Kā tirgoties bez papīra dokumentiem? Kas ir distances līgums? Distances līguma paraugs.

Karlis Blumentals
Kā tirgoties bez papīra dokumentiem? Kas ir distances līgums? Distances līguma paraugs.

Daudzi uzņēmēji ir pieraduši, ka grāmatvedis par katru darījumu prasīs noteiktus dokumentus - līgumu, rēķinu, čeku. Tomēr tie, kas savu interneta veikalu ir izveidojuši ar Mozello būs pamanījuši, ka pie mums nebija jāparaksta nekāds līgums un netika sūtīts papīra rēķins. Kā šādu pilnībā elektronisku preču un pakalpojumu pārdošanu Tu vari ieviest arī savā uzņēmumā? Atbilde - distances līgums un elektroniski sagatavoti maksājumu apliecinoši dokumenti.

Kopā ar e-komercijas un interneta veikalu uzvaras gājienu ir attīstījies arī regulējums par distances tirdzniecību. Mūsdienās pārdot preces un sniegt pakalpojumus var attālināti, ar interneta starpniecību, nesmērējot nekādus papīrus. Kā tas strādā?

Distances līguma paraugu atradīsi raksta beigās, taču vispirms iesaku iepazīties ar svarīgu informāciju saistībā ar distances līguma sastādīšanu un izmantošanu.

Kas ir distances līgums?

Distances līgums ir vienošanās par preces iegādi vai pakalpojuma sniegšanu, kas noslēgta neklātienes apstākļos, piemēram, ar interneta starpniecību. Distances līgums pēc būtības ir saistošs juridisks dokuments, kas var tikt publicēts elektroniski kā mājas lapas sadaļa.

Distances līgums nosaka attiecības starp preces vai pakalpojuma pārdevēju un pircēju. Distances līgumam obligāti jāsatur:

  • Tirgotāja nosaukums, rekvizīti un kontaktinformācija;
  • Informācija par preču pasūtīšanas, samaksas un piegādes kārtību, termiņiem, noteikumiem un izmaksām;
  • Informācija par atteikuma tiesībām - kā un kādā termiņā pircējs drīkst atgriezt preci, un kādā veidā ir iespējams saņemt atpakaļ samaksāto naudu, kur saņemt atteikuma veidlapu;
  • Informācija par personas datu apstrādi vai atsauce uz privātuma politiku.

Iespēja strādāt bez papīra dokumentiem

Distances līgums ļauj veikt darījumu, neparakstot fiziskus papīra dokumentus, jo distances līgumā var ietvert informāciju par to, ka arī rēķini un maksājumu apliecinoši dokumenti tiks sastādīti elektroniski.

Lai distances tirdzniecība būtu likumīga, jāievēro sekojošais:

  • Distances līgumam jāsatur augstāk minētie obligātie elementi un informācijai jābūt patiesai.
  • Pārdevējam jāsniedz precīza pirmslīguma informācija par preces vai pakalpojuma īpašībām, cenu, piegādes un citām izmaksām.
  • Pārdevējam jāiegūst nepārprotama piekrišana distances līguma noteikumiem, piemēram, liekot pircējam apstiprināt piekrišanu ar ķeksīti pirkšanas formā.
  • Pircējam jāvar saglabāt distances līgumu kā elektronisku dokumentu, piemēram, kā lejupielādējamu PDF failu.
  • Pārdevējam jāsaprot un jārespektē patērētāju atteikuma tiesības, kuras paredz normatīvie akti.

Atteikuma tiesības

Patērētāju tiesību aizsardzības regulējums par distances tirdzniecību nosaka, ka tirgotājiem jānodrošina patērētājam tiesības atteikties no pasūtījuma 14 dienu laikā, neminot iemeslu.

Svarīgākais par atteikuma tiesībām:

  • Atteikuma tiesības un atteikuma procedūra ir obligāti jānorāda distances līgumā;
  • Ja tirgotājs nav informējis par atteikuma tiesībām, tad atteikuma periods ir 1 gads;
  • Preču atgriešanas termiņš nevar būt īsāks par 14 dienām;
  • Pārdevējam obligāti jānodrošina pircējs ar atteikuma veidlapu papīra formātā pie piegādes vai pa e-pastu, vai internetā kopā ar distances līgumu.
    Atteikuma veidlapas paraugs.

Likumā gan ir norādīti daži reti izņēmumi, piemēram, personificētu preču izgatavošana pēc individuāla pasūtījuma, taču tajos mēs šobrīd neiedziļināsimies.

Distances līguma paraugs

Lai atvieglotu distances līguma sastādīšanu, esam izveidojuši distances līguma paraugu tipiskam interneta veikalam. Vajadzības gadījumā šo paraugu var papildināt vai labot.

Svarīgi! Katrs interneta veikals un uzņēmums ir īpašs un atšķirīgs, tāpēc Mozello rekomendē iedziļināties ar distances līguma sastādīšanu saistītajos jautājumos un vajadzības gadījumā piesaistīt arī juridisko palīdzību.

Atvērt distances līguma paraugu