Kas ir sociālie pierādījumi un 5 veidi, kā Tu vari tos izmantot savā interneta veikalā

Bruno Veberis
Kas ir sociālie pierādījumi un 5 veidi, kā Tu vari tos izmantot savā interneta veikalā

Kāds ir labākais veids, kā iegūt nepazīstama cilvēka uzticību? Elementāri – kādam jāaizliek par Tevi labu vārdu.

Patiešām, ja ir viena lieta, ko veiksmīgas mājaslapas un e-veikali dara patiešām labi, tad tas ir veids, kā tās izmanto sociālos pierādījumus, lai iegūtu apmeklētāju uzticību. Apmeklētāju uzticības iegūšana paaugstina iespēju, ka viņi iepirksies pie Tevis vai ieteiks Tavu lapu/veikalu citiem, kas savukārt palīdz Tavam uzņēmumam augt un attīstīties.

Bet kas tieši ir šie sociālie pierādījumi? Un kā mazo uzņēmumu īpašnieki var tos izmantot savā labā? Ķersimies klāt un noskaidrosim.

Kas ir sociālie pierādījumi?

E-komercijas kontekstā sociālie pierādījumi ir citu cilvēku radīti pozitīvi apliecinājumi par Tavu uzņēmumu/produktu, kurus Tu vari publicēt savā lapā. Tie var būt, piemēram, pozitīvas atsauksmes par Tavu produktu vai vienkārši fakts, ka cilvēki pie Tevis iepērkas.

Daži sociālo pierādījumu piemēri:

  • Atsauksmes
  • Vērtējumi
  • Mediju logotipi
  • Gadījumu izpēte
  • Pieminēšana sociālajos tīklos
  • Klientu logotipi
  • Lietotāju/klientu skaits
  • Pārdoto produktu skaits
  • Saņemtie apbalvojumi un medaļas
  • Un citi

Sociālo pierādījumu galvenais mērķis ir pārliecināt potenciālos klientus par to, ka Tavs uzņēmums ir īsts un uzticams un ka klienti ir sajūsmā par preci vai pakalpojumu, ko Tu piedāvā.

Uzņēmumam ir vitāli svarīgi laika gaitā apkopot šos datus un atsauksmes un, kad vien tas ir iespējams, pārvērst tos sociālo pierādījumu elementos, ko publicēt internetveikalā. Tu redzēsi – tas gan uzlabos pārdošanas rādītājus, gan arī var palielināt veikala vai lapas apmeklētāju plūsmu, kopējo lapā pavadīto laiku un citus būtiskus rādītājus, kam ir pozitīva ietekme uz Tavu peļņu.

Tālāk aplūkosim piecus sociālo pierādījumu piemērus un uzzināsim, kā Tu vari tos izmantot praksē.

5 sociālo pierādījumu veidi un kā tos izmantot Tavā Mozello mājaslapā vai interneta veikalā

1. Lietotāju atsauksmes

Lietotāju atsauksmes ir pats vienkāršākais, tiešākais un efektīvākais sociālo pierādījumu veids. Ar to arī ir visvieglāk sākt.

Avots: Mozello

Lietotāju atsauksmes Tavas mājaslapas apmeklētājam apliecina, ka citu cilvēku pieredze, lietojot Tavu produktu vai pakalpojumu, ir bijusi pozitīva. Turklāt 88% patērētāju lietotāju atsauksmēm uzticas tikpat lielā mērā, kā draugu ieteikumiem.

Atsauksmes, kuras publicēt savā e-veikalā, Tu vari iegūt vairākos veidos.

Viens variants ir personīgi palūgt saviem tuvākajiem klientiem uzrakstīt recenziju, bet Tu vari arī sagatavot automātisku e-pastu ar lūgumu atstāt atsauksmi par iegādāto preci vai pakalpojumu, kas kādu laiku pēc pirkuma veikšanas tiek nosūtīts klientam. Izvēlies labāko atsauksmi, palūdz attiecīgā klienta atļauju (kā arī fotogrāfiju, ja atsauksmei vēlies pievienot seju – arī tas veicina uzticēšanos) un publicē to!

Labā ziņa?

Šis automātiskais e-pasts par atsauksmes atstāšanu un atsauksmju publicēšana produktu lapās ir viena no jaunākajām funkcijām Mozello platformā, kuru vari atrast savos Kataloga uzstādījumos.

Padoms

Par Tavu uzņēmumu atstātas fantastiskas atsauksmes Google Reviews? Tu tās vari viegli integrēt savā Mozello veikalā, izmantojot tādus rīkus kā Elfsight! Dodies uz Elfsight lapu, izveido attiecīgo logrīku, nokopē + ielīmē kodu savā Mozello lapā un voilà! Ja Tavu uzmanību piesaista kāds cits rīks, droši vari pievienot arī tos.

2. Bildes ar cilvēkiem, kas lieto Tavu produktu

Ja Tavs uzņēmums pārdod savu preci internetā, viens no labākajiem veidiem, kā izrādīt produktu, ir uzņemt labas bildes. Fotogrāfija, kurā redzams priecīgs cilvēks, kas lieto Tavu produktu, pateiks vairāk nekā simtiem vārdu.

Avots: Wooly Organic

Šiem attēliem būtu jābūt izvietotiem visā interneta veikalā. Tomēr pārliecinies, ka tajos redzami īsti cilvēki, nevis tikai algoti modeļi un aktieri. Ja vēlies, vari lapā pievienot atsevišķu sadaļu lietotāju radītajam saturam – tas apliecina, ka cilvēki ne tikvien lieto Tavus produktus, bet par tiem ir sajūsmā un vēlas tos parādīt plašākam cilvēku lokam.

Lai savāktu nepieciešamo materiālu, Tu vari, piemēram, izsludināt konkursu, aicinot cilvēkus publicēt bildes apmaiņā pret iespēju laimēt kādu balvu – atlaidi, dāvanu vai ko citu. Atgādinām – pirms publicēt šos attēlus savā e-veikalā, neaizmirsti palūgt autoru atļauju!

3. Klientu logotipi

Ja Tavs uzņēmums sniedz pakalpojumus vai piegādā preces lieliem korporatīvajiem klientiem, Tev būs nepieciešama cita veida stratēģija. Labākā taktika šajā gadījumā ir izvietot šo atpazīstamo klientu logotipus savā mājaslapā. Mozello platforma Tev piedāvā iespēju savā mājaslapā pievienot atsevišķu bloku, kurā ievietot klientu logotipus.

Avots: Lokalise

Protams, jo atpazīstamāki Tavi klienti, jo labāk. Tomēr arī mazāk populāru uzņēmumu logo tikpat efektīvi apliecina, ka pēc Taviem pakalpojumiem ir pieprasījums un klienti ir apmierināti.

Tādēļ, ja zini, ka Tev ar kādu klientu ir labas attiecības, un Tu vēlies par tām pastāstīt plašākai sabiedrībai – pajautā klientam, vai vari pievienot tā logo savā mājaslapā. B2B stratēģijā tā ir standarta prakse, ko izmanto visi, sākot no neliela izmēra aģentūrām līdz pat globālām korporācijām.

4. Mediju logotipi

Uzņēmumam augot, Tavi panākumi, iespējams, sāks piesaistīt kādu mediju uzmanību. Neatkarīgi no tā, vai Tu sniedz interviju vietējā ziņu portālā, kā viesautors publicē rakstu nozares blogā vai Tavs uzņēmums tiek pieminēts kādā ārzemju laikrakstā – tās visas ir lieliskas iespējas leģitimēt Tavu zīmolu sabiedrības un, protams, jauno klientu acīs.

Ja redzi, ka kāds par Tevi uzrakstījis ko pozitīvu, Tu savā e-veikalā vai mājaslapā vari izveidot atsevišķu sadaļu, piemēram, “par mums runā”, kur pievienot attiecīgo mediju logotipus.

Avots: Mindletic

No šāda veida liecībām vislielāko labumu gūs uzņēmumi, kas meklē finansējumu vai partnerus, piemēram jaunuzņēmumi. Investoriem patīk redzēt rosību, ieinteresētību produktā un pakalpojumā, ko viņi plāno atbalstīt, un tieši publikācijas medijos var kalpot kā apliecinājums tam, ka šāds produkts pasaulei šobrīd ir nepieciešams.

Panākt, ka Tavs bizness tiek pieminēts medijos, nav no tiem vienkāršākajiem uzdevumiem, jo tas bieži vien prasa pamatīgu ieguldījumu PR jomā – aktīvu dalību “pičos”, rakstu publicēšanu, sadarbību ar dažādiem medijiem. Ja Tev ir paveicies un Tu vari pasīvi savākt šāda veida liecības – perfekti, tomēr iespējams, ka uzņēmumiem, kas nav start-upi, tik nopietns ieguldījums īsti neatmaksāsies.

Padoms

Publicējot mediju logotipus, būtiski ir pievienot linku, kas apmeklētāju aizvedīs uz oriģinālo publikāciju. Tādējādi Tavi potenciālie klienti var pārliecināties, ka Tu nekul tukšus salmus.

5. Gadījumu izpēte

Gadījumu izpēte ir lielisks veids, kā detalizēti izklāstīt, tieši kā Tu palīdzi saviem klientiem. Arī šis sociālo pierādījumu veids būs piemērotāks B2B uzņēmumiem, tomēr tas nenozīmē, ka gadījuma izpēti nevar veikt arī par patēriņa precēm. Piemēram, ja Tev ir e-veikals, kurā pārdod uztura bagātinātājus vai kosmētiku, Tu vari palūgt klientiem katru dienu pierakstīt, kā Tavi produkti uzlabo viņu izskatu vai veselību, un pēcāk pārvērst to par gadījuma pētījumu.

Avots: Truesix

Parasti šāda veida informācija tiek publicēta blogā. Taču, ja vēlies to izmantot kā sociālā pierādījuma elementu, Tu vari sava e-veikala sākumlapā izveidot atsevišķu sadaļu un pievienot pogu, kas apmeklētāju aizvedīs uz attiecīgo blogpostu.

Gadījuma pētījums parasti cenšas rast atbildes uz trim galvenajiem jautājumiem – kas tas ir par projektu, kāda bija klienta problēma un kā Tu palīdzēji to atrisināt. Veicot gadījuma izpēti, būtiski ir strādāt plecu pie pleca ar klientu, lai iegūtu pēc iespējas precīzākus datus, pilnīgāku klienta viedokli, kā arī atļauju pētījumu publicēt.

Nobeiguma piezīmes

Ja Tavs uzņēmums dienasgaismu ir ieraudzījis pavisam nesen vai Tev līdz šim nebija sanācis padomāt par tādu lietu kā sociālie pierādījumi – sociālo pierādījumu apkopošana droši vien prasīs nedaudz laika. Tomēr kad tas būs padarīts, tos varēsi superātri un bez problēmām ievietot savā Mozello lapā – vienkārši pievieno jaunu satura bloku un formatē to atbilstoši savām vajadzībām.

Un atceries, ka Tev nav nepieciešams savākt pilnīgi visa veida liecības. Galvenokārt uzņēmumi labumu gūst no pozitīvām atsauksmēm, tādēļ tām būtu jābūt Tavai galvenajai prioritātei. Bet ja jūti, ka Tev nepieciešams kas vairāk, cerams, ka šajā rakstā minētais Tev palīdzēs saprast, kā rīkoties tālāk!

Pats pēdējais padoms – neaizmirsti šīs sociālo pierādījumu sadaļas laiku pa laikam atjaunināt – galu galā, laikam ejot, parādīsies gan labākas atsauksmes, gan lielāki klienti, gan arī svarīgākas publikācijas. Tas palīdzēs Tavam biznesam augt, bet klientiem atgādinās, ka Tu esi superzvaigzne, kas viņus nekad nepievils!