Pirmie soļi ceļā uz savu biznesu – idejas attīstīšana, validēšana un testēšana

Bruno Veberis
Pirmie soļi ceļā uz savu biznesu – idejas attīstīšana, validēšana un testēšana

Neliels ievads

Sveiciens Tev šodienā!

Iesākumā gribam teikt, ka ar prieku varam paziņot, ka pirmais projekta Biznesa Akadēmija raksts ir gaisā! Ja vēl nezini, kas ir Biznesa Akadēmija, tad ieskaties šeit - akademija.mozello.lv

Pirms meties iekša rakstā, gribam atgādināt, ka mums projekta ietvaros tika radīta dziesma ar videoklipu darītājiem uzņēmējiem - spied, lai to noklausītos!

Nu ko, Tev kādreiz vai šobrīd galvā ir iešāvusies ideja, bet Tu īsti nezini, ko ar to iesākt?

Tās ir labas ziņas! Tieši šis parasti ir pirmais solis ceļā uz jauna biznesa uzsākšanu, tādēļ būtiski ir saprast, kā veiksmīgi tikt galā ar šo izaicinājumu.

Jaunas idejas definēšana nav tas vienkāršākais process – tas pieprasa aizrautību, pacietību, kā arī spēju izstrādāt biznesa plānu, kas spēs pārvērst abstraktas domas konkrētās darbībās.

Šajā rakstā aplūkosim pirmos soļus, kas būs jāsper, domājot par uzņēmējdarbības uzsākšanu. Tie ir – idejas definēšana, produkta apstiprināšana jeb validēšana un Tavas motivācijas definēšana. Šie trīs pīlāri būs Tavas stratēģijas pamatā, un – gluži kā jebkurš cits projekts, arī bizness jābalsta uz spēcīgiem pamatiem. Lai cik kārdinoša nebūtu vēlme ķerties vērsim pie ragiem, mēs garantējam, ka ilgtermiņā šāda plānošana atmaksāsies un palīdzēs pārvērst Tavu ideju realitātē.

Pirmais solis – idejas uzmetums

Pirms mēģini definēt ideju vārdos, būtiski ir saprast ne tikai to, kas Tev ir padomā, bet arī to, kā tas varētu izskatīties dzīvē. Citiem vārdiem sakot, pirms sāc domāt par detaļām, nepieciešams izveidot idejas uzmetumu jeb skici.

Ar ko uzmetums atšķiras no attīstītas idejas?

Idejas uzmetums: ideja, kuru Tu esi izdomājis, pamanot kādu iespēju vai potenciālu.

Piemēram: “Es gribu veidot galda spēles jauniešiem”.

Attīstīta ideja: ideja ar konkrētu rīcības plānu.

Piemēram: “Es izstrādāšu galda spēles, ko pārdošu gan neatkarīgiem spēļu veikaliem, gan tirgošu pats savā e-veikalā”.

Tātad – idejas uzmetums ir tas, kas ļauj Tev veidot vispārīgu plānu, bet attīstīta ideja jau sāk plānot konkrētas darbības. Tomēr nav gluži tā, ka Tavai idejai jābūt pilnībā definētai, pirms sāc pie tās strādāt – laika gaitā tā turpinās attīstīties jebkurā gadījumā.

Tagad aplūkosim dažas metodes, kas var palīdzēt Tavu ideju ievirzīt praktiskākā gultnē.

Idejas validēšana

Idejas validēšana ir viens no svarīgākajiem soļiem, ko nepieciešams veikt jebkuras uzņēmējdarbības sākuma posmā. Tas notiek pavisam vienkārši – lai validētu ideju, Tev nepieciešams atbildēt uz jautājumiem “vai kādam mans produkts būs nepieciešams?” un “vai kāds būs gatavs par šo produktu maksāt naudu?”

Ja atbilde uz abiem šiem jautājumiem ir “nē”, turpināt strādāt pie šīs idejas nav vērts.

Skarbi, bet tāds ir bizness – nav svarīgi, cik spēcīgi Tu tici savai idejai, bet ja cilvēki par to nav gatavi maksāt (lasi –Tavai idejai nav tirgus), naudiņa līdz Tavam kontam nenonāks un darbība agri vai vēlu būs jāpārtrauc.

Ideju validēt iespējams vairākos veidos, bet jebkurā gadījumā Tev būs jāiegūst atsauksmes no potenciālajiem klientiem.

Te būs trīs vienkāršākie veidi, kā iegūt nepieciešamās atsauksmes.

Neformālas sarunas

No nosaukuma viss jau ir skaidrs, vai ne? Šis, visticamāk, būs pirmais solis ceļā uz produkta validēšanu. Izmanto iespēju doties kafijas pauzē, pusdienās vai vakariņās un pārrunā savu ideju ar kolēģiem, draugiem, radiem utt.

Daudzi topošie uzņēmēji negribīgi runā par savām idejām, baidoties, ka kāds tās varētu nozagt. Taču pieredzējuši uzņēmēji labi zina, ka ideju zagšana ir mīts un tieši idejas apspriešana ir atslēga uz panākumiem.

Kādēļ runāt par ideju ir svarīgi?

  • Varbūt šāds produkts jau eksistē – tā ir Tava iespēja uzzināt, ka Tavai problēmai jau ir pieejams risinājums.
  • Varbūt kāds akcentēs kādu niansi, par kuru Tu vēl neesi iedomājies.
  • Iespējams, kāds iepazīstinās Tevi ar cilvēku X, kura pakalpojumi Tev var noderēt, savukārt kāds cits vienkārši dalīsies vērtīgā pieredzē un informācijā, kas vēlāk izrādīsies nenovērtējama.

Ne velti saka “divas galvas gudrākas par vienu”! Jo vairāk informācijas ievāksi, jo lielākas izredzes gūt panākumus. Tā kā dažādiem cilvēkiem ir ļoti dažādas dzīves pieredzes, šī ir Tava iespēja dzirdēt viņu perspektīvas.

Aptaujas

Aptaujas ir lielisks rīks, kas ļauj iegūt informāciju, kuru Tu vari izmantot, lai novērtētu savas idejas dzīvotspēju un praktiskās iespējas to realizēt. Aptaujas izveidei vari izmantot tādus rīkus kā Google Forms, SurveyMonkey u.c., bet gatavo aptauju nosūti atlasītai cilvēku grupai, kuri varētu būt Tavi potenciālie klienti.

Aptaujas galvenais mērķis ir palīdzēt Tev saprast, vai ar konkrēto problēmu saskaras pietiekami daudz cilvēku. Tas parādīs, vai Tevis piedāvātajam pakalpojumam ir tirgus.

Kādus jautājumus iekļaut aptaujā:

  • Pie kā Tu vērsies, kad esi spiests risināt problēmu x? (“x” vietā ievieto problēmu, kurai vēlies piedāvāt risinājumu)
  • Cik liela ir iespēja, ka Tu iegādātos produktu, kas y? (“y” vietā ievieto aprakstu, ko Tavs produkts dara)
  • Cik Tu būtu gatavs maksāt par produktu, kas y? (“y” vietā ievieto aprakstu, ko Tavs produkts dara)

Šīs ir tikai dažas idejas, tādēļ neļauj tām sevi ierobežot. Internetā pieejams milzīgs daudzums resursu, kurus vari izmantot, lai sastādītu produkta validēšanas aptaujas. Jautā Googlei un tā palīdzēs!

Kad aptauja ir gatava, vari sākt to izplatīt. Šim nolūkam noderēs sociālie tīkli, forumi, kas saistīti ar Tavu uzņēmējdarbības nišu, Facebook Groups utt. Tomēr paturi prātā – jo precīzāk definētai mērķauditorijai nosūtīsi aptauju un jo vairāk cilvēku to aizpildīs, jo precīzāki būs tās rezultāti.

Ideju darbnīca

Ideju darbnīca ir metode, kas guvusi popularitāti mārketinga sektorā darbā ar uzņēmumiem, kuriem nepieciešams definēt savu zīmolu, biznesa ideju vai produktu. Tautā šo metodi pazīst ar nosaukumu prāta vētra – cilvēki sanāk kopā, lai ģenerētu idejas un apmainītos ar tām.

Lai gan šī metode prasa zināmu piepūli, tā nebūt nav sarežģīta. Ja biznesā esi iesācējs, pilnībā pietiks, ja sapulcināsi nelielu grupiņu ar draugiem, ar kuriem vari pārrunāt ideju, uzzinot, kāds būtu viņu ideālais produkts.

Kā organizēt ideju darbnīcu?

  • Uz darbnīcu aicini draugus, kas ietilpst Tavā mērķauditorijā (ja Tavs produkts ir paredzēts jaunajiem vecākiem, aicini draugus, kuriem ir bērni)
  • Uzzini, ar kādām problēmām viņi saskaras tirgū
  • Uzzini, kas būtu nepieciešams, lai šīs problēmas atrisinātu
  • Pavaicā, kādas īpašības piemīt viņu ideālajam produktam
  • Noskaidro, cik viņi būtu gatavi maksāt par šādu produktu vai pakalpojumu

Iegūto informāciju uztver ar zināmu devu kritikas. Tas, ka Tavi draugi ir nosaukuši miljons īpašības, kurām būtu jāpiemīt ideālajam produktam, nenozīmē, ka tās visas Tev ir jāiekļauj gatavajā izstrādājumā. Sāc ar produkta pamatvīziju (to dēvē par MVP jeb Minimum Viable Product – minimālo dzīvotspējīgo produktu ), bet par papildinājumiem varēsi domāt laika gaitā.

Apšaubi savus pieņēmumus

Nākamais solis ir kritiski izanalizēt ievāktās atsauksmes un pieņēmumus, kuri būs radušies procesā. Tā ir ļoti svarīga darbība, par kuru daudzi mēdz nepelnīti aizmirst.

Mums patīk savas idejas, tādēļ automātiski pieņemam, ka tās vienmēr ir labas. Tomēr lielākā daļa mūsu ideju nāk komplektā ar dažādiem intuitīviem pieņēmumiem, tādiem kā: “ja es izdarīšu to, cilvēki darīs šito” vai “ja mēs pārdosim to, cilvēki noteikti to pirks”.

Bieži vien izrādās, ka šie pieņēmumi nav bijuši īsti precīzi.

Tieši tādēļ ir tik būtiski pieņēmumus pārbaudīt un gūt apstiprinājumu to dzīvotspējai. Lūk, daži paņēmieni, kas palīdzēs sasniegt vēlamo rezultātu.

Apgrieztā domāšana

Kad saproti, ka Tev ir izveidojies kāds pieņēmums par savu ideju, padomā par pretēju apgalvojumu, kas rada šķērsli sākotnējajai domai.

Piemēram, pieņemsim, ka Tu vēlies pārdot mājas dīvānus ar jaunu, ērtu dizainu.

Tavs sākotnējais pieņēmums varētu izklausīties šādi:
“Dīvāniem ir nepieciešami lieli, mīksti spilveni, lai cilvēki varētu tajos ērti ierušināties”.

Un tagad padomā par pretēju apgalvojumu:
“Tomēr šobrīd aktuāls ir minimālistisks dizains un stingrākas faktūras mēbeles”.

Šādi Tu vari padomāt par risinājumu arī apgrieztajam apgalvojumam, tādējādi nonākot pie vēl labāka produkta.

Risinājums:
“Mēs pārdosim minimālistiska dizaina dīvānus ar mīkstiem spilveniem – cilvēki tos pirks, jo novērtēs gan to ērtumu, gan aktuālo dizainu”.

Lietotājstāsti

Lietotājstāsts ir vienkāršs un vispārīgs skaidrojums par to, kādu labumu vai risinājumu Tava ideja sniedz galapatērētājam.

Piemēram, iedomāsimies, ka vēlies tirgot jauna veida somas sportistiem. Iespējams, Tu domā, ka sporta somas dizainam būtu jābūt ērtam un ergonomiskam, ņemot vērā tās praktisko pielietojumu. Tomēr Tavā mērķauditorijā ietilpst jauni cilvēki, kuri lielu uzmanību pievērš savam ārējam izskatam, tādēļ augstāk novērtēs somas dizaina īpašības, nevis parocīgumu.

Izprotot savu klientu vajadzības, Tev būs vieglāk pārbaudīt un apstiprināt savus pieņēmumus par ideju, kā arī izdomāt jaunus, vēl labākus risinājumus.

Kā izveidot lietotājstāstu?

Sāc ar lietotāja apgalvojuma definēšanu. Izmanto šādu formulu:

  • Kā [ievieto klienta veidu],
  • es vēlos [ievieto to, ko vēlies sasniegt],
  • lai es varu [ievieto vēlamo rezultātu].

Mūsu sportistu gadījumā tas varētu izklausīties šādi:

Kā cilvēks, kurš aizraujas ar fitnesu,
es vēlos iegādāties glītu sporta somu, kas izgatavota no augstākās kvalitātes materiāliem,
lai varu izskatīties stilīgi un izcelties pārējo sporta zāles apmeklētāju vidū.

Šis paņēmiens palīdzēs Tev izprast to, kas ir Tava mērķauditorija un kāda motivācija ir pamatā viņu izvēlēm, turklāt tas arī palīdzēs sagatavot mārketinga stratēģiju un piemērotus reklāmtekstus.

Stratēģija – izvēļu kaskāde jeb choice cascade

Šīs stratēģijas ietvaros Tev būs nepieciešams pārdomāt visus praktiskos aspektus, kas ir jānodrošina, lai Tava ideja spētu gūt panākumus. Tas palīdzēs izveidot reālu pamatu, no kā atsperties, uzsākot konkrētu virzību uz mērķi.

Tev būs jāatbild uz pieciem jautājumiem:

Kādas ir Tavas cerības un mērķi?

  • Piemēram: Es vēlos atvērt interneta veikalu, kurš mēnesī pārdod 500 kreklus ar manu dizainu.

Kas ir Tavi konkurenti?

  • Piemēram: Citi neatkarīgie dizaineri un mākslinieki.

Kā Tu gūsi panākumus izvēlētajos tirgos?

  • Piemēram: Pieejamība – savus produktus es tirgošu onlainā, nevis tikai nelielās bodītēs.
  • Un vēl: Unikāls piedāvājums – mans dizains spēs uzrunāt manu mērķauditoriju tā, kā citi zīmoli to nespēj.

Kāds tehniskais nodrošinājums man būs nepieciešams, lai to sasniegtu?

  • Piemēram: Nepieciešams izveidot internetveikalu, jāizstrādā dizaini, jāizgatavo t-krekli, jāsagatavo e-pasta mārketinga stratēģija, jāizveido sociālo mediju konti utt.

Kādas pārvaldības sistēmas man būs nepieciešamas?

  • Piemēram: Man ir vajadzīga interneta platforma, kurā izveidot veikalu (piemēram, Mozello), man ir vajadzīga sistēma, kas ļaus sazināties ar ražotāju, lai norādītu, cik produktus nepieciešams izgatavot, man būs vajadzīga inventāra pārvaldības sistēma, lai sekotu līdzi krājumiem utt.

Atbildot uz šiem jautājumiem, Tu gūsi priekšstatu par to, kas konkrēti būs nepieciešams, lai izveidotu veiksmīgu uzņēmumu.

Tagad – uz priekšu

Ideju definēšana un validēšana ir nepārtraukts process, ko būs nepieciešams darīt atkal un atkal – arī tad, kad Tavs bizness jau būs uzņēmis apgriezienus. Tādēļ ir būtiski saprast, kāda stratēģija Tev der vislabāk un kas Tev palīdz pieņemt pārdomātus un objektīvus lēmumus.

Šajā posmā ir svarīgi atcerēties, ka Tev nav jātiecas uz perfekciju. Vēlme ideju nopulēt līdz ideālam ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ jaunie uzņēmēji tā arī netiek līdz darbībai. Atceries – ja Tev ir izdevies definēt produktu, mērķus un darbības, kas palīdzēs to sasniegt, Tev ir viss nepieciešamais, lai sāktu darboties.

Vērtīgu ideju radīšana ir viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar kādiem uzņēmēji sastopas.

Šajā rakstā izklāstītie paņēmieni var palīdzēt nonākt pie skaidrākas izpratnes par Tavas idejas potenciālu un to, kas būs nepieciešams, lai pārietu pie nākamās fāzes – biznesa plāna realizēšanas.

Biznesa Akadēmijas nākamajā rakstā aplūkosim to, kā efektīvi un produktīvi uzsākt darbu.

Nepalaid to garām! Ienāc akademija.mozello.lv un pieraksties Biznesa Akadēmijas jaunumiem.