Kā tikt galā ar kļūdām un pārvarēt šķēršļus, dibinot un vadot savu uzņēmumu

Bruno Veberis
Kā tikt galā ar kļūdām un pārvarēt šķēršļus, dibinot un vadot savu uzņēmumu

Iepriekšējos Mozello Biznesa Akadēmijas rakstos runājām par to...

Šajā rakstā pievērsīsimies tam, kā pēc iespējas veiksmīgāk tikt galā ar dažādām kļūdām un potenciālajiem šķēršļiem, ar kuriem Tu varētu sastapties, attīstot biznesu.

Dati liecina, ka 50% jauno uzņēmumu pārtrauc darbību pirmo piecu gadu laikā, un tikai 30% uzņēmumu nodzīvo līdz savai 10 gadu jubilejai. Lai palielinātu izredzes gūt panākumus ilgtermiņā, Tev jābūt gatavam risināt nepatīkamas situācijas, kas var apdraudēt Tava uzņēmuma nākotni.

Šajā rakstā esam apkopojuši padomus, kas palīdzēs pieņemt pārliecinošus lēmumus, saskaroties ar dažādām problēmām, kļūdām un izaicinājumiem Tavās uzņēmējdarbības gaitās.

Kā ātri un nesāpīgi tikt galā ar pieļautajām kļūdām

Mūsdienu sabiedrībā ir dziļi iesakņojies ir mīts, ka kļūdu pieļaušana ir pazemojums, no kā pēc iespējas jāizvairās. Mēs baidāmies, ka kļūdas atklāj mūsu nepilnības vai padara mūs par neveiksminiekiem.

Taču tā nav! Pieļaut kļūdas ir pavisam normāli un, jāpiebilst, ka veidojot savu uzņēmumu arī neizbēgami. Pēc sarunas ar vairākiem uzņēmējiem, visi kā viens teica, kļūdas būs un ir regulāra parādība. Svarīgākais ir saprast, ka, tā vietā, lai koncentrētos uz pieļauto kļūdu, fokusam jābūt uz to, kā Tu reaģē attiecīgajā situācijā.

Šis četru soļu plāns piedāvā veidu, kā izvērtēt pieļautās kļūdas un virzīties uz priekšu:

1. solis: Atzīsti savas kļūdas

Lai cik spēcīgs arī nebūtu šis vilinājums, pretojies vēlmei ignorēt savas kļūdas un izlikties, ka tās nav notikušas. Kļūdu atzīšana un atbildības uzņemšanās ir vienīgais veids, kā mācīties, lai tās nepieļautu vēlreiz. Dažkārt vienkārši pietiek pateikt: “Es visu salaidu grīstē, bet skatīsimies, kā varam to labot.”

Piemērs:

“Mēs izlaidām jaunu sporta apavu kolekciju, kas piedzīvoja neveiksmi, un uzņēmums cieta zaudējumus.”

2. solis: Esi godīgs

Esi godīgs pret savu komandu un partneriem un pastāsti viņiem, kas patiesībā noticis – tas ir būtisks solis, kas palīdzēs mazināt kļūdaino lēmumu negatīvās sekas. Pārliecinies, ka visi ir uz viena viļņa, un, ja tas ir iespējams, ļauj arī citiem sniegt palīdzīgu roku.

Piemērs:

“Mums ir pilna noliktava ar precēm, kuras netika pārdotas. Tagad mums jāizdomā, kā atbrīvoties no krājumiem, lai izvairītos no vēl lielākiem zaudējumiem.”

3. solis: Izvērtē, kas nogāja greizi

Pārdomā, kas nogāja greizi un kādas darbības noveda pie pieļautajām kļūdām. Tas palīdzēs gūt labāku priekšstatu par notikušo. Izvairies no rādīšanas ar pirkstiem un vainīgā meklēšanas – tas nepalīdzēs nevienam. Atceries, ka svarīgāk ir atrisināt problēmu, nevis atrast vainīgo.

Piemērs:

“Mums šķita, ka zinām, ko cilvēki vēlas. Mēs kļūdījāmies. Produkta dizains bija pārāk drosmīgs vidusmēra pircējam, un šobrīd nevaram atrast tirgu mūsu precei.”

4. solis: Izlabo kļūdu (ja tas ir iespējams), izdari secinājumus un atstāj to pagātnē

Izstrādā rīcības plānu, kas palīdzēs novērst Tavas kļūdas radītās sekas. Īsteno to. Piefiksē, ko esi mācījies no šīs situācijas, lai nākamreiz nepieļautu tās pašas kļūdas. Neatkarīgi no tā, vai kļūdu var labot vai nē, ej uz priekšu – sāc kādu jaunu uzdevumu, jaunu projektu vai jaunu biznesu.

Piemērs:

“Mēģināsim šo situāciju kā risināt – piedāvāsim cilvēkiem saņemt produktu bez maksas, ja viņi piekrīt segt sūtīšanas izdevumus. Nākotnē cītīgāk veiksim tirgus izpēti un uzzināsim klientu viedokli, pirms piedāvājam izaicinošus dizainus.”

Šī ir viena no pieejam, kā efektīvi atrisināt kļūdas un problemātiskas situācijas. Tomēr jāpatur prātā, ka kļūdas un nepareizas izvēles nav vienīgie apdraudējumi biznesam. Aplūkosim, kādi vēl šķēršļi var iedragāt Tava uzņēmuma dzīvot un pelnītspēju.

Izplatītākie šķēršļi, ar kuriem saskaras uzņēmumi, un kā tos efektīvi novērst

Uzņēmēji ik dienu ir saskaras dažāda mēroga izaicinājumiem – sākot no izaugsmes stratēģijas izvēles līdz esošo pircēju noturēšanai un jaunu klientu piesaistei.

Šeit esam apkopojuši sarakstu ar šķēršļiem, ar kuriem jaunu uzņēmumu īpašnieki saskaras visbiežāk, kā arī potenciālās pieejas šo problēmu pārvarēšanai.

Pirmais: Finansiālas grūtības

Ne velti šī problēma ierindojas pirmajā vietā – naudas trūkums patiešām ir pats izplatītākais šķērslis uzņēmējdarbības izveidošanai un izaugsmei. Turklāt tas arī visbiežāk ir iemesls, kādēļ uzņēmumi ir spiesti pārtraukt savu darbību.

Saskaņā ar pētījumu 79% mazo uzņēmumu bankrotē tieši tādēļ, ka darbību uzsāk ar pārāk niecīgu kapitālu un ātri saskaras ar finansiālām problēmām.

Risinājumi:

  • Sastādi naudas plūsmas “prognozi”. Kad, Tavuprāt, pārdošanas apjomi varētu pieaugt, bet kad sagaidāms kritums? Piemēram, varbūt pārdošanas rezultātus varētu ietekmēt kādas sezonālas pārmaiņas? Sagatavojies šiem amerikāņu kalniņiem laikus.

  • Jau no pirmās dienas pievērs nedalītu uzmanību pārdošanas apjomiem un ieņēmumiem. Regulāri analizē pārdošanas rādītājus, ieguldi līdzekļus mārketinga aktivitātēs, kas sniedz vislielāko atdevi – tās var būt maksas reklāmas, sociālo mediju mārketings vai papildu pasākumi klientu apkalpošanā.

  • Vajadzības gadījumā Tu vari meklēt veidus, kā piesaistīt finansiālo atbalstu, piemēram, piesakoties pašvaldības dotācijām, piedaloties akseleratoru programmās u.c.

Otrais: Izdegšanas sindroms

Uzņēmējdarbība ir ne vien aizraujošs, bet arī smags darbs, kas no cilvēka prasa ļoti daudz. Daudzos gadījumos uzņēmēji tā aizraujas ar savām idejām, ka darbā sāk pavadīt 24/7.

Tomēr šāds darba režīms pavisam ātri var novest pie izdegšanas. Statistika liecina, ka uzņēmējus apdraud par 50% augstāks risks iedzīvoties dažādās garīgas veselības problēmās, tostarp saskarties ar izdegšanas sindromu. Īpaši bieži tas skar tos, kas strādā garas stundas.

Risinājumi:

  • Plāno savu brīvo laiku. Pēc darba ieplāno kaut ko, ko nevarēsi atcelt – vizīti pie ārsta, tenisa nodarbību kopā ar draugu vai ko tamlīdzīgu. Piespied sevi piecelties no darba galda!

  • Un atceries, ka 70 stundu gara darba nedēļa ne ar ko nav produktīvāka par 55 stundu nedēļu – tas ir pierādīts fakts!

  • Miegs ir prioritāte! Miegs ir vitāli nepieciešams gan Tavam ķermenim, gan prātam – tas palīdz organismam atjaunoties un pēc pamošanās justies moži.

Trešais: Darbinieku piesaiste

Biznesam augot, Tu vari nonākt pie secinājuma, ka Tev nepieciešamas palīdzīgas rokas. Tomēr darbinieku atrašana var sagādāt pamatīgas galvassāpes, jo Tev būs nepieciešams gan atrast prasmīgus cilvēkus, gan konkurēt ar citiem darba devējiem atalgojuma un bonusu ziņā.

Kāds CB Insights pētījums konstatēja, ka ap 14% jauno uzņēmumu bankrotē tādēļ, ka darbā pieņemti neīstie cilvēki, savukārt vēl 7% uzņēmumu pazudina tieši nesaskaņas komandā. Tas skaidri parāda, cik būtiska loma ir labu darbinieku piesaistei.

Risinājumi:

Apsver iespēju biznesu uzsākt kopā ar līdzdibinātāju, kura prasmes papildina Tavējās. Tu cep kūkas? Atrodi mārketinga speciālistu vai pārdevēju, kas palīdzēs Tev tās pārdot!

Netaupi naudu uz darbinieku rēķina, jo izcili un prasmīgi cilvēki ir katra centa vērti.

Ja Tev nav līdzekļu, lai algotu pilna laika darbinieku, izmanto iespēju sadarboties ar ārpakalpojumu sniedzējiem, kas bieži vien finansiāli ir stipri izdevīgāk. Vilks paēdis un kaza dzīva!

Bonuss: Kā uzlabot pieņemto lēmumu efektivitāti

Viens no veidiem, kā Tu vari pārliecināties par savu lēmumu efektivitāti, ir regulāri veikt SVID analīzi. Tā ietver Tavu ideju un plānu potenciālo stipro un vājo pušu, kā arī iespēju un apdraudējumu analīzi.

Būsim godīgi – ja Tu uzņēmumā ieliec visu savu sirdi un dvēseli, pastāv risks, ka Tu vari pazaudēt zināmu daļu objektivitātes, kas ļauj laicīgi pamanīt Tavu ideju vājās puses. Kad esi iededzies par kādu ideju, Tu vienkārši nepievērs uzmanību sarkanajiem karodziņiem, kas liecina par zemūdens akmeņiem.

SVID analīze var palīdzēt atgriezt Tevi realitātē, uzdodot sarežģītos un nepatīkamos jautājumus par lēmumiem, kurus grasies pieņemt. Tā palīdz uzņēmējiem labāk apzināties savas iespējas, kā arī analizēt faktorus, kas attiecīgo lēmumu ietekmē.

Piemēram, ja Tavs zīmols gatavojas palaist inovatīvu sporta apavu kolekciju, Tu vari sev uzdot šādus jautājumus:

Stiprās puses: Kādas ir mana zīmola priekšrocības no konkurētspējas viedokļa? Vai mums ir kādi pierādījumi, ka cilvēkiem ir vajadzīgi šī jaunā dizaina sporta apavi? Vai iepriekš izlaistie modeļi ir bijuši veiksmīgi?

Vājās puses: Vai mans jaunais modelis ir pietiekami inovatīvs? Vai mums ir pietiekams kapitāls un resursi, lai jauno produktu ne tikai palaistu tirgū, bet arī reklamētu to? Vai mēs varam sākt ar nelielas partijas, piemēram, 50 vienību, saražošanu, lai pārbaudītu pircēju interesi?

Iespējas: Vai mans produkts atbilst pašreizējām tirgus tendencēm? Vai ir kāda tirgus niša, ko es varētu ieņemt ar šo jauno modeli?

Draudi: Cik daudzi konkurenti piedāvā līdzīgu produktu? Kādēļ citi zīmoli nav radījuši neko līdzīgu? Varbūt šim produktam nav tirgus? Vai mans jaunais modelis spēs nodrošināt pietiekamu papildu vērtību?

SVID analīze, protams, nenozīmē, ka turpmāk Tu simtprocentīgi pieņemsi pareizos lēmumus un nekad nekļūdīsies, bet tā var palīdzēt atsijāt idejas, kuras jau no paša sākuma ir nolemtas neveiksmei.

Gatavojies panākumiem, bet esi gatavs stāties pretī izaicinājumiem

Nenoliedzami, mazā biznesa vadība ir izaicinošs pasākums, un brīžiem Tevi var pārņemt sajūta, ka to vien dari, kā centies atrisināt problēmas, kas ilgtermiņā un īstermiņā apdraud Tavu darbu.

Lūk, padomi, kas palīdzēs atgūt kontroli:

  • Ievies procedūru, kā labot kļūdas un tikt pāri neveiksmēm
  • Apzini potenciālos šķēršļus, ar kuriem Tavs uzņēmums var sastapties, un pēc iespējas sagatavojies tiem
  • Izmanto pierādītas un pārbaudītas taktikas , kas palīdzēs pieņemt labākus lēmumus, piemēram, SVID matricu

Nākamajā rakstā atklāsim, kā izvairīties no izdegšanas sindroma attīstot savu uzņēmumu – ļoti svarīga tēma, kurai mūsuprāt diemžēl netiek pievērsta pienācīga uzmanība.

Tiekamies!