5 kļūdas, kas liek Tavai mājaslapai izskatīties neprofesionāli

Bruno Veberis
5 kļūdas, kas liek Tavai mājaslapai izskatīties neprofesionāli

Lietotājam nepieciešamas aptuveni 50 milisekundes, lai izveidotu priekšstatu par tavu mājas lapu un izlemtu, vai tajā uzkavēties, vai doties prom.

Tas ir ļoti īss laiks, lai pārliecinātu apmeklētājus, ka tava lapa ir viņu uzmanības vērta.

Bet nekrīti izmisumā — mēs esam apkopojuši 5 kļūdas, no kurām izvairīties, lai tu nepalaistu garām nevienu apmeklētāju un vērtīgu iespēju. Novērs šīs vienkāršās, bet tajā pašā laikā ļoti būtiskās kļūdas, lai atstātu profesionālas un uzticamas lapas iespaidu.

Raksta beigās mēs minēsim vēl trīs 3 nelielus mājas lapu uzlabojumus, kas var ievērojami uzlabot apmeklētāju pieredzi.

Kļūda Nr. 1. — neprofesionālas bildes un bilžu apstrāde

Nekas vairāk neizskatās pēc amatiera veikuma kā zemas kvalitātes bilžu izmantošana tavā mājas lapā vai e-veikalā. Patiesībā 67 % patērētāju produkta attēla kvalitāti min kā „ļoti svarīgu” produkta izvēlē un iegādē.

Dažas neprofesionālu bilžu iezīmes:

  • miglainas vai atšķirīgu izmēru bildes;
  • izgrieztas bildes ar neskaidrām malām;
  • nepareizi koriģētas krāsas, kas neizskatās labi;
  • neveiksmīga bilžu sapludināšana, kurā uzskatāmi redzams, ka kopā saliktas divas dažādas bildes;
  • Fotobanku bildes, kas izskatās kā tradicionālas fotobanku bildes (piem., standarta attēli, kas izskatās vienādi);
  • dīvainas bildes proporcijas, kas radušās pēc samazināšanas.

Piemēram, vai, apskatot šo mājas lapu, tev šis uzņēmums šķistu uzticams?

Domājams, piekritīsi, ka garlaicīgi attēli un pavirša bilžu apstrāde rada neprofesionālu iespaidu.

Bet ko iesākt tev, maza uzņēmuma īpašniekam, kurš nevar atļauties profesionālu fotosesiju, lai iegūtu savu produktu bildes vai bildes, ko ievietot mājas lapā? Neuztraucies! Lūk, trīs lietas, ko vari darīt, lai tavas mājas lapas bildes labi izskatītos:

  • Sameklē lieliskas bezmaksas bildes kādās no šīm bezmaksas bilžu iegūšanas lapām. Šī ir ļoti laba taktika, ja tev nepieciešamas vispārīgas vai noskaņas bildes vai kas tāds, kas ir saistīts ar tavu produktu vai pakalpojumu, neparādot to tieši bildē.

Piemēram, ja esi rakstnieks un tev nepieciešama laba bilde lapas galvenei, meklētājā ieraksti „writer”, „Computer writing” vai citus svarīgos atslēgvārdus. Tu varēsi izvēlēties no simtiem bilžu, kas izskatīsies profesionāli un atbildīs tavām vajadzībām:

Attēla avots.

  • Izmanto bezmaksas tiešsaistes bilžu rediģēšanas programmu, kā Canva. Apgriez bildes, veido kolāžas vai izvieto uz tām tekstu. Canva piedāvā jau gatavus izkārtojumus un dizainus, kurus vari mainīt pēc saviem ieskatiem.
  • Noorganizē profesionālu fotosesiju.... pats! Uzzini, kā to paveikt soli pa solim šajā rakstā.

Kļūda Nr. 2 — bildes, kas nav optimizētas, lēni ielādējas

Mēs jau minējām, ka bildēm jābūt asām un labā kvalitātē, lai mājas lapa izskatītos profesionāli. Taču augstas kvalitātes bildēm var būt ļoti liels izmērs, kas var palēnināt apmeklētāju pārvietošanos tavā lapā vai e-veikalā. Ja nolemsi ievietot arī videoklipus, spraudni Flash, skaņu efektus un citas augstas izšķirtspējas grafikas, navigācija var kļūt vēl lēnāka.

47 % mājas lapu apmeklētāju sagaida, ka tās ielādēsies ātrāk nekā 2 sekundēs, un 40 % saka, ka viņi dosies prom no lapas, kuras ielāde aizņems ilgāk par 3 sekundēm. Turklāt ilgs ielādes laiks var negatīvi ietekmēt tavu SEO.

Jo vairāk bilžu ir tavā lapā, jo svarīgāk atrast pareizo līdzsvaru starp bilžu kvalitāti un šo failu izmēriem.

Risinājums ir izmantot failu saspiešanas programmu, lai pirms bilžu augšupielādēšanas samazinātu to izmēru. Pirmkārt, lielākajā daļā bilžu apstrādes programmu, tostarp arī programmā Photoshop, ir pieejama bilžu saspiešanas iespēja.

Vai arī izmēģini kādu no šiem rīkiem, lai samazinātu failu izmēru, nezaudējot bilžu kvalitāti:

Tavām produktu bildēm nevajadzētu pārsniegt 80–150 KB, un lapas galvenajai bildei — 250–350 KB.

Pieņemsim, ka tev ir bilde, ko vēlies iekļaut savā bloga rakstā, bet tās izmērs ir diezgan liels — 500 KB. Viss, kas tev jādara, ir jāaugšupielādē bilde saspiešanas lapā, un tu iegūsi mazāka izmēra bildi, nezaudējot tās kvalitāti.

Attēla avots.

Kļūda Nr. 3 — slikts saturs un gramatikas kļūdas

Nekas nevieš mazāk uzticības zīmolam kā slikts mājas lapas saturs. Pat tad, ja produktam vai pakalpojumam nav nekāda sakara ar rakstīšanu vai valodu, gramatikas kļūdas daudziem cilvēkiem var ievērojami sabojāt iespaidu par zīmolu un mazināt uzticību tam.

Ja tu pats raksti lapas tekstus, vienmēr iedod tos pārlasīt saviem draugiem vai kolēģiem, kuri varēs pārbaudīt kļūdas. Rīki kā Grammarly arī var palīdzēt novērst gramatikas un pareizrakstības kļūdas.

Lūk, saraksts ar vissvarīgākajiem mājas lapas satura elementiem (un kas tev par tiem jāzina):

  • Virsraksts — īss, konkrēts un spēcīgs, bet ne pārspīlēts. Iedomājies, ka runā ar reālu cilvēku vai draugu un uzsver, kas liek izcelties tavam produktam. Vissvarīgākais — tev skaidri jāpauž, kas ir tas, ko tu dari vai ko pārdod, un kāpēc citiem tas liktos saistoši un interesanti.
  • Apakšvirsraksts — atrodas tieši zem virsraksta, lai paskaidrotu tavu vēstījumu. Tā vietā, lai slavētu savu produktu, labāk uzsver tā priekšrocības un vērtību, ko tas sniedz klientam. Pārveido apakšvirsrakstu par mudinājumu rīkoties — mēģini pārliecināt lasītāju rīkoties, rosinot viņu noklikšķināt uz CTA (call to action — aicinājums rīkoties) pogas.
  • Call-to-action (CTA) poga — izmanto īsas frāzes (2–4 vārdi), kas piesaista uzmanību un aicina rīkoties. Norādi tieši to, ko persona iegūs, uzklikšķinot uz tās.
  • Produktu vai elementu apraksti — izskaidro, kas tas ir par produktu, kādas ir tā priekšrocības un kāpēc kādam tas būtu jāpērk. Atkarībā no produkta sarežģītības, mēģini tā aprakstu veidot īsu un pēc iespējas precīzāku. Apsver iespēju iekļaut sarakstus un izmantot tādu teksta formatējumu, kas uzlabotu teksta lasāmību.

Jebkura veida tekstam, ko rakstīsi, izmanto skaidru formulējumu, īsus teikumus un rindkopas. Šajā laikmetā, kurā cilvēki spēj noturēt uzmanību vien ļoti īsu brīdi, teksta lasāmībai ir īpaši izšķiroša nozīme. Izvairies rakstīt garus virsrakstus vai formatēt lielas teksta daļas treknrakstā vai slīprakstā. Piemēram, vai tev šķiet, ka šo tekstu ir viegli lasīt un apskatīt?

Mēs dodam priekšroku šim izkārtojumam ar skaidru virsrakstu, apakšvirsrakstu un uzskaitījuma punktiem, lai lasītājs uzreiz spētu ieraudzīt produkta galvenās priekšrocības. (Starp citu — ja savas mājas lapas veidošanai izmanto Mozello, varēsi izmantot neskaitāmi daudz teksta formatēšanas iespēju.)

Neaizmirsti arī optimizēt savas lapas saturu, lai tas parādītos meklētājprogrammās. Apsver domu noalgot SEO ekspertu, kurš palīdzēs tavai mājas lapai nokļūt Google meklējumu augšpusē. Uzzini vairākus ieteikumus un virsrakstu rakstīšanas formulas šajā rakstā.

Kļūda Nr. 4 — slikta navigācija

Pat tad, ja mājas lapai ir vizuāli pievilcīgs dizains, profesionālas bildes un saistošs saturs, apmeklētāji var justies vīlušies un doties prom sliktās lapas navigācijas dēļ.

Daži sliktas navigācijas piemēri:

  • neskaidri sadaļu nosaukumi vai kategorijas;
  • pārāk daudz elementu — grūti saprast, kur apmeklētājam doties;
  • Call-to-action trūkums;
  • nesaprotama pirkuma groza noformēšana e-veikalā.

Uzņēmuma Nmg-Group mājas lapa nav sliktākais piemērs, bet pirmajā acu uzmetienā nav skaidrs, ar ko uzņēmums nodarbojas un uz kurām sadaļām klikšķināt, lai uzzinātu tā piedāvātos pakalpojumus. Trūkst arī CTA pogas, tāpēc nav skaidrs, kas lapas apmeklētājam ir jādara.

Vēl trakāk ir tad, ja e-veikalā nav skaidri saprotams, kā veikt pirkumu.

Aptuveni 30 % klientu nepabeidz groza noformēšanas procesu e-veikalā, jo tas ir pārāk garš vai neskaidrs.

Visvienkāršākais veids, kā šo procesu uzlabot, ir iziet tam cauri kopā ar draugiem vai potenciālajiem klientiem un pievērst uzmanību visiem šķēršļiem, ar kuriem viņi procesa laikā saskaras.

Daži vispārīgi padomi labākai mājas lapas navigācijai:

  • mēģini samazināt to soļu un lapu daudzumu, kuram klientam jāiziet cauri, lai noformētu pirkumu;
  • neliec klientam aizpildīt pārāk daudz lauku — pieprasi tikai to informāciju, kas nepieciešama, lai apstrādātu pirkumu;
  • pārliecinies, ka navigācijas josla un CTA skaidri norāda, kas ir katrā sadaļā vai kas notiks, uzklikšķinot uz attiecīgās pogas;
  • pārliecinies, ka klientiem ir viegli pieejami piegādes noteikumi, atgriešanas politika un kontaktinformācija.

Kļūda Nr. 5 — mājas lapa mobilajās ierīcēs izskatās slikti

85 % lietotāju sagaida, ka uzņēmuma mājas lapas mobilajai versijai ir jāizskatās vienlīdz labi vai pat labāk nekā tās datora versijai. Ja lietotājam ir nepieciešams tuvināt ekrānu, lai varētu apskatīt tavu lapu, viņš visticamāk ātri vien dosies prom.

Šodien visām mājas lapām jābūt dizainam, kas ir pielāgots mobilajām ierīcēm.

Piemēram, Azair.eu ir lielisks rīks, lai meklētu lētus lidojumus. Taču neviens saprātīgs cilvēks ar prieku neizmantos viņu lapas mobilo versiju. Tā ne tikai neietilpst ekrānā (viss ir jāpietuvina), bet tajā ir arī grūti apskatīt visus datumus un galamērķus.

Izmantojot Mozello, tev nebūs jāuztraucas par dizaina pielāgošanu mobilajām ierīcēm, jo visas mājas lapas un e-veikali, kas ir veidoti ar Mozello, jau ir pielāgoti izmantošanai mobilajās ierīcēs. Piemēram, tavas mājas lapas izkārtojums automātiski pielāgosies un izvēlne tiks apvienota zem vienas pogas (tā saucamā Hamburger poga), tā atvieglojot navigāciju mobilo telefonu un planšetu lietotājiem.

Attēla avots.

Bonusā: mazi uzlabojumi, kas var pilnībā pārvērst tavu mājas lapu

Dažreiz viena maza detaļa var likt mājas lapai izskatīties profesionāli. Un bieži šīs pašas detaļas trūkums var ievērojami izbojāt iespaidu par tavu lapu un pat par visu tavu zīmolu. Īsteno šos mazos uzlabojumus, lai tie darbotos tavā labā.

Profesionāls domēna nosaukums

Mēs joprojām redzam vietnes ar domēna nosaukumu, kuros ir iekļauts arī mājas lapas nodrošinātājs. Ja vēlies, lai tavs uzņēmums izskatītos pieredzējis un uzticams, apsver iespēju iegūt savu unikālo domēna nosaukumu (piemēram, kidzone.com, nevis kidzone.mozello.com).
Mozello Premium plānā ir jau iekļauts unikāls domēna nosaukums. Tu vari reģistrēt jaunu domēna nosaukumu bez maksas vai izmantot citu domēna vārdu, ko iegādājies citur.

Reprezentatīvs logo

Tu, iespējams, domā, ja tavs uzņēmums ir mazs, tad tev logo nav nepieciešams. Taču logo padara uzņēmuma nosaukumu neaizmirstamāku un kalpo kā vizuāls simbols, kas atspoguļo tavu uzņēmumu.

Spēcīgs zīmola logo palīdz pārliecināt apmeklētājus, kas ieradušies tavā lapā pirmo reizi, ka tavs produkts vai pakalpojums ir tiešām lielisks. Tu vari nolīgt profesionālu dizaineri, kas izveidos tavu logo, vai pats mēģināt to radīt ar Logojoy.

Spēcīgas zīmola krāsas

Rūpīgi apdomā sava zīmola krāsu izvēli — tavas mājas lapas apmeklētāji pamanīs, ja tavu krāsu palete nebūs konsekventa vai ja tajā būs pārāk daudz toņu, kas haotiski izkaisīti pa visu lapu.

Īsumā sakot, izvēlies ne vairāk kā 2–3 krāsas, veidojot sava zīmola paleti. Tādi rīki kā coolors.co var palīdzēt izvēlēties tieši tev piemērotu krāsu paleti. Turklāt platformā Mozello varēsi izvēlēties no vairākām krāsu paletēm, kas ideāli saskan kopā un, ja nepieciešams, varēsi pielāgot katru elementu atsevišķi.

Uzzini vēl citus padomus, kā izvēlēties zīmola krāsas mūsu rakstā: Zīmola veidošanas ABC.

Ātri izveido profesionālu mājas lapu

Tagad tu zini, kādas ir tās 5 lietas, no kurām izvairīties, ja vēlies, lai tavas mājas lapas dizains un saturs izskatās profesionāli.
Labākās ziņas?

Tev nav jāpavada neskaitāmas stundas pie datora vai jātērē liela daļa no budžeta, lai tava mājas lapa izskatītos iespaidīga. Reģistrējies Mozello bez maksas, un radi mūsdienīgu, uzticamu mājas lapu.