Top 10 ieguvumi, ko sniegs uzņēmuma mājaslapas izveide, un kā tos efektīvi izmantot

Bruno Veberis
Top 10 ieguvumi, ko sniegs uzņēmuma mājaslapas izveide, un kā tos efektīvi izmantot

Ja Tu nodarbojies ar jebkāda veida uzņēmējdarbību, bet vēl neesi savam biznesam izveidojis mājaslapu vai e-veikalu, tad šobrīd Tu, visticamāk, zaudē klientus un potenciālu peļņu. Šis ir brīdis, kad tiešām uzņēmumam jābūt savām mājām internetā – gan tādēļ, ka tas vienkārši ir ērti un vienkārši gan Tev, gan klientam, gan arī tādēļ, ka pasauli važās joprojām tur globālā pandēmija.

Ja Tevi neinteresē jaunu klientu piesaistīšana, ja nevēlies, lai Tavs uzņēmums iegūst atpazīstamību, un negribi audzēt apgrozījumu – mājaslapas neesamība ir ļoti efektīvs veids, kā to sasniegt. Bet... Ja tie patiešām būtu Tavi mērķi, Tu taču nenodarbotos ar uzņēmējdarbību, vai ne?

“Izveidot mājaslapu” varbūt izklausās biedējoši, bet tas tā tiešām nav. Izvēloties lietotājam draudzīgu mājas lapu izstrādes rīku, piemēram, Mozello, jebkurš cilvēks var ātri un bez problēmām izveidot mājaslapu. Tam nav nepieciešamas programmēšanas zināšanas, jo viss notiek ātri un intuitīvi, kā arī lapu varēsi administrēt saviem spēkiem. Turklāt tas maksā tikai 6 EUR mēnesī, kas nozīmē, ka Tev nepieciešams piesaistīt vienu vai divus klientus un šis ieguldījums jau būs atmaksājies (aplūko mūsu rakstu par to, kā piesaistīt pirmos klientus internetā). Tātad – bez jebkādiem attaisnojumiem!

Rakstā runāsim ne tikai par to, ko Tavs bizness iegūst no mājaslapas, bet arī to, kā izmantot šīs priekšrocības. Pievērsīsimies arī tiem, kam lapa jau ir izveidota, bet kuriem vēl neizdodas izmantot tās pilno potenciālu.

Top 10 ieguvumi no uzņēmumu mājaslapām

1. Uzņēmums kļūst atrodams

Pirmkārt un galvenokārt – mājaslapa ļauj klientiem Tavu uzņēmumu sameklēt. Katru dienu internetā tiek veikti 3,5 miljardi vaicājumu – cilvēki mūsdienās paļaujas uz to, ka Googlē varēs gūt risinājumu jebkurai problēmai, sākot no keramikas tējkannas iegādes līdz pat santehniķa atrašanai. Ja Tev nav savas mājaslapas, cilvēki, kuri meklē pakalpojumus, nemaz nevar Tavu uzņēmumu atrast.

Turklāt, ja Tev ir mājaslapa, tas palīdz Taviem klientiem ieteikt Tavus pakalpojumus citiem interneta lietotājiem. Piemēram, kāds Facebook grupā ieraksta jautājumu “kur Rīgā var atrast labu santehniķi?” Cilvēkam, kurš uz šo jautājumu atbild, daudz patīkamāk atbildē ir norādīt linku uz mājaslapu, nevis vienkārši iemest telefona numuru, jo potenciālais klients varēs lēnā garā apskatīt lapu un saprast, vai šis variants viņam der.

Īsumā – mājaslapa ir veids, kā paziņot cilvēkiem, ka Tu nodarbojies ar uzņēmējdarbību.

Kā to izmantot?

Tavam galvenajam mērķim vajadzētu būt ieņemt pēc iespējas augstāku vietu Google meklēšanas rezultātos. Ja cilvēks meklētājā ieraksta “santehniķis Rīgā” un Tava mājaslapa izlec starp pirmajiem rezultātiem, izredzes, ka viņš izvēlēsies Tavus pakalpojumus, ir diezgan labas. Lai to panāktu, Tev nepieciešams veikt lapas SEO optimizāciju. Šeit esam sagatavojuši vienkāršu ceļvedi, kas palīdzēs ierindot lapu meklētāja augšgalā.

2. Tavs uzņēmums būs pieejams 24/7

Ja Tev nav mājaslapa, sazināties ar Tevi ir daudz sarežģītāk. Neviens no mums negrib traucēt citus pēc darba laika beigām, un arī Tu pats nebūsi priecīgs saņemt zvanus par darbu, vakariņojot vai tīrot zobus.

Padomā – mājaslapa ir Tavs virtuālais asistents, kas strādā 24 stundas dienā, 7 dienas nedēļā. Tā izstāsta klientiem, kas Tu esi un ko dari (lapas saturs), kādi ir Tavi līdz šim veiksmīgākie projekti/produkti (atsauksmes un gadījumu izpēte), kā arī pieņem Tev adresētas ziņas (veidlapas, kuras paredzētas saziņai ar Tevi). Šādi Tu vienmēr esi pieejams, un cilvēki varēs ar Tevi sazināties vai iegādāties Tavus produktus jebkurā diennakts laikā.

Īsumā – uzturot mājaslapu, Tu praktiski sev nodrošini virtuālo asistentu, kas uztur attiecības ar klientiem arī tad, kad pats personīgi neesi pieejams.

Kā to izmantot?

Izveido “Sazinieties ar mums” veidlapu un iedrošini cilvēkus izmantot to, lai uzdotu interesējošos jautājumus. Tā Tu iegūsti komunikācijas kanālu, kas ir atvērts 24/7, arī tad, ja neatbildi uzreiz. Pārliecinies arī par to, ka Tavā mājaslapā ir iekļautas atbildes uz visiem jautājumiem, kas klientiem varētu rasties, lai tie varētu ātrāk saprast, vai vēlas sadarboties ar Tevi. Tas arī sasaucas ar mūsu nākamo ieguvumu.

3. Sniedz informāciju un atbalstu (BUJ, informācija, aktualitātes)

Viens no galvenajiem ieguvumiem no uzņēmuma mājaslapas uzturēšanas (īpaši salīdzinājumā ar sociālajiem tīkliem) ir tas, ka Tu vari pasniegt informāciju skaidrā un strukturētā veidā. Tev ir iespēja pievienot visas preces un pakalpojumus, ko Tu piedāvā.

Tu vari jau iepriekš sniegt atbildes uz klientu biežāk uzdotajiem jautājumiem. Tu vari piedāvāt instrukcijas un padomus bez maksas, vai arī pārdot tos kā digitālos produktus.

Piemēram, ja Tu pārdod vilnas apģērbu, vari blogā publicēt rakstu par to, kā to mazgāt un kopt. Tagad Tev nebūs katram klientam no jauna jāskaidro, kā rūpēties par jauno vilnas džemperi – Tu varēsi nosūtīt linku uz savu izsmeļošo un informatīvo ierakstu blogā.

Īsumā – mājaslapa ir labākais veids, kā nodot klientiem visu nepieciešamo informāciju vienkāršā un pārskatāmā veidā.

Kā to izmantot?

Vienmēr pārliecinies, ka lapā norādītā informācija ir aktuāla. Ja Tavi klienti Tev regulāri uzdod kādu konkrētu jautājumu, atbildi uz to iekļauj lapas BUJ sadaļā. Ikreiz, sākot piedāvāt jaunas preces vai pakalpojumus, izveido rakstus, kuros sniedz informāciju par tiem. Ja bieži saņem jautājumus par projektiem, ko esi veicis agrāk, publicē informāciju par tiem. Uzdod sev jautājumu – kādas būtiskākās lietas cilvēkam jāzina, lai izvēlētos manu produktu/pakalpojumu? Atbildes iekļauj savā lapā.

4. Paaugstini sava uzņēmuma uzticamību ar atsauksmēm

Klientu atsauksmēm ir ārkārtīgi būtiska ietekme uz to, vai cilvēki uzticēsies kaut ko iegādāties no Tevis. Ja Tavi klienti ir apmierināti ar Tavu produktu vai pakalpojumu, palūdz tos atstāt atsauksmes, jo tas pārliecinās un iedrošinās Tavus nākamos klientus. Ja Tu atrodi, ka kaut kur, piemēram, žurnālā, ir pieminēts Tavu uzņēmums, pievieno mājaslapā arī šīs liecības.

Tavs mērķis ir samazināt savu klientu nedrošību. Tu noteikti pazīsti nepatīkamo uztraukuma sajūtu, kas rodas, veicot pirkumu vai pasūtot pakalpojumus no nezināma avota. Tieši citu klientu pozitīvās atsauksmes nereti ir tās, kuras iedrošina mūs pabeigt pirkumu.

Īsumā – ja Tev ir mājaslapa, Tu vari tajā apkopot atsauksmes, lai iegūtu vairāk klientus.

Kā to izmantot?

Lūdz klientus uzrakstīt atsauksmes un ievieto tās mājaslapā. Ja iespējams – palūdz arī atļauju izmantot klienta fotoattēlu, lai atsauksme izskatās draudzīgāka un personalizētāka.

5. Iespēja pārdot preces

Šis punkts šķiet pats par sevi saprotams, vai ne? Tu vari pārdot savas preces internetā, turklāt, atšķirībā no fiziska veikala, pasūtījumus vari pieņemt jebkurā diennakts laikā. Tomēr jāatzīmē, ka pārdošana neattiecas tikai uz veikaliem. Arī tad, ja Tu piedāvā pakalpojumus, tu vari pārdot dažādus digitālos produktus – e-grāmatas, kursus un citus.

Piemēram, ja esi fitnesa treneris, vari gan piedāvāt savus pakalpojumus privāti, gan izstrādāt video kursu – “15 minūšu treniņš visām muskuļu grupām”, gan arī pārdot e-grāmatas, piemēram, “5 diētas, kas ļaus notievēt, nezaudējot muskuļu masu”. Turklāt piedāvāt šos produktus bez maksas, lai piesaistītu jaunus klientus, ir laba mārketinga taktika.

Īsumā – ja Tev ir mājaslapa, Tu vari paplašināt un dažādot piedāvāto preču un pakalpojumu klāstu.

Kā to izmantot?

Velti laiku tam, lai padomātu, ko vēl Tavs uzņēmums var piedāvāt. Tad radi to un liec pārdošanā!

6. Tā ir iespēja sasniegt klientus ārpus Tavas atrašanās vietas

Tā kā Tavu interneta lapu var sasniegt jebkurš, kuram ir interneta pieslēgums, Tavs veikals vairs nav piesiets vienai vietai telpā. Mājaslapa ir viens no svarīgākajiem rīkiem, kas ļauj Tev savu produktu virzīt starptautiskajā tirgū vai vienkārši darīt to pieejamu plašākam klientu lokam. Mozello piedāvā iespēju lapu tulkot vairākās valodās – pievienojot papildu valodu, Tu ne vien nodrošini to, ka Tavi jaunie klienti spēs Tevi saprast, bet arī to, ka Tavs uzņēmums tiks parādīts Google meklējumos attiecīgajā valodā.

Tas ir izdevīgi arī tad, ja iedzīvotāji Tavā reģionā runā vairākās valodās – pievienojot attiecīgo valodu, Tu noteikti paplašināsi sasniegto klientu loku.

Īsumā – mājaslapa Tev palīdzēs paplašināt darbību gan lokāli, gan starptautiskajā tirgū.

Kā to izmantot?

Vispirms būtu svarīgi saprast, vai attiecīgajā reģionā, kurā vēlies virzīties, ir pieprasījums pēc Tevis piedāvātā produkta vai pakalpojuma. Labākais veids, kā to darīt, ir veikt konkurentu izpēti. Ja pamani, ka Tavs pakalpojuma vai produkta piedāvājums ir konkurētspējīgs vai pat labāks par tirgū jau esošo piedāvājumu, tā ir laba iespēja paplašināt biznesu! Aplūko šo rakstu, lai uzzinātu, kad ir labākais laiks pievērsties savas mājaslapas tulkošanai.

7. Tu vari veidot savu zīmolu un tā stāstu

Cilvēkiem patīk pirkt no citiem cilvēkiem. Mums parasti patīk atbalstīt savu komūnu un lepoties ar vietējiem veiksmes stāstiem. Mājaslapas priekšrocība ir tā, ka Tu vari sniegt informāciju ne tikai par Tevis piedāvāto produkciju, bet arī par Tevi pašu un uzņēmumu, Tavām idejām, vērtībām un ambīcijām. Šāda draudzīgas, emocionālas saiknes izveide var palīdzēt lapas apmeklētājus pārvērst par klientiem.

Stāsts, ko Tu nodod ar savas mājaslapas starpniecību, palīdz cilvēkiem Tevi atpazīt, un tas arī ir Tava zīmola pamatā. Tas veido atpazīstamību un uzticamību, kas arī galu galā atspoguļojas pārdošanas rezultātos.

Īsumā – mājaslapa ļauj Tev izstāstīt stāstu, kas palīdz veidot saikni un attiecības ar klientiem.

Kā to izmantot?

Pārliecinies, ka lapā atrodama sadaļa “Par mums”, kurā pastāsti par sevi un savu uzņēmumu. Vēl viens veids, kā humanizētā veidā atklāt sava uzņēmuma stāstu, ir dalīties ne vien labajā, bet arī sliktajā – ievieto savā blogā rakstu par savām neveiksmēm, un Tu klientiem šķitīsi daudz pieejamāks. Ļoti būtiski ir arī veidot uzņēmuma identitāti ar vizuāliem elementiem, kurus konsekventi lietojot, cilvēkiem veidosies asociācijas ar Tavu uzņēmumu.

8. Jaunas mārketinga iespējas

Vēl viens nozīmīgs ieguvums no mājaslapas izveides ir plašās mārketinga iespējas, kuras vari izmantot:

Mājaslapa ne vien ļauj Tev sasniegt vairāk cilvēku, bet arī veidot kopienas saviem klientiem un atgādināt par sevi, veicinot lojalitāti un, cerams, arī atkārtotus pirkumus.

Kā to izmantot?

Digitālais mārketings ir satraucoša, iespēju pilna pasaule, un šis raksts paskaidros visu, ko nepieciešams zināt, lai uzsāktu pirmo mārketinga kampaņu.

9. To dara visi pārējie

Ja Tu neizmantosi iepriekš minētās iespējas, vari būt drošs, ka to darīs kāds cits... Atņemot Tavas iespējas un Tavus potenciālos klientus. Galvenais iemesls, kādēļ gandrīz visiem uzņēmumiem ir mājaslapas, ir tieši tas, ka to sagaida klienti. Ko Tu vari gūt no tā, ka to dara visi citi? Mācies no konkurentu kļūdām.

Kā to izmantot?

Pavadi laiku, pētot vietējo un starptautisko konkurentu mājaslapas. Pievērs uzmanību tam, kas tām visām ir kopīgs – tās, visticamāk, ir būtiskākās lietas, kuras Tev jāievieš arī savā lapā. Tomēr turi acis vaļā un centies piefiksēt, kas Tev šajās lapās nepatīk, lai vari no tā izvairīties, veidojot savējo.

10. Sasniedz apmeklētājus, kas izmanto mobilās ierīces

Vairāk nekā puse no visas interneta datplūsmas šobrīd nāk no mobilajām ierīcēm. Tas nozīmē, ka arī Tev nepieciešama lapa, kas pielāgota tieši tām. Ja Tava lapa būs mobile-friendly, klienti varēs piekļūt Taviem produktiem un pakalpojumiem, lai kur arī viņi neatrastos. Lūk, daži iemesli, kādēļ uzņēmumiem, kuru lapas ir pielāgotas mobilajai videi, veicas labāk.

Kā to izmantot?

Mēs, Mozello, jau esam parūpējušies par lapu pielāgošanu, tādēļ vari par to neuztraukties... Tas ir – ja savu mājaslapu vai interneta veikalu esi iztstrādājis, izmantojot Mozello!

Secinājumi

Uzņēmuma mājaslapas izveide ir kas vairāk par produkta vai pakalpojuma pārdošanu internetā. Tā palīdz arī piesaistīt jaunus klientus un sniegt informāciju, tā piešķir balsi Tavam uzņēmumam, kā arī padara Tevi sasniedzamu. Tie ir aspekti, kurus augstu vērtē patērētāji visā pasaulē, un tiem ir tieša saikne ar Tava biznesa izaugsmi.

Ja Tu esi izvēlējies nodarboties ar uzņēmējdarbību šajos laikos, Tev ir nepieciešama mājaslapa. Citādi Tavi potenciālie klienti internetā atradīs Tavus konkurentus, bet Tu paliksi malā, sapņojot par to, kā būtu, ja būtu. Tu to nedrīksti pieļaut, īpaši tādēļ, ka izveidot mājaslapu ir tik vienkārši! Par to vari pārliecināties, paspēlējoties ar Mozello bezmaksas mājaslapu un e-veikalu izstrādes platformu!