Mazo uzņēmumu digitālās vides kļūdu kontrolsaraksts. Vai Tu uz kādas no tām jau paslīdēji?

Bruno Veberis
Mazo uzņēmumu digitālās vides kļūdu kontrolsaraksts. Vai Tu uz kādas no tām jau paslīdēji?

Mazie uzņēmumi cīnās kā var. Mūsdienu tirgus ir skarbs un nežēlo arī mazos uzņēmumus, kam bieži vien ir jāspēkojas ar starptautiskiem milžiem. Lai pietiktu laika un enerģijas uzvarēt šajās cīņās, esam sagatavojuši septiņu kļūdu sarakstu, kuras nepieļaujot būs daudz vieglāk nepaslīdēt un gūt uzvaru šajā cīņā!

1. Tāpat kā konkurentiem, tikai citādi

Droši vien gandrīz katrs ir dzirdējis no klienta, kolēģa vai pats teicis, ka logotipam ir jābūt tādam pašam kā konkurentiem, tikai citādam, ka mājaslapas tekstiem, dizainam, krāsām un uzņēmuma komunikācijai ir jābūt tādai pašai vai līdzīgai utt. Gribēt kā konkurentiem, bet tikai citādi nozīmē atzīt, ka konkurentiem viss ir labāk. Un ka labākais, uz ko Tu esi spējīgs, ir uztaisīt tāpat, tikai citādi, kas, protams, arī prasa piepūli…

Tomēr šķiet, ka katram uzņēmumam būtu jābūt unikālam, jo citādi, kāpēc lai kāds no tā kaut ko pirktu? Un, kas zina, varbūt tieši šī lieta konkurentiem nestrādā, bet tikai Tu to nezini… Varbūt viņu preces pērk pavisam citu iemeslu dēļ!

Tā vietā

Esi pats un atrodi savas odziņas. Ja sadarbojies ar piegādātāju vai kolēģi, kas ir profesionālis šajā jomā, tad sniedz informāciju, ka konkurenti eksistē un viņi dara tā, bet mums ir nepieciešams sasniegt unikālu un daudz labāku, atbilstošāku rezultātu!

2. Publicēt vistradicionālākos attēlus no fotobankām vai, vēl sliktāk, no citas vietnes

Pirmkārt, mums Tevi jābrīdina, ka, pārpublicējot fotogrāfiju bez informācijas par tās autortiesībām, Tu vari iekrist uz bargām soda naudām. Līdz ar to jau pašos pamatos ir jāaizmirst par iespēju foto meklēt Google un tad to pārpublicēt savā mājaslapā vai sociālajos tīklos. Otrkārt, mēs Tev iesakām aizmirst arī par attēliem ar baltajiem cilvēciņiem un dažādām klišejiskām sanāksmju fotogrāfijām, kas ir redzamas vai visās mājaslapās un komunikācijas materiālos. Dažreiz mazāk nozīmē vairāk un ir labāk izvēlēties kvalitāti, nevis kvantitāti. Tas pats attiecas uz Tavu produktu attēliem, ko ievieto interneta veikalā.

Vēl viena galējība, ko arīdzan var vērot internetā, ir mājaslapas bez jebkādām fotogrāfijām. Tu taču zini, ka ļaudīm nepatīk daudz lasīt, viņiem patīk vizuāli materiāli tāpat kā Tev. Fotogrāfijas palīdz pievērst un noturēt uzmanību, veidot tēlu un pārdot, tāpēc tām ir milzīga nozīme.

Tā vietā

Garām nenošausi, ja savam uzņēmumam, produkcijai sarīkosi kvalitatīvu, profesionālu fotosesiju, lai fotogrāfijas pēc tam izmantotu gan mājaslapā, gan komunikācijā. Ja tas nav iespējams, lūko pēc fotogrāfijām fotobankās, bet centies izvēlēties ko jaunu, atšķirīgu, vēl neredzētu un atbilstošu Tavam tēlam.

3. Neveidot kvalitatīvu saturu uzņēmuma mājaslapā

Vai Tavam uzņēmumam ir daudz konkurentu? Ja klienti Tavu uzņēmumu atrod internetā, tad kvalitatīvs saturs principā ir vienīgais, ar ko Tu vari konkurēt! Kvalitatīvs saturs palīdzēs uzlabot mājaslapas pozīcijas Google. Tas palīdzēs potenciālajiem klientiem labāk izprast Tava uzņēmuma piedāvātās preces, pakalpojumus un nodot Tavu stāstu. Tas Tava uzņēmuma klientiem pavēstīs, ar ko tieši tās ir labākas par konkurentu un kāpēc izvēlēties Tavu uzņēmumu. Saturs palīdzēs novērst šaubas jautājumos, kuri potenciālos klientus attur no darījuma. Līdz ar to, ja Tev šāda satura nav, bet Taviem konkurentiem ir… Komentāri ir lieki.

Tā vietā

Iekāp klienta kurpēs! Iedomājies, ka Tu neko nezini par uzņēmumu un pakalpojumu. Ko Tev vajadzētu zināt par to, lai pieņemtu pozitīvu lēmumu vai vispār paturētu prātā kā vienu no risinājumiem? Protams, tekstu izveidi vislabāk uzticēt profesionāļiem. Tā aiztaupīsi laiku un naudu. Bet, ja tomēr nolem cīnīties paša spēkiem, izlasi pāris rakstus par kvalitatīva satura izveidi. Un tad, kad teksti ir izveidoti, iedod tos izlasīt kādam, kam ar Tavu uzņēmumu un to izveidi nav nekāda sakara. Tad pajautā, ko viņš/viņa saprata! Tā Tu iegūsi subjektīvu skatu no malas, kas noteikti ļoti palīdzēs sasniegt labu rezultātu.

4. Konkurēt ar lielajiem uzņēmumiem

Konkurēt ar lielajiem, starptautiskajiem uzņēmumiem ir gandrīz nereāli! Viņiem ir sakari, cilvēki, resursi, nauda, sistēmas, rīki utt. Kā mazais uzņēmums ar to var konkurēt? Var, bet ne vienā svara kategorijā! Ir jāpārvilina cīņas skatītāju uzmanība uz citas svara kategorijas maču, piedāvājot to, ko viņi patiesi vēlas! Bieži vien lielie uzņēmumi ir neelastīgi, bezpersoniski u. c. Tu droši vien zini, ar ko vislabāk izcelties uz viņu fona! Līdz ar to konkurēt nav nepieciešams, bet piesaistīt un pārvilināt klientus ar to, ko viņi nespēj… tā ir cita runa!

Tā vietā

Atrast sava uzņēmuma unikalitāti, identitāti, odziņu ar kuru nevar konkurēt lielie uzņēmumi. Bieži vien realitātē tiek novērots kā mazs uzņēmējs ar savu unikālo nišu un pieeju iegriež lielajiem milžiem.

5. Cerēt uz brīnumu sociālajos tīklos

Bija laiki, kad sociālie tīkli kalpoja gandrīz vai kā kasiere. Ko ieliec, to pērk! Zelta laiki! Tagad tajos ir tik daudz informācijas, ka vari priecāties, ka kaut ko ieliec un kāds to vispār pamana! Un, ja „ielaiko” vai „nošēro”, vispār sociālo tīklu eksperts! Jā, pārspīlēts, pārspīlēts! Bet patiesībā tā ir, ka sociālie tīkli nav brīnumdaris vai lēts pārdošanas kanāls utt. Sociālajos tīklos komunicēt vajag, bet atbilstīgi mērķauditorijai, precei, pakalpojumam u. c. Protams, reklāmas var precīzi un forši nomērķēt un vēl visādas lietas var izdarīt, un viss ir lieliski. Bet arī tas prasa rūpīgu darbu, daudz laika, kvalitatīvas fotogrāfijas vai video, labu saturu, radošas idejas un galu galā arī naudu. Viss ir proporcionāls ieguldītajam! Līdz ar to brīnumu nebūs!

Tā vietā

Veido pārdomātu, kvalitatīvu un stratēģisku komunikāciju ar mērķauditoriju. Dari to regulāri. Brīnumu nebūs, bet ieguldītais darbs noteikti agrāk vai vēlāk atmaksāsies! Te gan var cerēt, ka agrāk!

6. Cerēt uz jebkādu brīnumu

„Uztaisīt lapu! Cilvēki pērk! Uzņēmums pelna!” Tas ir brīnums, uz kuru cerēt ir kļūda. Tā notiek pasakās par kādu piedāvājumu internetā, kas vienas nakts laikā iekaroja visu pasauli! Reālajā dzīvē visi uzņēmumi ir smagi strādājuši, aplauzušies pie neskaitāmām mārketinga un komunikācijas kampaņām, kas nestrādāja. Tāpat ir skaidrs arī tas, ka, ja neko nedarīsi, nekas nenotiks un uz priekšu nevirzīsies.

Tā vietā

Precīzu un sasniedzamu mērķu nospraušana, reālas stratēģijas izveide un galu galā darīšana palīdzēs virzīties uz priekšu. Jo mērķi un stratēģija bez reālas rīcības arī ir tā pati cerēšana uz brīnumu.

7. Darīt visu pašam

Jā, darīt visu pašam bieži ir ātrāk un lētāk! Bet ne vienmēr! Ja Tev jākļūst par cilvēku orķestri, tad zini, ka diezgan veiksmīgi varēsi spēlēt nelielās zaļumballēs, kamēr pilsētas glaunākajā koncertzālē spēlēs tie, kas bija deleģējuši citiem sīkumus un fona mūzikas atskaņošanu, bet paši koncentrējās uz viena mūzikas instrumenta spēli jeb uzņēmuma pamatdarbību, kas patiešām ienes naudu. Netērē 2 h, lai ietaupītu 10 eiro, kamēr Tu šo 2 h laikā varēji nopelnīt 100 eiro.

Tā vietā

Koncentrējies uz uzņēmuma pamatdarbību un ienākumu gūšanu, bet nelielos darbus uztici kolēģiem, darbiniekiem, sadarbības partneriem u. c.

Cik kļūdu Tu saskaitīji?

Alberts Einšteins ir sacījis: „Ir neprāts atkārtoti darīt vienu un to pašu un cerēt uz atšķirīgu rezultātu!” Vai Nelsons Mandela ir sacījis: „Es vienmēr uzvaru! Vai nu es gūstu panākumus, vai mācos!”

Līdz ar to, ja vēlies labāku rezultātu, mēs Tev iesakām rīkoties citādi, mācīties un neatlaidīgi iet uz priekšu!