vienoties, lai līdz šādām situācijām nenonāktu, un kā zināt, ka persona, ar kuru kopā vēlos uzsākt uzņēmējdarbību, ir tāda, ar kuru varēšu vienoties. Šajā gadījumā ar vienoties es domāju tiešām vienoties, nevis panākt, ka viss notiks pa manam prātam.

Veidi, kā vienoties ir dažādi.

  • Vienkāršākais no tiem – sarunas pie apaļā galda, kur katrs dalībnieks nāk klajā ar saviem jautājumiem, bažām un idejām, lai tos sarunu ceļā pašu spēkiem risinātu.
  • Tāpat iespējams arī piesaistīt juristu, kurš ir pieredzējis šajā jomā un zina, par kādām lietām parasti procesā nevar vienoties uzņēmēji – līdzīpašnieki un izveido dokumentu, kas palīdzēs šīs problēmas risināt.
  • Iespējams piesaistīt arī pieredzējušu mentoru, kas ir abām pusēm neitrāla persona, lai rastu sākotnējo vienošanos un iesaistītos brīžos, kad nepieciešams pieņemt lēmumus vai risināt problēmas.

  • Un iespējams ir arī uzbūvēt vienošanos. Kā? Izmantojot vien no, manuprāt, efektīvākajām metodēm, kuru sauc Lego® Serious Play®. To būtu efektīvi izmantot jebkuras problēmas risināšanā vai tad, kad ir nepieciešams panākt vienošanos.

Kā metode Lego® Serious Play® var palīdzēt uzņēmējdarbības uzsācējiem

Ideālā gadījumā vēl pirms uzņēmējdarbības uzsākšanas vajadzētu izveidot darbsemināru, kura laikā būtu iespējams izprast savu potenciālo uzņēmējdarbības partneri, kā arī vienoties par potenciālā uzņēmuma vērtībām. Tā ir arīdzan iespēja izprast personas vērtības.

Līdz ar to var rasties situācija, ka pēc darbsemināra top skaidrs: „Kopā ar šo cilvēku tomēr nevēlos veidot uzņēmumu, jo mūsu uzskati, vērtības un domāšanas veids ir pilnīgi atšķirīgs”. Vai, tieši pretēji, darbsemināra laikā rodas iespēja uzzināt no potenciālā uzņēmējdarbības partnera daudz interesanta un aktuāla par viņa kompetencēm, vērtībām un pieredzi, kas tālāk var kalpot par nozīmīgu pamatu uzņēmuma darbībai.

Vienlaikus tā ir iespēja vienoties par kopīgo redzējumu, prioritātēm, sākumā veicamajiem pasākumiem un mērķi, uz kuru kopīgais uzņēmums tieksies.

Pārsteidzoši, cik daudz atklāj viens darbseminārs!

Tas ir patiesi dīvaini, gandrīz vai maģiski, bet darbsemināra koncepcija, kā arī materiāli, ko sagatavo tā vadītājs, palīdz saskatīt to, kas pastāv, bet par ko netiek runāts. Bieži vien tas ir kaut kas ļoti būtisks. Tajos brīžos rodas wow! un ahā! momenti. Kā mēs Lego® Serious Play® sakām, tās ir lietas, kuras Tu zini, bet nezini, ka zini. Turklāt tās vēl jo mazāk zina Tavs potenciālais uzņēmējdarbības partneris.

Tādējādi šāds darbseminārs palīdzēs salikt pa plauktiņiem kompetences, pieredzi, zināšanas, vīziju, mērķus, vērtības, prioritātes un pirmos pasākumus, kas veicami, lai to visu īstenotu.

Protams, Tu teiksi, ka tā ir papildu investīcija laikā, kad katram eiro ir nozīme. Tomēr šī investīcija uzņēmējiem palīdz aiztaupīt daudz lēmumu pieņemšanai nepieciešamā laika nākotnē, kā arī atrast pareizo virzienu un galu galā saprast, vai šajā virzienā vispār būtu jāiet kopā ar konkrēto cilvēku. Un, ja atbilde ir noliedzoša, šī investīcija palīdz aiztaupīt vairākus mēnešus, kā arī finansiālās investīcijas uzņēmuma dibināšanā un izveidē, nerunājot par reputāciju, kas var tikt sadragāta.

Gaidīt un cerēt vai stāties pretīm patiesībai

Tas nu ir fakts, ka dažkārt šādā darbseminārā atklāsies lietas, kuras var nebūt īpaši patīkamas. Tomēr atklāsies arī fantastiskās! Jebkurā gadījumā metode Lego® Serious Play® ir domāta drosmīgajiem, kuri nebaidās zināt to, kas tāpat eksistē. Priekšrocība ir tā, ka drosmīgie ir gatavi stāties priekšā patiesībai, lai pieņemtu drosmīgus lēmumus un meklētu risinājumus. Lai dažkārt pateiktu “Nē!”, izprastu, vienotos un dotos uz kopīgi nospraustu mērķi. Vai… turpinātu iet savu ceļu…