9 preces, kuras lieliski vari pārdot kā Ziemassvētku dāvanas

Bruno Veberis
9 preces, kuras lieliski vari pārdot kā Ziemassvētku dāvanas

Zvaniņš skan, zvaniņš skan, Ziemassvētki brauc, dāvanas būs tev un man – Tu sauc, redzot, cik ļoti pircējiem iet pie sirds Tava veikala piedāvātās preces.

Bet kā nonākt līdz šai idillei...? Virs tavas galvas iedegas spuldzīte! Tu izlasi šo rakstu un pēkšņi tavā galvā iešaujas vairākas superīgas Ziemassvētku dāvanu idejas! Ja Tu vēl šaubies, vai tas tiešām varētu būt tik vienkārši, met šīs domas pie malas. Tas IR vienkārši. Turpini lasīt.

Šajā rakstā aplūkosim lietas, ko vairums cilvēku labprāt saņem Ziemassvētkos, turklāt pieminēsim arī tās preces, kuras prieku sagādā mazāk. Pačukstēsim – zeķes nav nevēlamo dāvanu sarakstā! Ceram, ka, rakstu izlasot, jau zināsi, ko vēlies pārdot kā savu īpašo Ziemassvētku piedāvājumu!

9 (pieprasītu) dāvanu idejas, kuras burtiski izķers

Ja pievienosi šajā sarakstā iekļautās dāvanas savam interneta veikalam, tās noteikti nopirks un Tu nevarēsi atkauties no apmierinātiem klientiem. Esam apkopojuši visdažādākās idejas, un apsolām, ka šis visaptverošais saraksts būs vienīgais, kas Tev šajā sezonā būs nepieciešams.

1. Pārsteiguma dāvanas

Daži cilvēki dievina pārsteigumus, bet citiem šī doma vien izraisa šermuļus. Jā, vienmēr pastāv risks, ka dāvana būs pilnīgi nepraktiska, bet ja nu tā ir Tava iespēja uzdāvināt cilvēkam foršāko dāvanu pasaulē?

Brīvdienu kokteiļu komplekts, uncommongoods.com, 2019

Pārsteiguma dāvanu kategorijā mēs esam iekļāvuši negaidītas un izklaidējošas dāvaniņas. Piemēram:

  • Tumsā spīdošas eglīšu mantiņas
  • Kokteiļu jaukšanas komplekti
  • Recepšu grāmata “31 diena ar brokoļiem”
  • Ravioli gatavošanas komplekti

Padomā par produktiem, kas pieejami Tavā veikalā, un centies saprast, kā tos uzlabot, pievienojot papildu vērtību. Ja šķiet, ka esi iestrēdzis, ieraksti googlē “dīvainas/trakas/neparastas [tavas nišas] preces”, piemēram, “neparastas rotaslietas”. Tur noteikti atradīsi dažas idejas.

Pats labākais ir tas, ka šīs dāvanas derēs ikvienam, tādēļ šo interesanto dāvanu iekļaušana veikala piedāvājumā ļaus Tev apmierināt dažāda dzimuma un vecuma klientu vajadzības.

2. Praktiskas dāvanas

Praktiskā latvieša sapnis ir saņemt praktisku dāvanu, ko lietot ikdienā. Kas ir noderīga dāvana? Tualetes papīrs? Teorētiski, jā... Bet diez vai tā būs labākā izvēle, īpaši, ja tā vietā vai dāvināt:

  • Virtuves piederumus, piemēram, virtuves dēlīti (ideāli piemērots tiem, kas pārdod koka izstrādājumus)
  • Dvieļus
  • Dzērienu traukus, piemēram, izotermiskas krūzes
  • Vairākkārt izmantojamie maisiņi (tos var pārdot jebkurš rokdarbu veikals)

Padomā, ko Tu jau pārdod, un pievieno sortimentam preces, ko, Tavuprāt, cilvēkiem patiktu lietot diendienā.

Lieliskā Getsbija iepirkumu soma, The Literary Gift Company, 2019

Visas šīs praktiskās dāvanas atvieglo mūsu ikdienas gaitas, tādēļ saņēmējs par tām noteikti priecāsies, tātad apmierināts būs arī tas, kurš dāvanu iegādājās Tavā veikalā!

3. Mājīgs apģērbs

Aukstie ziemas mēneši ir īstais laiks, lai pārdotu siltu un mājīgu apģērbu. Mēs nevaram iedomāties piemērotāku laiku, lai sasegtos ar septiņām segām. Nu, labi, segas varbūt arī neskaitās apģērbs, bet ziemas laikā tas nemaz nav tālu no patiesības.

Tā kā drēbes laika gaitā novalkājas, cilvēki vienmēr meklē ko jaunu. Dažas mīkstas un siltas idejas:

  • Segas
  • Džemperīši ar kapucēm
  • Šalles, dūraiņi un cepures
  • Zeķes

Šīs lietas būs Tev ideāli piemērotas, ja savā veikalā pārdod pašdarinātas šūtas vai adītas lietiņas. Turklāt šīs preces būs pieprasītas gan Ziemassvētku, gan visas ziemas sezonas laikā. Iespējams, Tavi pārdošanas apjomi pēc svētkiem pat palielināsies!

4. Dāvanu kartes

Ak, dāvanu kartes... Slinkā dāvinātāja mīļākā lieta. Cilvēki izvēlas pirkt dāvanu kartes, jo tās izvēlē nav jāiegulda lielas pūles, kā arī ar dāvanu karti ir ļoti grūti nošaut greizi.

Katrs otrais cilvēks dod priekšroku dāvanu kartei, nevis konkrētam produktam. Mēs nevienam neko nepārmetam – dāvanu kartes saņēmējam dod iespēju izvēlēties tieši tādu dāvanu, kādu viņš vēlas. Un kas gan var būt labāks par to?

Lielākā daļa interneta platformu piedāvā tehniskus risinājumus dāvanu karšu iegādei, tādēļ lieki nedomā! Dažas idejas:

  • Tava veikala dāvanu karte
  • Dāvanu karte kopā ar citiem zīmoliem kā partneriem (piemēram, ja Tavs veikals piedāvā ekskursijas, vari pārdot dāvanu karti, kas piedāvā doties degustācijas ekskursijā uz kādu netālu esošu vīna darītavu.

Dāvanu karte SPA, Unimarine SPA, 2019

Izveido digitālās dāvanu kartes un piedāvā tās tiem, kas dāvanu iegādi atlikuši uz pēdējo brīdi. Tā ir perfekta dāvana, ko var nopirkt un saņemt pāris sekunžu laikā, ja ar steigu nepieciešams kaut ko palikt zem Ziemassvētku eglītes.

5. Pieredze

Šobrīd, kad arvien biežāk cilvēki izvēlas viens otru neapdāvināt ar dažādiem krāmiem, popularitāte aug dāvanām, kas ļauj gūt jaunu pieredzi. Lūk, kā augusi šādu dāvanu popularitāte!

Pieredzes dāvanas, Google Trends, 2019

Terminu “pieredzes dāvanas” var interpretēt dažādi, tomēr pamatā tas attiecas uz pieredzi, ko var iegūt caur kaut kādu aktivitāti. Kādam tas būs rodeo, bet citam – ķiršu lasīšana. Daži tradicionāli pieredzes dāvanu piemēri:

  • Biļetes uz teātri, kino, koncertu – tiem, kas raksta blogus par kultūras notikumiem
  • Diena SPA – lieliska izvēle, ja veikalā jau pārdod citus skaistumkopšanas produktus
  • Kempings, nakts pārgājieni – perfekti ceļojumu blogeriem vai tūrisma preču veikaliem
  • Gatavošanas, šūšanas, mākslas u.c. Meistarklases – tas būs lielisks veikala papildinājums, ja preces izgatavo pats!

Ja nolem veikalā ievietot pieredzes dāvanas, centies pievienot vairākas – dažas mierīgākas, bet citas, kas būs aktīvākas. Tā Tu dosi saviem klientiem lielākas izvēles iespējas.

6. Luksusa preces

Lai gan Ziemassvētki ir ģimenes un tuvības laiks, tas nenozīmē, ka dāvanām jābūt pieticīgām. Bet ko tas īsti nozīmē?

2018. gadā tika lēsts, ka aptuveni 33% Amerikas pieaugušo dāvanām iztērēs aptuveni 1000 USD uz vienu cilvēku. Tika sagaidīts, ka 22% amerikāņu iztērēs starp 500 un 900 USD uz dāvanu vienam cilvēkam, 29% – starp 100 un 499 USD, bet tikai 3% mazāk par $100. Tātad domā par dāvanām, kuru vērtība rakstāma vismaz ar trim cipariem.

Kaklarota ar sirsniņām, KAY Jewelers, 2019

Lai nu kā, dārgu luksusa preču iekļaušana veikalā dod taviem klientiem lielākas izvēles iespējas cenas ziņā. Dažas preces, kas kotējas kā luksusa dāvanas:

  • Dārglietas
  • Brīvdienu ceļojumi
  • Smaržas
  • Dizaineru preces

Ja kāds no minētajiem produktiem iederas Tavā nišā – iekļauj to! Ja nē – neuztraucies. Mēs ticam, ka jebkuru produktu ir iespējams pacelt nākamajā līmenī.

Iepako savu luksusa preci citādākā iepakojumā, piedāvā dāvanai pievienot ar roku rakstītu kartiņu vai izgatavo preci no dārgākām (tātad – labākām) izejvielām.

7. Skaistumkopšana

Ar skaistumkopšanu un sevis lutināšanu saistītas dāvanas aktualitāti nezaudē nekad. Šādas dāvanas arī parasti nerada robu kabatā, kaut gan nav tālu jāmeklē arī dažādas luksusa skaistumkopšanas dāvanas.

Skaistumkopšanas dāvanas, Google Trends, 2019

Dāvanas, kas saņēmējam ļauj sevi palutināt, var būt daudz un dažādas:

  • Bārdas eļļas
  • Vannas bumbas un dušas želejas
  • Sāls lampas
  • Sejas maskas
  • Smaržīgas sveces

Šie produkti izcili iederēsies blogā par skaistumkopšanu, veikalā, varbūt pat fitnesa blogā. Domājot par to, kādus produktus iekļaut veikalā, apsver to cenas. Parasti prātīgi ir iekļaut gan dārgākas, gan cenas ziņā pieejamākas dāvanas. Tādējādi ikviens varēs tikt pie kārotā.

8. Personalizētas dāvanas

Kurš gan nepriecātos par krūzi ar uzrakstu “Labākais cilvēks pasaulē”? Vai t-kreklu ar trīs kaķēniem, kas jāj ar zirgu? Personalizētas dāvanas ir īpašas, jo tās ir unikālas.

Pats labākais ir tas, ka šajā kategorijā dāvanu iespējas ierobežo vienīgi tava iztēle. Tev jāpiedomā tikai par to, lai veikals izskatītos organizēts un visas lietas, ko pārdod, saskan ar tava zīmola identitāti.

Kafijas krūzes, veikals “Wait But Why”, 2019

Mūsdienās gandrīz jebkuras lietas dizainu iespējams personalizēt. Bet Ziemassvētku sezonā cilvēki visvairāk pērk šādas dāvanas:

  • Krūzes
  • Kaklarotas
  • Džemperīši ar kapucēm
  • Segas

Šīs preces vari izgatavot pats, vai arī to vari uzticēt trešo pušu piegādātājiem. Izmantojot Tavus dizainus, viņi apdrukās klientu izvēlētās preces un nosūtīs tās klientiem.

9. Hobiju dāvanas

Cilvēkiem patīk tērēt naudu hobijiem, jo to vērtība mērāma pašizaugsmē. Mūsdienās hobiju produktu tirgus ļoti strauji aug. Turklāt Tu vari apvienot pieredzi ar hobiju, tādējādi iegūstot ļoti īpašu dāvanu.

Šokolādes degustācijas komplekts, Askinosie tagret: _blank, 2019

Iespējams, ka Tava bloga pamatā ir Tavs hobijs. Padomā, kādas ar Tavām interesēm saistītas dāvanas Tu pats gribētu saņemt. Piemēram:

  • Ja Tava mājaslapa ir ar māksliniecisku ievirzi, veikalā vari ievietot zīmuļu kārbas, skiču bloknotus, origami locīšanas komplektus
  • Ja raksti blogu par ēst gatavošanu vai Tev pieder veikals, kurā pārdod dažādus virtuves piederumus, izvēlies recepšu grāmatas, mērvienību špikerus, ko izmantot virtuvē
  • Dažādu koka izstrādājumu veikalā ideāli iederēsies kokgriezumu komplekti, grāmatas par koku un tā apstrādi

Tas viss ir atkarīgs no Tava nišas tirgus un interesēm. Padomā par to, kādas preces Tu vēlētos iegādāties saviem hobijiem. Visticamāk, tās vēlēsies nopirkt arī Tavi klienti!

3 veidu dāvanas, kuras cilvēki nepērk

Nav nekā briesmīgāka, kā skatīties, kā kāds izsaiņo savu dāvanu un samocīti smaida. Viņš pagriežas, lai pateiktu paldies, un Tu saproti, ka ar dāvanu esi nošāvis vismaz pāris kilometrus pa kreisi. Atzīsti – Tu diez vai vēlies, lai šādā situācijā nonāk Tavi klienti.

Šeit būs 3 preces, kuras vari necensties ievietot savā veikalā, jo neviens tās īsti negrib saņemt dāvanā.

1. Pārdāvinātas un lietotas dāvanas

Lietotu preču pārdošana un dāvināšana ir piņķerīga lieta. Pirmkārt, nav nekādas garantijas, ka lietotā prece strādā un tai nav vizuālu defektu. Otrkārt, kā Tu vari pielikt cenu kaut kam, kas jau ticis lietots? Treškārt, tiek uzskatīts, ka dāvināt lietotas preces Ziemassvētkos nav piedienīgi. Nu, vienīgi gadījumos, kad par šādu dāvanu tēmu vienojušies visi dāvinātāji.

Kas attiecas uz dāvanu pārdāvināšanu… 2018. gadā amerikāņi par negribētām dāvanām iztērēja 13 miljardus ASV dolāru. Izklausās traki, ne? Bet tas vēl nav viss – 22% negribēto dāvanu 2 miljardu dolāru vērtībā tika pārdāvinātas citiem cilvēkiem. Kā Tu domā – kāda ir iespēja, ka pārdāvinātās dāvanas saņēmējs par to priecājās?

Izņemot gadījumu, kad Tavs internetveikals pārdod tieši lietotas preces, neiesakām tās iekļaut piedāvājumā. Lielākā daļa cilvēku nevēlas tās saņemt Ziemassvētkos.

2. Mājas uzkopšanas līdzekļi

Mājas uzkopšanas līdzekļi skaitās praktiskas dāvanas, tomēr tie nav tā labākā dāvanas izvēle, jo var radīt negatīvas asociācijas.

Iedomājies, ka uzdāvini savai mammai 12 Fairy pudeles. Kādas sajūtas? Viņa droši vien uz Tevi dīvaini paskatīsies un padomās, ka viņas mazgātie trauki nav pietiekami tīri. Uz saldo ēdienu vari necerēt!

Atkal – diez vai Tu vēlies, lai tā jūtas Tavi klienti, tādēļ necenties pārdot tīrīšanas līdzekļus kā Ziemassvētku dāvanas.

3. Dekoratīvi krāmi

Keramikas eņģelīši, koka sniegpārsliņas, mikroskopiskas vāzītes un pudelītes ir tās dāvanas, par kurām priecāsies vien retais.

Ziemassvētki ir laiks kad dāvināt mīļas (vai vismaz noderīgas) dāvanas. Dekoratīvi sīkumi parasti izskatās tā, it kā dāvana nopirkta pēdējā brīdī. Turklāt mēs dzīvojam laikā, kad arvien vairāk cilvēku domā par minimālismu un to, kā izvairīties no liekiem pirkumiem un krāmiem. Tādēļ labāk šādas lietas veikalā nelikt.

Uz priekšu!

Brīvdienas ir saspringts laiks gan Tev, gan Taviem pircējiem. Pircēji vēlas atrast lieliskas dāvanas, neiztērējot pārāk daudz laika, bet Tu vēlies, lai dāvanas pirktu tieši pie Tevis.
Pārskati šo sarakstu un izlem, kuras idejas derētu Tavam nišas tirgum. Tad atrodi īstos piegādātājus vai izgatavo preces pats, ievieto tās veikalā un uzsāc reklāmas kampaņu!

Ziemassvētku dāvanu galvenais mērķis ir parādīt tās saņēmējam, ka dāvanā ieguldīts laiks un izdoma. Esi apdomīgs un šaubu gadījumā uzdod sev jautājumu – ko es pats gribētu saņemt?

Tagad uz priekšu! Sāc ievietot dāvanas savā veikalā un kļūsti par mīlētāko kiberZiemassvētku vecīti!