Darbs no mājām: 5 veidi, kā uzspridzināt produktivitāti

Bruno Veberis
Darbs no mājām: 5 veidi, kā uzspridzināt produktivitāti

Darbs no mājām - lielisks risinājums biznesa uzsākšanai / vadīšanai ar mazu budžetu vai kādai citai sirdslietai ar ko nodarboties un iespējams iegūtu papildus ienākumus.

Tomēr, tam līdzi nāk neskaitāmi kārdinājumi, kuri šķiet mazi, bet zog mūsu uzmanību, un ne tikai ietekmē koncentrēšanās spēju, bet arī darba efektivitāti. Rezultātā daudz tiek darīts, bet īsti nekas nav izdarīts, un papildus tam vēl sajūta, ka nekam nepietiek laika.

Tādēļ te būs 7 ieteikumi, kā rīkoties, lai radītu vidi, kurā darbs no mājām nepārvēršas par neproduktīvu murgu, kurā diena sajūk ar nakti un mājas pienākumi saplūst ar darbu.

1. Ievies sev noteiktas darba stundas

Strādājot no mājām, ir ļoti ērti kaut ko atlikt, sev sakot: "Nu labi. Es to izdarīšu pēc tam, kad..". Tomēr, tā ir viena no lielākajām kļūdām, ko var pieļaut. Šāda rīcība bieži vien noved pie sajukuma un pazūd ritms, jo viss atliktais pēc tam ir jānoķer.

Tādēļ pirmais ieteikums ir: iespējami stingri noteikt pašiem savas darba stundas gluži, kā tas būtu, ja strādātu ofisā. Tas palīdzēs atdalīt mājas pienākumus un darbu, kā arī samazinās to sajūtu, ka visu laiku atrodies darbā.

2. Atrodi sev neoficiālu ofisu

Darbs no mājām mēdz būt ļoti nogurdinošs tieši emocionāli, jo visu laiku esi vienās telpās, un nav jūtamas pārmaiņas. Ieteikums ir atrast kādu vietu, kur vari produktīvi strādāt kaut vienu dienu vienā/divās nedēļās. Padari to par ieradumu. Tā var būt kafejnīca, tējas/kafijas namiņš vai bibliotēka. Tas palīdzēs ne tikai izlauzties, bet arī nonākt konktaktā ar ārējo pasauli, kas ir ļoti svarīga lieta, lai saglabātu savu veselo saprātu.

3. Saplāno savas dienas

Plānošana daudziem ir nepatīkams un pat biedējošs process, bet tas ir svarīgs etaps, lai neapmaldītos.

Īpaši tad, kad esi pats sava laika noteicējs. Ir ļoti vienkārši pazaudēt laiku visādās citās mazsvarīgās nodarbēs, ja neesi izplānojis savu darāmo lietu sarakstu un grafiku. Internetā, datorā un telefonā ir pieejami neskaitāmi rīki sava laika un uzdevumu plānošanai. Tas pats vecais labais blociņš/laika plānotājs var izglābt Tavu dienu vai pat nedēļu no apjukuma un dzīšanās pakaļ laikam.

Labs veids ir piešķirt darāmajiem uzdevumiem prioritāšu statusus, kur svarīgāko izdari pirmo, un nemaz neķeries klāt citām lietām, kamēr nav paveikti galvenie darbi.

Šādi var efektīvi tikt uz priekšu un nepazust šķietami vienkāršajos un reizēm patīkamākajos darbos, aizmirstot galvenās lietas.

4. Tiec uz viena viļņa ar tuviniekiem

Ģimene vai istabas biedri, ar kuriem dzīvojam kopā, lai arī cik slikti tas izklausītos, mēdz būt vislielākais traucēklis un uzmanības zaglis darbā no mājām. Ir jānostāda robežas un jāliek saprast, ka tas, ka esi turpat blakus un visiem citiem šķietami vispār neko nedari, bet tikai sēdi pie datora, nenozīmē, ka esi jebkurā brīdī pieejams, bet tiešām strādā. Šis punkts prasa laiku un daudz sapratnes, bet ir ļoti svarīgs Tavai efektivitātei darbā no mājām.

5. Izveido darbam draudzīgu atmosfēru

Šis, manuprāt, arī ir viens no svarīgākajiem punktiem. Ja Tev mājās nav noteikta sava vieta, kur strādāt, un katru dienu esi citā istabā vai stūrī, tikai novedīs pie neorganizētības un apjukuma. 

Izveido savu 'vietiņu' - tas palīdzēs radīt arī nopietnības sajūtu par to, ka esi darbā, un uzlabos koncentrēšanās spēju uz darāmo.

Tā kā darbs ir no mājām, tad Tev ir tā iespēja iekārtot savu darba vietu tieši tā, kā vēlies, un strādāt apstākļos, kas Tev palīdz sasniegt vairāk. Izmanto šo iespēju! Sakārto savu ideālo darba galdu, izvēlies piemēroto fona mūziku, apgaismojumu. Viss ir Tavās rokās!

Kādi ir Tavi spilgtākie piedzīvojumi un secinājumi darbā no mājām? Varbūt arī Tev ir kādi ieteikumi kā izteikti uzlabot produktivitāti? Padalies komentāros ar savu pieredzi.

Vēl nestrādā no mājām, bet kāro to darīt? Lielisks veids, lai sāktu ir [izveidot savu mājas lapu vai interneta veikalu.](https://www.mozello.lv popup: yes)