Kā pārnest vai sākt uzņēmējdarbību internetā 1. daļa – plānošanas darbi mājaslapas izveidei

Bruno Veberis
Kā pārnest vai sākt uzņēmējdarbību internetā 1. daļa – plānošanas darbi mājaslapas izveidei

Pēdējie gadi nevienam uzņēmējam nav bijuši viegli, īpaši to var teikt par mazajiem uzņēmējiem. Un ja par vienu lietu šaubu vairs nav nevienam, tad tā ir skaudrā atziņa, ka būt onlainā – un uzturēt mājaslapu vai veikalu internetā – var izrādīties dzīvības un nāves jautājums.

Bet ar ko sākt?

Mēs esam sastādījuši 3. rakstu sēriju ar kuras palīdzību detalizēti centīsimies izskaidrot, kā pārnest vai sākt uzņēmējdarbību internetā.

Šie raksti soli pa solim izvedīs Tevi cauri būtiskākajiem aspektiem, kā izveidot spēcīgu klātbūtni digitālajā vidē un nodrošināt biznesa panākumus ilgtermiņā.

Šis pirmais raksts pievērsīsies mājaslapas plānošanai! Tas ir būtisks solis, kuram bieži vien tiek pievērsta nepamatoti maza uzmanība. Pacenšoties izprast, kas Tev ir nepieciešams, kā arī izplānot lapas pamatus, Tu varēsi savus mērķus sasniegt ātrāk, ar mazāk klupieniem un kopumā rezultāti būs labāki. 

Ķeramies pie darba?
Aiziet!

Kas ir uzņēmuma mājaslapa un kādēļ Tev tā ir nepieciešama?

Ne velti saka, ka mājaslapa ir Tava uzņēmuma vizītkarte. Bet tas ir arī Tavs digitālais “nekustamais īpašums”, ar kuru Tu vari rīkoties pēc saviem ieskatiem. Pats svarīgākais – tas ir veids, kā Tu vari pārdot savus produktus vai pakalpojumus, īpaši apstākļos, kad tirdzniecība klātienē nav iespējama. 

Uzņēmumu mājaslapas sniedz neskaitāmus ieguvumus – tās ne vien padara Tevi redzamu un atrodamu (Tu nevari atrast kaut ko, kas neeksistē), bet arī ļauj Tev personīgi noteikt to, kāda būs Tava mijiedarbība ar klientu. Tu vari iedrošināt klientu veikt pirkumu, izstāstīt Tava uzņēmuma stāstu, nodot informāciju, kuru vēlies, lai klienti zina (piemēram, par aktuālo izpārdošanu) un daudz ko citu. 

Tomēr pats lielākais ieguvums ir tas, ka Tavs uzņēmums nav piesaistīts vienai konkrētai fiziskai vietai. Turklāt veikala atvēršana internetā padara Tavu zīmolu pieejamu visā pasaulē. Pircēji var iegādāties Tevis piedāvātās preces vai pakalpojumus, neizejot no mājām, kā arī Tev paveras iespēja piekļūt plašākam pircēju lokam, kas var būt viens no svarīgākajiem soļiem Tava biznesa izaugsmē. 

Tātad – uzņēmuma mājaslapas izveidošana kopumā var sniegt neskaitāmus ieguvumus, un Tu no tā vari tikai iegūt. Īpaši mūsdienās, kad mājaslapu izveidot ir tik viegli, pateicoties tādiem rīkiem kā Mozello.

Sāksim ar dažiem svarīgākajiem soļiem, kas jāveic, lai izveidotu vienkāršu, bet efektīvu mājaslapu vai interneta veikalu.

1. solis: Definē savas prasības un mērķus

Pirmais būtiskais solis uzņēmuma mājaslapas izveidē ir saprast, ko Tu gribi panākt. Tādējādi, nonākot lapas izstrādes stadijā, Tu precīzi zināsi, kas Tev ir nepieciešams.

Viena no lielākajām kļūdām, ko cilvēki pieļauj, veidojot savas mājaslapas, ir tieši šī soļa izlaišana.

Mājaslapai var būt dažādi formāti un funkcijas. Te būs dažas idejas, kas palīdzēs sākt domāt šajā virzienā:

Informatīva mājaslapa

Mājaslapa, kuras galvenais mērķis ir informēt apmeklētājus par Tavu biznesu un pakalpojumiem, ko piedāvā.

Interneta veikals

Vieta no kuras Tavi klienti var ērti, automatizēti un vienkārši veikt pirkumus sev piemērotā brīdī.

Vienas lapas vizītkarte

Šāda veida mājaslapu veido tikai viena lapa, tā parasti ir diezgan lakoniska, un tajā norādīta pamatinformācija par Tavu uzņēmumu.

Lai labāk saprastu, kāda mājaslapa Tev nepieciešama, sākumā jāizprot, kāds būs tās mērķis. Pamatojoties uz šo mērķi Tev būs jāizveido saraksts ar visiem elementiem, kas palīdzēs to sasniegt.

  • Ja mērķis ir tirgot preces, pieraksti visu, kas Tev būs vajadzīgs, lai nodrošinātu tirdzniecību. Tā varētu būt produktu lapa, lapa ar informāciju par piegādi un atgriešanu, kvalitatīvas fotogrāfijas ar Taviem produktiem, attēlu bloks, kas parāda Tavu produktu darbībā, bloga sadaļa ar interesantu un noderīgu informāciju Taviem klientiem utt.

  • Ja mērķis ir panākt, lai klients sazinās ar Tevi un pasūta Tavus pakalpojumus, izveido sarakstu ar elementiem, kas Tev palīdzēs īstenot šo mērķi. Piemēram, Tev būs jāpublicē sadaļa ar atsauksmēm, pakalpojumu apraksti, Tavas kvalifikācijas, kontakti un tamlīdzīgi.

Padoms:

Ja meklē iedvesmu, apskati savu konkurentu lapas. Pieraksti visas nianses, kas, Tavuprāt, strādā labi, un tās, kuras Tu darītu citādi. 
Kad izdevies apkopot sarakstu ar lietām, ko vēlies redzēt savā lapā, esam gatavi pāriet pie nākamā soļa!

2. solis: Izstrādā uzņēmuma mājaslapas struktūru

Brīdī, kad Tev ir saraksts ar visiem elementiem, kurus nepieciešams iekļaut lapā, vari sākt domāt par kaut kāda veida sistematizāciju. 

Paskaties uz sarakstītajiem elementiem kopumā un padomā, kā tos varētu sadalīt loģiskās, apmeklētājam saprotamās sadaļās. 

Viena lieta, kas Tev noteikti būs vajadzīga, ir galvenā lapa. Pajautā sev – kuri no elementiem iederēsies galvenajā lapā? Pieraksti tos. 

Tagad paskaties uz pārējiem elementiem – kuri no tiem sader kopā?

Piemēram, informāciju par piegādi noteikti var likt kopā ar informāciju par preču atgriešanu.

Ja prece, ko Tu pārdod, ir pietiekami sarežģīta, iespējams, noderīgi varētu būt izveidot atsevišķu “kā tas strādā” sadaļu, iekļaujot gan aprakstus, gan vizuālos materiālus.

Ja Tu nodarbosies ar e-komerciju, produktu lapā vari iekļaut, piemēram, izmēru tabulas un informāciju par piegādes ilgumu.

Izveido vienkāršu lapas vizualizāciju. To vari uzzīmēt uz lapas vai arī izmantot tādus rīkus kā Canva vai Miro. Tev vienkārši nepieciešams shematisks uzmetums!
 
Uzzīmējot struktūru, Tu varēsi ieraudzīt dažādas “lielās” kategorijas, piemēram, produktu kategorijas (vīriešu un sieviešu apģērbi), portfolio sadaļa vai blogs, kurā ievietosi rakstus. 

Šādi izplānojot, kādas sadaļas Tev būs nepieciešamas, Tu laicīgi varēsi sākt domāt par to, kas būs jāiekļauj katrā no šīm sadaļām – kādi attēli, teksti utt.

Un tas mūs noved pie nākamās raksta daļas – galveno atslēgas vārdu izdomāšanas un definēšanas!

3. solis: Definē galvenos atslēgas vārdus, kas saistīti ar Tavu biznesu

Veidojot internetveikalu, uzmanība jāpievērš vienai ārkārtīgi svarīgai lietai – SEO jeb “Search Engine Optimization”. Īsumā, SEO nozīmē darīt visu iespējamo, lai meklētājprogrammām (piemēram, Google) būtu pieejama informācija par to, kas ir Tava lapa un ko Tu piedāvā. Tādējādi, kad cilvēki meklēs to, ko Tu pārdod, Google zinās, ka jāiesaka Tavi pakalpojumi. 

Viens no svarīgākajiem SEO aspektiem ir pareizo atslēgvārdu izvēle un to ievietošana īstajās vietās Tavā lapā.

Un kā gan es varu zināt, kura ir īstā vieta, Tu vaicā? 

Laimīgā kārtā mēs esam sagatavojuši atsevišķu rakstu, kas aptver SEO pamatus, bet īsumā atbilde ir šāda – izvēlies galvenos atslēgas vārdus, kas raksturo Tavu biznesu, un iekļauj tos attiecīgo lapas sadaļu virsrakstos un saturā.

Ja Tu esi no Ogres un nodarbojies ar floristiku, iekļauj vārdus “Ogre” un “florists” vai “floristika”. Ja vēlies pārdot apģērbus, kas šūti gara auguma sievietēm, tad Tev būs jāizdomā veidi, kā lapā radoši iekļaut vārdu “garš”, piemēram, “Kleitas gara auguma īpašniecēm”.

Atslēgvārdus būtu svarīgi iekļaut šādās sadaļās:

  • Meta apraksti
  • Lapu URL
  • Virsraksti
  • Apakšvirsraksti
  • Apraksti

Ja vēlies uzzināt vairāk, aplūko mūsu rakstu par SEO pamatiem, un, veidojot tekstu, centies paturēt prātā šos principus. Tas uzlabos Tavas lapas redzamību un palīdzēs tai augt.

4. solis: Izvēlies domēna nosaukumu

Tagad, kad zini, kāda ir Tavas lapas pamata funkcija, mērķis un atslēgvārdi, pienācis laiks izvēlēties domēna nosaukumu.

Domēna nosaukums ir Tavas mājaslapas adrese – mūsu gadījumā tas nosaukums ir Mozello.lv.

Domēna nosaukuma izvēle svarīga ir tādēļ, ka tas, visticamāk, lapas dzīves gaitā nemainīsies un kalpos kā atslēga starp tavu klientu.

Nosaukumam ir jābūt pieejamam – domēniem jābūt unikāliem, tādēļ Tev būs jāizvēlas nosaukums, kas vēl nav aizņemts.

Ideālā variantā tas ir saistīts ar galvenajiem atslēgas vārdiem – domēna nosaukumam jābūt saistītam ar Tavu biznesu. Visbiežāk par domēna nosaukumu izvēlas uzņēmuma nosaukumu (piemēram, Mozello.lv) vai kādu vārdu savienojumu, kas apraksta piedāvātos pakalpojumus (ogresfloristika.lv).

To ir viegli atcerēties un ērti ievadīt – mēģini izdomāt tādu domēna nosaukumu, ko ir viegli atcerēties, lai klienti neaizmirst, kā Tevi atrast digitālajos džungļos. Tas nozīmē, ka nosaukumam jābūt īsam un kodolīgam. Atceries, ka tam vēlams būt arī pietiekami vienkāršam un ērti ievadāmam, jo pretējā gadījumā klienti var kļūdīties domēna ievadē.

Mozello katrai jaunajai mājaslapai piešķir bezmaksas lapas adresi, kurā ir iekļauts Mozello vārds. Savukārt, Mozello Premium lietotāji tiek pie individuāla un profesionāla domēna nosaukuma pēc izvēles un bez norādes uz Mozello platformu.

Ja Tev jau ir reģistrēts personīgais domēna vārds - tu vari to izmantot arī pie Mozello sazinoties ar mūsu atbalsta komandu.

Ar plānošanu esam tikuši galā. Nākamais solis – izstrāde!

Mēdz teikt, ka plānošana ir procesa grūtākā daļa, un Tu ar to veiksmīgi tiki galā! Tu nenožēlosi, ka veltīji šo laiku mājaslapas izplānošanai, un jau nākamreiz paskaidrosim kādēļ. Mūsu nākamais raksts pievērsīsies pašam mājaslapas izstrādes procesam.

Nepalaid to garām!