4 veidi, kā ieraudzīt potenciālo tirgus nišu un atrast nākamo biznesa ideju

Bruno Veberis
4 veidi, kā ieraudzīt potenciālo tirgus nišu un atrast nākamo biznesa ideju

Potenciālās tirgus nišas atrašana un tās aizpildīšana ar jaunu produktu vai pakalpojumu ir daudzu topošo uzņēmēju sapņa piepildījums.

 Kas ir potenciālā tirgus niša?

Tā attiecas uz tādu klientu grupu, kuru vēlmes pašlaik netiek apmierinātas. Nišas aizpildīšana nozīmē risinājuma atrašanu – proti, jauna produkta vai pakalpojuma laišanu apgrozībā, lai noteiktā veidā apmierinātu šo cilvēku vēlmes. To var uzdarīt vienā no šādiem veidiem:

  • radot pilnīgi jaunu produktu vai pakalpojumu;
  • uzlabojot jau esošo produktu vai pakalpojumu;
  • ieviešot jau esošo produktu vai pakalpojumu jaunā tirgū.

Bet kā vispār pamanīt potenciālo tirgus nišu? Aplūkosim četrus izplatītākos veidus, kā to izdarīt.

1. Atrisināt problēmu, ar kuru tu pats(-i) esi saskāries(-usies)

Sāc ar tirgus vajadzību izvērtēšanu savā personiskajā dzīvē. Problēmu un neapmierinātības, ar kuru tu saskaries savā ikdienas dzīvē, izvērtēšana var palīdzēt tev ieraudzīt biznesa iespējas, kas spētu apmierināt šīs vajadzības.

Apdomā tos uzdevumus vai procesus, kuri tev liekas īpaši apgrūtinoši vai laikietilpīgi. Kāds darbs būtu jāpaveic, bet to ir grūti vai neiespējami izdarīt ar esošajiem produktiem vai pakalpojumiem? Apdomājot savu kā patērētāja pieredzi, tu vari gūt vērtīgas atziņas par potenciālo iespēju inovācijai.

Daudzi veiksmīgi uzņēmumi pat ir dibināti uz šī principa pamata. Piemēram, Warby Parker līdzdibinātājs Nīls Blūmentāls bija nikns par augstajām briļļu izmaksām, kas jāmaksā, lai aizstātu savas pazudušās brilles. Viņš redzēja potenciālu nišu pieejamu un stilīgu briļļu tirgū un nodibināja uzņēmumu Warby Parker, lai apmierinātu šo vajadzību.

Mēģini objektīvi izvērtēt savus ikdienā lietojamos produktus, un tad uzdot sev šos divus jautājumus:

Pirmais: Vai ir kāds unikāls vai inovatīvs veids, kā es varu sniegt cilvēkiem pakalpojumu?

Piemēram, e-komercijas uzņēmums GEGE piedāvā mazuļu autiņbiksīšu abonēšanas pakalpojumu. Uzņēmums neizgudroja autiņbiksītes – tā vietā tika atrasts unikāls veids, kā tās pārdot. Viņu piedāvātais abonēšanas pakalpojums un piegāde uz mājām ir tie unikālie pārdošanas knifi, kas uzrunā aizņemtos vecākus.

Otrais: Vai mans produkts var atvieglot kāda cilvēka dzīvi vai uzlabot viņa gūto pieredzi, jo tas ir ātrāks, automatizētāks, pieejamāks, patīkamāks vai veselīgāks?

Šajā situācijā kā labu piemēru var minēt platformu Feedr, kas nodrošina biroja darbiniekiem personīgi pielāgotu ēdienu no veselīgas pārtikas piegādātājiem. Ēdienu piegāde pati par sevi nav nekas jauns, taču īpašs ir pats veids, kā šī platforma sniedz savus pakalpojumus – tā sadarbojas ar pārdomāti izvēlētiem pārtikas tirgotājiem, kas ļauj uzņēmumam nodrošināt veselīgāka ēdiena iespējas salīdzinājumā ar tradicionāli pieejamiem pakalpojumiem.

2. Pastāvīgi sekot līdzi regulējuma izmaiņām

Informētība par jaunākajām likumdošanas izmaiņām un jaunajiem noteikumiem var būt vērtīgs rīks jaunu biznesa iespēju noteikšanai. Kad tiek ieviesti jauni normatīvie akti, tie var izraisīt būtiskas izmaiņas nozarēs, radot iespējas inovācijām un jauniem risinājumiem.
Piemēram, COVID-19 pandēmija radīja dažādas biznesa iespējas, lai gan sākotnēji izraisīja būtisku lejupslīdi pasaules tirgos. Pārvietošanās ierobežojumi, skolu, iepirkšanās centru slēgšana un sabiedriskās pulcēšanās aizliegumi piespieda uzņēmējus domāt radoši, un daudziem radās jaunas biznesa idejas.

Šis ir tikai viens no daudzajiem Covid-19 pandēmijas laikā dibināto uzņēmumu piemēriem. Pārvietošanās ierobežojumu laikā uzņēmuma Ved Cooks dibinātāja Veritī de Janga pamanīja, cik daudz atkritumu viņa rada, ēdot katru maltīti mājās. Tas viņu iedvesmoja sākt eksperimentēt ar pārtikas produktu, piemēram, sīpolu un avokado mizām un pārpalikumiem, lai noteiktu, vai tos var izmantot dabīgas auduma krāsvielas izgatavošanai. Tā radās viņas ilgtspējīgais un videi draudzīgais galda klāšanas izstrādājumu zīmols.

3. Veikt tirgus izpēti

Uzņēmumu tirgus analīzes veikšana ir lielisks līdzeklis, lai noteiktu neizmantoto tirgus potenciālu. Tas nozīmē vietējo un/vai globālo tendenču izpēti, lai gūtu labāku izpratni par tirgus vajadzībām. Tirgus izpēte, iespējams, ir vispopulārākais veids, kā jaunie uzņēmēji, kā arī jau izveidotie uzņēmumi atklāj potenciālo tirgus nišu, kuru aizpildīt ar saviem piedāvājumiem.
Tālāk tiek piedāvātas dažas stratēģijas, kuras tu vari izmantot, veicot tirgus izpēti:

Izpēti Google Trends

Google Trends ir vērtīgs rīks, lai saprastu, ko tieši cilvēki meklē. Un, ja cilvēki kaut ko meklē, tas var būt spēcīgs signāls tam, ka viņi ir ieinteresēti to arī iegādāties. Google Trends nodrošina reāllaika datus un uz atrašanās vietu balstītas tendences, kuras tu vari izmantot savām vajadzībām, tikai ņem vērā, ka var pastāvēt ierobežojumi, ja runa ir par nišas idejām ar mazāku meklēšanas apjomu.

Izpēti, kādas ir tendences sociālajos plašsaziņas līdzekļos

Plašsaziņas līdzekļu platformas var sniegt vērtīgu ieskatu pašreizējās tendencēs un patērētāju vēlmēs. Mēģini pārlūkot populārākos tēmturus un izpētīt ieteikto saturu Facebook, Instagram, Twitter un citās platformās, lai redzētu, kādas tēmas un produkti piesaista cilvēku uzmanību.

Analizē produktu atsauksmes

Ja tu apsver iespēju uzlabot esošo produktu, mēģini izpētīt tiešsaistes tirgos, piemēram, Amazon, Etsy un eBay visvairāk pārdotos produktus, un analizē atsauksmes par tām. Pozitīvas atsauksmes sniegs izpratni par esošo produktu stiprajām pusēm, izceļot tās nianses, kuras tu, iespējams, vēlēsies iekļaut savos produktos. Turpretim negatīvās atsauksmes var norādīt uz trūkumiem. Kādas ir citu uzņēmumu pieļautās kļūdas? Kāpēc viņu klienti nav apmierināti?

Piemēram, šajā atsauksmē par čemodānu uz riteņiem tiek kritizēts tā riteņu īsais kalpošanas laiks. Klients arī norāda uz to, ka vēlas, lai riteņi būtu nomaināmi. Tu varētu ņemt vērā šādas faktisko lietotāju sūdzības un ieteikumus un pēc tam iekļaut šīs funkcijas savā produktā.

4. Izpētīt uzņēmumus savā izvēlētajā nozarē

Ja esi savam uzņēmumam jau izraudzījis(-usi) noteiktu nozari vai jomu, ir vērts analizēt savu nākamo konkurentu stiprās un vājās puses.

Tas palīdzēs tev noteikt tās tirgus prasības, kas netiek apmierinātas un kurās tavs uzņēmums varētu iesaistīties ar savu piedāvājumu, tādējādi atšķiroties no konkurentiem un piesaistot potenciālos klientus.

Tu varētu apsvērt dažus šādus faktorus:

Pirmais: klientu apkalpošana

Vai tu vari piedāvāt personalizētus un klientiem draudzīgus pakalpojumus? Tas ļautu tev iegūt konkurētspējīgas priekšrocības, iesaistoties tirgus segmentā, kas nav apmierināts ar slikto klientu apkalpošanu. Noteikti uzsver savu augsto klientu apkalpošanas kvalitāti, lai piesaistītu tos klientus, kuriem tas ir īpaši svarīgs nosacījums.

Otrais: ilgtspējība

Tā kā vides problēmām tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība, ilgtspējība kļūst par klientiem ļoti būtisku faktoru. Uzsverot savu ētisko ražošanas praksi un atbildīgās produktu utilizācijas metodes, tev ir iespēja piesaistīt videi draudzīgus patērētājus, kuri meklē ilgtspējīgas iespējas.
Piemēram, uzņēmums BRUNA pozicionē sevi kā ilgtspējīgu zīmolu un izceļ to, ka tā rotaslietas ir izgatavotas no pērlēm, gliemežvākiem un dārgakmeņiem, kas iegūti no vietējiem amatniekiem Itālijā un Taizemē. Turklāt tas izmanto tādus materiālus kā 100% pārstrādāts zelts un sudrabs, lai nodrošinātu draudzīgumu apkārtējai videi.

Trešais: kvalitāte

Daudzi patērētāji sūdzas par produktu kvalitātes krišanos, jo īpaši saistībā ar pieaugošo tendenci samazināt izmaksas. Augstākas kvalitātes produktu ar mazāku cenas starpību piedāvāšana sākotnēji tev varētu izmaksāt vairāk, bet var lieti noderēt, ja vēlies izveidot lojālu klientu bāzi, kas novērtē kvalitāti un uzticamību.

Ceturtais: cena

Parasti produktus un pakalpojumus var klasificēt kā budžeta klases, vidēja cenu diapazona un augstākās klases piedāvājumus. Noteiktos tirgos viena no šīm kategorijām varētu nebūt pieejama, tādējādi radot iespēju jaunam uzņēmējam aizpildīt šo nišu. Analizējot savu konkurentu piedāvājumus, tu varētu atrast to “jauko vietu”, kas pašlaik vēl nav aizņemta. Klasisks piemērs tam ir Henrija Forda ieviestās revolucionārās pārmaiņas automobiļu rūpniecībā, kas padarīja automašīnas pieejamas plašākai auditorijai.

Vienmēr atradīsies vieta kam jaunam

Biznesa pasaule nemitīgi mainās, piedāvājot iespējas inovatīvai domāšanai un veco problēmu jauniem risinājumiem. Tu vari atrast potenciālo tirgus nišu un aizpildīt to ar savu pārdomu vai konkurences analīzes palīdzību. Atceries – (gandrīz) vienmēr atradīsies vieta kam jaunam.