5 uzņēmēja maņas, kas būs noteicošās veiksmīga biznesa radīšanā

Bruno Veberis
5 uzņēmēja maņas, kas būs noteicošās veiksmīga biznesa radīšanā

Atklāsim faktu, ko visi jau droši vien zina.

Lielākā daļa jauno biznesu cieš neveiksmi. Statistika norāda, ka pirmajā gadā bankrotē 20 % uzņēmumu, bet pirmo piecu gadu laikā — 50 % uzņēmumu. Tikai aptuveni 30 % no visiem jaunajiem uzņēmumiem izdzīvo, lai sasniegtu savu 10 gadu jubileju.

Iemesli, kāpēc uzņēmumi piedzīvo neveiksmi, atšķiras, bet piekritīsiet, ka dibinātājiem ir liela nozīme tam, vai uzņēmums plūks laurus vai cietīs sakāvi.

Rakstā apskatīsim uzņēmēja piecas maņas, kas bieži izšķir uzņēmuma likteni.

Lūk, 5 (+1) 'veiksmīgu uzņēmēju maņas:

  1. Garša — viņiem patīk panākumu garša
  2. Redze — viņi saskata dažādas iespējas
  3. Dzirde — viņi ieklausās klientu vajadzībās
  4. Oža — viņi spēj saost nepatikšanas
  5. Tauste — ar savu pieskārienu piešķir visam personisku pieeju
  6. Sestā maņa...

Turpini lasīt, lai atklātu uzņēmēju sesto maņu!

Tev patīk panākumu garša

Biznesa veidošana nekad nav viegla. Tā ietver izaicinājumus, simts un vienu problēmu, kas jāatrisina, kāpumus, kritumus un lielu neskaidrību. Bet tad piedzīvojam panākuma mirkļus, kas visu padara tā vērtu.

Veiksmīgi uzņēmēji mīl panākumu garšu daudz vairāk nekā tie nīst neveiksmes. Dažus no visatpazīstamākajiem uzņēmumiem ir radījuši cilvēki, kuri atkal un atkal ir cietuši neveiksmi, bet nekad nav zaudējuši alkas pēc panākumiem — un tieši tas ir iemesls, kāpēc šodien viņi ir sasnieguši panākumu virsotni.

Labs piemērs

Pirms LinkedIn līdzdibināšanas un kļūšanas par investoru tādos uzņēmumos kā PayPal un Airbnb Rīds Hofmans (Reid Hoffman) izveidoja tiešsaistes iepazīšanās un sociālo tīklu platformu SocialNet. Tas, ka nekad neesi par to dzirdējis, izsaka visu — šī ideja bija neveiksmīga.

Avots: LinkedIn

Slikts piemērs

Daudzi, bet neviens nav pieminēšanas vērts. Tie, kuri padodas pēc pirmās piedzīvotās neveiksmes, nenonāk avīžu pirmajās lapās.

Kā nepazaudēt panākumu garšu?

  • Svini mazās uzvaras (pat tad, ja viss brūk un jūk)
  • Izkāp no savas komforta zonas un uzņemies izaicinājumus — tādā veidā panākumu garša būs vēl saldāka

Tu redzi iespējas

Veiksmīgi uzņēmēji labi pieprot vienu lietu — ieraudzīt iespējas un izmantot tās. Dažas no šīm iespējām ir acīmredzamas, savukārt citas nav tik viegli pamanāmas un dažkārt ir pat riskantas. Marks Zakerbergs (Mark Zuckerberg) reiz teica:

Pasaulē, kas tik ātri mainās, lielākais risks, ko var uzņemties, ir neuzņemties nekādu risku.

Nespēja saskatīt iespējas un attiecīgi rīkoties ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc jaunie uzņēmēji cieš neveiksmi. Aptaujā, kas analizēja galvenos neveiksmīgas uzņēmējdarbības faktorus, 13 % respondentu atzina, ka uzņēmums cieta sakāvi, jo viņiem nebija iespējas ienākt tirgū īstajā brīdī. Citi 7 % teica, ka palaiduši garām iespēju mainīt darbības virzienu, kas pielika punktu viņu biznesam.

Labs piemērs

Čads Hērlijs (Chad Hurley), Stīvs Čens (Steve Chen) un Džods Karims (Jawed Karim) reiz izveidoja uz video balstītu iepazīšanās pakalpojumu, kas ļāva cilvēkiem augšupielādēt videoklipus, aprakstot savu ideālo partneri, un apskatīt potenciālos pretendentus. Pamanot iespēju kļūt pat daudz efektīvāku tiešsaistes video platformas nodrošinātāju, viņi mainīja darbības virzienu, atmeta iepazīšanās koncepciju un iepazīstināja pasauli ar YouTube.

Slikts piemērs

Filmu un videospēļu noma Blockbuster kādreiz bija viens no lielākajiem mazumtirgotājiem pasaulē. 2000. gadā uzņēmums nesaskatīja Netflix peļņas potenciālu un noraidīja iespēju to iegādāties. Šodien Netflix vērtība ir mērāma vairāk nekā 140 miljardos ASV dolāru, kamēr Blockbuster iesniedza bankrota pieteikumu.

Avots: FOXBusiness

Kā pamanīt iespējas?

  • Sekojiet līdzi tendencēm lapā Google Trends un pārbaudiet sociālo tīklu sadaļu „Trending”. Ja būsi informēts par aktuālajām tendencēm, tu iemācīsies prognozēt un pamanīt arī nākotnes tendences
  • Sekojiet nišu forumiem un subreditiem vietnē Reddit, lai redzētu, par ko cilvēki runā un kas viņus uztrauc — iespējams, tur atradīsi savu nākamo biznesa ideju
  • Runā ar cilvēkiem un ieklausies — un tas mūs aizved pie nākamās maņas:

Tu ieklausies klientu vajadzībās

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc uzņēmumi cieš neveiksmi, ir neieklausīšanās klientu vajadzībās. Statistikas dati liecina, ka 14 % uzņēmumu bankrotē, jo ignorē savus klientus. Visbiežāk tie rada lietas, ko cilvēki nevēlas, ignorē klientu prasības un ieteikumus vai vienkārši nenodrošina labu klientu apkalpošanu.

Veiksmīgi uzņēmēji neizpilda katru klienta prasību, bet viņi ieklausās un ņem vērā klientu atsauksmes. Ieklausoties savos pircējos, vari ne tikai nākt klajā ar jaunām produktu idejām, bet arī uzzināt, kā uzlabot to, ko jau esi izveidojis. Kā saka Bils Geitss (Bill Gates):

[Klienti] ne vienmēr pateiks, ko viņi vēlas, bet viņi vienmēr atklās, ko dari nepareizi.

Labs piemērs

Ieklausoties klienšu teiktajā, 2015. gadā sieviešu apģērbu līnija ModCloth nolēma pārtraukt atsevišķi nodalīt lielo izmēru apģērbu. Uzņēmums atteicās lietot vārdu savienojumu „plus size” un apvienoja visus apģērba izmērus vienuviet. Uzņēmums izpelnījās uzslavas par savu progresīvo domāšanu, kas palielināja interesi par zīmolu, tādā veidā piesaistot daudz jaunu un lojālu klienšu.

Slikts piemērs

Nokia kādreiz ieņēma vadošo lomu mobilo telefonu tirgū, bet nespēja pielāgoties klientu mainīgajām vēlmēm un vajadzībām. Kad pasaulē visi fanoja par viedtālruņiem, uzņēmums joprojām centās pārliecināt cilvēkus pirkt telefonus ar pogām.

Kā sākt ieklausīties savos klientos?

  • Nosūti saviem klientiem aptauju un noskaidro, kāda ir viņu pieredze ar tavu produktu vai pakalpojumu.
  • Lasi komentārus pie saviem sociālo mediju ierakstiem.
  • Nosūti personīgus e-pastus tiem, kas nesen pameta lapu, atstājot savu iepirkuma grozu, un noskaidro, kāpēc viņi neveica pirkumu.
  • Aicini cilvēkus iesniegt viņu prasības par produktiem vai funkcijām

Padoms:

Tā vietā, lai mēģinātu noskaidrot, kas cilvēkiem patīk tavā produktā vai pakalpojumā, aicini pircējus pastāstīt par to, kas viņus neapmierināja. Tādā veidā varēsi noskaidrot visas mazās detaļas, ko vari uzlabot, lai tavi klienti būtu 100 % apmierināti.

Tu saod neaptikšanas

Biznesā ne visas lietas var aprēķināt, un ne visi lēmumi var būt balstīti uz datiem. Bieži uzņēmējiem ir jāpaļaujas uz savu intuīciju un jāsper solis atpakaļ, kad viņi saož nepatikšanas. Tas attiecas uz daudzām lietām — kur uzņēmums tērē naudu, kādi produkti tiek laisti tirgū un kādi cilvēki tiek pieņemti darbā.

Daudzi ļoti veiksmīgi uzņēmēji, tostarp Stīvs Džobss (Steve Jobs), Vorens Bufets (Warren Buffet) un Bils Geitss (Bill Gates) ir atzinuši, ka viņi seko saviem instinktiem, kad ir jāpieņem biznesa lēmumi. Iemācies ieklausīties savā intuīcijā un, ja neesi pārliecināts, vai uzticies tai par visiem simts procentiem, vērsies pēc padoma pie cilvēkiem, kuriem attiecīgajā jautājumā ir lielāka pieredze nekā tev.

Labs piemērs

Henrijs Fords (Henry Ford), pasaulslavenais biznesa magnāts un Ford Motor Company dibinātājs, 1914. gadā saskārās ar krītošu pieprasījumu pēc automašīnām un lielu strādnieku rotāciju. Tā vietā, lai mēģinātu kādā veidā izlocīties no šīs situācijas, viņš nolēma rīkoties un dubultot savu darbinieku algas. Tā rezultātā pieauga pieprasījums pēc Ford automašīnām, jo tagad arī paši darbinieki varēja tās atļauties.

Slikts piemērs

21st Century Fox izpilddirektors Ruperts Mērdoks (Rupert Murdoch) ieguldīja 121 miljonu ASV dolāru tehnoloģiju startapā Theranos, kas solīja revolucionizēt veselības aprūpi. Viņš un daudzi citi investori un uzņēmēji nesaoda nepatikšanas — izrādījās, ka tas bija krāpniecisks uzņēmums, un visi, kas tajā investēja, zaudēja savu naudu.

Kā saost nepatikšanas?

  • Uzticies saviem instinktiem. Ja iekšēji jūti, ka kaut kas nešķiet pareizi, tad droši vien tā arī ir.
  • Seko līdzi statistikai — ja pamani gana daudz aizdomīgu signālu, tas varbūt liecina par to, ka ir īstais laiks īstenot kādu traku ideju, kurai neviens cits netic.
  • Ja gatavojies investēt savu vai sava uzņēmuma naudu vai slēgt darījumus ar citām pusēm, pārbaudi visu pieejamo informāciju, tostarp arī šo pušu pagātni un iepriekšējo pieredzi.

Ar savu pieskārienu piešķir visam personisku pieeju

Veidojot savu biznesu, mācies no saviem konkurentiem un citiem uzņēmējiem, kas tevi iedvesmo, bet nezaudē savu personisko pieeju lietām. Tikai saglabājot savu unikālo vīziju, varēsi izveidot zīmolu, kas izceļas uz pārējo fona.

Uzņēmuma Mighty Wise Academy dibinātājs Ēriks T. Vēgners (Eric T. Wegner): Virtuālā uzņēmējdarbības akadēmija apgalvo, ka tas, ka tirgū nav īstas diferenciācijas, ir otrs visbiežāk sastopamais iemesls, kāpēc uzņēmumi cieš neveiksmi.

Labs piemērs

Dollar Shave Club, uzņēmums, kas pa pastu klientiem piegādā skuvekļus un citus vīriešu kopšanas produktus, ir slavens ar savu humora pilno un dažkārt nedaudz īpatno komunikāciju.

Avots: YouTube

Slikts piemērs

Facebook nokopēja Snapchat Stories funkciju, kas ļauj lietotājiem publicēt bildes un video, kuri automātiski pazūd pēc 24 stundām. Tikai aptuveni 13 % no visiem Facebook lietotājiem, t.i., 300 miljoni no 2,32 miljardiem izmanto šo funkciju.

Kā saglabāt savu personisko pieeju

  • Nemēģini visiem izpatikt. Iespējams, ka dažiem cilvēkiem nepatiks tas, ko dari, bet tas nekas. Mūsdienu piesātinātajā tirgū būt unikālam ir daudz svarīgāk, nekā visiem izpatikt.
  • Noformulē skaidru ideju un, pieņemot lēmumus, pieturies pie tās. Pētījumā, kas aptaujāja 2631 uzņēmēju, kuri dibinājuši uzņēmumus, kas rada vismaz 1 miljonu ASV dolāru peļņu gadā, tika atklāts, ka 61 % no viņiem tic, ka skaidra darbības vīzija ir uzņēmuma panākumu atslēga.

Tev ir sestā maņa

To sauc par veselo saprātu.

Lieta tāda —

kā uzņēmējam tev jāspēj domāt plaši un sapņot ambiciozi. Bet tajā pašā laikā tev jāuzstāda reālistiski mērķi un jāpieņem pamatoti lēmumi.

Daži uzņēmēji ir tik pārņemti ar savu ideju, ka zaudē spēju domāt reāli. Viņi pieņem neobjektīvus, uz emocijām balstītus lēmumus un noraida konstruktīvu kritiku, kas agrāk vai vēlāk noved uzņēmumu tieši līdz startapu kapsētai.

Labs piemērs

Sērijveida uzņēmējs un produktu apdrukas uzņēmuma Printful dibinātājs Lauris Liberts ir izveidojis vairākus uzņēmumus, no kuriem daži bijuši veiksmīgāki nekā citi. Viņš ir arī bez žēlastības likvidējis vairākus savus uzņēmumus, kas neieguva gana lielu atsaucību klientu vidū.

Slikts piemērs

„Fake it till you make it” ir citāts, kas vislabāk raksturo veselības aprūpes tehnoloģijas startapu Theranos, ko dibināja un vadīja Elizabete Holmsa (Elizabeth Holmes), un kura kādreizējā vērtība bija 1 miljards ASV dolāru. Tikai lieta tāda, ka viņiem nekas neizdevās Uzņēmums, kas apgalvoja, ka ir radījis revolucionāru asins analīžu iekārtu, aizgāja par tālu, un tā īpašnieki zaudēja savu veselo saprātu, falsificēja produkta demo versijas un meloja par pacientu ārstēšanu, tā apdraudot cilvēku dzīvības.

Avots: Vox.com

Kā attīstīt veselo saprātu?

  • Mācies no savas pieredzes, kļūdām un neveiksmēm. Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts žurnālā Psychology Today, spēcīgs veselais saprāts veidojas, mācoties no paša pieredzes.

Kāda ir tava unikālā maņa, kas palīdz tev veiksmīgi vadīt uzņēmumu? Pastāsti par to komentāros!