Kāpēc Tava mājaslapa un interneta veikals ir digitālās mārketinga stratēģijas balsts (un kā tos izmantot efektīvi)

Bruno Veberis
Kāpēc Tava mājaslapa un interneta veikals ir digitālās mārketinga stratēģijas balsts (un kā tos izmantot efektīvi)

Kuram gan mūsdienās ir vajadzīga mājaslapa? Ikviens no mums taču var izveidot Facebook kontu vai popularizēt savus produktus ar košām bildēm Instagram.

Vai tiešām? Apskatīsim dažus skaitļus!

64% – tik daudz mazo uzņēmumu apzinās mājaslapas sniegtās iespējas un ir izveidojuši savu mājaslapu, neskatoties uz sociālo tīklu pārliecinošo uzvaras gājienu. Savukārt 58% uzņēmumu, kam vēl nav savas mājaslapas vai e-veikala, 2019. gadā plāno tādu radīt.

Kāpēc?

Profesionāla un funkcionāla mājaslapa kalpo ne tikai par tava uzņēmuma virtuālo vizītkarti, kas iepazīstina ar zīmolu digitālajā pasaulē, bet arī sniedz skaidru priekšstatu par produktiem un pakalpojumiem, ko tu piedāvā.

Kopā ar interneta veikalu mājaslapa ir tava digitālā mārketinga stratēģijas mugurkauls, kā arī būtiskākais pārdošanas apjomu dzinējspēks internetā.

Tas ir loģiski – visa komunikācija, lielākā daļa ierakstu sociālajos medijos, e-pasti un reklāmas aizved klientus uz mājaslapu vai interneta veikalu.

Šajā rakstā mēs tev vēlamies parādīt, kā šo saistību izmantot savā labā.

1. Meklētājprogrammu optimizācija

Atbilstoši Accenture sniegtajiem datiem 94 % no B2B klientiem norāda, ka pirms pirkuma veikšanas viņi veic izpēti internetā. Tas nozīmē tikai vienu – lai palielinātu pārdošanas apjomus, tavai uzņēmumam meklētājprogrammās ir jākotējas pēc iespējas augstāk, lai tavi potenciālie klienti tevi varētu ērti atrast.

Tev noderēs meklētājprogrammu optimizācija jeb SEO (Search Engine Optimization).

Vienkārši sakot, SEO ir digitālā mārketinga stratēģija, kas pierāda tavas mājaslapas vērtību meklētājprogrammām, tās saturā ietverot noteiktus terminus un atslēgvārdus.

SEO palīdz ievērojami paaugstināt lapas trafiku. Patiesībā mājaslapai, kas Google ir pirmajā vietā, klikšķu rādītājs [CTR] ir 27,5%. Ko tas nozīmē? Ja, meklējot kādu terminu, tava mājaslapa tiek rādīta kā pirmais meklēšanas rezultāts, to apmeklēs 27–28 apmeklētāji no simts. Līdz ar to: jo zemāks reitings, jo mazāk apmeklētāju, jo mazāk klientu.

Biznesa veiksmes pamatā ir tava mājaslapa. Lai arī ir atsevišķas stratēģijas, kas apgalvo, ka ir iespējams izmantot SEO bez savas mājaslapas, tādējādi tu riskē zaudēt ļoti daudz ko, piemēram, augošu zīmola uzticamību, lielākus ienākumus no ieguldījumiem, salīdzinot ar citiem reklāmas kanāliem un savu pozīciju stiprināšanu starp konkurentiem.

Ko darīt?

  • Izmanto tādus rīkus kā Keyword Planner, lai uzzinātu, kādi atslēgvārdi visbiežāk tiek lietoti tavā nozarē.
  • Iekļauj šos atslēgvārdus savas mājaslapas tekstā (saturs, virsrakstu tagi, meta apraksti).
  • Iekļauj saites. Palīdzi meklētājprogrammām uzzināt par savu uzņēmumu, tekstā iekļaujot saites uz citām tavas mājaslapas sadaļām.

Piemēram, saites mārketinga eksperta Nīla Peitela rakstā aizved uz viņa paša bloga ierakstiem par SEO.

2. Raksti blogu

Runā, ka saturs ir visa karalis. Un tā arī ir. Tomēr ir viens āķis – tavam saturam (bloga ieraksti, video u. c.) ir vajadzīga vieta, kur pastāvēt, lai potenciālie klienti varētu atrast gan tevi, gan tavus produktus un pakalpojumus.

Tava mājaslapa var kļūt par ideālu tava satura mājvietu, tā ir īstā vieta, kur glabāt visu savu saturu un veidot sava zīmola reputāciju. Turklāt šis ir viens no pieejamākajiem, vienkāršākajiem un neuzbāzīgākajiem reklāmas veidiem, kā piesaistīt mājaslapai vai interneta veikalam apmeklētājus un padarīt viņus par pircējiem.

Vai zināji, ka 78 % no patērētājiem ir atzinuši, ka labprātāk iepazīst uzņēmumu, lasot rakstus, nevis vērojot reklāmas?

Tāpat neaizmirsīsim, ka satura mārketings rada trīs reizes vairāk potenciālo klientu nekā izejošais mārketings (piemēram, preču pārdošanas šovi vai telemārketings), bet izmaksā par 62 % mazāk. Vēl vairāk – tā konversiju rādītājs ir sešas reizes lielāks, un krietni palielina tavas mājaslapas apmeklējumu.

Vai redzi potenciālu sava uzņēmuma blogam?

Jo vairāk satura un bloga ierakstu tu pievienosi, jo vairāk Tava mājaslapa patiks meklētājprogrammām. Tas savukārt palielina iespējas uzlabot organiskos meklēšanas rezultātus un tieši palielina apmeklējumu. Kvalitatīva satura rezultātā apmeklētāji lapā uzkavēsies ilgāk, līdz ar to pieaugs iespēja, ka viņi apmeklēs arī tavu interneta veikalu un kaut ko iegādāsies.

Ko darīt?

  • Raksti blogu! Atrodi savam blogam piemērotu formātu un liec lietā savas profesionālās zināšanas! Ja rakstīšana tev sagādā zobu sāpes, uztici to kādam citam uzņēmumā vai ārpus tā.
  • Iekļauj atslēgvārdus. Vai atceries SEO? Iekļaujot blogā ar nozari saistītus atslēgvārdus, tu savu mājaslapu padarīsi redzamāku ikvienam, kas meklēs šos atslēgvārdus Google.
  • Pievieno iekšējās saites. Iekļauj saites uz saviem produktiem un citiem blogu ierakstiem. Tas liks apmeklētājiem apmeklēt citas sadaļas un pavadīt vairāk laika tavā mājaslapā un samazinās tā saucamo vienlapīšu proporciju (tas ir, to apmeklētāju skaitu, kas pamet tīmekļa vietni tikai pēc vienas lapas aplūkošanas).
  • Popularizē savu blogu! Uzrunā citu ietekmīgu nozares blogu redaktorus un vienojies par iespēju tavus rakstus publicēt pie viņiem. Tas noteikti nebūs viegli, bet neapšaubāmi būs tā vērts! Ja tavs vārds un uzņēmuma nosaukums parādīsies ietekmīgās lapāš, uzticība augs, turklāt nozares interesenti ātrāk kļūs arī par tavas mājaslapas apmeklētājiem.

Piemēram, šī autore publicē savus rakstus Thrive Global – populārā dzīves stila blogā.

3. Aktivizē e-pasta mārketingu

E-pasta mārketings ir vēl viens ļoti efektīvs paņēmiens.

Pirmkārt, ja tu izmanto e-pasta mārketingu, lai komunicētu ar saviem klientiem, tev šie klienti kaut kur jānovirza jeb jānosūta.

Kā jau nojaušat, uzņēmuma mājaslapa tam ir ideāli piemērota. Tur tavu e-pasta jaunumu abonenti varēs uzzināt vairāk par tavu piedāvājumu un arī veikt pasūtījumu.

Piemēram, laižot klajā jaunu produktu līniju vai publicējot bloga ierakstu, tu izsūti informatīvu vēstuli, lai piesaistītu klientus mājaslapai, kura tālāk pilda vēlamās funkcijas.

Turklāt mājaslapa var arī palīdzēt paplašināt tavu auditoriju. Lai to nodrošinātu, dod iespēju tās apmeklētājiem atstāt savu kontaktinformāciju (vārdu un e-pasta adresi) jaunumu un piedāvājumu abonēšanas formā. Tā tu varēsi sazināties ar ieinteresētajiem klientiem un sūtīt aktuālu saturu vai izteikt viņiem piedāvājumus e-pastā.

Ko darīt?

  • Izmanto uznirstošos logus un citus elementus! Uznirstošie logi un slide-in reklāmas lietotājam ļauj vienkārši pieteikties jaunumu un piedāvājumu saņemšanai, jo tie parādās pašā mājaslapas vidū (nevis apakšā, kur parasti atrodas ziņu abonēšanas formas).

Lūk, piemērs, kā Oberlo rakstā par e-pasta mārketingu ir ievietots pop-up logs, kas apmaiņā pret e-pasta adresi piedāvā saņemt e-grāmatu.

4. Nedrīkst ignorēt sociālos tīklus

Neviens vairs neapšauba, ka sociālie tīkli ir ļoti svarīgi. No 7,7 miljardiem pasaules iedzīvotāju 3,3 miljardi ir aktīvi sociālo tīklu lietotāji, un tas sniedz lielisku iespēju uzrunāt un piesaistīt plašu auditoriju.

Tomēr, lai gūtu vislabākos rezultātus, sasaisti soc. tīklus ar savu mājaslapu, lai radītu ietekmīgu kombināciju, kas veicinās tava zīmola atpazīstamību un sagādās papildus apmekētājus mājaslapai vai veikalam.

Padomā par to šādi! Tava mājaslapa ir kā veikala fasāde, bet sociālo tīklu konti ir skatlogi, kas vilina klientus tajā ienākt.

Tāpēc līdzīgi e-pastiem taviem kontiem sociālajos tīklos ar publicētā satura palīdzību jānovirza klienti uz tavu mājaslapu, kur tie var uzzināt vairāk par tavu uzņēmumu vai jau veikt pirkumu.

Ko darīt?

  • Veido saturu par saviem produktiem, nozari, aktualitātēm. Dalies ar to sociālajos medijos, lai piesaistītu klientus. Statistika rāda, ka zīmoli, kuri mēnesī publicē 15 bloga ierakstu un izvieto tos savos sociālo tīklu kontos, mēneša laikā rada 1200 jaunus potenciālos klientus.
  • Veido reklāmas sociālajos medijos. Atbilstoši Facebook algoritmam mūsdienās uzņēmuma kontam bez reklāmas ir daudz grūtāk tikt pamanītam. Turklāt reklāma sociālajos tīklos var palīdzēt tev atrast potenciālos klientus atbilstoši viņu interesēm vai citai specifiskai informācijai. Lai mājaslapai piesaistītu vairāk trafika, izmēģini Facebook Ads, kas ved cilvēkus uz mājaslapu, vai rīko reklāmas kampaņu citā sociālo mediju platformā, piemēram Instagram vai Twitter.

Lūk, tipisks piemērs Facebook reklāmai mūzikas datubāzes uzņēmumam Epidemic Sounds (reklāma aizved uz uzņēmuma mājaslapu).

Bet šeit redzama parasta izloze. Šis holandiešu apģērbu zīmols konkursā piedāvā savus produktus, un tas nozīmē, ka ar katru no 180 dalīšanās reizēm zīmola un mājaslapas nosaukums sociālajos medijos izplatās aizvien tālāk.

5. Veido retargeting reklāmas

Iedomājies, ka tev pieder neliels veikaliņš. Tajā ienāk pāris klientu un kaut kādu iemeslu dēļ viņi nav 100 % apmierināti ar piedāvājumu un iziet no veikala.

Vai tu skriesi viņiem pakaļ un vilksi aiz rokas atpakaļ veikalā? Visticamāk, ka nē.

Bet ko tu vari darīt? Pārliecini viņus atgriezties tavā interneta veikalā! To sauc par retārgetingu jeb remārketingu, un tas ir viens no efektīvākajiem interneta reklāmas veidiem – reklāma tiek rādīta cilvēkiem, kas jau reiz ir apmeklējuši tavu mājaslapu.

Kā tas darbojas? Savā mājaslapā jāievieto neliels kods (to dēvē arī par tagu vai pikseli). Katru reizi, kad apmeklētājs ielūkojas mājaslapā, šis kods ievāc informāciju un saglabā to, ļaujot tev veidot precīzi tēmētas retārgetinga reklāmas kampaņas tieši šiem apmeklētajiem.

Kāpēc apsvērt šādu iespēju? Tikai 2% trafika pārvēršas par pircējiem interneta veikala pirmajā apmeklējumā. Retārgetings var būt izdevīgs veids, kā parūpēties par atlikušajiem 98%.

Ko darīt?

  • Izmanto Google AdWords! Lai nodrošinātu plašāku publicitāti, izveido retārgetinga kampaņas. To rezultativitāte ir diezgan iespaidīga – šīs kampaņas spēj piekļūt vairāk nekā 92 % no apmeklētājiem miljonos citu mājaslapu, video un ierīču.
  • Izmēģini retargeting reklāmas arī Facebook!

Lūk, piemērs retārgetinga reklāmai, kas ievietota dzīves stila blogu platformā Fupping.

Tava uzņēmuma mājaslapa – digitālā mārketinga sirds

Runā, ka visi ceļi ved uz Romu. Interneta pasaulē tie ved uz tavu mājaslapu un interneta veikalu, kas ir visu Tavu digitālo mārketinga centienu centrā.

Tev vēl nav sava uzņēmuma mājas internetā? Izveido izcilu mājaslapu vai interneta veikalu jau tagad, izmantojot Mozello. Ātri, vienkārši un saviem spēkiem.