​Kā uzlabot produktivitāti, lai efektīvi attīstītu biznesu un realizētu idejas​

Bruno Veberis
​Kā uzlabot produktivitāti, lai efektīvi attīstītu biznesu un realizētu idejas​

Iepriekšējā Mozello Biznesa Akadēmijas rakstā nosedzām soļus, kurus ieteicams veikt, domājot par sava biznesa uzsākšanu un devām reālus ieteikumus, kas palīdzēs pārvērst Tavu ideju realitātē.

Šajā rakstā mēs speram nākamo soli un Tev būs iespēja uzzināt, ko darīt, lai Tu efektīvāk un produktīvāk spētu realizēt savu ideju vai attīstītu un vadītu savu biznesu.

Kļūsti par efektīvu uzņēmēju

Ja esi izvēlējies doties pa uzņēmējdarbības ceļu, zini, ka agri vai vēlu sastapsies ar dažādiem šķēršļiem, kurus nāksies pārvarēt. Zemāk esam apkopojuši dažus padomus, kas gan palīdzēs izvairīties no biežāk sastopamajām problēmām, gan padarīs Tevi par efektīvāku un produktīvāku vadītāju!

Definē misiju

Biznesa uzsākšana un attīstīšana ir nepateicīgs darbs. Rēķinies, ka neviens Tevi nepaslavēs un neuzsitīs uz pleca ikreiz, kad būsi sasniedzis kārtējo uzvaru. Ja Tev nebūs kas tāds, kas Tevi spēj ikdienu piedabūt rausties laukā no gultas, pastāv liela iespēja, ka pie pirmajām grūtībām gribēsi atmest visam ar roku.

Tomēr atceries, ka jauna mašīna vai lielāka māja īsti neskaitās misija. Īlons Masks, piemēram, ir paziņojis, ka viņa misija ir dot cilvēkiem iespēju dzīvot arī uz citām planētām visumā. Tādēļ iesakām padomāt par to, kas motivēs Tevi turpināt darbu arī tad, kad liksies, ka viss ir patiešām slikti. Pieredze rāda, ka šādi brīži agri vai vēlu pienāk.

Daži piemēri:

  • Kļūt par nozares līderi
  • Palīdzēt uzlabot citu cilvēku dzīves
  • Veicināt ekonomikas izaugsmi un Tavas kopienas locekļu labklājību

Psihologi apgalvo, ka misijas izjūta palīdz cilvēkiem ieiet “plūsmā” — prāta stāvoklī, kurā Tu esi maksimāli pozitīvs, sakoncentrējies un produktīvs.

Uzstādi sasniedzamus mērķus

Būsim reāli — ja Tu uzstādīsi sev tādus mērķus kā “es vēlos izveidot vispopulārāko vilnas džemperīšu veikalu pasaulē”, drīz vien sāksi izjust šī gigantiskā mērķa svaru, kas arvien vairāk spiež Tevi pie zemes. Gelapa institūta veiktie pētījumi liecina, ka uzņēmēji daudz biežāk izjūt stresu un trauksmi, salīdzinot ar darba ņēmējiem. Vadīt biznesu jau tā ir pietiekami sarežģīti, Tev nav nepieciešams papildu stress. Tieši tādēļ lielos mērķus nepieciešams sadalīt mazākos — nosaki uzdevumus katrai dienai, mēnesim, gadam.

Virzies uz priekšu soli pa solim. Piemēram, ja jautājums ir: “Kas man ir jāizdara, lai izveidotu labāko veikalu pasaulē?”

Tad Tavi soļi varētu būt šādi:

  • Veikt tirgus izpēti, lai noskaidrotu, kādi risinājumi jau ir pieejami
  • Veikt lietotājstāstu analīzi, lai definētu, kādas funkcijas un iespējas ir iztrūkstošas
  • Izveidot sarakstu ar funkcijām un citām nepieciešamībām
  • Atrast piegādātāju, kas spēs īstenot šo ideju
  • Uzrakstīt biznesa plānu

Kad saraksts ar iespējamajiem soļiem ir gatavs, laiks darbības savietot kopīgā grafikā. Šāds grafiks palīdzēs Tev nākamo mēnesi saplānot pa dienām, lai mēneša beigās Tu varētu atzīmēt pirmo mērķi — izveidot sarakstu ar funkcijām — kā pabeigtu. Tad pārej pie nākamā mērķa — atrast piegādātāju. Tas izklausās vienkārši un nepavisam ne biedējoši.

Atceries, ka pielāgot plānu procesā ir pilnīgi normāli. Lielāko daļu cilvēku vieno neapzināta tendence pārāk optimistiski novērtēt to, cik ilgu laiku prasīs kāda mērķa sasniegšana. Bet pētnieki no Veikforestas Universitātes ir pierādījuši, ka plāna sastādīšana vien palīdz virzīties iepretim nospraustajiem mērķiem, kā arī atbrīvoties no nevajadzīgās trauksmes.

Plāno savu laiku

Statistika liecina, ka ikkatras 10-12 minūtes, ko Tu no rīta pavadi plānojot, Tev ietaupa ap 2 bezjēdzīgi patērētām stundām.

Nosaki konkrētu laiku, ko veltīsi savam projektam, un izmanto lietotnes, kas palīdzēs koncentrēties:

  • Saplāno uzdevumus. Aplikācijas, kas palīdzēs Tev gan noformēt darāmo darbu sarakstus, gan atcerēties un prioritizēt uzdevumus, ir, piemēram, Microsoft To Do un Todoist. Tās piedāvā iespēju izveidot uzdevumu sarakstu dienai, mēnesim utt., kā arī uzstādīt atgādinājumus par gaidāmajiem termiņiem.
  • Uzraugi progresu. Izmanto Clockify, Toggle vai DeskTime, lai izmērītu, cik daudz laika Tu pavadi, strādājot pie kāda konkrēta uzdevuma.

Viens no svarīgākajiem efektīvas laika plānošanas elementiem ir laika audits. Veicot to regulāri, Tu vari pārbaudīt, vai velti pietiekami daudz laika darbībām, kas ir patiesi svarīgas, un velti netērē laiku niekiem.

Izmanto produktivitātes veicināšanas metodes

Norij krupi. Vai ir kāds uzdevums, ko Tu atliec un novilcini, jo tas ir grūts, riebīgs un liek Tev noskurināties? Tas ir Tavs krupis. Kad būsi to identificējis, nākamais solis ir to norīt. Vislabāk — jau nākamajā rītā! Tādējādi Tu varēsi beigt par to domāt un pievērsties būtiskākiem (un patīkamākiem) uzdevumiem. Tas ir tieši tik vienkārši!

Pomodoro. Ja nevari sakoncentrēties uz ik pēc piecām minūtēm attopies, kārtējo reizi skrollējot cauri Instagram bildīšu jūrai, tā vietā izmēģini Pomofocus, Forest vai kādas citas alternatīvas, piemēram SelfControl, ColdTurkey, vai FocusMe. Šīs aplikācijas nobloķē Tavu telefonu uz kādu noteiktu laika posmu (parasti 25 minūtēm), lai vari sakoncentrēties un pievērsties darbam. Katras sesijas beigās vari paņemt 5 minūšu pauzi un tad — atkārto.

Kanban kartītes. Uzdevumu attēlošana uz Kanban kartītēm var būt brīnišķīgs palīgs uzņēmējiem, kas ik mirkli domā par simts lietām vienlaicīgi. Kanban ir fiziska vai digitāla kartīte, kas ir sadalīta trīs daļās: 1) uzdevumi, kas jāizdara, 2) uzdevumi, kuri tiek darīti, 3) uzdevumi, kas jau ir pabeigti. Katrs uzdevums tiek uzrakstīts un papīrīša un ievietots kolonnā “uzdevumi, kas jāizdara”. Kad sāc to veikt, pārvieto kartīti nākamajā kolonnā, bet pabeidzot — ievieto pabeigto uzdevumu sadaļā. Šī metode ļauj Tev uzraudzīt progresu un nekavējoties pamanīt vājās vietas un sastrēgumus.

Nebaidies deleģēt uzdevumus un lūgt palīdzību

Vadot uzņēmumu, darāmo darbu saraksts reizēm ir tik garš, ka ar vienu roku pāri vienkārši ir par maz. Tomēr daudziem uzņēmējiem deleģēšana sagādā grūtības. Kāds psiholoģisks pētījums šim fenomenam piedāvā divus skaidrojumus:

  • Uzraudzības efekts. Šis jēdziens raksturo uzņēmumu īpašnieku tendenci domāt, ka darbs, kas tiek izdarīts uzraudzībā, ir labāks par darbu, kas padarīts bez uzraudzības.
  • Pašapziņas efekts. Šis termins raksturo vadītāju tendenci augstāk vērtēt to darbu, kurā bijuši iesaistīti viņu paši.

Kāds Gelapa institūta veikts pētījums secināja, ka vadītāji, kas uzdevumus deleģē, gūst par 33% lielākus ieņēmumus nekā tie, kuri to nedara. Tas nozīmē, ka, nododot profesionāļu rokās tos darbus, kurus Tu īpaši labi nepieproti, Tu patiesībā uzlabo sava biznesa efektivitāti. Turklāt šobrīd Tev pat nav nepieciešams piesaistīt pilna laika darbiniekus — gan programmētājus, gan mārketinga, gan arī citu jomu speciālistus vari atrast tādās vietnēs kā Upwork un Fiverr, vienojoties par darba apjomu un samaksu.

Atrodi mentoru

Mūsdienās pat rūdītākie uzņēmēji nereti sadarbojas ar mentoriem. Mentors var būt kāds Tev personīgi pazīstams, pieredzes bagāts uzņēmējs vai arī profesionāls treneris, kura darbs ir palīdzēt uzņēmējiem saglabāt motivāciju un sasniegt savus mērķus.

Mentora pakalpojumus Tu vari atrast kā tiešsaistē, tā arī bezsaistē. Lūk, kā:

  • Iepazīsti specializētās interneta platformas. Iemet aci lapās MentorNet un Mogul — tās palīdzēs atrast piemērotāko mentoru atbilstoši Tavam profilam. Protams, vienmēr vari painteresēties, vai Tavā tuvumā vai profesionālajā nozarē nav pieejams kāds cits, līdzīgs pakalpojums.

  • Piesakies akseleratora programmā. “Startup” jeb jaunuzņēmumu akseleratori ir programmas, kuru mērķis ir palīdzēt jaunajiem uzņēmumiem augt. Šīs organizācijas uzņēmumu vadītājiem piedāvā mentoru padomus, finansiālo atbalstu un spēcīgu kopienu ar līdzīgi domājošiem uzņēmējiem. Parasti, lai nokļūtu šādā programmā, Tev būs nepieciešams MVP jeb minimālais dzīvotspējīgais produkts un kādi sākotnējie pārdošanas rezultāti, bet daži akseleratori dalībniekus pieņem, pamatojoties uz ideju vien.

  • Pievienojies vietējam uzņēmēju klubiņam. Uzņēmēju klubi un biedrības parasti ir organizācijas, kas rīko dažādus “dzīvos” pasākumus, dodot uzņēmējiem iespēju savā starpā iepazīties. Šie klubi visbiežāk rīko vakariņas, meistarklases, lekcijas un seminārus. Tā ir lieliska iespēja nodibināt kontaktus ar jauniem un pieredzējušiem uzņēmējiem un komunicēt neformālā gaisotnē. Pameklē, vai Tavā pilsētā ir šāda biedrība.

Ja Tu joprojām neesi pārliecināts, ka Tev būtu noderīgi mentora pakalpojumi, ņem vērā šos faktus: 70% mazo uzņēmumu, kuriem ir mentors, nodzīvo piecus gadus vai vairāk — tātad divreiz ilgāk nekā tie, kuriem mentora nav. Turklāt 67% uzņēmumu ziņoja, ka mentorings uzlabo to produktivitāti.

Grāmatas un citi noderīgi resursi

Ja neatrodies vidē, kurā regulāri apgrozās pieredzējuši uzņēmēji, droši izmanto šos resursus, kas palīdzēs gūt tik noderīgo ieskatu uzņēmējdarbības pasaulē.

Grāmatas

Pēters Tīls [Peter Thiel]. “Zero to One”.

Jaunie uzņēmēji nereti saka, ka pasaulē viss jau ir uztaisīts. Taču Pēters Tīls, viens no pasaules veiksmīgākajiem uzņēmējiem un riska kapitāla investoriem, šo mītu apgāž.

Šajā grāmatā PayPal līdzdibinātājs stāsta par tehnoloģiju nozares tagadni un nākotni. Viņš uzskata, ka jebkuram cilvēkam, kurš vēlas gūt panākumus, ir jākļūst par profesionālu jaunu ideju meklētāju. Pasaules nākamais multimiljonārs radīs kaut ko pilnīgi jaunu, nevis kārtējo Google vai Amazon. Turklāt šajā grāmatā ir iekļauta jau sagatavota stratēģija jebkuram biznesam — Tev atliek tikai sekot norādēm.

Kima Skota [Kim Scott]. “Radical Candor”

“Radical Candor” ir grūti nosaukt “tikai” par grāmatu. Tā ir filosofija, kas iedvesmo līderus visā pasaulē. Mūsos visos jau no agras bērnības ir ieaudzināts princips “ja nevari pateikt kaut ko labu, nesaki neko”. Šīs grāmatas autore tam nepiekrīt.

Kima Skota savulaik strādājusi par vadītāju uzņēmumos Google un Apple, un viņa ir pārliecināta, ka vadītāja pienākums ir būt radikāli godīgam pret sevi un saviem kolēģiem. Šī grāmata māca, kā apvienot rūpes par produktu un komandas labklājību ar izaicinājumu kļūt arvien labākiem. Viņa uzskata, ka tieši tā ir panākumu atslēga.

Kriss Galibo [Chris Gullibeau]. “Side Hustle: From Idea to Income in 27 days”

Šajā grāmatā pasaules bestsellera “The $100 Startup” (ja joprojām esi biznesa idejas meklējumos, aicinām izlasīt arī to) autors Kriss Galibo soli pa solim atklāj, kā uzsākt uzņēmējdarbību. Šī grāmata pierāda, ka Tev nav nepieciešams grāds uzņēmējdarbības vadībā, lai sāktu darboties biznesa pasaulē. Galvenais ir sākt!

Blogi

Mozello blogs.

Mozello blogā ir atrodami noderīgi padomi un idejas par to, kā uzsākt un attīstīt biznesu interneta vidē. Šeit Tu atradīsi informāciju par to, kā izveidot savu mājaslapu, kā piesaistīt klientus un pārvērst tos par lojāliem klientiem

Zen habits

Šeit apkopotie raksti aplūko dažādas metodes, kas palīdz mazināt stresu un trauksmi, kā arī uzlabot dzīves kvalitāti kopumā. Zen habits lapā atrodamie padomi gan nav tieši saistīti ar biznesu, tomēr tos pavisam noteikti ir vērts padarīt par daļu no savas ikdienas.

The Digital Project Manager

Ja Tavs mērķis ir kļūt par labāku vadītāju savai komandai, tad šī lapa ir kā radīta Tev. TheDigitalProjectManager blogā atrodami nenovērtējami padomi par to, kā vadīt komandu un uzlabot savu produktivitāti.

Rezumējot

Šajā rakstā aplūkojām dažādus knifus un metodes, kas uzņēmējiem palīdz strādāt labāk un efektīvāk. Mūsu galvenie padomi uzņēmējiem ir šādi:

  • Definē misiju
  • Plāno savu laiku
  • Uzstādi sasniedzamus mērķus
  • Izmanto produktivitātes veicināšanas metodes
  • Nebaidies deleģēt uzdevumus
  • Piesaisti mentoru

Uzņēmējdarbība ir joma, kurā neizbēgami nākas saskarties ar spiedienu un atbildības slogu, taču nepadodies! Nākamajā rakstā Biznesa Akadēmijas rakstā parunāsim par to, kā sadzīvot un pārvarēt kļudas un šķeršļus ar, kuriem noteikti saskarsies.

Nepalaid to garām! Ienāc akademija.mozello.lv un pieraksties Biznesa Akadēmijas jaunumiem.