Kādēļ Tavam biznesam ir vajadzīgs blogs un kā no tā gūt panākumus

Bruno Veberis
Kādēļ Tavam biznesam ir vajadzīgs blogs un kā no tā gūt panākumus

Tev pieder uzņēmums. Tev ir daudz ko darīt. Tu burtiski strādā dienu un nakti, lai panāktu, ka kaut kas vispār notiek.

Pēdējā lieta, par ko Tu gribi domāt, ir blogs.

Tomēr tā ir kļūda.

Ja domā, ka blogs Tev nav vajadzīgs, vai Tev vienkārši nav tajā ko rakstīt – padomā vēlreiz.

Šāda attieksme var laupīt tās iespējas, kas rodas no bloga uzturēšanas, piemēram, meklētāju ģenerētā apmeklētāju plūsma.

Šajā rakstā aplūkosim:

  • Kādēļ blogošanai būtu jābūt Tavas mārketinga stratēģijas stūrakmenim
  • Kā sagatavoties un izdomāt garšīgas tēmas, par ko rakstīt
  • Kā izmantot šīs idejas, lai izveidotu efektīvus bloga rakstus

Bloga uzsākšana ir labākā biznesa ideja, kāda Tev jebkad ir ienākusi prātā.

Pircēji internetā ir kļuvuši ļoti gudri.

Viņi vairs neko nepērk tā pat vien – atbildīgs pircējs pirms pirkuma pabeigšanas vienmēr veic nelielu pētījumu, īpaši gadījumā, ja preci pārdod mazpazīstams zīmols.

Apdomā:

47% pircēju aplūko vismaz 3–5 avotus, pirms apsver kaut ko iegādāties. (Hubspot)

Šie avoti var būt dažādi – atsauksmes, videoklipi, izsaiņošanas video, raksti internetā u.c.

Svarīgākais ir tas, ka Tu radi saturu, ko pircējs var patērēt. Bez tā Tu pazaudē aptuveni 47% no saviem potenciālajiem klientiem!

Blogošana arī palīdz cilvēkiem nodot informāciju par Tavu biznesu.
“Ja uzņēmumam ir blogs, tas nozīmē, ka uz viņu mājaslapu būs par 97% vairāk linku, turklāt šādām lapām ir par 55% vairāk apmeklētāju,” – SEO Tribunal

Vairāk linku = vairāk apmeklētāju. Jo vairāk satura Tu radi, jo lielāka iespēja, ka pasaule Tevi pamanīs – gan ļaudīm, gan meklētājiem ir lielāka iespēja Tevi atrast, izmantojot Tevis radīto saturu. Nemaz nerunājot par to, ka, uzņemoties iniciatīvu un radot saturu, Tu arī radi brenda autoritāti.

Es veicu nelielu eksperimentu ar savu (šobrīd jau slēgto) nišas t-kreklu brendu. Lūk, rezultāti:

Es nebiju blogojusi vispār, un tad izveidoju vienu blogpostu, kurā apkopoju sarakstu ar vairākiem stilīgiem zīmoliem (tostarp arī manējo). Lūk, skrīnšots ar izmaiņām apmeklētāju plūsmā:

“8 idejas, ko vilkt mugurā Jāņos”

Tas ir IEVĒROJAMS apmeklētāju plūsmas pieaugums. Un tas viss, pateicoties vienam ierakstam blogā. Tajā mēnesī es arī pārdevu rekordlielu skaitu t-kreklu. Iedomājieties, kādus rezultātus varētu sasniegt, ja blogotu regulāri?

Ir vairāki iemesli, kādēļ mans raksts nostrādāja:

  • Tādēļ, ka tēma attiecīgajā brīdī bija aktuāla
  • Tādēļ, ka raksts bija izveidots viegli izlasāma saraksta veidā (cilvēkiem ļoti patīk lasīt pa diagonāli)
  • Tādēļ, ka es sazinājos ar visiem pārējiem 7 rakstā minētajiem brendiem, kuri šo rakstu pārpublicēja savos tīklos. Tādējādi arī viņu sekotāji uzzināja par manu zīmolu.

Galvenās atziņas:

  • Neviens uzņēmums nav par mazu, lai blogotu
  • Nekad nav par vēlu sākt blogot
  • Jā, tas ir tā vērts
  • Tādēļ sāc blogot jau šodien!

Kā sagatavoties un ķerties pie darba

Uzņēmēji kā atrunu tam, ka neraksta blogu, visbiežāk min to, ka “nav nekā, ko teikt” vai “nezin, par ko rakstīt”.

Tās ir muļķības.

Mēs parādīsim, kā izdomāt tēmas, kuras ar garantiju radīs pozitīvus rezultātus, turklāt tās ļoti viegli varēsi pielāgot savām vajadzībām.

1. Aizkulises

Pasaulē plaši pazīstamais uzņēmējs un interneta personība Gerijs Veinerčuks stingri pārstāv pozīciju “ja tev nav, par ko rakstīt – dokumentē”.

Dokumentē savas uzņēmēja gaitas, to, kā pamazām attīstās Tavs produkts, dod padomus, kā sabalansēt darba un ģimenes dzīvi, ko ēst brokastīs, lai visu dienu justos labi utt. Iedvesmojies no tā, kas ir Tev apkārt – klientiem, mājām, mijiedarbību starp Tevi un svešiniekiem uz ielas. Derēs jebkas.

Piemērs: Penelope Tranka, Quistic

Penelope Tranka ir veiksmīga uzņēmēja, kura šobrīd izveidojusi savu ceturto uzņēmumu – “Quistic”, kas ir personīgās attīstības pakalpojumu platforma. Viņa izmanto blogu, lai demonstrētu savas prasmes, pārdotu produktu un dokumentētu savu ceļu uzņēmējdarbībā.

Piemēram, šis raksts par to, kā noturēt līdzsvaru starp darbu un bērnu audzināšanu. Viņa aplūko to, kā apvienot pienākumus ģimenē un darbā, un kā dažas pārmaiņas, ko viņa ieviesusi savā dzīvē, palīdzējušas pielāgoties šim dzīvesveidam.

2. Saraksti

Saraksta formāts ir ļoti populārs veids, kā izveidot ātri lasāmus rakstus. Tā kā 43% lasītāju atzīst, ka viņi rakstus lasa pavirši (esmu pārliecināta, ka patiesībā šis rādītājs ir daudz augstāks), būtiski piedāvāt lasītājiem rakstus viegli un ātri uztveramā formā.

Sarakstus var sastādīt par ļoti daudz dažādām tēmām. Lūk, dažas iedvesmai:

  • 10 ieteikumi, kā….
  • 25 iemesli, kādēļ Tev vajadzētu...
  • 101 viena ideja, kā...

Piemērs: Be-with clothing

Be-with ir neatkarīgs apģērbu pārdevējs, kuru drēbēm sānos iestrādātas īpašas kabatiņas, kurās plaukstas var ievietot Tava otrā pusīte.

Atbilstoši zīmola vērtībām, šis raksts, kurā apkopotas 35 idejas ziemas randiņiem, ir lielisks veids, kā piesaistīt vietnei cilvēkus, kuri vēlas pavadīt laiku kopā ar savu mīļoto – un tieši tā ir zīmola mērķauditorija. Tā ir droša stratēģija, ņemot vērā to ka 36% cilvēku dod priekšroku rakstiem saraksta formātā.

3. Padomi

Viena lieta, ko cilvēki bieži meklē internetā, ir palīdzība un dažādi padomi. Noteikti ir kāds temats, par ko Tu zini vairāk nekā citi cilvēki. Tev tas var šķist nebūtiski, bet, ja to izskaidro vienkāršā un saprotamā veidā, kādam citam šī informācija var būt zelta vērtē.

Padomā rūpīgi, kāda informācija, ko zini Tu, varētu noderēt citiem, un uzraksti par to!

Piemērs: Au Lit Fine Linens

Au Lit Fine Linens pārdod gultasveļu, spilvenus, dvieļus un citas guļamlietas. Izrādās, ka gultas veļas pasaule ir sarežģītāka, nekā varētu domāt – jāzina auduma pavedienu skaits, kā pareizi kopt veļu, lai tā kalpotu ilgāk, jābūt informētam par dūnu produktu specifiku...

Šie bloga raksti darbojas nevainojami, jo tie gan izglīto lasītāju, gan palīdz pārliecināt apmeklētājus par produkta kvalitāti.

Padomi, kā to darīt labi

Kad Tev ir izdomātas pāris idejas, laiks ķerties pie darba un uzrakstīt rakstu. Sākums nebūs viegls, bet es apsolu – jo vairāk to darīsi, jo labāk izdosies.

Daži pamatprincipi, pēc kuriem vadīties, lai uzrakstītu veiksmīgus rakstus, ko cilvēki labprāt lasa:

Izmanto daudz virsrakstus un apakšvirsrakstus

Izmanto raksturojošus virsrakstus, kas lasītājam atklāj galveno domu. Attiecīgajā sadaļā izklāsti šo ideju sīkāk. Tādējādi lasītāji, kas rakstam tikai pārskrien ar acīm, spēj uztvert galvenās domas, un gadījumā, ja kāda sadaļa viņus ieinteresē vairāk, viņi izlasīs tajā iekļauto informāciju.

Izmanto attēlus ilustratīvos nolūkos

Ievieto attēlus, kur vien tas iespējams. Ja Tev ir iespēja izveidot diagrammu, izmanto to (Infogr.am ir lielisks rīks šim nolūkam). Ja skaidro kādu procesu savā datorā soli pa solim, uzņem skrīnšotus. Un izvēlies lielisku bildi, ko izmantot kā virsraksta attēlu. Ja neesi fotogrāfs, nebaidies dažādas interesantas bildes meklēt mājaslapās, kas piedāvā bezmaksas foto, piemēram Unsplash, Pixabay vai StockBuilderReport.

Izmanto lodīšu sarakstus vai numurētus sarakstus

Ja teikumā veic uzskaitījumu, apsver to pārvērst numurētā vai lodīšu sarakstā. Cilvēkiem šāda tipa sarakstus ir vieglāk lasīt, turklāt tie rakstā ievieš ar tekstu neaizpildītus laukumus, kas lielus teksta blāķus sadala un padara vieglāk uztveramus.

Kā iegūt apmeklējumu un sasniegt vairāk lasītājus

Diezgan maz cilvēku domā par to, ko darīt pēc tam, kad raksts blogā ir nopublicēts. Patiesībā tieši šī ir svarīgākā daļa, jo kaut kā tas apmeklētāju piesaistes un atpazīstamības process ir jāiekustina. Nav vērts rakstīt blogu, ko neviens nelasa.

Lūk, dažas idejas, ko darīt ar rakstu, kad tas nopublicēts:

Izsūti to e-pastā – pastāsti par jauno bloga ierakstu cilvēkiem, kas pierakstījušies saņemt ziņas e-pastā. Tā kā esi publicējis noderīgu informāciju savā nišā, pastāv diezgan liela iespēja, ka ļaudis Tavā e-pastu listē būs ieinteresēti tajā. Abas puses būs ieguvējas!

Publicē informāciju soctīklos – jauni raksti blogā ir ļoti pateicīgs materiāls, ko šērot. Informējiet sekotājus par jaunumiem, uzturot aktīvu gan blogu, gan sociālos tīklus.

Dalies īpašās interešu grupās – atkarībā no tā, kas ir Tava niša, atrodi Facebook grupas vai Reddit kanālus, kurās pulcējas cilvēki ar līdzīgām interesēm. Izmanto tās, lai popularizētu savu produktu, iepazītos ar citiem nozares pārstāvjiem un (cerams) piesaistītu jaunus apmeklētājus.

Labs princips ir raksta popularizēšanai veltīt vismaz tikpat daudz laika, cik bija nepieciešams, lai to uzrakstītu. Tādējādi Tu izturies pret to ar cieņu un palielini iespēju, ka tas palīdzēs Tavam biznesam.

Jo ātrāk sāksi blogot, jo ātrāk gūsi rezultātus

Ja labi padomā, blogošanai nav neviena negatīva blakusefekta, toties ieguvumi no tās ir daudz. Atklāj zīmolvadības spēku, izmanto uzlabotos SEO vērtējumus, izbaudi novirzīto apmeklētāju plūsmas pieaugumu un uzlabo brenda redzamību.

Un atceries – Tu neesi viens. Ja uztraucies par raksta kvalitāti, palūdz draugam to pārlasīt. Bet ja nevēlies lūgt draugus palīgā, šobrīd prasmīgus kopīraiterus, kuri palīdzēs realizēt Tavu ideju, var atrast dažādās mājaslapās, piemēram, Fiverr un Upwork.

Kādēļ neizmantot iespēju, kas ir burtiski Tavu acu priekšā?

Labā ziņa?! Ar Mozello Tu vari savu blogu vai tā sadaļu mājaslapā vai interneta veikalā izveidot pāris minūtēs. Izmēģini pats!