7 svētku mārketinga idejas, lai uzlabotu pārdošanu 2018. gadā (+ 15 papildu idejas)

Bruno Veberis
7 svētku mārketinga idejas, lai uzlabotu pārdošanu 2018. gadā (+ 15 papildu idejas)

Gada rosīgākā iepirkšanās sezona nav aiz kalniem, un mēs vēlamies uzdot tikai vienu jautājumu:

Vai. Tu. Esi. Gatavs?!

  1. gadā cilvēki visā pasaulē svētku pirkumiem internetā iztērēja 108,15 miljardus ASV dolāru, un tas ir par 14,6% vairāk salīdzinājumā ar 2016. gadu.
    Tiek sagaidīts, ka 2018. gada rezultāti uzstādīs jaunus rekordus, jo arvien vairāk cilvēku izvēlas dāvanas pirkt internetā, tā vietā, lai dotos ķemmēt veikalus.

Bet pag, vai tiešām nav par agru sākt domāt par Ziemassvētkiem?

Atbilde ir viennozīmīgs nē. Drīzāk tas jau bija jādara vakar!

Iepriekšējā gada dati parāda, ka dāvanu idejas cilvēki sāka meklēt jau augustā, savukārt jau oktobra otrajā pusē svētku iepirkšanās trakums norisinājās pilnā sparā:

Citiem vārdiem sakot, tieši tagad ir īstais brīdis izstrādāt svētku stratēģiju. Šodien mēs pastāstīsim par dažām gada beigu mārketinga idejām, kas ļaus tev šajā līksmajā laikā celt pārdošanas rādītājus un nopelnīt.

Iepazīsties ar 7 svētku mārketinga idejām, kuras noteikti ir vērts izmēģināt:

  • Veikala klāstam pievieno preces svētku tematikā
  • Uzraksti svētku dāvanu ceļvedi
  • Piedāvā atlaides un bezmaksas piegādi
  • Izveido uznirstošu reklāmu
  • Izmanto e-pastu mārketingu
  • Izmanto reklāmas banerus
  • Atgriez veikalā cilvēkus, kas to jau ir apmeklējuši

1. Pievieno preces svētku tematikā

Šis ir gada skaistākais laiks, un tieši preces, kas radītas svētku noskaņās, ir tās, kas cilvēkiem sniedz to īpašo Ziemassvētku sajūtu. Tieši tādēļ tādas preces, kā Ziemassvētku džemperi, gaismiņu virtenes un viss, kas smaržo un garšo pēc kanēļa, šajā laikā ir īpaši aktuāls.

Lai ko tu arī pārdotu, mēģini padomāt par veidiem, kā pievienoties šim trendam, un izveido sava produkta svētku interpretāciju.

Pārdod drēbes? Izveido savu neglītā Ziemassvētku džempera versiju (tam pat nav jābūt džemperim – izveido neglītos Ziemassvētku dūraiņus, t-kreklus, zeķes... Pilnīgi vienalga!).

Vai tu pārdod ar rokām gatavotas rotaslietas? Ziemeļbrieža Rūdolfa auskari būs tava īstā izvēle.

Preces interjeram? Apbruņojies ar Ziemassvētku spilveniem, svecēm un krūzītēm!

Avots: wfrancisdesign

2. Uzraksti svētku dāvanu ceļvedi

Svētku dāvanu ceļveži varētu būt viens no populārākajiem satura veidiem – tos ir viegli sastādīt un tie ir noderīgi lasītājiem, tādēļ cilvēkiem tie ļoti patīk. Būtiskākais ir tas, ka ar šādu ceļvežu palīdzību var labi nopelnīt – inventāra pārvaldības uzņēmums Stitch izpētīja, ka tirgotāju, kuri izveidoja dāvanu ceļvežus, ieņēmumi palielinājās par vidēji 3,17% no dāvanu ceļvežiem vien.

Kā sastādīt ceļvedi, kas veicina pārdošanu?

Pirmkārt, atrodi savu nišu.

Jo “Ziemassvētku dāvanas taviem draugiem” nebūs pati labākā pieeja – šī tēma ir ļoti plaša, kas nozīmē, ka konkurence varētu būt pārāk sīva, lai nonāktu pirmajās Google lapās. Tādēļ tā vietā, lai censtos izpatikt visiem un riskētu ar to, ka Google tavu lapu neparādīs, centies sašaurināt tēmu.

Piemēram...

Prece: etniska stil aksesuāri
Dāvana: draugam
Bloga virsraksts: “Ziemassvētku dāvanas tavam draugam no Vācijas (Amerikas, Latvijas, vienalga)”.

vai

Prece: koka aksesuāri
Dāvana: vīram
Bloga virsraksts: “Ziemassvētku dāvanas tavam vismīļākajam mežcirtējam”.

Otrkārt, izvieto mērķa atslēgvārdus būtiskās vietās.

Atslēgvārdi ļauj Google atrast tavu rakstu, kad kāds tos ieraksta meklētājā. Paturi prātā, ka meklētāji īpašu uzmanību pievērš atslēgvārdiem tādās vietās, kā:

  • Nosaukuma tagi
  • URL
  • Virsraksts
  • Raksta pirmā rindkopa

Tātad, ja esi sastādījis sarakstu ar “Ziemassvētku dāvanām draugam no Vācijas”, pārliecinies, ka visās šajās vietās esi minējis attiecīgo atslēgvārdu.

Avots: Sprudge

3. Piedāvā atlaides un bezmaksas piegādi

Atlaides un piedāvājumi patīk visiem, bet Ziemassvētku sezonā cilvēki tos praktiski pieprasa. Ziemassvētku iepirkšanās un piedāvājumi iet roku rokā gluži kā Ziemassvētku vecītis un dāvanas – ja tie netiek pasniegti kopā, ļaudis ir vīlušies.

Labās ziņas ir tās, ka atlaides ir ne vien labs veids, kā nodrošināt pircēju apmierinātību, bet arī efektīva apgrozījuma celšanas stratēģija. 17,7% mazo uzņēmumu gada apgrozījuma rada tādi piedāvājumi, kā atlaides, kuponi un tamlīdzīgi.

Kad runājam par svētku iepirkšanos, tieši izdevīgs piedāvājums var būt tas, kas liks klientam izdarīt izvēli starp tavu vai konkurenta piedāvātu prece.

Statistika liecina, ka 87% pircēju, pērkot svētku dāvanas, meklē izdevīgus piedāvājumus, un kopumā 73% visu svētku pirkumu ir kuponu un reklāmas ietekmēti.

Avots: Aldo

Joprojām nevēlies piemērot atlaides?

Bezmaksas piegāde var būt labs risinājums. 73% svētku dāvanu pircēju apgalvo, ka bezmaksas piegāde ir diezgan būtiska un viņi neapsvērtu iegādāties preci, ja par tās piegādi būtu jāmaksā. Šī ir tava iespēja sniegt saviem pircējiem to, ko tie vēlas, vienlaikus nepazeminot preču cenas.

4. Izveido uznirstošu reklāmu

Jā, mēs zinām, ka pirmais, ko iedomājies, dzirdot vārdus “uznirstošā reklāma”, ir “sasodīti kaitinoši”. Bet patiesībā uznirstošie paziņojumi ir kaitinoši tikai tad, kad tie tiek netiek izmantoti pareizi. Ja tās lieto pārdomāti, uznirstošās reklāmas ir izcils veids, kā likt cilvēkiem, kas atstājuši grozā preces, pie tām atgriezties, palielināt abonentu skaitu, kā arī paziņot pircējiem par izdevīgiem piedāvājumiem.

Sumo, uzņēmums, kas piedāvā automātiskus mājas lapu izaugsmes rīkus, analizēja gandrīz 2 miljardus uznirstošo reklāmu un secināja, ka ar uznirstošajām reklāmām mijiedarbojās 3,09% pircēju, un paši labākie uznirstošo reklāmu piemēri spēja piesaistīt 9,28% pircēju. Ar “piesaistīt” šajā gadījumā mēs domājam, ka tas vai nu veicināja pirkumu, vai piesaistīja jaunus klientus.

Kā izmantot uznirstošās reklāmas mājas lapā?

  • Palielini e-pastu sarakstu. Piedāvā apmeklētājiem pierakstīties jaunumu saņemšanai, kad viņi pamet tavu lapu, vai piedāvā atlaidi pirmajam pirkumam.
  • Reklamē īpašos piedāvājumus. Informē pircējus par aktuālajām atlaidēm, izpārdošanām vai bezmaksas piegādi.

Engaga.com ir rīks, kas piedāvā uznirstošās reklāmas un reklāmas banerus, kas palīdzēs pārdot preces un veicinās mājas lapas apmeklētājus pierakstīties jaunumiem. Un – kas ir īpaši svarīgi – Engaga uznirstošie paziņojumi ir īpaši pielāgoti mobilajām aplikācijām, kas nekaitēs taviem Google rādītājiem.

Padoms:
Pētījumi liecina, ka neitrāli un neuzbāzīgi uznirstošie paziņojumi darbojas daudz labāk, nekā lecīgās un košās reklāmas. Ja tavs paziņojums būs vienkāršs, tev izdosies piesaistīt vairāk klientu.

5. Izmanto e-pastu mārketingu

Nē, e-pasts nevaid miris. Cilvēki joprojām labprāt saņem zīmolu jaunumus, ja vien tie ir noderīgi un atbilstoši. E-pasts joprojām ir viena no efektīvākajām mārketinga stratēģijām, kuras vidējais investīciju ienesīguma reitings [ROI] ir 122% – tas ir gandrīz četras reizes vairāk, nekā citi mārketinga veidi, tostarp reklāma sociālajos tīklos un apmaksātās reklāmas.

Ziemassvētkiem tuvojoties, ir būtiski ar steigu iegūt arvien vairāk pircēju e-pasta adreses. Sāc šodien un izveido uznirstošo reklāmu, kas piedāvā pircējiem abonēt jaunumus un saņemt informāciju par īpašajiem piedāvājumiem.

Padoms:
Kāds zīmols izpētīja, ka viņu jaunie abonenti veica pirkumus divreiz biežāk nekā tie, kas jaunumiem bija pierakstījušies jau ilgāku laiku. Citiem vārdiem sakot, nesenie abonenti būs tavi aktīvākie pircēji, un tādēļ tu nedrīksti pārstāt meklēt jaunus klientus.

Paziņo saviem klientiem par preci, ko būsi sagatavojis īpaši svētkiem! Paturi prātā – nebaidies nosūtīt atkārtotu informāciju par savu piedāvājumu, jo ne visi cilvēki uzreiz atver saņemtos e-pastus vai uzreiz veic pirkumu.

Avots: Herschel Supply Co.

Piemēram, ja vēlies reklamēt savu 24 stundu melnās piektdienas piedāvājumu, izsūti četrus e-pastus:

  • Sagatavošanās: iepriekšējā dienā pirms izpārdošanas informē abonentus par to, ka būs izpārdošana. Tas viņiem palīdzēs noskaņoties.
  • Izpārdošanas diena: izpārdošanas dienas rītā izsūti paziņojumus, ka akcija ir sākusies. Noteikti piemini laiku, kad tā beigsies, lai radītu papildu spiedienu.
  • Atgādinājums: Dažas stundas pirms akcijas noslēguma izsūti atgādinājumu tiem abonentiem, kas nav atvēruši tavu pirmo e-pastu, un tiem, kas e-pastu atvēra, bet neveica pirkumus.
  • Pārsteigums: sazinies ar visiem, kas atvēra vismaz vienu no taviem iepriekšējiem e-pastiem, bet kas neveica nevienu pirkumu. Piedāvā atlaižu kodu, ko viņi varēs izmantot tavā mājas lapā nākamo 24 stundu laikā.

Padoms:
Sakārto sarakstu pēc abonentu aktivitātes un pielāgo ziņas atbilstoši katrai grupai. Piemēram, izmanto dažādas kampaņas cilvēkiem, kas atvēra/neatvēra tavus iepriekšējos e-pastus, noklikšķināja/nenoklikšķināja uz taviem paziņojumiem, nopirka/nenopirka preci, ko tu piedāvāji.

6. Izveido reklāmas baneri

Reklāmas baneris – tā lieta, tavas mājas lapas augšpusē vai apakšā, kas informē par aktuālajiem piedāvājumiem – ir vēl viens veids, kā pircējiem nodot informāciju par aktuālajiem svētku piedāvājumiem. Tas ir labs veids, kā nodot informāciju, neuzbāžoties apmeklētājiem (iemesls, kādēļ cilvēkiem nepatīk uznirstošās reklāmas).

Avots: NastyGal. Create high-performing promo bars with Engaga.com.

Ziemassvētku sezonas laikā vari izmantot reklāmas baneri, gan lai informētu par izpārdošanu, gan lai:

  • Reklamētu bezmaksas piegādi;
  • Informētu par pieejamo preču atgriešanas politiku;
  • Piedāvātu pircējiem iesaiņot dāvanas;
  • Paziņotu par jauno, īpašo Ziemassvētku preci.

7. Izmanto Facebook retārgetingu

Ziemassvētku dāvanas meklējot, ļaudis apmeklē daudzas mājas lapas, tostarp tavu. Sliktās ziņas: 96% šo apmeklētāju pametīs tavu lapu, neveicot pirkumu, un par veikalu aizmirsīs.

Viens veids, kā atgūt šos 96%, ir retārgetings jeb atkārtota individualizēta reklāma – reklāma, kas ļaus tev uzrunāt apmeklētājus pēc tam, kad viņi tavu lapu aizvēruši. Retārgetings ir viens no lētākajiem un efektīvākajiem apmaksāto reklāmu veidiem, jo tā mērķauditorija ir cilvēki, kas jau iepazinuši tavu zīmolu un/vai preci.

Pastāv vairāki retārgetinga rīki, tostarp Google Adwords. Paturot to prātā, iesācējiem vislabākais ir Facebook – retārgetinga kampaņas izveidošana ir vienkārša un nesarežģīta, bet piedāvātās iespējas – precīzas, tātad, efektīvas.

Pirms izveido Facebook retārgetinga kampaņu, izdari trīs lietas:

  1. Izveido sava uzņēmuma lapu Facebook (ja Tev tādas vēl nav).
  2. Savieno savu Facebook reklāmas kontu ar interneta veikalu, savas mājas lapas kodā integrējot Facebook aktivitātes izsekošanas kodu (Facebook Pixel). Ja esi Mozello lietotājs, vienkārši nokopē savu izsekošanas kodu un ielīmē to savas mājas lapas galvenes daļā – ej uz Uzstādījumi → Kods → un ielīmē savu kodu sadaļā “Papildu HTML kods HEAD sekcijai''.

3: Izveido personalizēto mērķauditoriju, balstoties uz informāciju par tavas mājas lapas apmeklētājiem.
Facebook reklāmas kontā dodies uz: Audiences → Create a new custom audience → Website traffic.

Kad esi to izdarījis, vari sākt veidot retārgetinga kampaņu. Tikai neaizmirsti no saraksta izvēlēties definēto personalizēto mērķauditoriju.
Reklāmas kampaņu izveidošana ir gan māksla, gan darbs. Es esmu iztērējis vairāk kā pusmiljonu dolāru reklāmās, un varu galvot, ka vislabākajām reklāmām piemīt šādas raksturiezīmes:

  • Tajās ir attēls, kas ziņu plūsmā izcelsies, labākajā gadījumā – video.
  • No attēla vai reklāmas virsraksta ir skaidri saprotams, kas tiek piedāvāts.
  • Tajās iekļauti pierādījumi (piemēram, klientu atsauksmes) vai klientiem draudzīga politika (piemēram, “garantēta 100% klientu apmierinātība”).

Avots: MeUndies

15 papildu idejas, kā Ziemassvētku laikā pārdot vairāk

Vēlies vēl idejas? Te būs:

  1. Piedāvā dāvanas iesaiņot
  2. Pievieno dāvanas pirkumiem virs noteiktas summas
  3. Dod līdzi bezmaksas paraudziņus
  4. Izrotā savu mājas lapu Ziemassvētku noskaņās
  5. Nomaini logo
  6. Izveido savu adventes kalendāru (ar nelieliem nieciņiem, kas veicinās pirkumus, piemēram, atlaižu kodiem, dāvanām pie katra pirkuma)
  7. Sadarbojieties ar citiem zīmoliem
  8. Piedāvā iegādāties dāvanu kartes
  9. Piedāvā pirkumiem pievienot apsveikuma kartītes
  10. Izmanto piepārdošanu
  11. Izveido mērķlapas, lai reklamētu piedāvājumus
  12. Izmanto pašpiegādes ziņojumus
  13. Izmanto Google Ads
  14. Piedāvā iespēju saņemt preces veikalā tajā pašā dienā tiem, kas iepērkas pēdējā brīdī
  15. Palīdzi pircējiem izvēlēties: izcel populārākās preces

Sāc jau šodien!

Sāc gatavoties svētkiem pēc iespējas ātrāk. Izvēlies savu stratēģiju un izveido sarakstu ar lietām, kas tev būs vajadzīgas.

Piemēram, lai izsūtītu e-pastu kampaņu, tev būs nepieciešams e-pasts, attēli svētku noskaņās, Google Analytics, kas ļaus analizēt kampaņas rezultātus, varbūt jāizveido īpaša mērķlapa tavam svētku piedāvājumam, u. tml.

Ja nezini, ar ko sākt, te būs daži padomi:

1: Izveido uznirstošo reklāmu un sāc ievākt e-pastu adreses.
2: Sastādi dāvanu ceļvedi un/vai izveido mērķlapu savam Ziemassvētku dāvanu piedāvājumam. Googlei būs nepieciešams laiks, pirms tie parādīsies meklēšanas rezultātos.
3: Izveido savu svētku preci un sagatavo visu, kas nepieciešams, lai to palaistu tirgū – preces aprakstu, bildes, reklāmas materiālus. Pārliecinies, ka prece ir gatava palaišanai novembra beigās vai decembra pirmajā nedēļā.
4: Integrē savā vietnē Facebook aktivitātes izsekošanas kodu, tad izveido mērķauditoriju, balstoties uz informāciju par tavas mājas lapas apmeklētājiem
5: Sagatavo attēlus Ziemassvētku noskaņās, tostarp sociālo tīklu attēlus, tematiskos mājas lapas rotājumus, e-pasta noformējumu utt.

Tagad laiks ķerties pie darba. Kuras no šīm idejām plāno īstenot? Pastāsti mums komentāros!