Praktiski padomi kā trāpīt personiskā un biznesa mērķa desmitniekā

Bruno Veberis
Praktiski padomi kā trāpīt personiskā un biznesa mērķa desmitniekā

Varu saderēt, ka ir dzirdēts ļoti daudz dažādas informācijas par pareizo, precīzo, lielo un visādo mērķu nospraušanu un sasniegšanu. Kur gadījies, kur ne, bet varu arī saderēt, ka lielākā daļa šo nosprausto mērķu īstenošana nemaz netika sākta, tie tika pusceļā aizmirsti vai tā arī nekad netika realizēti.

Šajā rakstā ir apkopots šis tas, kas tiešām ļoti efektīvi palīdz nospraust mērķus un turēties pie to sasniegšanas plāna.

Einšteins zināja, kur ir īstā problēma

“Neprāts: nemitīgi darīt vienu un to pašu un cerēt uz atšķirīgu rezultātu.”

Viena no lielākajām cilvēces problēmām ir nespēja mainīt ieradumus vai mēģināt strādāt citādi. Ir taču bieži dzirdēts par tiem, kas nevēlas ieviest kādu jaunu sistēmu vai redz, ka konkurenti sāk viņus apsteigt, bet nevēlas neko mainīt savā darba stilā, cerot, ka notiks brīnums un pēkšņi viss aizies, darot visu tieši tāpat kā līdz šim.

Mainīt pieeju darbam, mērķu nospraušanai u.c. ir ļoti sarežģīti, tāpēc šeit var nākt palīgā divas būtiskas lietas: ieradumu maiņa un laika uzskaite.

Sliktie un labie ieradumi

Šajā gadījumā nav runa par smēķēšanas atmešanu, kaut gan, ja Tu smēķē, noteikti ir vērts apsvērt arī šī ieraduma atmešanu. Turklāt, lai izveidotu šo ieradumu, taču nevajadzēja pielikt lielas pūles! Daudz kas slēpjas disciplīnā, slikto ieradumu atmešanā un labo, jauno ieradumu izveidē.

Šajā sakarā izcili var palīdzēt Stīvena R. Koveja grāmata “Ļoti veiksmīgu cilvēku septiņi paradumi”. Šī grāmata ne tikai palīdzēs saprast, kā veidot ieradumus, bet arī lieliski iedvesmos.

Laika zudumi

Vēl viens būtisks personisko un biznesa mērķu ienaidnieks ir laika zudums. Laiks bieži vien kaut kur pazūd. Viss it kā ir lieliski saplānots pa minūtēm, bet tāpat neko nevar paspēt izdarīt un mērķi attālinās… Ak, kā attālinās…

Rīcības plāns pretī risinājumam ir nevis nemitīgi darīt vienu un to pašu un nemitīgi saņemt milzīgus laika zudumus, bet gan mēģināt identificēt laika zudumus. Šajā sakarā ļoti palīdz laika uzskaite. Laika uzskaiti var veikt gan plānotājā, gan speciālās programmās, gan arī Excel tabulā, kur Tev ir svarīgi atzīmēt:

  • datumu;
  • darba uzdevumu;
  • nelielu komentāru, aprakstu;
  • laiku, cikos uzdevumu sāki veikt, un laiku, cikos to paveici.

Arī šis ir ieradums, kuru ir ļoti grūti izveidot, tomēr, ja vēlies gūt panākumus, laika uzskaite ir ļoti būtiska. Pēc tam Tu vari reizi nedēļā veltīt 15 minūtes, lai apskatītu un izanalizētu, kur ir notikusi lielākā laika noplūde, un nākamajā nedēļā mēģināt to novērst.

Interesanti, ka bieži vien sanāk secināt, ka lielākā daļa darbdienas sastāv no neproduktīvā laika, kad it kā kaut kas ir darīts, bet bez jebkāda rezultāta. Tie arī ir brīži, kas mūs attālina no nospraustā mērķa sasniegšanas.

Beidzot — paši mērķi

Kāpēc par mērķiem sāku runāt tikai tagad? Tāpēc, ka mērķu nospraušana bez jauniem, labiem ieradumiem un efektīvas laika plānošanas neko nenozīmē.

Vēlreiz gribu uzsvērt, ka ir māksla nevis sadalīt darbus pa minūtēm, bet tos tiešām izpildīt. Māksla nav nospraust mērķi un to pēc gada nesasniegt. Vai nospraust 10 šīs dienas mērķus un sasniegt tikai pirmos divus.

Vecais labais SMART mērķis

SMART (specific, measurable, achievable, relevant, time limited) mērķa nospraušana nenozīmē, ka tam ir jābūt kam sarežģītam un garam. SMART mērķis prasa tikai to, lai mērķis būtu precīzs: konkrēts, reāls, sasniedzams, piemērots un sasniedzams noteiktā laikā.

Piemēri:

  • Palielināt klientu skaitu par 5 % nākamo 6 mēnešu laikā.
  • Pārdot par 20 % vairāk preces X vasaras mēnešos.
  • Izlasīt grāmatu par efektīvu ieradumu veidošanu šī mēneša laikā.

Apēst ziloni?

Problēmas ar ziloņa ēšanu ir vairākas. Tas ātri bojājas, jo ir pārāk liels, to ir grūti apēst, jo, pat ēdot mazus gabaliņus, pēc vairākām dienām Tev kļūs slikti. Ko darīt? Ir vairāki varianti! Nemēģināt apēst ziloni sākumā — tā vieta medīt kādu mazāku dzīvnieku. Vai nomedīt ziloni, bet kopā ar komandu.

Lieli, ilgtermiņa mērķi ir lieliski, bet pārāk tālas un nepārskatāmas nākotnes dēļ tie bieži vien izgāžas gan personiskajā, gan profesionālajā dzīvē.

Līdz ar to bez pieredzes un zināšanām ziloņa medīšana un ēšana vienatnē varētu būt pārāk grandiozs mērķis.

Mācāmies no atkarīgajiem

Nesen, skatoties kādu TV raidījumu, kurā pārim bija jāizdzīvo uz vientuļas salas 21 dienu, uzzināju interesantu lietu, kas ļoti labi saslēdzas ar mērķu nospraušanu un sasniegšanu.

Atklājās, ka raidījuma dalībnieks iepriekš bija ārstējies no narkotiku atkarības. Izdzīvošanu uz šīs salas viņš salīdzināja ar cīņu ar atkarību.

Izrādās, ka sasniegt mērķi palīdz laika sadalīšana iespējami mazās daļās: nedēļās, dienās, stundās, minūtēs vai pat sekundēs. Tā pati grāmatas lasīšana var pārvērsties vairāku mēnešu projektā, ja mēs nesadalām šo pavisam nelielo projektu sīkos posmos, piemēram, katru rītu pie kafijas izlasīt divas lappuses vai pirms gulētiešanas izlasīt piecas lappuses.

Kā nospraust mērķus

Viena no svarīgākajām lietām mērķu nospraušanā ir nelikt visus mērķus vienā putrā, bet tos atdalīt, piemēram, personiskie mērķi, mērķi kopā ar ģimeni, profesionālie mērķi, uzņēmuma mērķi, pārdošanas mērķi utt.

Lūk, pavisam neliela ilustrācija, kā Tu vari nospraust mērķi un domāt par to shematiski, virzoties uz priekšu pavisam maziem soļiem.

Svarīgākais mērķu nospraušanā ir:

  • SMART mērķis — konkrēts, reāls, sasniedzams, piemērots un sasniedzams noteiktā laikā;
  • pirmie soļi, kurus spersi, lai to sasniegtu.

Lai Tev nepaliktu slikti no lielā veicamo darbu apjoma, dodies uz priekšu maziem soļiem. Nav svarīgi, ka Tev uzreiz nebūs plāna tam, kas notiks trešajā vai ceturtajā mēnesī. Tev uzreiz ir jāzina virziens un pirmie soļi, kurus Tu sper pareizajā virzienā. Pēc tam vēja plūsma var mainīties, Tu vari saskatīt īsāku ceļu, var pavērties iespēja un kāds Tevi varbūt paķers līdzi vai varbūt Tu ielēksi kādā vilcienā. Tāpēc nelauzi galvu par visām niansēm!

Zini savu mērķi un sper pirmos soļus tā virzienā tagad!

Piemērs:

Šī ilustrētā pieeja nedaudz līdzinās Agile pieejai, ko izmanto programmēšanā. Kad ir zināms, kurp ejam, ir skaidri pirmie soļi, bet tad procesā mēs varam veikt uzlabojumus, papildinājumus utt. Jo skaidrs ir viens: tiklīdz Tu sāksi kaut ko darīt, Tev būs daudz vairāk informācijas, kuru Tu varēsi likt lietā katrā nākamajā solī.

Savukārt, ja patērēsi ļoti daudz laika, sīki izplānojot katru soli un katru lietu vairākus mēnešus uz priekšu, Tu šodien nekur nepavirzīsies mērķa sasniegšanā. Tu patērēsi daudz laika plānošanā, kas, iespējams, pēc dažiem mēnešiem nekam vairs nebūs derīga. Un, būsim atklāti, kurš lasa šos milzīgos dokumentu apjomus?

Jo īsāk, jo precīzāk, jo tuvāk šodienai, jo labāk!

Kā nospraust mērķus 3D

Nospraust mērķus uz papīra ir diezgan vienkārši, bet ne vienmēr tā ir pati efektīvākā metode. Nesen arī Latvijā ir parādījusies metode Lego Serious Play, ar kuras palīdzību uz katru situāciju ir iespējams paskatīties citādi. Tostarp uz mērķu nospraušanu un sasniegšanu. Īpaši, ja ir runa par uzņēmuma komandas mērķu nospraušanu. Mēs taču zinām, cik grūti ir sasniegt mērķus, kurus ir nospraudis kāds, kas, iespējams, nemaz neapzinās reālo tirgus situāciju.

Paskatīšanās uz lietām 3D modelī ļauj domāt pilnīgi citādi — daudz efektīvāk. Šī metode ir nopietna sapulce ar sevi, izejot ārpus kastes, rāmjiem un ikdienas.

Kā vizualizēt mērķus

Vizualizācijai ir ļoti daudz veidu — kurš Tev ir tīkamākais? Vari izmantot vairākus! Vari izveidot kolāžu, kas atradīsies pie Tava rakstāmgalda, vari izveidot Ganta diagrammu, kas ļoti labi ilustrē visu mērķi kopumā un tā nianses.

Vienkāršs Ganta diagrammas piemērs. Papildus var pievienot tādas kolonas kā ilgums, statuss, iesaistītie cilvēki.

Šajā sakarā Tu vari izplānot precīzu laiku pirmajiem soļiem un ielikt aptuvenas aprises nākamajiem lielajiem soļiem, bet nianses izplānot nedaudz vēlāk. Tādējādi Tev saglabājas kopskats par aptuvenu notikumu virzību un Tu vari lieliski plānot ikdienas darbus, paredzot kalendārā vietu mērķa X nākamajiem soļiem, bet identificēt, kādi tieši šie soļi būs, brīdī, kad Tev būs vairāk informācijas un rezultātu no pirmajiem soļiem, ko spersi tūlīt.

Rīki, kas palīdz sasniegt mērķus

Kanban board un Trello

Ir izgudrots ļoti daudz dažādu rīku, kas var palīdzēt plānot darbus, uzdevumus un kontrolēt to izpildi. Viens no svarīgākajiem posmiem mērķu sasniegšanā ir progress, tieši tāpēc es vēlos izcelt Kanban board un tā populāro elektronisko versiju Trello. Ja esi reālu, taustāmu lietu piekritējs(-a), noteikti izvēlies izveidot īsto Kanban plānu. Tas Tev palīdzēs vērot progresu, lai sajustu nelielās uzvaras un sasniegumus, kas noteikti Tev palīdzēs ātrāk sasniegt mērķus. Trello ir lieliska šīs metodes elektroniskā versija, kas pieejama gan kā lietotne, gan online programma. Trello pamata versija ir par brīvu. Savukārt savu Kanban dēli vari izveidot, liekot lietā fantāziju un gaumi attiecībā uz noformējumu. Dēļa milzīgā priekšrocība ir tā, ka tas vienmēr ir acu priekšā! Tātad atgādina par sevi un Taviem mērķiem!

Todoist

Lieliska lietotne ir arī Todoist, kurā vari reģistrēt gan personiskajā, gan profesionālajā dzīvē darāmos darbus. Šīs lietotnes pamata versija ir par brīvu. Tā noteikti palīdzēs salikt mazos mērķus un kontrolēt to izpildi.

Citas darbu plānošanas programmas

Citas populāras darbu plānošanas programmas ir Asana, Nozbe, Wrike utt., kurās Tu vari veidot projektus un uzticēt atsevišķus uzdevumus kolēģiem. Šīs programmas, tostarp Trello, ir izcilas, ja plānots kopā ēst ziloni. Tāpat var izlīdzēties ar tradicionālo Excel, Google Docs, online kalendāru vai gluži vienkārši parasto piezīmju grāmatiņu, bet tad laikam ir jāatgriežas pie pirmā punkta un Einšteina novērojuma.

Privātā un profesionālā dzīve

Tā kā nedaudz pieskārāmies privātajai dzīvei, te ir neliels turpinājums. Ir ļaudis, kas vienas dienas laikā paspēj ļoti daudz. Un ir tādi, kas nedēļas laikā izdara neko! Ir tādi, kas ir čempioni profesionālo mērķu sasniegšanā, bet atstāj novārtā privātos.

Šajā sakarā vēlos pastāstīt par kādu grāmatu, kuras viens no autoriem arīdzan ir Stīvens R. Kovejs, kā arī A. Rodžers Merils un Rebeka R. Merila, “Sāc ar svarīgāko”.

Grāmata ir diezgan bieza, tomēr sausais atlikums, ko es gribu pieminēt, ir, protams, spēja nodalīt prioritātes, bet, pats galvenais, sadalīt savu dienu lomās. Lomu sadale palīdz ne tikai izpildīt svarīgākos uzdevumus, bet arī veltīt gana daudz laika sev, ģimenei un draugiem. Jo, kā mēs zinām, nospraužot ambiciozus mērķus, visu diennakti varam veltīt to sasniegšanai…

Kad sākt?

Vakar! Vai tūlīt pat! Neatliec neko uz rītdienu, pirmdienu, nākamo mēnesi vai nākamo gadu. Tās ir tikai atrunas, lai turpinātu saņemt tos pašus rezultātus un neveidot jaunus ieradumus.

Kā Tu sasniedz savus mērķus?

Šis bija īss kopsavilkums par pieredzi un zināšanām saistībā ar mērķu nospraušanu un sasniegšanu pēc uzkāpšanas uz daudziem grābekļiem, pēc daudzu sistēmu izmēģināšanas, kuras nav strādājušas.

Varbūt Tev ir kāda izcila metode, padoms, ko vari ieteikt?
Pastāsti mums un citiem!