Uzzini kā piesaistīt uzmanību ar vizuālo saturu

Bruno Veberis
Uzzini kā piesaistīt uzmanību ar vizuālo saturu

Raksta autors: Gundars Strazdiņš

Veidojot jebkāda veida vizuālo saturu, vispirms nepieciešams atbildēt uz jautājumu - kādu mērķi šim vizuālim ir jāsasniedz? Ko es vēlos pateikt mērķauditorijai? Ko es vēlos, lai mērķauditorija padomā, pamana utt.

Bieži vien mūsu mērķis - apzināti vai neapzināti - ir pievērst auditorijas nedalītu uzmanību. Citiem vārdiem sakot - panākt, ka mūsu vizuālo saturu tiešām ievēros un nepalaidīs garām.

Te rodas jautājums - kā to panākt?

Par laimi ir daži vienkārši un viegli pielietojami risinājumi, ar kuru palīdzību ikviens savu vizuālo saturu var padarīt acīs krītošāku un vizuāli redzamāku vidē, kurā saturs ievietots.

Krāsas

Visprims jāņem vērā, ka krāsa ir galvenais instruments, ar kura palīdzību auditorijai zemapziņā iespējams nodot nepieciešamo ziņojumu. Pieejami dažādi pētījumi par šo tēmu, taču īsumā secinājums - apmēram 60 - 80% no visa mūsu priekšstata par konkrētu vizuālo saturu rodas no krāsas vien.

Katrai krāsai ir sava nozīme un vērtības ar ko mēs to asociējam. Tāpat ir arī krāsas, kas labāk pievērš uzmanību nekā citas. Taču, lai izpildītu specifisku mērķi - pievērst uzmanību -, krāsu patiesais spēks būs to kombinācijās nevis vienā atsevišķā krāsu tonī.

Kādas krāsu kombinācijas strādā vislabāk?

Droša izvēle nedalītas uzmanības pievēršanai būs melns un dzeltens, kā arī zaļš un balts.

Ar dzeltena un melna lietojumu gan būtu jāuzmanās, jo šī ir ļoti kliedzoša krāsu kombinācija. Ne velti to izmanto īpašu akciju reklāmas plakātos, izpārdošanu vizuālajos materiālos un atlaižu cenu zīmēs - šīs krāsas auditorija pamanīs vienmēr. Lai arī šī krāsu kombinācija liekas vilinošs risinājums, ja izmisīgs sauciens pēc uzmanības ir tas ko vēlamies, der atcerēties arī, ka esam pieradināti šo krāsu salikumu asociēt arī ar lētākiem un pieejamākiem produktiem.

Zaļs un balts ir labāka izvēle, ja nepieciešama uzmanība, bet nevēlamies atstāt lētu iespaidu. Šī krāsu kombinācija labi strādā, jo dabā tā ir reti sastopama un ir visai mākslīga. Ja pavēro vidi mums apkārt - ir vairāki zīmoli, kas šīs krāsas izmanto kā savas korporatīvās krāsas. Mēs šos zīmolus pamanām, bet tie nerada kliedzošu iespaidu.

Ja gadījumā jūsu produktam, zīmolam vai uzņēmumam ir jau definētas krāsu paletes, bet izņēmuma kārtā nepieciešams kāds vizuālais materiāls, kas pievērš uzmanību, tad ir vēl kāds risinājums. Lietojiet pretkrāsas (angliski - complementary colors). Ja atceraties krāsu apli no zīmēšanas stundām pamatskolā - tās ir krāsas, kas šajā aplī atrodas viena otrai pretī.

Ņemiet uzņēmuma vai zīmola pamatkrāsu un atrodiet tās pretkrāsu. Arī šādas krāsu paletes lieliski kalpo kā acu magnēti. Šeit ir lielisks rīks, lai atrastu pretkrāsas.

Der gan atcerēties, ka pretkrāsu kombinācijas dabā ir ārkārtīgi reti sastopamas, un šādi krāsu salikumi izskatās visai sintētiski.

Figūras

Pēc tam, kad krāsas ir izvēlētas, varam pievienot figūras vai apcirst attēlus noteiktās formās, lai labāk pievērstu uzmanību.

Attiecībā uz figūru un formu lietojumu darbojas viens vienkāršs likums. Noapaļotas formas ir dabīgas, un sliktāk pievērš uzmanību (arī mūs nomierina). Stūrainas, asas un taisnas formas ir mākslīgas, un tās labāk pievērš uzmanību.

Apcirsti stūri, taisnas līnijas, asi leņķi mums duras acīs. Līdz ar to, piemēram, attēlus labāk likt daudzstūru formās (jebkādās, sākot ar trijstūriem).

Ja uzmanība ir tas, ko vēlamies no auditorijas, ieteicams izvairīties no noapaļotu formu lietojuma vizuālajos materiālos.

Teksts un fonti

Arī tekstu iespējams noformēt tā, lai tas palīdzētu labāk pievērst uzmanību.
Teksta noformējumam jāņem vērā šādas nianses:

Teksta centrēts izlīdzinājums ļoti labi strādā uzmanības pievēršanai. Centrēts izlīdzinājums ir visai mākslīgs (nedabīgs) un matemātisks veidojums, tāpēc tas noķer mūsu uzmanību.

Bezserifa fonts ir vienkāršāks un vieglāk nolasāms (piemēram, Arial, Helvetica) nekā serifa fonts (piem., Times New Roman, Georgia)

Treknraksta burti (bold) lieliski pievērš uzmanību. Tie mums zemapziņā saka “skaties uz mani, esmu svarīgs!”

Lielo burtu lietojums (uppercase) arī kalpo kā acu magnēts, bet to pārlieku liels lietojums rada kliedzošu iespaidu un ir grūtāk salasāms, ja teksts ir garš.

Izvēloties fontu vizuājam materiālam, būtu jāpārliecinās, vai tas nenodod kādu citu pretēju un, iespējams, nevēlamu ziņojumu. Piemēram, bezserifa fonti atstāj modernu un dinamisku iespaidu. Treknraksta un lielo burtu lietojums rada vīrisķīgu, spēcīgu, smagu un stabilu iespaidu. Liela izmēra lielo burtu lietojums rada skaļu iespaidu (sajūtu, ka teksts ar mums runā pilnā balsī).

Noslēgumā

Nākamreiz, kad ievērojiet kādu reklāmas materiālu kādā medijā vai vidē, papētiet, kāpēc to pamanījāt? Iespējams, ka tas ir apzināti veidots, izmantojot iepriekš aprakstītās elementu kombinācijas - krāsas, formas vai fontus - lai mērķtiecīgi noķertu jūsu uzmanību.

Lai pievērtu auditorijas uzmanību, nav jāizvēlas klišejisks saturs vai vispārpieņemtie uzmanības magnēti. Gudri pielietojot vizuālos elementus, iespējams panākt to pašu, neupurējot jūsu biznesa, produkta vai zīmola vērtības un neradot arī nepareizu vai maldinošu priekšstatu.

Uzziniet vairāk par to, kā vizuālie materiāli ietekmē auditoriju

Ja vēlaties vairāk izzināt vizuālās komunikācijas pasauli un saprast, kā dažādu krāsu, formu, attēlu un fontu lietojums var palīdzēt zemapziņā nodot auditorijai jūsu ziņojumu un aicināt to uz jums vēlamo rīcību, apskatiet Vizuālās komunikācijas meistarklases piedāvājumu.

Ja Tev nepieciešama mājas lapas, interneta veikala vai bloga izveide ienāc www.mozello.lv
Ar Mozello varēsi izveidot jebkuru no augstāk minētajiem ātri, ērti un vienkārši!