5 veidi, kā izdomāt ienesīgu biznesa ideju

Bruno Veberis
5 veidi, kā izdomāt ienesīgu biznesa ideju

Pēc ilgas un garas domāšanas esi nonācis pie secinājuma, ka ir laiks uzsākt savu biznesu.

Tevī mīt uzņēmēja gars un esi pilnībā gatavs ieguldīt savu laiku, lai kļūtu pats sev par priekšnieku.

Bet ir kāda nianse... Tu vēl īsti neesi nonācis pie savas īstās biznesa idejas.

Kādēļ Tava biznesa ideja ir svarīga

Biznesa ideja ir tava jaunuzsāktā uzņēmējdarbības ceļa pamats. Tā ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas noteiks:

  • vai Tavs uzņēmums būs veiksmīgs ilgtermiņā
  • vai tam ir potenciāls kļūt par pastāvīgu ienākumu avotu.

Veiksmīga biznesa ideja nesīs Tev peļņu (protams, tas nenotiks vienas dienas laikā – sākumā Tev būs pamatīgi jāpasvīst). Tā arī uzturēs Tevī sajūsmu un interesi par uzņēmumu arī tad, kad būsi strādājis vairākas diennaktis pēc kārtas, lai palaistu produktu tirgū.

Biznesa ideju Tev priekšā nepateiks neviens – nedz zelta zivtiņa, nedz kāds nozares guru ar 15 gadu pieredzi.

Tev piemērotu ideju vari izdomāt tikai Tu pats, veltot laiku plānošanai un pašanalīzei. Tādēļ lieki nekavēsimies un aplūkosim piecas metodes, kas palīdzēs Tev nonākt pie Tavas biznesa idejas.

Padomā par savām prasmēm un talantiem

Pirmais solis biznesa idejas definēšanā ir rūpīgi pārdomāt savu pieredzi, zināšanas un prasmes.

  • Varbūt Tu esi lielisks dizaineris, kurš spēj izveidot skaistas un interesantas vizualizācijas, ko drukāt uz t-krekliem un telefonu vāciņiem?
  • Vai esi rokdarbu meistars, kurš vienlīdz labi pieprot gan origami, gan apģērbu šūšanu?
  • Bet varbūt tev ir pietiekama pieredze ballīšu plānošanā, un vari atvērt savu pasākumu aģentūru?

Visas Tavas stiprās puses un pieredze var kalpot par labu pamatu Tavai biznesa idejai.

Ja nejūties drošs par to, kas Tev padodas, velti nedaudz laika pašanalīzei. Markuss Bekingems, grāmatas Now, Discover Your Strengths, autors, uzskatīja, ka talantu izmantošana liek cilvēkiem justies spēcīgiem.
“Piefiksē brīžus, kad jūties enerģisks, zinošs un veiksmīgs. Šie mirkļi bieži ir tie, kas norāda uz Tavām stiprajām pusēm,” autors apgalvo.

Vēl viens variants – apdomā, kā tevi redz citi cilvēki. Kas pēc Tavu radinieku/draugu domām Tev labi padodas Par kādām prasmēm viņi izsaka Tev komplimentus? Kas ir pirmā lieta, ko viņi par Tevi pasaka, kad iepazīstina Tevi ar citiem cilvēkiem?

Arī tad, ja Tev pašam liekas, ka neko neproti, visticamāk, Tavi tuvākie domā citādi.

Atrodi nišu, kurā iederies

Parasti labākās biznesa idejas atrodamas Tavu interešu ietvaros. Domājot par biznesu, visai droši var teikt – ja Tevi neinteresē attiecīgā tēma, tā, visticamāk, nebūs labākā un ienesīgākā ideja. Tev vienkārši trūks motivācija ar to ņemties.

Tādēļ labāk domāt par to, kas Tevi patiesi interesē. Izveido sarakstu ar 15 lietām, kas Tev sagādā prieku, uzdodot sev šos jautājumus:

  • Kā Tu pavadi savu brīvo laiku? Ko Tev patīk darīt?
  • Ko Tu labprāt uzzinātu vai iemācītos?
  • Kādus blogus, jaunumu lapas, žurnālus Tu ikdienā lasi?
  • Kādām organizācijām, klubiem, forumiem Tu piederi?
  • Kas Tevī ir unikāls – stils, humora izjūta, receptes, kas cits?

Padomāsim kopā!

1. scenārijs:

Tev padodas rokdarbi un pieder sfinkss (kaķis). Tā kā kaķim nav spalvu, viņam vienmēr salst, bet Tu vēlētos, lai viņš jūtas tikpat silti un ērti, kā pārējie.
Biznesa ideja: mīlīgi džemperīši salīgiem kaķiem.

2. scenārijs:

Tu esi uzaudzis savā dzimtajā pilsētā, un Tu esi tās patriots. Tavas pilsētas suvenīri nekad nav bijuši īpaši pievilcīgi. Tev ir lieliska humora izjūta un Tev patīk izdomāt dažādus smieklīgus lozungus.

Biznesa ideja: valkājami suvenīru krekliņi, uz kuriem nodrukāti interesanti fakti par Tavu dzimto pilsētu.

Atrodi risinājumu savai problēmai

Cits nosaukums šai stratēģijai varētu būt “pakasi tur, kur niez”, un tā ir diezgan vienkārša.

Tev ir kāda problēma, bet Tu vēl neesi atradis tās risinājumu. Vai ir kaut kas, kas Tevi sadusmo vai kaitina?

Ja Tev šī problēma ir svarīga, Tava biznesa ideja varētu būt saistīta ar tās risinājumu.

Piemēram, Tu droši vien esi pamanījis, ka mašīnā nekad nav, kur novietot McDonalds mērcīti? Šī problēma vienmēr tracināja uzņēmuma Saucemoto dibinātājus, līdz viņi nolēma, ka kaut kas lietas labā ir jādara. Viņi nolēma izveidot īpaši šim nolūkam paredzētu produktu – automašīnā piestiprināmu klipsi kečupam un dipmērcēm.

Ja nekas uzreiz nenāk prātā – nesteidzies. Kādu nedēļu velti tam, lai pierakstītu idejas par to, kur Tu varētu piedāvāt labākus un gudrākus risinājumus, lai padarītu savu (un citu patērētāju) ikdienu vieglāku.

Galu galā – nav brīnums, ka daudzus uzņēmumus uzsāk tieši jaunās māmiņas. Viņas tikko ir sākušas rūpēties par bērniņu, un, pamanot, kā māmiņu dzīvi varētu uzlabot, nebaidās piedāvāt savu redzējumu arī citiem.

Piemēram, bērnu apģērbu zīmola WUF KIDS dibinātāja Madara nevarēja atrast saviem bērniem ērtas un stilīgas drēbes, tādēļ nolēma tās veidot pati.

Tas, ko mēs vēlamies pateikt, ir – ja pamani kādu caurumu savā ikdienas dzīvē, pacenties to aizlāpīt ar savu biznesa ideju.

Meklē idejas forumos

Lieliska taktika, kas var palīdzēt Tev nonākt pie savas biznesa idejas, ir mēģināt online vidē identificēt problēmas, ar kurām saskaras citi cilvēki, bet par kurām Tu varētu nebūt iedomājies.

Tās vari meklēt:

  • Reddit. Šajā sociālo ziņu apkopošanas, satura vērtēšanas un sarunu lapā var atrast būtībā jebko (sākot no diskusijām par svara zaudēšanu un veselīgu uzturu un beidzot ar sarunām par Taviem mīļākajiem šoviem).
    Facebook nišas grupās. Šeit Tu atradīsi cilvēkus, kuriem interesē konkrētas lietas un kuri nebaidās savu viedokli kaismīgi aizstāvēt.
  • Twitter. Nereti cilvēki izmanto sociālos tīklus, lai pasūdzētos par dažādām precēm un pakalpojumiem, un Tviteris tam ir ļoti piemērots. Noskaidro, ar ko cilvēki ir neapmierināti, lai saprastu, ko cilvēkiem piedāvāt.
  • Pinterest. Eksperti apgalvo, ka no visām sociālo mediju lapām tieši Pinterest ir īstā vieta, kur doties, lai apskatītu nākamās karstākās produktu tendences. Neaizmirsti izlasīt zem attēliem pievienotos komentārus un sāc domāt par biznesa ideju.

Tas, ko vari darīt, ir meklēt vārdus un frāzes, kas norāda, ka posta autors ar kaut ko ir neapmierināts vai kaut kam meklē risinājumu. Daži piemēri:

  • Kā es varu...
  • Kā labāk...
  • Man riebjas, kad...
  • Nesaprotu, kā...
  • Vai kāds man var paskaidrot, kā...
  • Mani kaitina, ja...
  • Lūdzu, palīdziet

Skrullē cauri meklēšanas rezultātiem un mēģini pamanīt problēmas, kuras atkārtojas. Tas būs signāls, ka uz šādas problēmas risinājumu balstīta biznesa ideja daudzus varētu interesēt.

Piemēram, meklējot “kā labāk” Reddit apakškategorijā “Kaķi”, pamanīsi, ka daudziem ir problēmas ar pūkaino draugu transportēšanu, un tā varētu būt laba niša biznesam:

Pačeko Google Trends

Google Trends ir bezmaksas tirgus analīzes rīks, kas var palīdzēt izprast aktuālās tendences, kurās cilvēki ir ieinteresēti. Kā jau nosaukums pasaka priekšā – Google Trends uztur informāciju par to, ko cilvēki internetā meklējuši kopš 2004. gada, pārvēršot šo informāciju trendos.

Lūk, kā vari izmantot Google Trends, lai izdomātu biznesa ideju:

  • Atver Google Trends
  • Augšējā labajā stūrī noklikšķini ☰ menu un izvēlies “Trending Searches”
  • Norādi mērķa lokāciju un Tev tiks parādīti rezultāti cilvēku meklējumiem attiecīgajā vietā.
  • Ja zini, kādas tēmas Tev interesē, vari izmantot Google Trends, lai meklētājā palaistu sarakstu ar atslēgvārdiem. Tādējādi Tu uzzināsi, kāda meklētājos bijusi interese par konkrētajiem atslēgvārdiem.

Ja interese ir zema, iespējams, arī pieprasījums būs zems (vai Tev būs vairāk jānopūlas, lai savu produktu pārdotu).

Bet ja interese ir liela un Tu pamani, ka Tavā atrašanās vietā pēc kaut kā ir augsts pieprasījums, tā ir ar datiem pamatota zīme, ka Tev nekavējoties jāķeras pie biznesa idejas īstenošanas (pirms to paspēj kāds cits).

Secinājumi

Biznesa idejas nevar uzburt ar burvju nūjiņu. Viss, kas Tev ir nepieciešams, ir pacietība, pašanalīze un nedaudz veiksme.

Mēs būtu priecīgi dzirdēt, kas Tevi iedvesmoja uzsākt biznesu un kā nonāci pie savas idejas. Pastāsti mums par to komentāros!