Ko par tevi runā tavas mājas lapas krāsas?

Bruno Veberis
Ko par tevi runā tavas mājas lapas krāsas?

Mums visapkārt ir krāsas un katrai no tām ir izveidojušās kādas asociācijas. Tādēļ, veidojot mājas lapu, iesakām pievērst spēcīgu uzmanību tam, kādas krāsas tiek izmantotas. Ir pierādīts, ka krāsas spēj ietekmēt cilvēka uztveri un rīcību, tādēļ krāsu izvēli nevajadzētu atstāt otrajā plānā, bet gan uztvert kā uzņēmuma identitātes neatņemamu sastāvdaļu. Lieliski piemēri ir “Coca Cola” un “McDonald’s”, kur redzams, ka krāsa ir neatņemama zīmola sastāvdaļa un atpazīstamības zīme.

Ja vēlies pastiprināt savu vēstījumu, izveidot spēcīgu zīmola identitāti un atpazīstamību, tad izvēlies un ievies krāsu paleti, kura atbilst tam, kas Tu esi, un tam, ko centies pateikt saviem klientiem un apmeklētājiem. Krāsu palete visbiežāk sastāv no vienas dominējošās/pamata krāsas, kura tiek izmantota izteiktāk, un tad kā lieliski aksesuāri tiek izmantotas divas līdz trīs papildus krāsas.

Katrai krāsai ir raksturīga kāda nozīme, tieši tāpat vajadzētu būt arī tava uzņēmuma un mājas lapas izvēlētajā krāsu paletē. Veidojot mājas lapu, katrai krāsai vajadzētu arī ierādīt savu vietu. Piemēram, tavam uzņēmuma logo, virsrakstiem un attēliem tiek piesaistīta dominējošā krāsa, bet pārējiem elementiem tiek piesaistītas pārējās paletes krāsas. Tas palīdzēs arī apmeklētājiem uztvert tavu mājas lapu un veidot asociācijas.

Jo košāk, jo labāk?

Ar šādu domu krāsu paleti veidot nevajadzētu, jo katram uzņēmumam ir savs tonis un vēstījums. Rezultātā - arī sava krāsu palete un atbilstošie toņi.

Košas un piesātinātākas krāsas izraisa spilgtākas asociācijas. Protams, nevajadzētu pārspīlēt, jo, ja tonis par košu - krāsa kļūst traucējoša un izraisa negatīvu efektu. Bieži var redzēt mājas lapas, kur nākas nopūsties, jo šķiet, ka krāsas tika izvēlētas pēc principa "jo košāk, jo vairāk, jo raibāk, jo labāk". Diemžēl, tā ir nepareizā stratēģija.

Greiza ir arī doma, ka tumšākas, bālākas vai tonētas krāsas ir nepiemērotas, pārāk vienkāršas, drūmas, garlaicīgas vai sliktas. Mierīgākas krāsas spēj komunicēt dziļāku un nopietnāku domu, salīdzinot ar košajiem krāsu toņiem.

Nevajag koncentrēties tikai uz vienu vai otru variantu, ir iespējams ļoti veiksmīgi apvienot tumšos un košos krāsu toņus. Labs piemērs ir izmantot košos toņus tikai svarīgajiem akcentiem, lai izceltu informāciju vai norādītu uz darbību.

Ko tad krāsas saka par Tevi?

Te arī būs saraksts par visierastākajām asociācijām, kas izveidojušās cilvēkiem par krāsām. Svarīgi atcerēties, ka katram šī uztvere un asociācijas var atšķirties.

  • Balts - tīrība, gaisma, cerība, vienkāršība;
  • Melns - drošība, bagātība, glamūrs, izsmalcinātība, vienkāršums;
  • Pelēks - elegance, respekts, gudrība, neitralitāte;
  • Brūns - miers, uzticamība, daba, tradīcijas, bagātība, vienkāršums;
  • Violeta - luksuss, kvalitāte, gudrība, noslēpumainība, mistika, skaistums, augstprātība, radošums, garīgums;
  • Zils - efektivitāte, inteliģence, profesionalitāte, mierīgums, tīrība, kārtība, vīrišķība, uzticība;
  • Zaļš - veselība, nauda, izaugsme, ilgtspēja, daba, ekoloģija, līdzsvars, miers, laime;
  • Dzeltens - cerība, jautrība, piesardzība, optimisms, draudzīgums, pārliecība, radošums, bagātība;
  • Oranžs - siltums, laime, enerģija, līdzsvars, aizrautība, emocionalitāte, brīdinājums;
  • Sarkans - degsme, siltums, kaisle, mīlestība, agresija, spēks, enerģija, briesmas;
  • Rozā - sievišķība, simpātijas, veselība, mīlestība, vājums.

Veiksmīga krāsu paletes izvēle var pozitīvi ietekmēt Tavas mājas lapas apmeklētājus, informācijas uztveri, klientu attieksmi un rīcību. Ilgtermiņā tā sāk veidot asociācijas un pastiprina zīmola atpazīstamību.

Kā izveidot mājas lapas krāsu paleti iekš Mozello?

Veidojot mājas lapu ar Mozello, krāsu paleti izveidot un pielāgot ir ļoti ērti un vienkārši. Visiem dizainiem ir jau izveidotas vairākas krāsu paletes, kuras var izmantot un pēcāk pielāgot pēc vajadzības.

Mājas lapas krāsu paleti vari izveidot redaktorā, spiežot uz "Dizains" un izvēloties "Mainīt krāsas". Tur atradīsi jau katram dizainam iepriekš sagatavotas krāsu paletes, kuras var izmantot, bet vajadzības gadījumā tās var arī pielāgot, izvēloties krāsu katram atsevišķam elementam.

Ja tomēr nevari pats izlemt par krāsām, tad te būs adrese uz rīku, kurš Tev var palīdzēt vienkārši izveidot skaistas krāsu paletes - Adobe Color Wheel.

Cerams, ka Tev šis raksts palīdzēs izveidot tieši tādu krāsu paleti, kas lieliski uzrunā mājas lapas apmeklētājus un pastiprina zīmola atpazīstamību.