10 veiksmīgi Eiropas uzņēmumi, kuru panākumi nebija ierakstīti zvaigznēs

Bruno Veberis
10 veiksmīgi Eiropas uzņēmumi, kuru panākumi nebija ierakstīti zvaigznēs

Uzņēmuma dibināšana var šķist ķēpīgs un biedējošs pasākums, bet īpaši biedējošs tas ir tad, ja Tev nav nepieciešamie līdzekļi un prasmes.

Tomēr mūsdienu tehnoloģijas šo procesu ir padarījušas stipri pieejamāku. Tās ļauj pilnīgi jebkuram cilvēkam nodibināt uzņēmumu un piedāvāt savu ideju, produktu vai pakalpojumu visai pasaulei. Mēs saprotam, ka Tev var nebūt pieredze, var biedēt citu uzņēmumu panākumi vai arī vide Tev apkārt konfliktē ar Tavu biznesa ideju, tomēr šādas un līdzīgas atrunas nespēja apturēt šajā rakstā minētos uzņēmumus.

Šodien mēs parunāsim par censoņiem, kuriem, darbību uzsākot, šķietami bija visai nelielas iespējas gūt panākumus (iespējams, kādā piemērā saskatīsi līdzību ar sevi!).

Aplūkosim desmit Eiropas uzņēmumus, kas sāka no nekā un pierādīja skeptiķiem, ka viņi spēj gūt panākumus. Ņem no viņiem piemēru!

Gamechanger Audio (Latvija)

Gamechanger Audio nācās pārvarēt dažnedažādus šķēršļus, pirms viņi guva pirmos panākumus ģitāras pedāļu izgatavošanā: uzņēmuma komanda darbu sāka garāžā ar tik vien kā attālu nojausmu par to, kā izgatavot pedāļa prototipu, un ilgu laiku nespēja piesaistīt investoru finansējumu.

Visbeidzot, kad komandai radās ideja piesaistīt līdzekļus crowdfunding ceļā, PayPal nobloķēja viņu kontu. Pēc šīs putras izstrēbšanas uzņēmums beidzot uzsāka ražošanu, tomēr viņiem bija jātiek galā ar daudziem neapmierinātiem klientiem un preču trūkumu gada garumā.

Kā viņiem izdevās tikt pie panākumiem? Trīs lietas:

  • Novatoriska ideja
  • Koncentrēšanās uz produktu
  • Daudz neatlaidības – par spīti visām problēmām

Kur Gamechanger Audio ir šodien? Uzņēmuma apgrozījums pārsniedz 1,25 miljonus eiro gadā, un viņu produktus lieto tādas superzvaigznes kā Imagine Dragons, Led Zeppelin un citi. Iespaidīgi, ne?

Galvenā atziņa:


Ja Tev ir ideja, kas varētu kļūt par lietderīgu produktu, neapstājies tikai tādēļ, ka nespēj piesaistīt investorus. Lūdz palīdzību līdzcilvēkiem. Ja šis produkts šķiet noderīgs Tev, visticamāk, to vēlēsies iegūt arī citi.

COMODULE (Igaunija)

COMODULE, IoT savienojošu tehnoloģiju un analītikas programmatūras izstrādes uzņēmums, ir interesants piemērs, kur uzņēmums apvienojis augstskolas studentus ar vienotām interesēm. Šī uzņēmuma komanda neapstājās pat tad, kad viņu piesaistītais 10 000 EUR finansējums burtiski izkusa, atstājot viņus bez pamata zem kājām.

Viņu stāsts ir šāds: kāds bariņš ar elektrisko formulas automašīnu faniem vēlējās izveidot elektriskas formulas automašīnas prototipu, taču viņiem nebija ne mazākās nojausmas, kā piesaistīt finansējumu un uzrakstīt priekšlikumu vai biznesa plānu. Par spīti tam, COMODULE komanda saņēmās, vienas nakts laikā uzrakstīja plānu (paldies, Google!) un pieteicās investīciju fondam. Viņi dabūja naudu. Šos līdzekļus viņi izmantoja, lai uzbūvētu pirmo, neveiksmei nolemto mašīnas prototipu.

Sešus mēnešus pēc izgāšanās viņi pārskatīja savu biznesa plānu un nonāca pie jaunas biznesa idejas: tālvadības akumulatoru moduļi IoT ierīcēm. Viņu lēmums nemest plinti krūmos pēc pirmās neveiksmes ir pamatā tam, ka uzņēmums no investoriem vairs nevar atkauties.

Galvenā atziņa:

Panākumi gala līmenī nereti seko neveiksmēm sākuma līmenī. Tas var nozīmēt arī to, ka Tev jāatkāpjas no sākotnējās idejas, lai vēlāk tai pievērstos ar svaigu galvu. Galu galā – vissvarīgākais ir tas, ka Tu vēlies pie idejas atgriezties atkal un atkal.

Prusa Research (Čehija)

Kas notiek, ja tiek apvienotas šādas lietas:

  • No mācībām atskaitīts students ar interesi par 3D printeriem
  • Pagrabs
  • Atvērtā koda 3D printēšanas projektu lapa (RepRap)?

Pareizā atbilde: tu iegūsti Jozefu Prušu, uzņēmuma Prusa Research dibinātāju un izpilddirektoru, kurš pārvērta savu kaislību 70 000 000 eiro vērtā uzņēmumā, kas piegādā ap 6000 3D printerus vairāk nekā 135 valstīm visā pasaulē.

Pruša nebija cerējis pārvērst hobiju biznesā, jo viņš neplānoja piesaistīt finansējumu no pūļa un investoriem. Bet viņam bija mērķis uzlabot esošo RepRap lapas dizainu un padarīt 3D printēšanu pieejamu visiem. Viņa centieni piesaistīja daudzu citu hobijistu uzmanību, un tā radās šis uzņēmums.

Galvenā atziņa:


Ja Tavs hobijs Tevi aizrauj tik ļoti, ka esi gatavs investēt pūles, lai to uzlabotu, atrodi veidu, kā dalīties savās idejās ar citiem. Tādējādi Tu ne vien veidosi komūnu, bet arī padarīsi savu hobiju par sava biznesa kodolu.

Readdle (Ukraina)

Readdle sākotnēji bija iecerēta kā aplikācija, kas ļautu telefonā lasīt grāmatas. To izveidoja četri draugi, kuri vēlējās pievienot tikko iznākušajam iPhone tajā trūkstošu funkcionalitāti, proti, iespēju lasīt grāmatas. Pieejot šai lietai kā problēmai, kurai jārod risinājums, viņi ķērās pie darba, veltot tam visu savu brīvo laiku divu mēnešu garumā.

Viņiem nebija nedz biznesa plāna, nedz biroja – tikai grupa ar cilvēkiem, kas strādāja dažādus gadījuma darbus (daži kaimiņi pat domāja, ka viņi tirgo narkotikas), dzīvoja uz roltoniem un brīvo laiku veltīja aplikācijas programmēšanai. Kad viņi bija pabeiguši pirmo versiju, to pamanīja Apple un piedāvāja puišiem to publicēt Apple veikalā.

Un tagad? Šobrīd uzņēmums ir izaudzis līdz 8 aplikācijām (32 viņu izstrādātās aplikācijas gan bija neveiksmīgas), 100 miljoniem lejupielāžu un 135 cilvēku lielai globālai komandai.

Galvenā atziņa:


Ja Tev ir problēma, atrodi tai risinājumu. Ja Tev ir vairākas problēmas, izmēģini vairākus risinājumus, un neaizmirsti piesaistīt draugu palīdzību. Šī pieeja var kļūt par (pat ļoti) veiksmīga uzņēmuma pamatu.

Vinted (Lietuva)

Daži uzņēmumi aizsākas kā ideja, kurai ir ļoti niecīgas iespējas izaugt par kaut ko lielāku. Tieši tā tas bija Vinted gadījumā – šī ideja radās draugu sarunas laikā krogā, kuru kāds skeptisks programmētājs, draudzeņu mudināts, vēlāk izdomāja īstenot dzīvē. Kas tā bija par ideju? Vienkārša mājaslapa, kurā tirgoties ar drēbēm.

Lapas lietotāju bāze drīz vien sāka strauji augt. Neilgi pēc tam uzņēmuma dibinātājs Justs Janausks un līdzdibinātāja Milda Mitkute sāka saņemt piedāvājumus paplašināt lapā piedāvātās iespējas.

Uzņēmums iemantoja popularitāti, un kā vēl. Šobrīd šī komūna izaugusi līdz 25 miljoniem lietotāju 11 tirgos, un tajā tiek pārdoti 180 miljoni preču ar kopējo vērtību vairāk nekā 1 miljards eiro.

Galvenā atziņa:


Tikai tādēļ, ka kāds – pat ja tas esi Tu pats – skeptiski vērtē idejas lietderību, nenozīmē, ka tā arī ir bezvērtīga. Palūdz viedokli kādam citam, kā arī nenoraksti ideju, pirms esi pamēģinājis to realizēt.

CV-Library (Lielbritānija)

Lī Biginss nodibināja CV-Library –  lapu cilvēkiem, kas cenšas atrast darbu.

Lūk, ar ko viņa stāsts izceļas:

  • Viņš pameta skolu 15 gadu vecumā un viņam bija diezgan katastrofālas atzīmes
  • Viņam nebija naudas
  • Viņam nebija tehnisku zināšanu
  • Un kā ķirsītis uz kūkas: viņš strādāja par paklāju pārdevēju

Tomēr visi šie faktori tikai motivēja viņa vēlmi radīt vienkāršu veidu, kas palīdzētu cilvēkiem pieteikties darbā. Viņš nopirka datoru, grāmatu par internetu un ķērās pie darba. Sapratis, ka neko nezina par lapu veidošanu, viņš devās uz vietējo krogu meklēt kādu, kurš varētu viņam palīdzēt. Atradis īsto cilvēku, viņš saprata, ka nepieciešams finansējums. Lī riskēja un aizņēmās 9 000 mārciņas no bankas, un drīz vien viņa bizness uzņēma tempu. Šobrīd Biginsa uzņēmuma vērtība sasniegusi 200 miljonus sterliņu mārciņu!

Galvenā atziņa:


Panākumus var gūt pat tie, kuri nāk no izteikti nelabvēlīgiem apstākļiem, ja vien piemīt apņēmība pārvarēt dzīves uzliktos šķēršļus. Meklējot radošus veidus, kā ideju realizēt, Tu atver prātu dažādām iespējām, par kurām, iespējams, pirms tam neaizdomājies (piemēram, paņemt kredītu bankā vai lūgt palīdzību draugiem krogā!). Un ja nu sanāk?

Prāta Vētra (Latvija)

Ja es Tev mēģinātu iestāstīt, ka Tu un daži tavi vidusskolas klasesbiedri (no kuriem neviens neprot labi spēlēt mūzikas instrumentus, turklāt kuri visi nāk no mazpazīstamas pilsētas mazpazīstamā valstī) varētu kļūt par pasaulē atzītu grupu, Tu man noticētu? Un ja es piebilstu, ka neviens no Jums nav pabeidzis mūzikas skolu? Izklausās apšaubāmi?

Tieši tāds ir grupas Prāta Vētra jeb Brainstorm stāsts. Vēloties iemācīties labāk spēlēt mūziku, puiši taisīja mēģinājumus vietējā dzimtsarakstu nodaļā un lika kopā visus talantus un prasmes, lai atrastu savu unikālo skaņu (un viņiem tas izdevās!). Prāta Vētras dzinulis bija kaislīga interese par mūziku (ko galvenokārt iedvesmoja viens grupas loceklis, kurš fanoja par Depeche Mode) un ciešas, ģimenei līdzīgas draudzības saites.

Tagad, trīsdesmit gadus pēc grupas dibināšanas, tā joprojām aktīvi darbojas un uzstājas dažādās vietās pasaulē, tostarp Krievijā. Viņu pēdējo koncertu Rīgā apmeklēja 60 tūkstoši cilvēku.

Galvenā atziņa:

Dažreiz nākotni definē motivācija un iedvesma, nevis sākotnējās prasmes un apgūtās zināšanas. Ļauj, lai Tevi un Tavu ceļu dzīvē vada iedvesma.

Faqbot (Beļģija)

Dažkārt cilvēku potenciālu mēdz nenovērtēt viņu vecuma, statusa vai bagātības dēļ. Tieši tā bija 16 gadus vecā Matisa Andrē gadījumā, kurš pameta skolu, lai pievērstos jaunai un inovatīvai tehnoloģijai: biežāk uzdoto jautājumu čatbotam jeb idejai, kas vēlāk kļuva par Faqbot jeb uzņēmumu, kura vērtība šobrīd pārsniedz 2 miljonus dolāru.

Lūk, kā viņš to paveica:

  • Viņu interesēja mājaslapu izveide un mākslīgais intelekts
  • Viņš apmeklēja TedX konferences, lai iepazītos ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem (līdzdibinātāju)
  • Viņš saprata, ka globālais mākslīgā intelekta čatbotu tirgus drīz uzsprāgs

Kā jau tipiskā šāda veida stāstā, viņa un uzņēmuma līdzdibinātāja Denija Vonga pirmais projekts cieta neveiksmi, un kāds liela mēroga uzņēmums viņiem atteica sadarbību. Tas motivēja viņus izveidot savu botu no nulles… un pārējais jau ir vēsture.

Galvenā atziņa:


Nav svarīgi, cik Tev gadu; ja Tev ir prasmes – liec tās lietā. Dažkārt tieši meklējumi un vēlme atrast veidus, kā prasmes pielietot, rada visneticamākos rezultātus.

Better Bathrooms (Lielbritānija)

Uzņēmuma Better Bathrooms dibinātāja Kolinsa Stīvensa stāsts sākās ar to, ka viņš nespēja nopelnīt pietiekami daudz naudas, platformā eBay pārdodot golfa ekipējumu. Golfs ir dārgs sports, un peļņas maržas golfa ekipējumam ir pretīgi mazas.

Tā kā viņam bija vajadzīga nauda, viņš sāka pārdot jebko, ko, viņaprāt, platformā bija iespējams notirgot. Kādu dienu viņš saņēma ieteikumu no savas mātes, kura bija iesaistīta vannas istabas preču izplatīšanā, un viņš sāka eBay platformā pārdot preces vannas istabai.

Bizness sāka vesties no rokas – sākumā viņa kontā ieripoja ap 500 000 mārciņu gadā, bet vēlāk apgrozījums palielinājās līdz pat 60 miljoniem sterliņu mārciņu.

Galvenā atziņa:


Nebaidies paplašināties un augt! Ja Tev kaut kas labi padodas, iespējams, Tu vari atrast veidu, kā pielāgot prasmes citai kategorijai un nopelnīt vairāk. Katrā ziņā Tu neko nezaudēsi, pamēģinot.

Zalando (Vācija)

Stāsts no dzīves: grupiņa uzņēmēju ir spiesti astoņus mēnešus dzīvot bez naudas svešā valstī (nespējot nopirkt lidmašīnas biļetes), jo investori izdomā, ka viņu ideja par sociālā tīkla izveidi ir muļķīga.

Lai arī Zalando komandas pirmais projekts cieta neveiksmi (viņi pazaudēja visu naudu), viņu turpmāko darbu motivēja ziņas par to, ka kāda cita lapa nopirkta par 85 miljoniem eiro. Viņi pārveidoja izloloto uzņēmumu Zalando pēc modes un dzīvesveida e-komercijas lapas Zappos parauga, un tad vēlreiz atgriezās pie tā paša investora.

Tā viņi kļuva par veiksmes stāstu. Šobrīd Zalando vērtība ir 7 miljardi eiro, uzņēmums nodarbina 15 000 cilvēkus un tā apgrozījums pārsniedz 5 miljardus eiro gadā.

Galvenā atziņa:

Ja Tev šķiet, ka Tev ir episka ideja, ko tomēr neizdodas realizēt pirmajā piegājienā, pamaini perspektīvu, palūdz palīdzību kādam citam un mēģini vēlreiz. Ar biznesa idejām ir kā ar kalniem – vienmēr būs vairāk nekā viens veids, kā tajā uzkāpt.

Ko mēs ar to visu vēlējāmies pateikt...

Mēdz teikt, ka par veiksmīgiem uzņēmējiem kļūst tie, kas zina, ko viņi dara. Tomēr, kā to pierāda iepriekš minētie piemēri, tā nav gluži patiesība.

Daudz lielāku lomu spēlē centība un neatlaidība. Panākumi nemēdz būt ierakstīti zvaigznēs – tos var gūt ikviens.