Kādēļ ir svarīgi noteikt mājas lapas mērķus?

Bruno Veberis
Kādēļ ir svarīgi noteikt mājas lapas mērķus?

Neskatoties uz to, vai Tev jau ir mājas lapa vai tikai plāno tās izveidi, Tev ir nepieciešams apzināties un noteikt tās mērķus. Tie ir vajadzīgi, lai izveidotu mājas lapu, kura ne tikai eksistē plašajā interneta pasaulē, bet arī nes reālu labumu un sniedz pievienoto vērtību gan Tev, gan apmeklētājam.

Bieži vien redzam, ka uzņēmums ir izveidojis mājas lapu, lai tā vienkārši būtu, gluži vai ķeksīša pēc. Ar šādu attieksmi parasti nekādi pozitīvi rezultāti nav sagaidāmi. Pieņemam, ka Tu tā nevēlies, tāpēc sagatavojām šo rakstu, lai palīdzētu Tev labāk izprast mājas lapas mērķus, un kādu labumu tie sniedz.

Mājas lapas mērķus var iedalīt divās kategorijās:

Tavi/uzņēmuma mērķi

Šie mērķi ir vairāk domāti Tev. Ir jāsaprot, kāpēc mājas lapa vispār ir nepieciešama un kāds ir tās eksistences uzdevums.

  • Pārdot preces vai pakalpojumus;
  • Informēt apmeklētājus par savu produktu un atrašanās vietu;
  • Paziņot par jaunumiem vai sniegt saistošu saturu;
  • Sniegt pievienoto vērtību savam pamatproduktam;
  • Attēlot kontaktinformāciju vai dot iespēju uzreiz sazināties ar tevi;
  • Automatizēt biznesa procesus - pieteikšanos, pārdošanu utt.

Tie var būt viens, vairāki vai pat visi no augstāk minētajiem mērķiem, kā arī citi - atkarībā no tā, kādām vajadzībām tiek veidota mājas lapa.

Apmeklētāju/klientu mērķi

Tā kā mājas lapu netaisām sev, bet gan apmeklētājiem, ir jāsaprot, kādēļ lai kāds vēlētos apmeklēt tieši tavu lapu. Kādas būs lapas apmeklētāju vajadzības? Vai tiks meklēta kāda informāciju par tevi vai sniegtajiem pakalpojumiem, vai tiks iegādātas preces interneta veikalā, vai būs vēlme sazināties vai arī iegūt saistošu saturu?

Kādu labumu no tā vari iegūt Tu?

Nosakot mērķus, tu spēsi veiksmīgāk organizēt savu mājas lapu. Būs skaidrība par to, kas ir svarīgākais - kas ir jāpadara lietotājam pieejams un ērti atrodams. Spēsi veiksmīgāk prioritizēt mājas lapas saturu un sapratīsi, kas ir lieks, kādu saturu sniegt vairāk, vai varbūt ir lietas, kas trūkst un ir jāpilnveido. Rezultātā būs lielāka iespēja sasniegt savus mērķus, un aiztaupīsi saviem apmeklētājiem galvas sāpes, jo tiks ērti un vienkārši pasniegts tieši tas, ko viņi vēlas iegūt no tavas mājas lapas.

Veiksmīga mājas lapa ir tāda, kas pilda gan tavus, gan apmeklētāju mērķus. Tāpēc iesakām atvēlēt laiku, lai skaidri noteiktu abu pušu vajadzības, lai varētu izveidot spēcīgu un rezultatīvu mājas lapu.

Kā ir ar Tevi? Tava mājas lapa veiksmīgi trāpa mērķī?