Kā neizdegt uzsākot un attīstot savu biznesu

Bruno Veberis
Kā neizdegt uzsākot un attīstot savu biznesu

Iepriekšējos Mozello Biznesa Akadēmijas rakstos runājām par to...

Savukārt šājā rakstā paskatīsimies kādēļ attīstot un veidojot biznesu ir svarīgi parūpēties pašiem par sevi. Izrādās, ka tieši jaunie uzņēmēji ir tie, kas ir pakļauti visaugstākajam izdegšanas riskam.

Izdegšanas sindroms negatīvi ietekmē ne tikai Tevi pašu, bet arī Tavu biznesu. Tas var novest pie grūtībām paveikt jebkādus darbus un nespējas vadīt biznesu vai komandu, līdz Tev sāks likties, ka visa dzīve ir pārvērtusies par monotonu pienākumu jūru. Tieši tādēļ ir tik būtiski jau no paša sākuma parūpēties par to, lai Tu būtu informēts par izdegšanu un zinātu, kā rīkoties, ja tā tuvojas.

Tālāk rakstā par to, kas tieši ir izdegšanas sindroms, un kādus soļus Tu vari spert, lai no tās izvairītos.

Kas ir izdegšana?

Nav nekāds noslēpums, ka uzņēmējdarbība ir stresaina nodarbe, jo īpaši, ja dari to viens pats vai nelielā komandā. Uz Taviem pleciem gulst ievērojams pienākumu slogs, un ikkatrs sīkums prasa uzmanību. Tā rezultātā Tu sāc strādāt garas stundas, lai izdarītu pārcilvēcisku darba apjomu.

Iespējams, ka sākumā Tu ar to tīri labi tiec galā, kamēr sajūta, ka viss ir jauns un aizraujošs, joprojām ceļ spārnos. Taču, nedēļām ejot uz priekšu, Tu arvien vairāk laika pavadi, darot mazsvarīgus un tehniskus uzdevumus, darba daudzums sāk palielināties, sakrāties un nomākt arvien vairāk. Rezultātā izdegšanas risks ik brīdi palielinās.

Pasaules Veselības organizācija izdegšanu definē kā “sindromu, ko izraisa darbā esošs hronisks stress, kas nav veiksmīgi risināts”. Tā nav slimība šī vārda tradicionālā izpratnē, bet gan drīzāk arodslimība, kas izpaužas kā:

  • Enerģijas izsīkums un nogurums
  • Negatīvas emocijas un pastiprināta garīgā distancēšanās no darba.
  • Profesionālās efektivitātes samazināšanās

Augstāka stresa līmeņa un drudžaino darba dienu dēļ uzņēmēji ar izdegšanu saskaras daudz biežāk nekā citi cilvēki. Turklāt izdegšana biežāk skar uzņēmējus, kuri tikko tikai ir uzsākuši savu biznesu.

Tādēļ... lūk, 3 lietas, ko vari darīt.

Trīs veidi, kā izvairīties no izdegšanas

Izdegšana nepazūd pati no sevis. Ja jūti, ka tā tuvojas, sāc rīkoties, kamēr nav par vēlu. Vēl labāk – sāc rīkoties, pirms izjūti simptomus.

Trīs vērtīgākie padomi, kas var palīdzēt izvairīties no izdegšanas, ir šādi: izvirzi saprātīgas prasības, iemācies deleģēt pienākumus un rūpējies par savu veselību.

1. Nemēģini visu darīt vienlaicīgi

Viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar kuru saskaras daudzi jauni uzņēmēji, ir reālistisku mērķu noteikšana. Tas nozīmē apzināties savas robežas un iemācīties tās respektēt.

Jā, vadīt uzņēmumu nozīmē uzņemties risku un saskarties ar spiedienu, kas neapšaubāmi izgrūž Tevi no komforta zonas. Tas attiecīgajos apstākļos ir normāli. Tomēr arī uzņēmēji ir tikai cilvēki. Ja Tu katru dienu spēlēsi uz visu banku, agri vai vēlu paliksi bez nekā.

Būt ambiciozam ir labi, būt reālistiskam – vēl labāk. Tādēļ neuzstādi sev mērķi visu izdarīt perfekti un uzreiz.

Nosaki sasniedzamus mērķus, kas palīdzēs samazināt spiedienu. Piemēram, ja Tavs mērķis ir kļūt par lielāko kafijas krūzīšu veikalu Baltijā – sāc ar mazumiņu, teiksim, šajā mēnesī pārdot 50 krūzītes.

2. Nemēģini visu darīt pats

Kamēr Tavs jaunais uzņēmums sper pirmos soļus lielajā pasaulē, skaidrs, ka lielākā daļa pienākumu guls uz Taviem pleciem. Tomēr pieredze rāda, ka daži uzņēmēji nespēj atlaist grožus arī tad, kad bizness un uzņēmuma komanda sāk augt – viņi kontrolē un mikromenedžē darbiniekus, kuri ir vairāk nekā spējīgi tikt galā ar saviem darba pienākumiem.

Šāda rīcība ilgtermiņā noved pie papildu stresa un – agri vai vēlu – arī pie izdegšanas. Tādēļ uzņēmuma vadītājam ir īpaši svarīgi iemācīties deleģēt pienākumus, uzticēties savai komandai, kā arī dalīt lēmumu pieņemšanas slogu ar uzņēmuma komandu, ārštata darbiniekiem, līdzdibinātājiem.

Arī tad, ja uzņēmumu vadi kā solo mākslinieks, Tev vajadzētu apsvērt iespēju piesaistīt palīdzību no malas. Piemēram, tā vietā, lai pavadītu laiku, apgūstot grafisko dizainu, lai varētu izstrādāt uzņēmuma logo un mājaslapu pats, iemet aci kādā frīlanceru vietnē, piemēram, Fiverr vai Upwork. Šeit Tu varēsi atrast kādu, kas par attiecīgu samaksu visu izdarīs Tavā vietā. Tas ir finansiāli izdevīgi, darbs būs paveikts, bet – pats svarīgākais – Tu atbrīvosi laiku, ko veltīt sev.

3. Rūpējies par sevi

Visbeidzot – viens no labākajiem veidiem, kā izvairīties no izdegšanas, ir rūpēties par sevi un savu veselību.

Tieši uzņēmēji, kuri ir pārņemti ar darbu un neatstāj ne mirklīti brīvā laika sev, ir tie, kuri ir pakļauti lielākajam izdegšanas riskam. Šeit jāatceras, ka uzņēmuma vadīšana pieprasa emocionālu un psiholoģisku stabilitāti, lai Tu spētu risināt dažādas problēmsituācijas, neveiksmes un kļūmes.

Tas var šķist acīmredzami, tomēr ir vērts atkārtot, ka uzņēmējiem nereti ir grūtības novilkt skaidru robežu starp laiku, ko viņi velta darbam, un savu personīgo dzīvi. Tieši tādēļ ir tik svarīgi veltīt laiku atpūtai – īpaši tad, ja Tu strādā smagi un daudz.

Tu vari izvirzīt kādu personīgu mērķi (piemēram, noiet 10 000 soļus dienā) un noteikt limitu savam darba laikam (piemēram, pēc plkst. 20.00 es atpūšos, lai vai tur kas). Šādu robežu noteikšana ne tikai palīdzēs atjaunot spēkus pēc darba, bet arī padarīs dienas organizētākas, kas, savukārt, uzlabos Tavu produktivitāti.

Laba doma ir atrast kādu, ar kuru šos mērķus uzstādīt kopā. Vienalga, vai tas ir kāda cita uzņēmuma īpašnieks, Tavs darbinieks vai draugs – šāds cilvēks palīdzēs Tev noturēties rāmjos arī reizēs, kad šķitīs, ka varētu pieļaut izņēmumu.

Tava labsajūta ir prioritāte

Izdegšanas sindroms nav joka lieta, un tas var atstāt ilgtermiņa sekas gan uz Tavu personīgo veselību, gan uz Tava uzņēmuma stabilitāti.

Tieši tādēļ Tavai galvenajai prioritātei ir jābūt Tavai labsajūtai – ja spēsi atrast pareizo līdzsvaru starp darbu un personīgo dzīvi, veltot pietiekami daudz laika atpūtai, tad pavisam drīz vārdu “izdegšana” varēsi aizmirst uz visiem laikiem!

Kā arī, šeit neliels papildus raksts par šo tēmu, kurā iekļautas dažas praktiskas metodes, kas var palīdzēt:

👉 6 izdegšanas pazīmes un 3 spēcīgas stratēģijas tās uzveikšanai