Maksas reklāma meklētājos jeb PPC

Karlis Blumentals
Maksas reklāma meklētājos jeb PPC

Maksas reklāma meklētājos (angliski PPC jeb pay-per-click, jeb maksā-par-klikšķi) ir interneta mārketinga veids, kas par noteiktu maksu dod iespēju tavai mājas lapai parādīties meklētāja rezultātu augšgalā. Šādu iespēju piedāvā Google un arī citi meklētāji.

Principā, ja Google tevi nerāda tāpat, tad tu vari Googlei samaksāt un parādīties meklētāja augšpusē uz tevi interesējošiem atslēgas vārdiem. Atkarībā no uzņēmējdarbības veida un reklāmas izpildījuma, šis pasākums var būt gan tava zelta iespēja, gan tīra naudas skalošana podā.

Tātad, kas un kā?

Kāpēc vajadzētu apsvērt šo reklāmas veidu?

  • Relatīvi ātrs un viegls veids, kā nokļūt meklētāja augšgalā;
  • Tu maksā tikai par reāliem apmeklētājiem, viss tiek uzskaitīts un ir redzams sistēmā;
  • Var sākt ar mazu budžetu, kaut vai 5 eiro;
  • Var (un vajag) mērķēt tieši uz atbilstošākajiem atslēgas vārdiem;
  • Var mērķēt uz jebkuru pasaules valsti un valodu pēc izvēles, atverot eksporta iespējas;
  • Piemērots jauniem uzņēmumiem, kuru mājas lapa uz vajadzīgajiem vārdiem meklētājā nav atrodama;
  • Relatīvi viegli uzsākt lietot

Kā tas darbojas?

  1. Reģistrējies reklāmas sistēmā;
  2. Izvēlies atslēgas vārdus;
  3. Izvēlies, cik esi gatavs maksāt par katru apmeklētāju;
  4. Izvēlies kopumā, cik esi gatavs tērēt par šādu reklāmu katru dienu;
  5. Izvēlies savas reklāmas tekstu;
  6. Google rāda tavu reklāmu uz atslēgas vārdiem un tu iegūsti apmeklētājus, maksājot par katru apmeklētāju;

Cik tas maksā?

Cenas ir atkarīgas no atslēgas vārda un konkurences. Jo lielāka konkurence, jo vairāk ir jāmaksā. Jo mazāk tu esi gatavs maksāt, jo zemāk tu rādīsies rezultātos un mazāk apmeklētāju spiedīs uz tavu reklāmu. Piemēram, Latvijā cenas svārstās no 5 centiem līdz vienam dolāram. Ārzemēs līdz pat 5 dolāriem.

Kā veidot efektīvas reklāmas kampaņas

Visvieglākais veids ir kārtīgi iepazīties ar Google AdWords dokumentāciju latviešu valodā. Zemāk atzīmēšu tikai galvenās lietas, kas jāievēro.

Kā izvēlēties atslēgas vārdus?

Sistēma tev prasīs ievadīt atslēgas vārdus. Ievēro šādas lietas:

  • Tev jāizvēlas tikai tādi atslēgas vārdi kurus varētu meklēt tavi klienti.
  • Atslēgas vārdiem ir jāatbilst mājas lapas saturam, jo tādi ir noteikumi. Meklētājs ir ieinteresēts lietotājiem piedāvāt tikai atbilstošas reklāmas.
  • Atslēgas vārdiem ir jābūt pietiekami specifiskiem. Piemēram, ja tu tirgo dārza mēbeles, tad izvēlies nevis "mēbeles", bet "dārza mēbeles", citādi tu lieki tērēsi naudu, jo maksāsi par cilvēkiem, kas meklējuši arī, piemēram, "guļamistabas mēbeles".
  • Atslēgas vārdu frāzes liec dubultajās pēdiņās, citādi Google tavu reklāmu rādīs uz visiem norādītās frāzes vārdiem arī atsevišķi un tu maksāsi par apmeklētājiem, kas neatbilst tavam biznesam. Piemēram, norādot dārza mēbeles (bez pēdiņām), tavu reklāmu var rādīt gan uz dārza rūķi, gan uz virtuves mēbeles. Ieliekot frāzi pēdiņās tu pasaki, ka šie vārdi tevi interesē tikai kopā.
  • Centies ievadīt visus iespējamos atslēgas vārdu variantus, piemēram, "dārza mēbeles", "mēbeles dārzam", "mēbeles pagalmam", "dārza soliņi" utt. Nebaidies no skaita, droši norādi kaut vai 100 atslēgas vārdus, ja vien tie visi ir atbilstoši. Pievieno arī visus līdzīgos variantus un locījumus.
  • Ja nepieciešams, norādi negatīvos atslēgas vārdus - tādus vārdus, pie kuru klātbūtnes tu savu reklāmu negribi rādīt. Piemēram, ja tu mēbeles izgatavo tikai no koka, tad pie negatīvajiem atslēgas vārdiem var norādīt "mīkstās" vai "plastmasas".
    Sistēma to atļauj izdarīt pie kampaņas uzstādījumiem.

Kādas likmes un kādu budžetu izvēlēties?

Ar budžetu ir vienkārši. Vēlams sākt ar nelielām summām, piemēram 2- 5 eiro vai dolāri dienā un paskatīties, kā viss darbojas. Ja rezultāti ir apmierinoši, tad budžetu var palielināt.

Likme par vienu apmeklētāju ir atšķirīga katram atslēgas vārdam un atkarīga no konkurences. Reklāmas sistēma parasti cenšas piedāvāt vidējo likmi. Jo lielāka likme, jo augstāk rezultātu sarakstā būs redzama tava reklāma un vairāk apmeklētājus saņemsi.

Ievadi tādu summu, kādu, tavuprāt, vari atļauties maksāt par apmeklētāju. Tā kā sākumā īsti nekas nav zināms, tad atliek eksperimentēt. Rēķinies, ka minimālā summa ir 5 centi un par atslēgas vārdiem ar lielu konkurenci, var nākties maksāt krietni vairāk. Sāc ar mazāku summu un tad ik pēc pāris dienām kāpini likmi, kamēr atradīsi "komforta zonu".

Jo mazāka likme, jo mazāk apmeklētājus saņemsi, bet mazākas būs arī izmaksas. Ja gribi būt topā un "noslaukt krējumu", tad tavas izmaksas būs lielākas, līdz ar to tavam piedāvājumam ir jābūt tik labam, lai šāda, dārga reklāma atmaksātos.

Kā veidot reklāmas

Par šo tematu atkal varētu sarakstīt veselu grāmatu, bet īsā versija ir apmēram šāda:

  • Apskati konkurentu PPC reklāmas, analizē situāciju un smelies idejas;
  • Centies izcelt sava uzņēmuma galveno priekšrocību - lētāk, ātrāk, vai kas cits;
  • Vēlams ietvert aicinājumu uz darbību, piemēram, "ienāc", "izmēģini jau šodien", "apskaties tagad" utml. Spečuki runā, ka šādi aicinājumi nedaudz iedarbojās uz zemapziņu un palielina efektivitāti;
  • Eksperimentē. Izveido un publicē vismaz 5 dažādas reklāmas, padarbini visas kādu laiku un beigās izvēlies to, kurai pēc statistikas ir vislabākie rezultāti - lielākā klikšķu / rādījumu attiecība;
  • Norādi pareizu mājas lapas adresi, citādi nauda būs vējā, jo apmeklētāji tiks sūtīti uz nepareizu adresi.
  • Nepielaid rakstības kļūdas, citādi uzņēmuma reputācija būs vējā.

Kā noteikt rezultātus?

Rezultātu noteikšana nav viennozīmīga. No vienas puses, diezgan precīzi var noteikt piesaistīto apmeklētāju skaitu un iztērēto naudas daudzumu.

No otras puses - ir grūti saprast, cik no reklāmas kampaņas ietvaros piesaistītajiem apmeklētājiem ir kļuvuši par klientiem. Interneta veikaliem Google piedāvā (ne visai precīzu) izsekošanas sistēmu, kas ļauj savilkt kopā apmeklētājus ar pircējiem, taču cita veida uzņēmējdarbībai atliek vienīgi paļauties uz dedukciju un klientu aptaujām. Labs palīgs var būt bezmaksas rīks Google Analytics, kas var parādīt cik daudz lietotāji nāca no maksas reklāmas un ko viņi tavā mājas lapā darīja.

Mīnusi

Tad nu esam nonākuši pie meklētāju maksas reklāmas mīnusiem:

  • Grūti noskaidrot, vai reklāma nes augļus
  • Nozarēs ar lielu konkurenci parasti ir ļoti lielas izmaksas un slikti rezultāti
  • Reklāma darbojas tikai uz cilvēkiem, kas meklē kaut ko konkrētu
  • Lielā iespēju klāsta dēļ sistēma ikdienas lietotājam ir ļoti, ļoti sarežģīta, un tās pilnvērtīga lietošana prasa laiku un pieredzi
  • Reklāmas cenas nepārtraukti aug, un to aktīvi veicina pati Google, kas aktīvi veicina konkurenci reklāmdevēju savā, nepārtraukti mudinot ikvienu pacelt likmes, lai apsteigtu pārējos.

Tālākie soļi...

Vairāk uzzināt vari Google AdWords lapā.

Jāņem vērā, ka patiesi labas un efektīvas kampaņas izveidošana prasa zināmas iemaņas un pieredzi, tādēļ, ja tev nav laika apgūt šo sistēmu, izdevīgāk var būt sadarboties ar kādu interneta mārketinga starpniekfirmu, kas ar šīm reklāmām nodarbojās profesionālā līmenī.