Kā reklamēt savu biznesu internetā?

Bruno Veberis
Kā reklamēt savu biznesu internetā?

Mājas lapa izveidota un interneta veikals gatavs. Varam uzelpot, jo nu tik viss notiks. Diemžēl, šādi beidzas ļoti daudzu interneta biznesa veidotāju veiksmes stāsti pat īsti nesākušies. Kāpēc? Tāpēc, ka bez mārketinga, Tava mājas lapa vai e-veikals nedos nekādus rezultātus. Bez reklāmas Tava mājas lapa ir kā vientuļa sala.

"Saturs, produkts, pakalpojums ir karalis, bet mārketings ir karaliene, kas uztur visu mājsaimniecību!" Gerijs Veinerčaks

Tev var būt vislabākais, ātrākais, skaistākais produkts vai pakalpojums, bet bez reklāmas un mārketinga tas viss paliek ēnā, jo neviens par Tevi nezina un nav dzirdējis.

Šajā rakstā mēģināsim atbildēt uz jautājumu - ko darīt? Kā piesaistīt apmeklētājus?

Interneta mārketings un reklāma ir liela un sarežģīta nozare un, lai kaut ko iemācītos, ir daudz jālasa un jāinteresējas. Ar ierakstu Facebook: "Pērc manu produktu, šodien atlaide!" vairs nepietiek.

Lai atvieglotu šo uzdevumu, esam izveidojuši nelielu aprakstu un shēmu, jeb infografiku, kas lielos vilcienos parāda dažus galvenos soļus, kurus var veikt, lai celtu savas mājas lapas vai interneta veikala apmeklējumu.

Sāc ar mājas lapas izveidi

Mājas lapa ar savu domēna vārdu ir centrālais punkts visām reklāmas aktivitātēm. Mājas lapa jeb interneta veikals parasti ir tā vieta, kur notiek e-komercijas darījumi. Tavi sociālo tīklu profili var piesaistīt potenciālus instrumentus, taču modernajā e-komercijas pasaulē tie ir kā taksometrs, kas nogādā klientus uz lidostu, kamēr mājas lapa ir kā lidmašīna, kas tos aizved uz galamērķi.

Tava mājas lapa ir Tevis kontrolēta vieta ar savu interneta adresi, piemēram tavsvards.lv, kas dod iespēju prezentēt Tavu uzņēmumu, stāstu, produktus un komercpiedāvājumu visefektīvākajā veidā.

Esi atrodams meklētājos

Lai Tava mājas lapa parādītos meklētājos, ir jāveic sekojošas darbības:

  1. Padari lapu redzamu meklētājiem: Kā iekļaut mājas lapu meklētāja indeksā?
  2. Padari lapu draudzīgu meklētājiem: Kā padarīt mājas lapu draudzīgu meklētājiem?
  3. Optimizē mājaslapas saturu: Kā uzlabot mājas lapas pozīciju?

Pērc mērķētu reklāmu

Nokļūšana Google meklētāja augšējās pozīcijās, kā rezultātā klienti nāktu paši, bez maksas ir ļoti liels izaicinājums. Konkurence ir liela un reizēm labas pozicijas iegūšana var prasīt pat gadus, jo priekšroka bieži tiek dota senākām un pārbaudītām lapām. Tāpat jāņem vērā, ka nekad nebūs iespējams parādīties meklētāja augšgalā uz visiem svarīgajiem atslēgas vārdiem. Ko darīt? Ja finanses atļauj, piekļuvi potenciālajiem klientiem var nopirkt par naudu.

Google Ads u.c. meklētājprogrammu reklāma

Google dod iespēju ikvienam mājas lapas saimniekam parādīt savu mājas lapu Google meklējumu rezultātu augšgalā, Tev tikai jāizvēlas atslēgas vārdi, maksimālā cena, kādu esi gatavs maksāt par katru apmeklētāju, kas uzspiež uz Tavas saites, un dienas budžets. Jāmaksā ir tikai par tām reizēm, kad kāds apmeklētājs uzspiež uz Tavas reklāmas.

Izmaksas sistēma nosaka uz izsoles principa - jo lielāka konkurence un jo augstāk vēlies parādīties meklēšanas rezultātos, jo dārgāka cena par katru apmeklētāju. Tavs uzdevums norādīt augstāko cenu par apmeklējumu, kādu esi gatavs maksāt. Tie var būt €0.01 - €2.00 par klikšķi un pat vairāk. Vidēji jārēķinās ar vismaz €0.05 - €1.00 par klikšķi, atkarībā no nozares.

Facebook, Instagram u.c. soc. tīklu reklāma

Līdzīgi kā meklētājos, arī soc. tīklos var samaksāt par to, ka Tavu profilu, saturu vai reklāmu ar saiti uz mājas lapu redz lielāks skaits cilvēku. Cenas nosaka konkurence un tirgus. Budžetus var noteikt pēc savām iespējām. Soc. tīklu reklāma dod iespēju reklamēt gan pašu soc. tīkla profilu, gan mājas lapu, gan konkrētu ierakstu vai saturu. Bieži vien izdevīgāk ir reklamēt tieši savu soc. tīklu saturu nevis produktus vai mājas lapu pa tiešo. Stratēģijas var būt dažādas.

Influenceru mārketings

Tāpat ir iespējams izmantot tā saukto influenceru reklāmu, kur sociālajos tīkos populāri cilvēki par noteiktu samaksu var pastāstīt par Tavu piedāvājumu, produktu vai projektu. Šis strādās labi, ja Tev izdosies piemeklēt tādu influenceri, kura sekotāju loks atbilst Tavai mērķa auditorijai un kurš mācēs kvalitatīvi prezentēt piedāvājumu.

Cita maksas reklāma

Var pirkt arī baneru rādījumus vai viesu rakstus (apmaksātu saturu) dažādos portālos vai blogos. Tāpat eksistē arī radio un TV reklāma un citi reklāmas veidi par naudu. Efektivitāte ir dažāda un būtu kārtīgi jāizvērtē katrs kanāls, pirms ieguldīt līdzekļus.

Esi aktīvs sociālajos tīklos

Sociālo tīklu mārketings ir vesela zinātne, kuru mēs varam nosacīti reducēt uz vairākiem konkrētiem soļiem:

  1. Izveido profilu sociālajos tīklos, kuros vēlies darboties
  2. Iekļauj saiti uz mājas lapu savos soc. tīklu profilos
  3. Regulāri veido un publicē vērtīgu saturu - rakstus, attēlus, video, webinārus utt.
  4. Aktīvi piedalies sociālo tīklu komunikācijā - atbildi uz komentāriem, veicini komunikāciju
  5. Organizē iesaistošas kampaņas
  6. Palielini savu kampaņu un satura efektivitāti, pērkot mērķētu maksas reklāmu
    • Reklāmas kampaņas, lai saturu izplatītu lielākai auditorijai
    • Precīzas reklāmas kampaņas konkrētām auditorijām
    • Reklāmas kampaņas mērķētas uz esošajiem apmeklētājiem (remarketings)

Svarīgi saprast, ka sociālie tīkli nav pārdošanas, bet gan komunikācijas un intereses rosināšanas kanāls. Sociālajos tīklos nav pieņemts teikt - "redz kāds man foršs produkts - pērc to tagad", jo cilvēkiem pārsvarā nepatīk reklāma un neviens negirb sekot kontiem, kas rāda reklāmu. Tā vietā daudz efektīvāk ir veicināt komunikāciju ar savu mērķa auditoriju caur saturu - veicinot interesi un daloties ar vērtīgu un lietderīgu informāciju.

Sociālo tīklu mārketings nav savas reklāmas izkarināšana. Lai sasniegtu ievērojamus rezultātus, sociālo tīklu mārketingā un satura radīšanā ir jāiegulda zināmas pūles, taču ļoti daudzi uzņēmēji ir pierādījuši šīs stratēģijas efektivitāti.

Kopsavilkums

Interneta mārketings ir vesela zinātne, taču zinātni var saskaldīt mazākās vienībās. Un katrs mazais uzdevums viens papildus instruments cīņā par apmeklējumu un potenciālajiem klientiem. Galvenos soļus esam apkopojuši infografikā, kas Tev palīdzēs orientēties interneta mārketinga džungļos.

Spied uz bildes, lai atvērtu to lielākā izmērā!

Kā reklamēt biznesu internetā?