9 pazīmes, kas liecina, ka Tev jāsāk savs bizness

Bruno Veberis
9 pazīmes, kas liecina, ka Tev jāsāk savs bizness

Strādāt pie kāda cita ir grūti, ja tev ir kāda biznesa ideja, kas ne mirkli nepamet tavu prātu. Bet ar to vien nepietiek, lai spertu izšķirošo soli un uzsāktu savu biznesu, vai ne? Tev nepieciešams pārliecinošāks arguments, ka sava uzņēmuma veidošana ir pareizais lēmums un ka ik vārds, ko teicis Garijs Vainerčuks (Gary Vaynerchuk), ir patiess...

Aizmirsti, ko teica tavs labākais draugs vai mamma par aiziešanu no darba, lai būtu pats savas dzīves noteicējs.

Tam nav nozīmes.

Nozīme ir tikai tev pašam un tam, kā tu jūties par sava biznesa uzsākšanu. Ja tu joprojām šaubies par to, vai uzsākt savas biznesa idejas īstenošanu, tad šis bloga raksts ir domāts tieši tev. Mēs izveidojām sarakstu ar 9 pazīmēm, kas liecina, ka tev jāsāk pašam savs bizness.

Turpini lasīt, lai noskaidrotu, vai tās visas atbilst tev!

1. Tu aizrautīgi iestājies un domā par savu startapa ideju

Lai veiksmīgi sāktu savu biznesu, tā idejai tevi jāaizrauj. Degsme bieži ir motivators nr. 1, lai paveiktu visu, kas jāpaveic.

Turklāt aizrautība ir lipīga un strādās tavā labā, lai ieinteresētu arī citus par tavu biznesu. Tie var būt draugi, kolēģi, potenciālie biznesa partneri vai investori. Viņus būs daudz vieglāk pārliecināt atbalstīt tavu uzņēmumu, ja liksi viņiem iedegties par savu ideju, tāpat kā to dari tu.

Ja neesi saviļņots par savu startapa ideju, tad labāk neuzsāc tās īstenošanu. Bez aizrautības un degsmes ceļš uz pašam savu biznesu nesniegs gandarījumu. Kāda jēga veltīt laiku biznesam, par kuru esi vienaldzīgs?

2. Tev ir izdomāts plāns un tavam produktam vai pakalpojumam ir tirgus

Tev jau ir diezgan skaidrs virziens, kurā vēlies, lai tavs bizness virzās. Tu zini, kuram patiks tavs produkts vai pakalpojums un kāpēc viņi vēlas to izmantot.

Lai gūtu panākumus, ir svarīgi izprast šos potenciālā biznesa pamatus. Ja neesi pārliecināts, kas būs tavi klienti un kāpēc viņi izvēlēsies tavu produktu, apdomā, vai tavu ideju ir vērts īstenot.

Pirms ieguldi visu laiku un līdzekļus savas startapa idejas īstenošanā, izveido plānu. Tas var būt gan detalizēts biznesa plāns, gan vienkāršs uzmetums.

3. Tu esi gatavs mācīties, gūt uzvaras un piedzīvot zaudējumus

Sava biznesa uzsākšanu var pielīdzināt karuselim. Tu piedzīvosi kāpumus un kritumus un kādā brīdī (iespējams) pieslapināsi bikses.

Tāpēc, ja esi gatavs pilnīgi visam, ar ko tev varētu nākties saskarties jaunajā biznesā, tad uz priekšu!

Sava biznesa uzsākšanas laikā varēsi iemācīties vairāk nekā spēj iedomāties — gan par sevi, gan par tirgu. Tev jābūt gatavam mācīties no savām kļūtām un arī nepārmest sev, ja reizēm tās atkārtosi. Tev būs jāprot pieņemt drosmīgus lēmumus, ja piedzīvosi neveiksmi. Un tev jābūt gatavam gūt panākumus, tikt galā ar augstām prasībām, strādāt vēl vairāk un kļūt par nozares ekspertu.

Biznesu īpašnieki ir riskētāji. Tavai attieksmei jābūt tādai, lai tu būtu spējīgs tikt galā ar jebko, kas varētu stāties tavā ceļā.

4. Tev piemīt pašdisciplīna un organizēšanas prasmes

Pajautā sev, vai esi gatavs kļūt par savu priekšnieku un darīt to, ko pats sev liksi. Vai esi? Labi. Jo, iespējams, ka sāksi savu biznesu vienatnē, un neviens cits tev neteiks, ko darīt.

Tev pašam ir jāprot izrādīt iniciatīvu, tev jākļūst par efektivitātes lietpratēju. Papildu stundām, ko veltīsi svarīgāko projektu pabeigšanai, nebūtu tevi jāuztrauc. Tu nezini, kas ir prokrastinācija, taču lieliski pārzini laika pārvaldību.

Tu esi uzstādījis jaunu latiņu sava darba laika organizēšanā un spēj noteikt prioritātes nākamajiem projektiem, balstoties uz sarežģītības pakāpi, laiku, termiņiem un pievienoto vērtību. Un tad tu pieturies pie sava plāna.

Laiks ir svarīgākais, kad dari visu, lai sasniegtu savus mērķus. Un, ja kādā brīdī Netflix vai tavs kaķis stājas tavā ceļā, tev ir jāmāk pateikt „nē”.

Tas nebūt nenozīmē, ka sava uzņēmuma vārdā tev ir jāatsakās no sava pūkainā mīluļa vai Netflix abonementa. Taču tev jābūt pašdisciplinētam, lai nekas cits nenovērstu tavu uzmanību no centieniem attīstīt savu biznesu un gūt panākumus.

5. Tu zini, kas tevi sagaida

Tu saproti, ka sava biznesa uzsākšana nav viegla. Tu apzinies, ka ir cilvēki, profesionāļi, kas jau dara to, ko tu plāno darīt. Tu pārzini savus konkurentus un zini, kas jādara, lai būtu pārāks par viņiem.

Nevienam nav nepieciešama 10 gadu pieredze attiecīgajā nozarē, lai uzsāktu biznesu. Ja zini uzņēmuma vadības pamatprincipus un esi pārliecināts par savām prasmēm, tu esi gatavs uzsākt pats savu ceļu uzņēmējdarbības pasaulē.

6. Tev ir krājkonts

Tu apzinies, ka lielākā daļa uzņēmumu negūst peļņu pirmajā, otrajā vai pat trešajā darbības gadā. Un tu esi samierinājies ar domu, ka paies laiks, līdz tu sāksi pelnīt naudu.

Otrais visizplatītākais iemesls, kāpēc vairums jauno uzņēmumu cieš neveiksmi, ir tāds, ka tiem beidzas nauda. Ja tikai vēlies ātri nopelnīt naudu, tu, visticamāk, negūsi panākumus. Lai bizness „aizietu”, nepieciešams laiks un neatlaidība, tāpēc esi gatavs ieguldīt tajā visu savu enerģiju, citādi nāksies piedzīvot vilšanos.

Neuztraucies, tu vari uzsākt savu biznesu pat ar ļoti mazu kapitālu. Tikai ņem vērā, ka paies laiks, līdz sāksi gūt ienākumus.

7. Tu nesamierinies ar atbildi „nē”

Tu nekad nepadodies un uz grūtībām skaties kā uz iespējām augt un kļūt labākam. Tu nezaudē dūšu, kad sastopies ar kritiķiem, tā vietā tu vēlies pierādīt, ka viņi kļūdās.

Vai zini populāro stāstu par Hariju Poteru? Jā? Bet tu to nezinātu, ja pēc pirmā noraidījuma Dž. K. Roulinga būtu pārtraukusi sūtīt izdevniecībām savu grāmatu. Viņa vienkārši nesamierinājās ar noraidošu atbildi, neraugoties uz to, ka „nē” viņai nācās dzirdēt vairākkārt, pirms Bloomsbury piekrita izdot viņas grāmatu.

Ja esi motivēts un viegli nepadodies, tev ir potenciāls gūt lielus panākumus.

8. Tu neuztraucies, ja nejūties 100% gatavs

Neuztraucies, ja lielāko daļu laika jutīsies aptuveni 97% gatavs šim solim. Vairums veiksmīgu biznesu īpašnieku uzsāka savu uzņēmējdarbību, pirms viņi bija tam gatavi. Viņi netērēja laiku, lai pilnībā sagatavotos vai lai visu iemācītos pirms uzņēmuma dibināšanas.

Gan jau tu pats apzinies, ka vienmēr būs jaunas lietas, ko apgūt, lamatas, no kurām izvairīties, un vairāk laika, ko ieguldīt sava biznesa pilnveidošanā. Bet tu jūties komfortabli sākt savu biznesu un mācīties pēc tam.

Svarīgākais ir spert pirmo soli jau tagad un pilnveidot savas prasmes pēc tam, kad būsi sācis savu uzņēmēja ceļu.

9. Tu vienkārši vēlies to darīt

Beigu beigās nekas nevar mainīt tavas domas par sava biznesa veidošanu, ja tu to TIEŠĀM vēlies darīt. Tu redzi biznesa pasauli tādu, kāda tā ir — ar daudziem šķēršļiem, un tu zini, kā tos pārvarēt. Un tas ir pats svarīgākais.

Gandrīz visas iepriekš minētās lietas var iemācīties vai uzlabot, ja ne ar paša spēkiem, tad ar palīdzību no malas. Ja tev ir šī neremdināmā vēlme sākt pašam savu biznesu, un tu esi gatavs veltīt tam pilnīgu visu, tad dari to!

Panākumiem bagātākie cilvēki dzīvo dzīvi pēc Nike saukļa — „Vienkārši dari to”, un tu vari sekot viņu pēdās. Ja dod sev zaļo gaismu jaunā biznesa uzsākšanā, tad vēlam veiksmi tev it visā, ko darīsi! Un atceries — lai arī pagaidām, iespējams, būsi mazā zivs lielajā biznesa okeānā, zini, ka tev priekšā lieli panākumi. Stājies pretī izaicinājumiem un mācies no tiem, lai turpinātu augt un attīstīties!