Kuru reklāmas risinājumu izvēlēties mana uzņēmuma mērķu sasniegšanai?

Bruno Veberis
Kuru reklāmas risinājumu izvēlēties mana uzņēmuma mērķu sasniegšanai?

Pasaulē, kur liela daļa saziņas un informācijas tiek nodota caur dažādiem digitālajiem kanāliem, arī uzņēmumiem gribot vai negribot ir jāpielāgo sava mārketinga stratēģija šīm tendencēm un jākomunicē tur, kur ir viņa mērķauditorija.

Šajā rakstā salīdzināsim divus visbiežāk izmantotos digitālās reklāmas kanālus Google Ads un Facebook Ads:

Google ir Latvijā vadošais meklēšanas rīks, ko izmanto 96.12% iedzīvotāju, īsāk sakot - Google izmanto teju visi. Toties Facebook Latvijā izmanto vairāk nekā 1 miljons cilvēku. Facebook reklāmas tīklā ir iespējams izmantot arī izvietojumus sociālajā tīklā Instagram – kurā ir 525 tūkstoši lietotāju no Latvijas.

Google Ads priekšrocības

Pirms sākam uzskaitīt priekšrocības, jāsaprot atšķirības starp dažādiem tīkliem, kur iespējams uzrādīt reklāmu:

  • Google meklēšanas
  • displeja tīkli
  • Youtube.

Google meklēšanas tīkls:

Teksta reklāmas Google meklēšanas rezultātos. Lietotājs ir meklējis kādu vārdu vai frāzi Google meklēšanas rīkā.

Displeja tīkls:

Miljoniem ziņu portālu, blogu, u.c. interneta vietņu, kur iespējams uzrādīt baneru reklāmas.

Youtube:

Video reklāmu izvietošanas vieta.

1. Spēj sasniegt ļoti šauru auditoriju, kas ir ieinteresēta tajā, ko piedāvā Tavs uzņēmums.

Google meklēšanas tīkls atšķirībā no Facebook platformas ir tā vieta kur cilvēki meklē produktus, kad viņiem jau ir izveidojusies konkrēta vajadzība. Līdz ar to meklēšanas tīklā, norādot pareizos atslēgvārdus, uzņēmumi sasniegs jau ieinteresētu auditoriju. Ja lietotājs meklēs konkrētu preci vai pakalpojumi pēc atslēgvārdiem, kas ir tieši saistīti ar Tavu produktu vai pakalpojumu, reklāma uzrādīsies Google meklēšanas tīklā blakus meklēšanas rezultātiem.

Turklāt šajā gadījumā par reklāmu izmaksas veidojas tikai tad, kad lietotājs uzklikšķina uz reklāmas.

2. Sasniedz plašu auditoriju dažādās mājaslapās (ne tikai Google)

Google displeja tīkls ir paredzēts baneru reklāmu izvietošanai dažādās mājaslapās. Atšķirībā no reklāmas Google meklēšanas tīklā, ar šāda veida reklāmu iespējams piesaistīt arī auditoriju, kas vēl nav interesējusies par Tava uzņēmuma produktu vai pakalpojumu. Tāpēc displeja tīkls būs īpaši noderīgs, ja nepieciešams veicināt zīmola atpazīstamību un informēt interneta lietotājus par uzņēmuma piedāvājumu ar vizuālu reklāmu.

Priekšrocība - Google piedāvā noteikt konkrētas mājaslapas, kurās reklāma parādīsies. Noteikti iesakām pārskatīt šīs mājaslapas, kur reklāma ir uzrādījusies, un slēgt ārā tās, kas liekas neatbilstošas jūsu produktam.

3. Sasniedz sava konkurenta apmeklētājus.

Google displeja tīklā ir iespēja atlasīt lietotājus, kas bijuši vai interesējušies par konkurentu un nozares mājaslapām. Var atlasīt šos lietotājus, lai tiem rādītu pielāgotu vizuālo reklāmu. Tas palīdz daudz precīzāk uzrunāt Tavā produktā ieinteresētu lietotāju.
(Custom affinity un Custom Intent funkcijas)

4. Efektīvi uzrunā savu auditoriju atkārtoti

Iespēja izmantot Google displeja tīkla mājaslapas, lai rādītu atkārtotu reklāmu mājas lapas apmeklētājiem, kas iepriekš jau ir iesaistījusies ar Tava uzņēmuma mājaslapu, piemēram, apskatījuši konkrētas sadaļas vai ielikuši grozā preci, bet nav veikuši pirkumu. Šāda tipa kampaņas displeja tīklā būs efektīvs palīgs, ja budžets ir ierobežots, tāpēc ka uzrunāsi auditoriju, kam jau ir bijusi interese par Tava uzņēmuma produktu vai pakalpojumu.

Facebook Ads priekšrocības

Facebook piedāvā izvietot reklāmas ne tikai Facebook, bet arī Instagram un Messenger platformās. Facebook reklāmas parādās vietās, kur lietotāji pavada visvairāk no sava brīvā laika internetā. Facebook un Instagram platformas ir populārākie sociālie tīkli gan Latvijā, gan pasaulē.

1. Facebook kampaņas dod iespēju detalizēti izzināt savu mērķauditorijas profilu

Facebook reklāmas auditoriju var atlasīt pēc:

  • interesēm,
  • dažādiem demogrāfiskajiem datiem (atrašanās vietas, vecuma, dzimuma)
  • rīcības un uzvedības tiešsaistē
  • pēc lapām, kam lietotāji seko sociālajā vidē.

To visu kombinējot mēs varam uzrunāt ļoti specifisku auditoriju. Ja esi padomājis par savu mērķa klientu, tad Facebook reklāma to noteikti spēs sasniegt.

2. Izmanto sociālās platformas priekšrocības un vizualizē savu reklāmu.

Sociālie tīklu reklāmas ir īpašas ar to, ka ir iespēja pasniegt savu zīmolu gan ar aprakstu, gan papildināt ar krāšņiem vizuālajiem materiāliem un dažādām vizuālajām iespējām, ko piedāvā gan Facebook, gan Instagram platforma. Ja Tavs produkts ir vizuāls (piemēram - rotas, krekli, interjera priekšmeti, radoši pakalpojumi u.c.), tad šīs platformas ir piemērotas tieši tev.

3. Iespēja vest lietotājus uz savu Facebook/Instagram kontu.

Reklāmu veidojot, lietotājus var vest gan uz mājas lapu, gan savu sociālo kontu. Iespējams tik attīstītā platformā kā Facebook lietotājs varēs uzreiz pieteikties Tavam pakalpojumam, sazināties, apmeklēt lokāciju vai iegādāties produktu pat neapmeklējot mājas lapu.

4. Uzrunā atkārtoti savu auditoriju Facebook (Retargeting)

Ņemot vērā, ka lietotāji ļoti daudz laika pavada sociālajos tīklos, pastāv liela iespēja, ka tieši šeit varam atgādināt par sevi, interneta veikalā grozā atstāto produktu vai nepabeigto pakalpojuma pieteikumu. Piemērots risinājums būs retargetinga kampaņas, kuras cilvēkus novirza atpakaļ uz mājaslapu vai interneta veikalu. Tieši šis reklāmas veids bieži vien spēj nest labus rezultātus.

Kā izvērtēt kanālu nepieciešamību?

Visbiežāk uzņēmumiem svarīgākā ir kanālu kombinācija.
Lai saprastu, kādus kanālus nepieciešams izmantot un kāpēc, pārdomā savu mārketinga stratēģiju un izvirzi primāros mērķus, ko vēlies sasniegt.

  • Ja iepriekš esi jau reklamējies visos kanālos, tad izvēli izdarīt būs daudz vienkāršāk:
  • Pārskati datus par katru kanālu, galvenokārt izvērtējot, kurš no kanāliem ir sniedzis lielāko pienesumu.
  • Atsakies no tā, kas Tev vismazāk palīdzēs sasniegt primāros mērķus.

  • Ja neesi iepriekš reklamējies, izvērtē, kurš no kanāliem, balstoties uz to priekšrocībām, palīdzētu visefektīvāk sasniegt katru no Taviem mērķiem.
    Piemēram, palielināt Facebook sekotāju skaitu – Page likes kampaņu Facebook platformā.

Piemērs:

Tu esi pavisam jauns uzņēmums un primāri vēlies iegūt:

  • atpazīstamību;
  • palielināt Facebook sekotāju skaitu;
  • aizvest pēc iespējas lielāku skaitu lietotāju uz savu mājaslapu.

Tādā gadījumā primāri koncentrēsies:

  • Facebook reklāmām sociālajos tīklos (veidojot katram mēķim pielāgotas kampaņas - Reach, Traffic un Page likes)
  • Google Displeja tīklā (ja Tev ir video, tad nekautrējies izmantot arī Youtube un video ielikt arī Facebook ads)

Sekundāri:

Izveidosi reklāmas meklēšanas tīklā uz nozares un konkurentu atslēgvārdiem, lai uzrādītos lietotājiem, kas interesējas par Tava uzņēmuma piedāvājumu.

Neaizmirsti izveidot arī remārketinga auditorijas tiem apmeklētājiem, kas pametuši lapu neizdarot pirkumu.

Nobeigumā...

Apkopojot visu, katram kanālam ir savi plusi un mīnusi. Šajā rakstā esam apskatījuši galvenās priekšrocības katram kanālam, kā arī snieguši priekšlikumus, kā tālāk ir jāizdara izvēle.

Katrs uzņēmums un tā piedāvājums vai mērķis ir ļoti individuāls, līdz ar to arī stratēģija un kanālu izvēle arī ir individuāla.