Uzņēmums bez logo kā grāmata bez nosaukuma

Bruno Veberis
Uzņēmums bez logo kā grāmata bez nosaukuma

Bieži nākas sastapties ar mājas lapām, interneta veikaliem, blogiem vai mākslinieku portfolio, kas visu ir lieliski paveikuši, bet aizmirsuši vienu no svarīgākajām vizuālās identitates sastāvdaļām - logo. Reizēm pat nākas dzirdēt: “Eh.. mums logo nav vajadzīgs”, vai arī: “Mēs kaut kad nākotnē pievienosim, jo nav tik svarīgi un nav laika!”. Te vienmēr rodas sāpīga “ouch” sajūta, jo profesionāla logo neesamība spēj negatīvi ietekmēt Tava biznesa rezultātus gan īstermiņā, gan ilgtermiņā.

Paskatīsimies uz šo no cita skatu punkta. Biežāk vai retāk, bet tomēr vairumā sava veida 'diagnozi‘ par lietām un cilvēkiem mēs izdarām, balstoties uz pirmo iespaidu, kas ļoti bieži ir saistīts uz vizuālajām vibrācijām, kuras saņemam. Katram ir savi stereotipi un standarti, kuri ietekmē ne tikai viedokli un izvēli, bet biznesam galveno - klienta rīcību. Izvēle un rīcība ir divi neizbēgami pieturas punkti starp klientu, kurš ienes naudu, vai garām gājēju, kurš aizies pie konkurenta. Ne velti lielie zīmoli iegulda daudz laika, darba un naudas, lai pucētu un pulētu savu vizuālo komunikāciju un identitāti, lai tā būtu atpazīstama un paliktu klientiem prātā. Tādus logo kā McDonalds, Apple, Starbucks u.c. uzreiz atpazīstam pa gabalu un zinām, ar ko rēķināmies un kādu pieredzi, produktu saņemsim.

Man šo situāciju patīk salīdzināt ar CV izveidošanu, kad tiek meklēts darbs. Visu lieliski, pārdomāti, veltot savu dārgo laiku sarakstām, izvietojam detalizētu informāciju, bet vietu, kur ir bilde vai pat vārds, vienkārši atstājam tukšu vai izveidojam pavirši, nekvalitatīvi. Rezultātā nodotais pirmais iespaids ir diezgan neprofesionāls. Šajā gadījumā pat katastrofāls, jo biežāk nekā retāk šāds CV tiks nolikts malā un paņemts cits, neskatoties uz to, cik satriecoša izrādījusies cilvēka pieredze un prasmes.

Tas pats mēdz notikt ar produktiem, pakalpojumiem un arī mājas lapām, kuru potenciālais klients vai biznesa partneris apmeklē. Viņa pirmais iespaids vienmēr būs vizuāls, kas nozīmē, ka tas ir pirmais saskarsmes solis viņa pieredzē ar Tevi un Tavu biznesu. Varam izdarīt secinājumus par to, kā profesionāla un skaista logotipa esamība vai neesamība ietekmēs mājas lapas apmeklētāju uztveri, izvēli un rīcību.

Svarīgi izcelt to, ka šodienas klients un interneta lietotājs ir prasīgāks, kasīgāks un krietni vairāk pievērš uzmanību tam, ar ko iesaistās darījumos un kam atdod savu naudu.

Mājas lapa vai interneta veikals bez logotipa daudziem apmeklētājiem var būt kā “Stop" signāls un var radīt vairākus liekus jautājumus, kas liek šaubīties, vai Tavs uzņēmums ir profesionāls, uzticams un īsts.

  • Kas tie tādi vispār ir?
  • Vai te ir sagaidāma kvalitāte?
  • No kā es pērku?
  • Cik šis viss ir nopietni?
  • Vai varu šim veikalam uzticēties un vai ir droši iepirkties, jo neizskatās profesionāli?

Kā arī daudzi citi jautājumi, kas dara pāri uzņēmēja maciņam.

Logo palīdz ne tikai īstermiņā un pirmā iespaida radīšanā, bet tas kalpo uzņēmuma labā arī ilgtermiņā.

Zemāk pievienoti 3 spēcīgi iemesli, kādēļ uzņēmuma un mājas lapas logo izveidei vajadzētu būt vienai no ikviena biznesa prioritātēm.

Tavs logotips veicinās uzticībamību


Kad saku “uzticamība”, to attiecinu gan uz mājas lapas vai interneta veikala apmeklētājiem, gan Taviem partneriem. Gan lapas apmeklētāji, gan potenciālie sadarbības partneri jūtīsies doršāk, pārliecinātāk un skatīsies uz Tevi jau nopietnāk, ja būsi parūpējies par savu vizuālo identitāti.

Uzlabos Tavu spēju piesaistīt un noturēt klientus


Logo palīdzēs Taviem klientiem Tevi neaizmirst un atpazīt, kā arī ar tā palīdzību Tu kļūsi pamanāmāks starp tiem, kas Tevi vēl nezina. Radīsies noturīgāka drošības sajūta par to, ka tas ir kaut kas īsts.

Dos Tev iespēju būt atšķrīgam, būt Tev


Domājams to visi zinām, ka būt ašķirīgam un atpazīstamam starp konkurentiem ir ļoti svarīgi. Pajautā tiem biznesiem, kas ir iekļauti vienā fontā, vienā noformējumā utt. kādos uzņēmumu sarakstos, avīzēs, telefona grāmatās. Viņi visi tajā brīdī kļūst vienādi, un neviens īsti nekliedz - es esmu īstais, nāc pie manis. Tomēr tas ir tieši tas, ko Tev vajag, un profesionāls logo Tev var palīdzēt.
Protams, jāsaprot, ka uzņēmuma logotips nav vienīgā svarīgā vizuālās identitātes un komunikācijas sastāvdaļa. Tomēr tas ir ļoti svarīgs tiem, kuri vēlas panākumus un izaugsmi gan īstermiņā, gan ilgtermiņā.

Tādēļ silti aicinu - parūpējies par sava uzņēmuma identitāti, un tā ar laiku parūpēsies par Tevi.

Piebilde:
Tavam logo nav obligāti jābūt kādam sarežģītam simbolam vai attēlam. Visbiežāk tieši vienkārši un minimālistiski logo ir tie, kas strādā labāk un paliek atmiņā. Ir arī ļoti daudz veiksmīgi pielāgotu vai speciāli izveidotu logo, kas sastāv tikai no teksta un pievilcīga fonta.